2x cuketovo-smetanová omáčka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 3 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g cuketa mladá, neloupaná
    • olej
    • 1
      ks cibule velká
    • 2
      stroužek česnek
    • bylinky dle chuti
    • 2
      ks rajčata větší
    • sůl
    • pepř mletý
    • cukr krupice - není nutný
    • 200
      ml zakysaná smetana 160 -
    • 160
      ml smetana ke šlehání
    • smetanový sýr tavený nebo strouhaná Niva, Ementál... dle chuti
    • muškátový květ - není nutný

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a cuketu, pak přidáme bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené) a česnek a ještě krátce osmažíme. Přidáme dvě oloupaná, pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a teď už záleží na tom, jakou chceme dělat omáčku. Zda pikantnější nakyslou a odlehčenou nebo jemnější krémovou.
2
Se zakysanou smetanou: pokud máme rajčata hodně kyselá a smetanu také, můžeme zeleninovou směs trochu osladit špetkou cukru ve fázi, kdy jsme přidali rajčata. Pak vše chvilku provaříme (nerozvařit cuketu!), odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu. Již nevaříme a podáváme například s těstovinami nebo bramborem, dozdobené rajčetem, bylinkami...
3
Se smetanou a sýrem: do zeleninové směsi nalijeme smetanu ke šlehání a přidáme i tavený sýr (2-3 obdélníčky) nebo nastrouhaný sýr (dle chuti), krátce provaříme, jen aby se nám sýr rozpustil a podáváme. Podáváme nejlépe s těstovinami, gnocchi, bramborem, ale i rýží.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • lkomarkova
    lkomarkova |

    20. 7. 2015 18:50

    použila jsem kombinaci zakysané smetany a lučiny :-) a jídlo je naprosto vynikající. Děkuji za super rychlý a výborný recept.

  • Klára
    Klára |

    2. 6. 2015 15:36

    Myslím že to není zrovna dietní jídlo :)

  • Irena
    Irena |

    23. 4. 2015 22:14

    Smetanová se sýrem byla velmi dobrá. Z kysané smetany určitě někdy vyzkouším taky.

  • recepty73
    recepty73 |

    20. 3. 2015 11:05

    ...dietní strava má být pestrá a nikdo netvrdí, že si omáčku musí uvařit třeba hned po žlučníkovém záchvatu ;-) ...zakysaná smetana se vyrábí i extra light a doporučuje se běžně při redukční dietě, kde s ní můžete dost dobře nahradit šlehačku nebo majonézu například v segedínu nebo bramborovém salátu...

  • Eva
    Eva |

    19. 3. 2015 19:38

    Já myslím že cuketa s rajským a kysanou smetanou není nic proti dietě a taky asi záleží na druhu diety.

  • Alena 1A
    Alena 1A |

    19. 3. 2015 14:48

    otevřu si dietní jídla a první nabídka je smetanová omáčka :-D

Abecední seznam: