• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
    • Recepty.cz
    • 2x křenová omáčka se smetanou
    Napište svůj komentář k receptu

    2x křenová omáčka se smetanou

    autor: recepty73
    0.0
    moje hodnoceni
    4.8
    hodnotilo: 98
    doba přípravy: 45 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    2x křenová omáčka se smetanou
    8fotografií
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    4 porce
      • 2
        lžíce máslo
      • sůl dle chuti
      • 4
        lžíce hladká mouka
      • 2
        ks žloutek
      • 125
        ml smetana ke šlehání (i více)
      • 50
        g křen
      • 1,25
        l vepřový vývar nebo kostí
    • Na dochucení:
      • ocet
      • cukr

    Postup přípravy receptu

    1
    **Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě nastrouhaným křenem přidáme též krátce povařit. Dochutíme solí. Podáváme s plátkem vařeného hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem. Křenová omáčka takto připravená se dříve nazývala "posvícenská".
    2
    Já ještě přidávám trošku krupicového cukru a pár kapek octa.

    RADA: Tradiční omáčky 9x jinak

    3
    **Vegetariánská varianta:** Místo vývaru použijte mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
    4
    **MINUTKOVÁ VARIANTA se zakysankou:** Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Plátky uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hl. mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem, plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.

    RADA: VIDEO, jak na houskový knedlík

    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Křenová omáčka se zakysanou smetanou

    Křenová omáčka se zakysanou smetanou

    Zeleninová omáčka se smetanou

    Zeleninová omáčka se smetanou

    Křenová omáčka od babičky

    Křenová omáčka od babičky

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Andrea
      Andrea | 23. 3. 2017 13:26

      Já mám ráda minutky a přítel omáčky a tohle bylo dokonalý pro nás oba. Dííííííííííky moc <3

    • Hanah
      Hanah | 20. 2. 2017 11:25

      Místo klasické mouky

    • Dana Čížková
      Dana Čížková | 3. 12. 2016 13:20

      Omáčka byla výborná. Děkuji :-)

    • BronislavaP
      BronislavaP | 21. 11. 2016 08:58

      Moc dobré

    • Vránová
      Vránová | 8. 11. 2016 16:09

      Byla skvělá, dík

    • Budajova Hana
      Budajova Hana | 19. 9. 2016 11:19

      Vynikajici omacka bez zdlouhave pripravy. Doporucuji.

    • Magda
      Magda | 16. 1. 2016 17:47

      Manželovi jí dělám takřka pravidelně. Je to jeho oblíbená.

    • Andrea
      Andrea | 20. 10. 2015 11:46

      Nádobí mám umyté a přítel se olizuje ještě teď, omáčka byla fakt senzační!!

    • Veronika
      Veronika | 16. 2. 2015 18:33

      Mám radši rychlejší vaření tak jsem volila tu minutkovou variantu. Omáčka byla super maso taky, takže naprostá společnost. :-* Děkuji.

    • Bábina
      Bábina | 28. 1. 2015 12:01

      Křenovka je výborná,jen jsem trošku alergická na špatně naskládané knedlíky na talíři.

    • Jana Šmídová
      Jana Šmídová | 4. 3. 2014 12:59

      Křenovou omáčku máme rádi všichni a taky do ní přidávám ocet s cukrem. Někde jsem slyšela, že se může dát i citronová šťáva, tak jsem to zkusila no a to nám teda moc nechutnalo.

    • Jaruš
      Jaruš | 4. 1. 2014 12:56

      Je skvělá! Vařila jsem jí na nový rok. Rychlovka co nám spravila chuť byla na vyžádání i dneska. Vřele doporučuji.

    • Monika
      Monika | 15. 11. 2013 18:35

      Tuhle omáčku zbožňuju,hlavně pro její rychlost.Akorád ji dělám jinak 1litr mléka,cukr,sůl,nechám povařit zadělám zákletkou (mouka s vodou) a přidám smetanu ke šlehání,křen,trochu octa a může se servírovat <:-)

    • ivcula
      ivcula | 6. 10. 2013 09:00

      Dnes jí budu vařit již po několikáté,je to výborný recept :-) přidávám ještě opražené plátky mandlí :-)

    • Horníková
      Horníková | 19. 9. 2013 13:43

      Z minutkové varianty jsem doslova paf :-) . Žádnou lepší a rychlejší křenovku neznám a to nejsem v kuchyni žádný nováček. Také jsem se v komentářích dočetla, že křen může zhořknout, to slyším také prvně a nikdy se mi to nestalo.

    • Majka J.
      Majka J. | 5. 5. 2013 10:42

      Omáčku dělám stejně,jen křen dávám zvlášť na talířku.Odpadnou problémy s hořknutím,které já tím pádem neznám.Právě dnes ji vařím a moc se těším!

    • Majka J.
      Majka J. | 5. 5. 2013 10:42

      Omáčku dělám stejně,jen křen dávám zvlášť na talířku.Odpadnou problémy s hořknutím,které já tím pádem neznám.Právě dnes ji vařím a moc se těším!

    • Katka
      Katka | 15. 4. 2013 17:48

      Omáčka byla uvařená za chvilku a byla výborná <3 , dala jsem k ní jen knedlík a nikomu to nevadilo.

    • Alice
      Alice | 12. 1. 2013 22:13

      Omáčka je výborná, křenovou jsem dělala poprvé a povedla se mě podle receptu na jedničku :)

    • sarka rudlova | 9. 11. 2012 12:31

      Moc dobrá, jen jnepřehnat s křenem ;-)

    • Káča
      Káča | 8. 10. 2012 19:08

      ahoj lidičky!ta minutková varianta je exkluzivní :-D

    • Iveta Malcová
      Iveta Malcová | 25. 8. 2012 18:35

      Omáčka je výborná a chutnala i dětem, měla jemnou chuť po křenu, který vůbec nepálil, jen při strouhání mi ukáplo pár slz. :-)

    • Ludmila Žaludová
      Ludmila Žaludová | 31. 7. 2012 19:53

      Křenovou omáčku znám z domova jen s uzeným masem ale z minutkové úpravy jsem dočista paf. Je skvělá, rychlá, jednoduchá a nejlepší!! Díky!! <3 <3 <:-) <:-)

    • Jarka
      Jarka | 23. 5. 2012 09:23

      Křen se nesmí dlouho vařit,jinak zhořkne.

    • Brabcová Hana
      Brabcová Hana | 30. 4. 2012 16:46

      Křenovou omáčku vařím už téměř 3O let svému muži,který jí má velmi rád,žebych jí ale mohla dát k přírodnímu masu mě jaktěživ nenapadlo.Je vidět,že se člověk učí i ke stáru,děkuji vám,Brabcová.

    • jára
      jára | 17. 4. 2012 12:52

      Proč mi křenová omáčka zhořkla?

    • Kramešová
      Kramešová | 30. 12. 2011 13:57

      Minutková úprava mě velmi příjemně překvapila, je jednoduchá a mnohem rychleší, díky.

    • Slávka
      Slávka | 4. 12. 2011 16:12

      Smetanovou omáčku znám od mamky, je dobrá. Já zkusila tu minutkovou variantu a je bez chybičky, lepší křenovou omáčku jsem snad ještě neuvařila. Je i rychlá a jinou dělat už ani nebudu. Mamka jí teď umí zase ode mě ;-) .

    • Anna Stárková
      Anna Stárková | 25. 10. 2011 14:56

      Křenovou omáčku máme s mužem rádi a děláme jí aspoň jednou do měsíce. Minutková úprava mě zaujala a tak jsem jí zkusila. Na to, že je zde přírodně smažené maso se houskový knedlík velmi hodí, zrovna jako k obyčejné omáčce, těšíme se až jí brzy znovu uvaříme, byla totiž výtečná.

    • recepty73
      recepty73 | 21. 10. 2011 13:10

      ...tak jsem to dopsal, prosím o přidání fotky k receptu, díky...

    • Vlasta Novák | 21. 10. 2011 12:16

      Jiří, připište to klidně jako poznámku do receptu - takhle Vám to další komentáře "posunou" dolů.

    • recepty73
      recepty73 | 21. 10. 2011 11:56

      ;-) :-P ...omáčku můžeme připravit i jako ,,MINUTKOVOU VARIANTU,, se zakysanou smetanou: Plátky masa(vepřové nebo drubeží) osolíme, opepříme, nakrojíme strany a opečeme z obou stran dozlatova. Plátky uložíme v teple, do výpeku dáme lžíci hl.mouky, necháme zpěnit, přidáme 200 g zakysanky a 250 ml. vývaru nebo vody, přidáme křen dle chuti, ochutíme solí, cukrem a octem dle chuti, necháme provařit a podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Chuťově také velmi dobrá a rychlá úprava křenové omáčky... ;-) :-P - fotku posílám také :-)

    • Péťa
      Péťa | 15. 9. 2011 16:11

      Dělám stejně, je výborná a rychlá :)

    • MartikK
      MartikK | 14. 7. 2011 12:42

      Moc dobrá omáčka. Máme raději hustší omáčky, takže na množství jíšky jsem dala jen 0,75 l vývaru a bylo to akorát. Příště budu muset dát ještě trošku ostřejší křen, aby byla pikantnější.

    • Běta Tkáčová
      Běta Tkáčová | 1. 7. 2011 13:03

      Než doběhl manžel s knedlíkem,omáčka byla hotová.Byla velmi chutná a za pár korun.

    • H. D.
      H. D. | 24. 5. 2011 06:47

      Vynikající omáčka za pár minut, moc jsme si pochutnali, díky :-P ;-)

    • Anonymous
      Anonymous | 21. 5. 2011 13:36

      fuj

    • Jitka
      Jitka | 27. 4. 2011 08:11

      Výborná a rychlá, podávám s volským okem nebo s plátkem uzeného masa. Máme rádi sladkokyselé, tak přidávám trochu octa a cukru :-) .

    • recepty73
      recepty73 | 30. 3. 2011 19:30

      ...kdysi jsem dával i více žloutků, ale od té doby, co si dcera přivezla ze školního výletu z koprovky salmonelu(tam se také přidávají), je nedávám vůbec, rodina začala stávkovat ;-) :-D , ikdyž mě tam nevadí, jim to nenutím... .Pokud se hodně rozšlehají se smetanou, nejsou tam ani znát ;-)

    • ŠKORNÍKOVÁ | 30. 3. 2011 17:08

      Dobrý den?Jakou máte zkušenost i se žloutky v té omáčce? :-\

    • MAJANEK | 30. 3. 2011 13:14

      PRÁVĚ JSEM OMAČKU DODĚLALA A JE SUPER DÍKY MOC JE TO ZA 1 <:-)

    • pavel
      pavel | 9. 3. 2011 20:28

      děkuji za tip nemá to chybu ještě jednou dík

    • Vegetarián
      Vegetarián | 15. 2. 2011 18:01

      Super gábl a nedal jsem ani ty žloutky ;-) .Za jedna!

    • ivculastoki | 6. 1. 2011 09:18

      Tato omáčka je výborná,já někdy do ní přidám nasekané mandle(bez slupky). :-)

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Omáčky & guláše Maso & ryby & mořské plody Vepřové Hovězí Kuřecí
    Maso Ostatní Hovězí Zálivky a omáčky Vepřové Drůbeží Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hladká mouka Křen Máslo Ocet Smetana ke šlehání Sůl Vepřový vývar Žloutek

    Jak na houskový knedlík

    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Zapékaná kapusta s rýží

    Zapékaná kapusta s rýží

    Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

    Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

    Bůčková pochoutka

    Bůčková pochoutka

    Tatarský biftek podle časopisu F.O.O.D.

    Tatarský biftek podle časopisu F.O.O…

    Holandské řízky s nivou

    Holandské řízky s nivou

    Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem

    Dvoubarevný roládový dort se…

    Brownies - vláčné a kypré :-)

    Brownies - vláčné a kypré :-)

    Kuřecí (králičí) maso pečené na žampionech

    Kuřecí (králičí) maso pečené na…

    Dietní bezlepková žemlovka

    Dietní bezlepková žemlovka

    Doporučujeme

    20 minut
    Tvarohová pomazánka s vejci

    Tvarohová pomazánka s vejci

    105 minut
    Krůtí roláda s citronovou majonézou a pečeným salátem

    Krůtí roláda s citronovou majonézou a…

    60 minut
    Grilovaný lilek Badrijani

    Grilovaný lilek Badrijani

    60 minut
    Vídeňský řízek se smetanovou kaší

    Vídeňský řízek se smetanovou kaší

    20 minut
    Salát z pečené červené řepy

    Salát z pečené červené řepy

    30 minut
    Sushi burger

    Sushi burger

    45 minut
    Jahodové tiramisu II.

    Jahodové tiramisu II.

    5 minut
    Smoothie bowl s jahodami

    Smoothie bowl s jahodami

    Jak na houskový knedlík

    Poslední sledované recepty

    17
    Vepřový guláš
    Vepřový guláš
    15
    Rychlovka z papiňáku
    Rychlovka z papiňáku
    15
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    15
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    15
    Palačinky
    Palačinky

    Zajímavé články

    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z mletého masa!
    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z…
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny Pawlowské
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny…
    Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen na víkend
    Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen…
    Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
    Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
    Nejkrásnější mechové dorty a další jarní dezerty inspirované přírodou
    Nejkrásnější mechové dorty a další jarní dezerty…

    Sledujte nás

    AHA.cz Fanoušci šílí: Konečně záběry s Schumacherem!

    Fanoušci šílí: Konečně záběry s Schumacherem!

    AHA.cz Kostkové šlape na paty Gondíková? Takovou sprchu Tereza nezažila!

    Kostkové šlape na paty Gondíková? Takovou sprchu Tereza nezažila!

    AHA.cz Deník Aha! 16.4.2021

    Deník Aha! 16.4.2021

    Dáma.cz Anny Ondráková: Měla obdiv Hitlera, miloval ji boxer a točila s Hitchcockem

    Anny Ondráková: Měla obdiv Hitlera, miloval ji boxer a točila s Hitchcockem

    Dáma.cz Pro všechny, kteří mají neustále hlad: 15 potravin, které sníží vaši chuť na jídlo

    Pro všechny, kteří mají neustále hlad: 15 potravin, které sníží vaši chuť na jídlo

    Ženy.cz Zapomeňte na rozparky a mini, tohle jsou nejvíc sexy sukně sezony!

    Zapomeňte na rozparky a mini, tohle jsou nejvíc sexy sukně sezony!

    Maminka.cz 9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?

    9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?

    Reflex.cz Koronavirus jako čínská chřipka? Je moderní všude hledat rasismus, ale názvy mutací už nikomu nevadí

    Koronavirus jako čínská chřipka? Je moderní všude hledat rasismus, ale názvy mutací už nikomu nevadí

    E15.cz Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Abecedazahrady Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak je vyrobit jednoduše a levně?

    Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak je vyrobit jednoduše a levně?

    Další doporučené recepty:

    2 x tvarohové knedlíčky nasladko
    2 x tvarohové knedlíčky nasladko
    2x cuketovo-smetanová omáčka
    2x cuketovo-smetanová omáčka
    2x jinak rajský salát s česnekovou bagetou nebo toustem
    2x jinak rajský salát s česnekovou…
    2x šunková pěna (pomazánka)
    2x šunková pěna (pomazánka)
    3-minutový chléb
    3-minutový chléb
    3x3 - těstovinový salát
    3x3 - těstovinový salát
    • Recepty.cz
    • 2x křenová omáčka se smetanou
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí