2x křenová omáčka se smetanou

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 78
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 50
      g křen
    • 4
      lžíce hladká mouka
    • 2
      lžíce máslo
    • 1,3
      l vepřový vývar nebo kostí
    • 125
      ml smetana ke šlehání (i více)
    • 2
      ks žloutek
    • sůl dle chuti
  • Na dochucení:
    • cukr
    • ocet

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě nastrouhaným křenem přidáme též krátce povařit. Dochutíme solí. Podáváme s plátkem vařeného hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem. Křenová omáčka takto připravená se dříve nazývala "posvícenská".
2
Já ještě přidávám trošku krupicového cukru a pár kapek octa.
3
**Vegetariánská varianta:** Místo vývaru použijte mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
4
**MINUTKOVÁ VARIANTA se zakysankou:** Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Plátky uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hl. mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem, plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Andrea
    Andrea |

    23. 3. 2017 13:26

    Já mám ráda minutky a přítel omáčky a tohle bylo dokonalý pro nás oba. Dííííííííííky moc <3

  • Hanah
    Hanah |

    20. 2. 2017 11:25

    Místo klasické mouky

  • Dana Čížková
    Dana Čížková |

    3. 12. 2016 13:20

    Omáčka byla výborná. Děkuji :-)

  • BronislavaP
    BronislavaP |

    21. 11. 2016 08:58

    Moc dobré

  • Vránová
    Vránová |

    8. 11. 2016 16:09

    Byla skvělá, dík

  • Budajova Hana
    Budajova Hana |

    19. 9. 2016 11:19

    Vynikajici omacka bez zdlouhave pripravy. Doporucuji.

  • Magda
    Magda |

    16. 1. 2016 17:47

    Manželovi jí dělám takřka pravidelně. Je to jeho oblíbená.

  • Andrea
    Andrea |

    20. 10. 2015 11:46

    Nádobí mám umyté a přítel se olizuje ještě teď, omáčka byla fakt senzační!!

  • Veronika
    Veronika |

    16. 2. 2015 18:33

    Mám radši rychlejší vaření tak jsem volila tu minutkovou variantu. Omáčka byla super maso taky, takže naprostá společnost. :-* Děkuji.

  • Bábina
    Bábina |

    28. 1. 2015 12:01

    Křenovka je výborná,jen jsem trošku alergická na špatně naskládané knedlíky na talíři.

  • Jana Šmídová
    Jana Šmídová |

    4. 3. 2014 12:59

    Křenovou omáčku máme rádi všichni a taky do ní přidávám ocet s cukrem. Někde jsem slyšela, že se může dát i citronová šťáva, tak jsem to zkusila no a to nám teda moc nechutnalo.

  • Jaruš
    Jaruš |

    4. 1. 2014 12:56

    Je skvělá! Vařila jsem jí na nový rok. Rychlovka co nám spravila chuť byla na vyžádání i dneska. Vřele doporučuji.

  • Monika
    Monika |

    15. 11. 2013 18:35

    Tuhle omáčku zbožňuju,hlavně pro její rychlost.Akorád ji dělám jinak 1litr mléka,cukr,sůl,nechám povařit zadělám zákletkou (mouka s vodou) a přidám smetanu ke šlehání,křen,trochu octa a může se servírovat <:-)

  • ivcula
    ivcula |

    6. 10. 2013 09:00

    Dnes jí budu vařit již po několikáté,je to výborný recept :-) přidávám ještě opražené plátky mandlí :-)

  • Horníková
    Horníková |

    19. 9. 2013 13:43

    Z minutkové varianty jsem doslova paf :-) . Žádnou lepší a rychlejší křenovku neznám a to nejsem v kuchyni žádný nováček. Také jsem se v komentářích dočetla, že křen může zhořknout, to slyším také prvně a nikdy se mi to nestalo.

  • Majka J.
    Majka J. |

    5. 5. 2013 10:42

    Omáčku dělám stejně,jen křen dávám zvlášť na talířku.Odpadnou problémy s hořknutím,které já tím pádem neznám.Právě dnes ji vařím a moc se těším!

  • Majka J.
    Majka J. |

    5. 5. 2013 10:42

    Omáčku dělám stejně,jen křen dávám zvlášť na talířku.Odpadnou problémy s hořknutím,které já tím pádem neznám.Právě dnes ji vařím a moc se těším!

  • Katka
    Katka |

    15. 4. 2013 17:48

    Omáčka byla uvařená za chvilku a byla výborná <3 , dala jsem k ní jen knedlík a nikomu to nevadilo.

  • Alice
    Alice |

    12. 1. 2013 22:13

    Omáčka je výborná, křenovou jsem dělala poprvé a povedla se mě podle receptu na jedničku :)

  • sarka rudlova
    sarka rudlova |

    9. 11. 2012 12:31

    Moc dobrá, jen jnepřehnat s křenem ;-)

  • Káča
    Káča |

    8. 10. 2012 19:08

    ahoj lidičky!ta minutková varianta je exkluzivní :-D

  • Iveta Malcová
    Iveta Malcová |

    25. 8. 2012 18:35

    Omáčka je výborná a chutnala i dětem, měla jemnou chuť po křenu, který vůbec nepálil, jen při strouhání mi ukáplo pár slz. :-)

  • Ludmila Žaludová
    Ludmila Žaludová |

    31. 7. 2012 19:53

    Křenovou omáčku znám z domova jen s uzeným masem ale z minutkové úpravy jsem dočista paf. Je skvělá, rychlá, jednoduchá a nejlepší!! Díky!! <3 <3 <:-) <:-)

  • Jarka
    Jarka |

    23. 5. 2012 09:23

    Křen se nesmí dlouho vařit,jinak zhořkne.

  • Brabcová Hana
    Brabcová Hana |

    30. 4. 2012 16:46

    Křenovou omáčku vařím už téměř 3O let svému muži,který jí má velmi rád,žebych jí ale mohla dát k přírodnímu masu mě jaktěživ nenapadlo.Je vidět,že se člověk učí i ke stáru,děkuji vám,Brabcová.

  • jára
    jára |

    17. 4. 2012 12:52

    Proč mi křenová omáčka zhořkla?

  • Kramešová
    Kramešová |

    30. 12. 2011 13:57

    Minutková úprava mě velmi příjemně překvapila, je jednoduchá a mnohem rychleší, díky.

  • Slávka
    Slávka |

    4. 12. 2011 16:12

    Smetanovou omáčku znám od mamky, je dobrá. Já zkusila tu minutkovou variantu a je bez chybičky, lepší křenovou omáčku jsem snad ještě neuvařila. Je i rychlá a jinou dělat už ani nebudu. Mamka jí teď umí zase ode mě ;-) .

  • Anna Stárková
    Anna Stárková |

    25. 10. 2011 14:56

    Křenovou omáčku máme s mužem rádi a děláme jí aspoň jednou do měsíce. Minutková úprava mě zaujala a tak jsem jí zkusila. Na to, že je zde přírodně smažené maso se houskový knedlík velmi hodí, zrovna jako k obyčejné omáčce, těšíme se až jí brzy znovu uvaříme, byla totiž výtečná.

  • recepty73
    recepty73 |

    21. 10. 2011 13:10

    ...tak jsem to dopsal, prosím o přidání fotky k receptu, díky...

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    21. 10. 2011 12:16

    Jiří, připište to klidně jako poznámku do receptu - takhle Vám to další komentáře "posunou" dolů.

  • recepty73
    recepty73 |

    21. 10. 2011 11:56

    ;-) :-P ...omáčku můžeme připravit i jako ,,MINUTKOVOU VARIANTU,, se zakysanou smetanou: Plátky masa(vepřové nebo drubeží) osolíme, opepříme, nakrojíme strany a opečeme z obou stran dozlatova. Plátky uložíme v teple, do výpeku dáme lžíci hl.mouky, necháme zpěnit, přidáme 200 g zakysanky a 250 ml. vývaru nebo vody, přidáme křen dle chuti, ochutíme solí, cukrem a octem dle chuti, necháme provařit a podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Chuťově také velmi dobrá a rychlá úprava křenové omáčky... ;-) :-P - fotku posílám také :-)

  • Péťa
    Péťa |

    15. 9. 2011 16:11

    Dělám stejně, je výborná a rychlá :)

  • MartikK
    MartikK |

    14. 7. 2011 12:42

    Moc dobrá omáčka. Máme raději hustší omáčky, takže na množství jíšky jsem dala jen 0,75 l vývaru a bylo to akorát. Příště budu muset dát ještě trošku ostřejší křen, aby byla pikantnější.

  • Běta Tkáčová
    Běta Tkáčová |

    1. 7. 2011 13:03

    Než doběhl manžel s knedlíkem,omáčka byla hotová.Byla velmi chutná a za pár korun.

  • H. D.
    H. D. |

    24. 5. 2011 06:47

    Vynikající omáčka za pár minut, moc jsme si pochutnali, díky :-P ;-)

  • Anonymous
    Anonymous |

    21. 5. 2011 13:36

    fuj

  • Jitka
    Jitka |

    27. 4. 2011 08:11

    Výborná a rychlá, podávám s volským okem nebo s plátkem uzeného masa. Máme rádi sladkokyselé, tak přidávám trochu octa a cukru :-) .

  • recepty73
    recepty73 |

    30. 3. 2011 19:30

    ...kdysi jsem dával i více žloutků, ale od té doby, co si dcera přivezla ze školního výletu z koprovky salmonelu(tam se také přidávají), je nedávám vůbec, rodina začala stávkovat ;-) :-D , ikdyž mě tam nevadí, jim to nenutím... .Pokud se hodně rozšlehají se smetanou, nejsou tam ani znát ;-)

  • ŠKORNÍKOVÁ
    ŠKORNÍKOVÁ |

    30. 3. 2011 17:08

    Dobrý den?Jakou máte zkušenost i se žloutky v té omáčce? :-\

  • MAJANEK
    MAJANEK |

    30. 3. 2011 13:14

    PRÁVĚ JSEM OMAČKU DODĚLALA A JE SUPER DÍKY MOC JE TO ZA 1 <:-)

  • pavel
    pavel |

    9. 3. 2011 20:28

    děkuji za tip nemá to chybu ještě jednou dík

  • Vegetarián
    Vegetarián |

    15. 2. 2011 18:01

    Super gábl a nedal jsem ani ty žloutky ;-) .Za jedna!

  • ivculastoki
    ivculastoki |

    6. 1. 2011 09:18

    Tato omáčka je výborná,já někdy do ní přidám nasekané mandle(bez slupky). :-)