2x šunková pěna (pomazánka)

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Máslová:
    • 100
      g máslo změklé
    • 250
      g dušená šunka vepřová nebo drůbeží
    • sůl (nemusí být)
    • pepř mletý bílý dle chuti
    • smetana ke šlehání 33% dle potřeby
  • Sýrová:
    • 100
      g lučina nebo jiný měkký přírodní sýr: ricotta, cottage, mascarpone, žervé
    • 200
      g dušená šunka
    • smetana ke šlehání 33% , dle potřeby
    • sůl
    • pepř mletý
    • hořčice plnotučná , česnek, bylinky, brusinky... na dochucení dle vlastní chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Máslová pěna: změklé máslo vyšleháme s rozmixovanou nebo jemně pomletou šunkou (lze použít i kvalitní šunkový salám). Dle slanosti šunky osolíme, podle chuti opepříme a podle vodnatosti šunky pomalu zašleháváme po lžičkách smetanu do požadované pěnové konzistence.
2
Sýrová: sýr vyšleháme se smetanou na požadovanou konzistenci (smetanu přidáváme postupně dle vodnatosti sýru). Pak vmícháme rozmixovanou nebo jemně pomletou šunku (či kvalitní šunkový salám), osolíme a opepříme a podle chuti můžeme přidat například plnotučnou či dijonskou hořčici, rozetřený česnek, nasekané brusinky, bylinky nebo mandle... Záleží na chuti každého, kdo co má rád. Pro zjemnění můžeme vmíchat i smetanový tavený sýr.
3
Pěnu (pomazánku) mažeme na čerstvé pečivo a dle chuti a fantazie dozdobíme.

Komentáře k receptu

  • Irena Samcová
    Irena Samcová |

    30. 3. 2017 13:01

    Výborné :-) děkuji ze recept.

  • Martina
    Martina |

    3. 2. 2016 09:54

    Vyzkoušela jsem obě a taky nám obě chutnaly, přįteli o něco víc ta s máslem, ale to se dalo i čekat, tučnějšímu dá vždycky přednost :( :)) Děkuji za oba recepty.

  • Ema Melkusová
    Ema Melkusová |

    21. 6. 2015 18:51

    Výborná :-* s kupovanou se nedá srovnat a opravdu chutná po šunce.

  • Zuzana
    Zuzana |

    29. 11. 2014 07:33

    Dělám jí stejně jako vy, jenom přidávám špetku papriky pro barvu, ale ta tam ani není poznat. Mám totiž zkušenost, že mi šunka většinou zšedne a už nevypadá tak vábně jako za pultem. My jsme si na šunkové pěně pochutnávaly už jako děti a to nám zůstane asi na pořád.