Bílá zelňačka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • kysané zelí
    • brambory
    • uzené maso
    • smetana ke šlehání
    • mléko
    • hladká mouka
    • máslo
    • cibule
    • pepř mletý
    • nové koření
    • bobkový list
    • sůl
    • ocet
    • cukr
    • 3
      stroužek česnek Nemusí být

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uzené se nakrají na kostičky a orestuje na másle zpěněné cibuli, kolik uzeného tolik cibule. Pak se přidá voda nebo vývar (ochucovadla zásadně nepoužívám nikdy (a vařit chutně jde bez toho), vyjma originál sójové omáčky Kikkoman), česnek a spolu s nakrájenými bramborami se vaří. Zelí se scedí a lehce se vyždíme a trochu pokrájí, dá se vařit spolu s novým kořením a bobkovým listem do osolené vody. Šťávu z kysaného zelí z pytlíku odložimé ve skleničce. Jakmile jsou brambory hotové, přidáme zelí včetně koření, přivedeme k varu a zahustíme rozdělanou moukou v mléce 0,5l.
2
Po zhoustnutí polévky přidáme pepř podle chuti, smetanu, trochu cukru a dovařte. Nakonec je možné dokyselit ještě octem nebo lákem ze zelí. Já tuto polévku mám rád hustou s více bramborami a nepříliš kyselou.
3
Chutná výborně recept je upravený od prababičky. Ideální je žitno-pšeničný nebo tmavý chléb.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • jana
    jana |

    30. 12. 2014 15:55

    mě to nechutnalo

  • :-P
    :-P |

    17. 1. 2013 20:17

    :-P

  • Janaso
    Janaso |

    6. 3. 2011 17:33

    Naprosto vynikající, přidávám k oblíbeným!

  • Jája
    Jája |

    9. 6. 2008 10:26

    Dělám obdobně, jen zelí nevařím zvlášť, ale přidávám k téměř měkkým bramborám. Pak má polévka lepší chuť a nemusím moc dochucovat.