Recepty podle Jaroslava Sapíka – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Do veřejného povědomí se zapsal pořadem Česko na talíři. Později také pořadem se svým kolegou Jirkou Babicou. Jaroslav Sapík vydal několik kuchařek a je velkým propagátorem klasické české kuchyně, která má podle něj velkou hodnotu a soutěžit může klidně i kuchyni francouzskou.
Jako kuchař začal již v roce 1967 a časem se propracoval na šéfkuchaře. Dosáhl uznání na mezinárodních kuchařských soutěžích a zajišťuje při významných událostech pokrmy pro Pražský Hrad.
V robotu uhněťte z mouky, mléka, oleje, soli a droždí hladké, měkké, pružné a nelepivé těsto. Mísu vytřete olejem a těsto zakryjte fólií a nechte...
více o Trhací závin se zelím a uzeným
Dám do kastrolu nebo do hluboké pánve jahody a lžíci vody a na středním ohni vařím za občasného míchání 15–20 minut, až se jahody částečně rozvaří....
více o Jahodový džem podle Dity P.
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte.
Přidejte kopřivy, špenát,...
více o Staročeská nádivka
Nejprve si pěkně utřeme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Utřeme ručně a poté vyšleháme šlehačem do pěny. Přidáme tvaroh a také jedno vajíčko, to...
více o Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky
Oddělte žloutky od bílků a utřete je s cukrem a citronovou kůrou. Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou a solí a sníh zapracujte do žloutků. Vmíchejte...
více o Staročeský jablkový nákyp
Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou. Do banánové kašičky přidáme +- tři hrsti vloček (dle hustoty směsi) a med, promícháme a necháme zhruba 10...
více o Banánové sušenky Ládi Hrušky - "fitness"
Hovězí maso nakrájejte na kostky, lehce opepřete, zalijte částí červeného vína, přidejte trošku rozmarýnu, tymiánu a rozmačkanou polovinu paličky...
více o Hovězí po burgunsku
Mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vejce a vypracujeme těsto. Vysokou dortovou formu vymažeme...
více o Sernik neboli tvarohový dort od Jirky Babici
V misce spolu promíchejte mouku, pivo a koření na řídké těstíčko. Dejte asi na 30 minut do ledničky. V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Kousky...
více o Ryba v pivním těstíčku podle Viléma Vrabce
Rozinky propláchněte horkou vodou, zalijte rumem a nechte nabobtnat. Žloutky, cukr a máslo utřete do světlé pěny. Smetanu s kostkami cukru mírně...
více o Staročeské hnětýnky
Rozpustíme 4 lžíce převařeného másla a vlijeme do vlažného mléka. Přidáme 2 vejce, cukr a kvasnice rozetřené se solí. Všechno dobře rozkvedláme....
více o Tyčky k čaji M.D. Rettigové
Jogurt smícháme s moukou, osolíme, přidáme prášek do pečiva. Vpracujeme rukama hladké těsto a dáme do lednice na půl hodiny odpočinout.
Pak vyválíme...
více o Dietní langoše podle Ládi Hrušky
Mouku nasypeme do mísy, smícháme s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do něj nelijeme mléko, přidáme rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek. Pak...
více o Pudinkové šneky Ládi Hrušky
1. Nejdříve si sýr nastrouháme na hrubém struhadle a zvlášť si rozšleháme vejce.
2. Široký hrnek nebo misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
3....
více o Smažák z hrnku podle Ládi Hrušky
Do mísy dáme přepuštěné a čerstvé máslo a našleháme.
Přepuštěné máslo: kostku másla nakrájíme do rendlíku a na mírném plameni rozpustíme, necháme...
více o Důlkové koláčky M.D. Rettigové
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na burgery a dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte...
více o Hamburger podle Pohlreicha
1. Tvaroh dáme do misky, vidličkou rozmačkáme a osolíme.
2. Přidáme lžičku sody, pořádně promícháme a necháme 10 minut odležet.
3. V kastrůlku si...
více o Domácí tavený sýr dle Ládi Hrušky
Z osoleného mléka a krupice uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Vmícháme do ní vejce, nakrájené vařené maso a na drobno nasekané bylinky a...
více o Staročeská krupicová hlavička
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přilijeme vodu, vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout. Pak ho rozdělíme na dvanáct stejně...
více o Bulky s Goudou podle Ládi Hrušky
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme bujón, dva pokrájené starší krajíce chleba a kmín, přivedeme k varu, povaříme, pak polévku pro lepší konzistenci...
více o Chlebová polévka podle Ládi Hrušky
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin...
více o Domácí chléb podle Ládi Hrušky
Cibuli nakrájejte najemno. Všechny ingredience smíchejte.
Tato marináda se nejlépe hodí na vepřové maso, protože jablka a vepřové jdou k sobě velmi...
více o Marináda k vepřovému podle Z. Pohlreicha
Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. Do velkého hrnce dám vařit všechnu zeleninu a 1,5 litru vody. Přidám...
více o Tradiční bramboračka podle Dity P
Z trošky piva a droždí uděláme kvásek. Až bude dělat bubliny, je hotový.
Do mísy nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme kvásek,...
více o Pivní rohlíky podle Ládi Hrušky
Na rozpálenou pánev nakrájíme rajčata, přidáme trochu vody, balzamikový ocet a pepř a restujeme do měkka. Brambory rozmačkáme mačkadlem na brambory a...
více o Vegetariánský burger z tofu
Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte mléko a rozmíchejte na hladké,...
více o Lívance a la Jamie Oliver
10 červených krevet ze Sicílie hrst máty sůl a pepř Jablko nakrájejte na malé kostičky a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Šalotku oloupejte...
více o Rizoto s červenými krevetami podle Emanuela