37
V míse našleháme 2 vrchovaté lžíce Hery a 3 lžíce práškového cukru. Pak přidáme špetku soli, citronovou kůru (nebo van. cukr nebo kůru z pomeranče), 2... více o Bábovka z roku 1900
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme... více o Bramborové pusinky (1922)
Ze všech surovin vypracujeme s pomocí mléka tuhé těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout. Pak tvarujeme kuličky, dáme na 20 minut kynout a pak smažíme na... více o Bramborové kynuté koule (1922)
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky... více o Posvícenské koláče z r. 1900
Všechny přísady zaděláme na vále v těsto. Necháme asi 30 minut odležet a potom plníme do ztuženým tukem vymazaných formiček. Po upečení ještě teplé... více o Pracny z roku 1900
Máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Na čokoládu nalijeme lžíci vody a necháme ji v troubě (nebo na plotýnce) změknout. Pak ji přidáme k utřeným... více o Čokoládový dort ze 150 g
Slít trochu oleje z konzervy přidat k pomazánkovému máslu a bud ručním šlehačem nebo vidličkou krásně vymíchat do hladka. Pokud máte rádi pórek, tak... více o Pomazánka s tuňákem pro děti i dospělé 123
Kuřecí prsa naklepeme natenko a poté z jedné strany ještě několikrát (proti vláknům) nařízneme, skoro jako bychom chtěli nakrájet nudličky, akorát, že... více o 1001 noc
Vločky a mouku osmažíme na tuku, až jíška zčervená zaprášíme paprikou, necháme zpěnit. Zalijeme vodou. Přidáme zeleninu, houby a ke konci vaření... více o Falešná dršťková 1957
Na vál dáme mouku a nastrouháme na velkém okatém struhadle tuk, přilijeme kvásek a zaděláme polotuhé těsto. Podle potřeby přilijeme mléko. Nenecháváme... více o Koláčky ze 100% tuku
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přilijeme vývar a přidáme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev a kostky anglické slaniny. Spíše... více o 15minutová česnečka
Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.... více o 100% rajská šťáva - sterilovaná
Všechny ingradience kromě kakaa odměříme, dáme do mísy a řádně promícháme metlou. Část těsta dáme stranou a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta... více o Rychlá babiččina bábovka 100 let starý
Dobře propracované škubánkové těsto vyválíme na pomoučeném vále asi na 1 cm a formičkou vykrajujeme tvary, které smažíme na oleji do růžova. Podáváme... více o Bramborové smažinky (1922)
3/4 l mléka, cukr a vanilku uvedeme do varu. Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh ze kterého lžící vybíráme kousky a dáváme do vroucího mléka vařit. Když... více o Lačná pýcha (1922)
Vařené brambory oloupeme a prolisujeme, játra odblaníme, nožem dobře utřeme nebo 2x umeleme na masovém strojku (v současné době rozmixujeme). Obojí... více o Bramborová paštika (1922)
Na vymazaný a vysypaný pekáč dáme vrstvu vařených oloupaných a na plátky nakrájených brambor, na ně vrstvu na másle a kmíně dušených hub osolených a... více o Brambory s houbami (1922)
V míse dobře utřeme smetanu, žloutek a hořčici, pak po kapkách přidáváme olej, ocet, sůl a pepř. Předpis na salát najdete pod názvem "Bramborový salát... více o Nepravá majonéza (1922)
Uvařené vychladlé, oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou okurku, nakrájené vařené vejce, nahrubo nastrouhané jablko, na drobno... více o Bramborový salát s nepravou majonézou (1922)
Prosátý moučkový cukr, žloutky, vanilkový prášek nebo utlučenou prosátou vanilku třeme v míse 15 minut. Pak přidáme svařené, vychladlé mléko nebo... více o Vaječný koňak třený - 1930
V kotlíku zamícháme v syrovém mléce nebo smetaně vanilku vcelku, moučkový cukr a žloutky. Kotlík s obsahem postavíme do kastrolu s horkou vodou a na... více o Vaječný koňak vařený - 1930
Hlemýždí tělíčka dáme do osolené vody, přidáme všechny přísady jemně pokrájené a vaříme ještě asi 1 hod. (může být i méně). Po varu je vyjmeme a... více o Wiener schwabenschnecken - recept z r. 1914
Šnečí tělíčka jemně usekáme. Utřeme máslo se sardelovou pastou, a citronovou kůrou. S vejcem třeme dále. Přidáme strouhanku a zamícháme se smetanou na... více o Šneci a lá Versailes - recept z roku 1904
Peče se 5 hodin na program celozrnná mouka (v pekárně Panasonic nastavime whole wheat a velikost chleba L).... více o Chléb 100% celozrnný
Cibulku, vejce, okurky nakrájíme nadrobno a všechny suroviny smícháme dohromady a vidličkou rozšleháme. Misku přikryjeme potravinovou fólií a uložíme... více o Dresink 1000 ostrovů
Na dno obdélníkové misky s vyšším okrajem - já používám tu, ve které se prodávaly jogurty - položíme vrstvu sušenek, které namažeme krémem. Další... více o 10minutové Be-Be řezy
Hovězí i vepřové maso uvaříme s veškerou zeleninou a kořením. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a vcelku upečeme v troubě. Měkkou řepu nakrájíme na... více o Boršč pro labužníky r. 1878
Nejjednodušší, žádný krém a uvařit pudink zvládne každý taťka. Jednoduše na plech poklademe vrstvu sušenek, až do samého kraje i rohu, sušenky... více o Be-Be moučník po 106
Příprava koření: v mixéru mixujeme všechno koření 2 min., až je vše velice dobře smícháno, nebo utřeme vše přes jemnější síto. Používáme 30 g koření... více o Dokonalý sendvič na 100 chutí
Vřeténka uvaříme v dostatečném množství vody do poloměkka, scedíme a nakonec propláchneme. Mrkev a cuketu pokrájíme na tenké delší nudličky(julienne)... více o Neapolský těstovinový salát 10kg
Zázvor a žĺtky vymiešame s múkou sódou bikarbonou. Rozvaľkáme, povykrajujeme zázvorníky, dáme na plech (večer) a ráno pečieme. Cca 20 kúskov.... více o Žĺtkové zázvorníky (100-ročný recept)
Na vál prosijeme mouku, cukr, prášek, rozdrobíme tuk a spojíme v těsto. Tvoříme malé rohlíčky, rychle je do růžova upečeme, a pokud jsou teplé, hned... více o Rohlíčky z bílého máku (1930 - 50)
10 lžic strouhaného chleba, 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce cukru,1 vejce a trochu mléka propracujeme vláčné těsto. Lžíci klademe na pomaštěný plech malé... více o Chlebové cukrovinky (1930 - 50)
Maso osmažte na pánvi na oleji, až ztmavne. Zasypte kmínem a sundejte z hořáku. Spařte a oloupejte rajčata, vložte do vývaru a dejte vařit na 10 minut... více o Rajská polévka s masem alá čínská kuchařka 1987
Nic nebylo nalezeno
Popraskané vejce a půlka bílku vyteklá ve vodě. Znáte to? Máme pár jednoduchých tipů, jak se… Celý článek
Bábovka patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Bohužel ale občas nejde dobře vyklopit, a… Celý článek
Oblíbili jste si čerstvý ananas? Pak zpozorněte! Celý článek
Možná už se vám to také stalo. Připravujete doma dort na oslavu, jenže když z trouby upečený… Celý článek
Ať už občas připravujete dort, plněné košíčky nebo jiné zákusky s čokoládovou polevou,… Celý článek
Nejspíš to dobře znáte, chcete si na talíř dát kečup, otevřete novou lahvičku, ale ať s ní… Celý článek
Také tak milujete štrůdly a záviny? Jejich příprava není složitá, určitě už to máte nacvičené.… Celý článek
Máte rádi pokrmy z hub? Pak jste možná už slyšeli o tom, že by se neměly konzumovat s… Celý článek
Pokrm původem z Balkánu u nás rychle zdomácněl. Maso napíchané na špejli nebo kovové jehle,… Celý článek
Pokud jste vlastníkem rýžovaru, tak na tomto úkolu není nic složitého. Nicméně vaření rýže v… Celý článek