• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Prejt
Napište svůj komentář k receptu

Prejt

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
1.8
hodnotilo: 5
doba přípravy: 125 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tato dobrota nesměla chybět na žádné staročeské zabijačce. Prejt z vepřového masa, krve, žemle a voňavého koření je nejlepší s bramborami a kysaným zelím.

Suroviny

8 porce
    • 600
      g vepřová hlava
    • 250
      g vepřový bůček
    • 250
      g vepřové maso výřez
    • sůl
    • 750
      g žemle
    • 500
      ml vepřová krev
    • 3
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 150
      ml vepřový vývar
    • 35
      g sůl
    • 0,50
      lžička majoránka
    • 0,50
      lžička pepř mletý
    • 0,50
      lžička nové koření mleté
    • 0,50
      lžička mletý kmín
    • vařené brambory k podávání
    • kysané zelí k podávání

Postup přípravy receptu

1
Opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu a bok uvařte v mírně osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Po půl hodině dejte vařit výřez. Vařené maso nechte částečně vychladnout a pak hlavu a bůček vykostěte. Maso pokrájejte na malé kousky.

RADA: Recept, jak připravit skvělou domácí tlačenku!

2
Mezitím žemle nakrájejte na kostičky, přelijte krví a promíchejte. Krev nechte do žemlí dostatečně vsáknout a přidejte je k pokrájenému masu.
3
Nadrobno nasekejte a na 1 lžíci sádla osmažte cibuli. Přidejte ji ke směsi, přilejte vývar, osolte, okořeňte a dobře promíchejte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

4
Troubu předehřejte na 170 °C. Směs přendejte do sádlem vymaštěného pekáče a upečte, asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami a kysaným zelím.
5
Tip: Vařené brambory a kysané zelí jsou nejlepší kamarádi prejtu. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel. Ale můžete to zkusit!
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zabijačkový guláš

Zabijačkový guláš

Kroupová jelita

Kroupová jelita

Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Vepřové FOOD
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kysané zelí Majoránka Mletý kmín Nové koření mleté Pepř mletý Sádlo Sůl Vařené brambory Vepřová hlava Vepřová krev Vepřové maso Vepřový bůček Vepřový vývar Žemle

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Lehký těstovinový salát

Lehký těstovinový salát

Cizrnový guláš se zeleninou

Cizrnový guláš se zeleninou

Aprílové řezy se zakysanou smetanou

Aprílové řezy se zakysanou smetanou

Nudle s tvarohem

Nudle s tvarohem

Lehké ovocné řezy

Lehké ovocné řezy

Cibulová pizza z listového těsta

Cibulová pizza z listového těsta

Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"

Bramborové šišky se zelím a kuřetem -…

Jednoduchá francouzská kaše

Jednoduchá francouzská kaše

Kýta v žampionové omáčce

Kýta v žampionové omáčce

Doporučujeme

30 minut
Rychlé karí s květákem a batáty

Rychlé karí s květákem a batáty

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

16
Kremrole
Kremrole
16
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
14
Špagety carbonara
Špagety carbonara
14
Bazalková pasta / pesto
Bazalková pasta / pesto
11
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…

Zajímavé články

Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
AHA.cz Bagárová přiznala krizi: Po Lekajovi ani stopy

Bagárová přiznala krizi: Po Lekajovi ani stopy

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

V teple a zároveň in: Pletené šaty jsou zimními stálicemi. Letošní střihy sluší všem postavám

Ženy.cz 5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

Blesk.cz Psycholožka o chování Slováčka po smrti Aničky (†29): Dělá chybu, která se často vymstí!

Psycholožka o chování Slováčka po smrti Aničky (†29): Dělá chybu, která se často vymstí!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Charakteristika všech 12 znamení: Platí vždycky, co se o nich říká? Astroložka Boháčová prozradila!

Charakteristika všech 12 znamení: Platí vždycky, co se o nich říká? Astroložka Boháčová prozradila!

Další doporučené recepty:

Prdelky
Prdelky
Preclíčky sypané mákem
Preclíčky sypané mákem
Preclíky
Preclíky
prejt
prejt
Prezidentské maso
Prezidentské maso
Prezidentské řízky na bramborách
Prezidentské řízky na bramborách
  • Recepty.cz
  • Prejt
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact