Ze všech surovin (bez mouky!) uplácat jeden knedlík a mírným varem vařit přesně 10 minut. Nemůže se nepovést a je jedlý.... více o Houskový knedlík pro nejisté kuchařky
Ze všech surovin zadělat hustší lité těsto silnější černou uvařenou kávou, nebo mlékem a trochu kávy dosypat. Péci ve vymazananém a vysypaném pekáči... více o Šup šup perník paní Hrochové
Brambory uvaříme skoro do měkka, pak je slijeme, pokrájíme a ve velké (nejlépe těžké litinové, ale není podmínka) pánvi dozlatova opečeme. Přendáme na... více o Játra na slanině a tymiánu
Víno přivedeme k varu a vylouhujeme v něm sáček koření nebo skořici a hřebíček, necháme louhovat do vychladnutí (můžeme svařit večer a do těsta dáme... více o Bábovka nebo věnec z červeného vína
Halušky připravíme z brambor, hladké mouky, vejce, soli. Těsto nesmí být husté, aby šlo dobře protlačit děrovaným sítem na halušky vaříme asi 3-5 min.... více o Halušky se zelím a vařeným masem
Utřeme žloutky s medem, přidáme ořechy, mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků s moukou smíchanou se sodou. Dáme do vymazané a moukou vysypané formy a... více o Ořechový dort
Rybí filety osolíme, popřípadě zakápneme citronovou šťávou, posypeme kořením na ryby, potřeme kečupem. Poté na každy filet dáme kousek plátkového sýru... více o Závitky z aljašské tresky
Propláchnuté kysané zelí vaříme do poloměkka. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, nakrájíme brambory, klobásu a uvařená vejce na kostičky. Těsně před... více o Výborná zelňačka
Velké množství cibule usmažíme na oleji do sklovata, přidáme mletou papriku a chili (pokud pokrm nechcete ostrý, vynechejte pálivé koření, ale pravé... více o Kuře po etiopsku
Tykev nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, do které přidáme 2 lžíce octa (tykev dávám do 5l hrnce). Necháme přes noc stát a ráno zopakujeme. Odpoledne... více o Tykvový kompot
Cuketu nakrájíme na plátky, papriku na proužky a cibuli na kolečka. Promícháme. Přidáme na plátky nakrájený česnek, olej, ocet, cukr a sůl podle chuti... více o Cuketová turšija
Plátky cuket opečeme na oleji s kolečkami cibule a plátky česneku. Přidáme 1/2 lžičky černého pepře, zalijeme vínem, osolíme, osladíme a přidáme ocet.... více o Cuketa na víně
Těsto rozválíme a přeneseme na plech. Po celé ploše těsně k sobě poklademe sýr. Hrušky nakrájíme na plátky asi 1/2 cm silné a poskládáme po celé ploše... více o Hruškové pohoštění
Námi použité maso řádně omyjeme, osušíme. V následujícím kroku maso po vláknech uprostřed skrz prokrojíme dlouhým nožem. Do utvořených otvorů vsuneme... více o Pečené maso s očima
Ušleháme sníh, zašleháme cukr, žloutky, ořechy a citronovou kůru. Pečeme na alobalu nebo papíru potřeném tukem a vysypaném hrubou moukou. Po upečení... více o Nebeská roláda bez mouky - ořechová varianta
Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme rozpůlené banány a posypeme je cukrem. Po chvíli je obrátíme a znovu pocukrujeme. Spadlý cukr rozmícháváme v másle... více o Flambované banány
Oloupané cibule a nakrájíme na čtvrtky a půlku množství vložíme do pečící misky společně se slaninou. Maso důkladně obalíme v koření a vegetě a... více o Hornická roštěná
2 balíčky olomouckých tyčinek nastrouháme nahrubo a vmícháme tavený sýr a menší jablko nastrouhané nahrubo. Přidáme jemně posekanou cibuli a dle chuti... více o Pomazánka z olomouckých tyčinek
Vepřové maso nakrájíme na kostky nebo na plátky, osolíme a opepříme. Do rozpáleného oleje přidáme krystalový cukr a na mírném plameni necháme... více o Vepřové maso v karamelu
Na oleji osmahneme cibuli a postupně přidáme zeleninu (nejdříve papriky, pak kostičky cukety, nakonec oloupaná a nakrájená rajčata bez šťávy).... více o Pirožky plněné zeleninovou směsí s cuketou
Čajové šálky důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a velmi důkladně vysypeme strouhankou. Strouhaný sýr se salámem smícháme s vejci.... více o Smažený sýr bez smažení - verze II.
Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně... více o Dušený květák babičky Schwarzové
V 0,5 litru teplého mléka rozpustíme 10 polévkových lžic rostlinného tuku nebo oleje. Po schladnutí rozmícháme v mléce vajíčka, přidáme mouku, moučku,... více o Jemná perníková buchta
Vajíčko,moučku utřeme do hladka a přidáme všechny suroviny, které promícháme a pečeme ve vymazaném a vysypaném hřbetu.... více o Šlehačková buchta
Také Vám na zahradě padají jablka a už nevíte co s nimi? Zkuste tento jednoduchý koláč. Nejprve si uvařte povidla: vykrájejte spoustu jablek, rozvařte... více o Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem
Meruňky zalijeme vroucí vodou, zakápneme trochou citronové šťávy a necháme přikryté asi 1 hodinu nabobtnat. Pak je vymačkáme a umeleme na masovém... více o Meruňkové tolary
Do mísy dáme mouku, cukr, pudink a prášek do pečiva a smícháme. Přidáme olej, mléko a žloutky. Zamícháme dle potřeby, můžeme přidat i více mléka.... více o Rychlá buchta II.
Cibuli nakrájíme a necháme na oleji zesklovatět, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme mlékem, přidáme kostku zeleninového bujonu a povaříme. Musí nám... více o Špagety s nivou a bazalkou
Nakrájené fazolky uvaříme a scedíme. Strouhanku opražíme na oleji a promícháme s fazolkami. Vložíme do vymazané zapékací mísy, zalijeme vejci... více o Zapečené fazolky se strouhankou
Zeleninu nameleme, promícháme se solí a volně sušíme. Nebo zeleninu můžeme nastrouhat, usušit a pomlet.... více o Domácí vegeta
Rajčata nakrájíme na 1,5 cm hrubé plátky a usušíme v sušičce nebo v troubě. Potom je poskládáme do malých lahviček tak, že dáme 2 cm vrstvu rajčat, na... více o Sušená rajčata v oleji
Předehřát troubu na 175 °C, dát nakrájenou dýni do pekáčku, přikrýt alobalem a péci asi 45 minut do měkka a poté rozmixovat na pyré. Pyré přendat do... více o Dýňové máslo
Prosát dohromady mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu na pečení a sůl. V míse nejprve smíchat cukr, olej, vejce a vanilku, vmíchat suché ingredience... více o Dýňový srnčí hřbet
Předehřát troubu na 170 °C, vymazat a vysypat formu na pečení. Ušlehat máslo, přidat cukr a šlehat do krému, přidávat pomalu vejce. Předtím si prosát... více o Dýňová kořeněná bábovka
Dýni rozkrojit na polovinu, vyndat semínka a na každou půlku dát 1 lžíci másla a 2 lžíce cukru, dát do pekáče a nalít vodu do výše asi 4 mm. Přikrýt... více o Dýňové pyré
Pokud se nechcete přejíst celým melounem najednou, můžete si zamlsat i za několik dní, týdnů atd. Celý meloun řádně omýt, rozkrojit na půlku, tu pak... více o Zmražené melounové lízátko
Zelí překrájíme, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev (tak půl na půl), strouhaný křen podle chuti, majolku smíchanou s jogurtem. Trochu osolíme. Dáme... více o Salátek od maminky
Kysané zelí smícháme s nakrájenou cibulí a mrkví, kterou jsme předtím postrouhali na hrubším struhadle. Přidáme kmín, a osolíme dle chuti. V hrnku si... více o Salát z kysaného zelí
Kuře zbavíme kůže, vykostíme, pokrájíme na čtvrtky, posolíme, jemně posypeme směsí červené papriky pálivé a sladké a položíme na pekáč vymašťěný... více o Kuře v peřině
Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Potom je přemícháme s majoránkou, česnekem, troškou soli, špetkou kmínu, pepře a dvěma... více o Babské kuře
Z očištěného, vykuchaného, umytého a osušeného okouna sa nakrájí kusy, 200 g na porci, a osolí se. Na másle se zpění na kolečka nakrájená cibule,... více o Okoun mořský na maďarský způsobb
Očistěná, vykuchaná, umytá a osušená makrela sa nakrájí na 200 g kousky na porci. Jednotlivé kusy se osolí a rychle opečou na oleji z obou stran.... více o Makrela na maďarský způsob
Všechny přísady umícháme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech upéci.... více o Moučník z povidel
Nivu nastrouháme na jemno, přidáme tatarku a česnek. Vše zamíchame. Pokud přidáme eidam, pomazánkové máslo, přidáme podle potřeby česnek i tatarku.... více o Česneková pomazánka z Nivy
Dýni oloupat, vyndat semínka a nakrájet na kousky asi 5x7 cm. Nakrájené dát do většího kastrolu, posypat cukrem, zalít vodou a citronovou šťávou.... více o Dýně v sirupu
Kuřecí prsa lehce naklepeme a naložíme alespoň přes noc do směsi: provensálské koření, sójová omáčka a česnek (vše podle chuti). Druhý den prsa... více o Cardova kuřecí prsa
Na oleji osmahneme cibuli a postupně přidáme zeleninu (nejdříve papriky, pak kostičky cukety, nakonec oloupaná a nakrájená rajčata i se šťávou).... více o Špagety se zeleninovou směsí s cuketou
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáme ostatní ingredience. Současně přidáváme sníh, který jsme ušlehali z bílků a zbylého cukru. Těsto upečeme v dortové... více o Harlekýn podle Frekvence 1
Tento recept je vhodný i pro bezlepkovou dietu, akorát se musí nahradit běžný prášek do pečiva speciální směsí. Margarín, cukr, vanilkový cukr, sůl,... více o Ananasová bábovka
Z bílků vyšleháme sníh společně s cukrem, přimícháme žloutky, olej, nakonec mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný... více o Pudinkové řezy se želatinou