Jahodová marmeláda (džem)

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg jahody - očištěné, odstopkované
    • 1
      kg cukr krupice nebo krystal
    • 1
      ks želírovací prostředek na 1 kg ovoce
    • kyselina citronová - není nutná
    • sklenice malé, čisté, suché

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěné jahody dáme do kastrolu a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme cukr (není nutné dávat celý kilogram, dle sladkosti jahod) smíchaný s želírovacím prostředkem (například želírfix...) a vše za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí, přivedeme k varu.
2
Pak teplotu ztlumíme, aby nám marmeláda příliš nebublala a nepěnila a vaříme cca 2-3 minuty. Případnou pěnu můžeme lžící odebírat stranou na talířek. Jestliže máme rádi marmeládu kyselejší, k cukru přidáme 1-2 lžičky kyseliny citronové.
3
Ještě vařicí marmeládu nalijeme do čistých a suchých skleniček (například od přesnídávek...) a dobře uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak cca 10 minut, pak je otočíme zpět a necháme zcela vychladnout.
4
Uložíme na temném, suchém místě (komora, sklep).

Komentáře k receptu

  • hedvika
    hedvika |

    15. 6. 2016 17:29

    Já dělám marmelády pouze s gelfixem 3:1, kde sde přidává jen 35 dkg cukru, výrobek má silnou chuť ovoce a cukru není tolik potřeba. Vyzkoušejte, doporučuji.

  • Magda
    Magda |

    7. 6. 2016 20:50

    Dneska jsem viděla přípravky na zavařování dokonce i 1:3 a jen na 350 gramů cukru. Nestačila jsem se divit :)

  • Olga Zahálková
    Olga Zahálková |

    5. 6. 2015 10:38

    Jahodových zavařenin není nikdy dost a pár kompotů také nesmí chybět. :-)