Kefírové vdolky s parádou

moje hodnocení: 0

5.0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      ml kefír
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • citronová kůra dle chuti
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • sůl špetka
    • 3
      lžíce olej
    • 3
      hrnek hladká mouka 2,5 -
    • 1
      lžička jedlá soda necelá
  • Dále:
    • olej na smažení a tvarování
    • povidla švestková, jablečná, hrušková
    • hrudkovitý tvaroh olešnický nebo nastrouhaný tvrdý
    • šlehačka
    • měkký tvaroh nebo zakysaná smetana či jogurt

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vejce vyšleháme s cukry a solí, přilijeme rum, olej a kefír, přisypeme mouku s citronovou kůrou a sodou. Vymícháme těsto, které bude lepivější a necháme ho zhruba dvacet minut odpočinout. Poměr použité mouky se může lišit dle druhu. Dávám do odměrky 250 ml kefíru, poté dvě a půl odměrky mouky, vymíchám těsto a dle potřeby po odležení případně ještě přidám. Konzistence těsta je do ruky lepivá, proto si ruce pomastíme olejem. Nedoporučuji používat mouku na podsypání místo oleje, je na vdolcích po usmažení cítit a nejsou tak lesklé.

RADA: Sladké koblížky, kterým neodoláte: Tvarohové, kynuté i z cukety

2
Z těsta odkrajujeme lžící stejně velké díly, ze kterých v mastných rukách ukoulíme kuličku, kterou zploštíme na placičku a vkládáme do pánve s vyšší vrstvou roztopeného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova a odkládáme na papírovou utěrku odsát přebytečný olej.
3
Hotové vdolky potíráme povidly dle chuti nebo marmeládou, sypeme rozdrobeným olešnickým tvarohem a dohotovíme kopečkem slazeného tvarohu, jogurtu...nebo šlehačkou.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak na nekynuté lívance bez vajec

4
Podáváme jako hlavní sladký chod nebo za studena ke svačince a klidně i jako dezert ke kávě, protože jsou výborné a nadýchané jako lehký dortík.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: