Kachna po staročesku

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 45
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kachní maso celá kachna
    • 1
      sklenice kysané zelí
    • 2
      dl bílé víno
    • 2
      ks cibule
    • kmín
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku oddělíme a podusíme na něm cibuli, zalijeme vínem, přidáme kysané zelí, porce kachny, přelijeme výpekem a společně dodusíme doměkka. Podáváme s bramborovými nebo chlupatými knedlíky.
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno Cibule Kachní maso Kmín Kysané zelí Sůl
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • AnetkaTom
    AnetkaTom |

    21. 5. 2017 08:35

    Nevím proč má tento recept tak dobré hodnocení, když v něm chybí základní věc a to, jak kachnu upéct, na kolik stupňů a jak dlouho. Alespoň orientační časy by stačili...

  • Vladimír
    Vladimír |

    22. 4. 2016 06:04

    To je nejlepší recept,znám ho přes 50 let.Chutná a chutná všem generacím.Když nemám víno,dávám pod kachničku pivo černé=taky dobrý.Na pekáči zbyde vždy jen trochu výpeku. :-) :-) =-O =-O

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    22. 1. 2012 12:53

    Opraveno

  • Ladia
    Ladia |

    21. 1. 2012 14:27

    Foto se nezobrazuje u receptu

  • nnln
    nnln |

    4. 12. 2011 12:35

    Výborné! Máme moc rádi zelí, tak jsem krom domácího kysaného dala i sklenici sterilovaného a nemá chybu!! Podlévala jsem červeným vínem, zelí i kachna tak dostali krásnou barvu. Proč se nezobrazuje hlavní fotka?

  • magmus
    magmus |

    13. 11. 2011 14:35

    Jednoduchý a přitom tak vynikající recept, díky! Jen jsem vynechala víno v zelí, to jsme připíjeli ;-)

  • Petra
    Petra |

    27. 10. 2011 16:01

    Trochu mi tam chybí š´távička :-(

  • Já.
    Já. |

    5. 7. 2011 07:17

    na kacenu jenom,sul a kmin :-|

  • Tereza T
    Tereza T |

    1. 2. 2011 13:34

    Mňam, přidala jsem dvě fota, doporučuji si dát práci a sehnat domácí kachničku, nikoliv z velkochovu. Na fotce v pekáči je vidět, že ani není třeba sbírat tuk, domácí kachničky jsou vyběhané a mají výraznější chuť, přesto je po pozvolném pečení kachnička pěkně křehká. ;)

  • recepty73
    recepty73 |

    4. 1. 2011 13:26

    Solím den předem,je pak o třídu lepší! ;-) 8-)

  • Jan Němec
    Jan Němec |

    29. 12. 2010 14:16

    Kachnu máme moc rádi. Honza

  • erika
    erika |

    31. 10. 2010 18:35

    moc dobry recept jsem si pochutnali dekujem :-*

  • MatějP
    MatějP |

    14. 10. 2010 17:42

    JA bich kuli ní i snad zabijel :-) :-) :-) <3

  • michal jakouš
    michal jakouš |

    28. 3. 2010 10:37

    vynikající jednoduchý recept-pouze doplním kachnu nasolit a okmínovat den předem

  • cenda 3orec
    cenda 3orec |

    26. 3. 2008 15:42

    mlikem podlevat kachnu, tak to mi pride jako dost ulitli :D

  • michal
    michal |

    21. 1. 2008 19:11

    Ridil jsem se recepty Zdenka a Patrika a musim rict,ze kachna se opravdu vydarila,jeste jsem ji malinko vylepsil,kdyz uz byla kachna skoro hotova a ja ji potrel medem,odlil jsem si z pekace trochu vypeku,zalil vodou a povaril,zahustil moukou rozmichanou ve vode a dochutil peprem a soli(pripadne vegetou).S timto sosem jsem pri podavani kachnu a knedliky polil...Zeli delam na cibulce se slaninou,taky vrele doporucuji.Dobrou chut :)

  • pavel kotowski
    pavel kotowski |

    20. 1. 2008 12:38

    Vynikajici,jednoduche a velice usporne na spotrebu nadobi.

  • Vlasta Novotná
    Vlasta Novotná |

    13. 1. 2008 10:18

    P.Gabriole Já podusím zelí na cibuli,osolim,okmínujia trochu podleju vodou.Když je tak napůl zahustím menší bramborou a menším jablkem.Ty to věci jemě nastrouhat.Snad bude chutnat!

  • lenka
    lenka |

    26. 12. 2007 18:36

    Děkuji panu Zdeńkovi za dobrý recept.Naprosto jednoduchý,žádné zvláštní koření,příprava rychlá a výsledek naprosto famozní.Nejlepší recept na kachnu,jaký jsem našla.Všem doporučuji(i naprostým začátečníkům).

  • Petra Špačková
    Petra Špačková |

    13. 12. 2007 06:22

    Já jsem dělala naposledy kachnu s červeným zelím, které bylo již ochucené. Rekl mi o něm tchán, že je dobré. Prodává se v sáčku. Snad ho mají v Kauflandu, ale já ho koupila v Hypernově. Mají to tam u zeleniny v chlaďáku u salátů (naklíčené fazole, řeřicha, atd.) Stačí povařit a zahustit.

  • Marsi
    Marsi |

    12. 12. 2007 21:49

    Gabriolo,tak zkuste si koupit kysane cervene zeli v pytliku.Na trose sadla nebo oleje osmahnete cibulku,pridejte to zeli,kminek,sul,spetku cukru,kdyz bude mekke zahustete na jemno nastrouhanou bramborou s troskou vody a lzici hladke mouky,nechte probublat a dochutte uz pak dle vlastni chuti.Ja pridavam spetku vegety.Urcite poradi i dalsi damy tady.

  • Gabriola
    Gabriola |

    12. 12. 2007 21:20

    Super! Ja polevam kurcicku mlekem. Nemam rada nasladlou chut po mede. Akoratze nedokazu uvarit dobre zeli. Ani cervene, ani bile, zadne :-(((

  • Anonym
    Anonym |

    1. 11. 2007 16:26

    Zajímavé... Omlouvám se za off topic příspěvek, ale spousta místních diskutérů zde pekla kachnu poprvé. Spousta mých známých jí taky ještě nikdy nepekla a přitom podle mně se jedná o absolutně nejjednodušší recept, kde kvalita výsledného produktu v poměru s minimální potřebnou námahou a umem je maximální. Pro naprosté začátečníky: Kachnu jen osolte a pořádně okmínujte, podlejte cca 1 cm vodou a pečtě nejprve pod pokličkou na cca 180-200 stupňů. Pravidelně kontrolovat, polévat výpekem, případně podlít. Když už je měkká, (záležní na typu kachny, někdy to trvá třeba i 3 hodiny), odklopit a nechat dopéct kůrčičku. Až zjistíte, jakého jste dosáhli výsledku, už se nebudete bát i trochu experimentovat. Pečení zdar a kachnám zvlášť! :-)

  • Sasa
    Sasa |

    30. 10. 2007 20:39

    Kachnu mám opravdu rád, ale kořením malinko jinak. Místo hřebíčků do jablka roztluču v hmoždíři čtvrt hvězdičky badyánu a tím posypu kachnu zvnějšku i uvnitř. Vyzkoušejte a napište. Ale pozor, toho badyanu opravdu jen malinko a výsledek je překvapující. Vyčteno z jedné čínské kuchařky.

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    15. 10. 2007 12:49

    Výborný recept, jednoduchý a přitom velice chutný. S jablíčkem upečeným v kachně nemá oběd chybu.

  • věra keprtová
    věra keprtová |

    29. 9. 2007 13:23

    recept je vyborny vřele doporučujeme

  • Lucie
    Lucie |

    27. 7. 2007 10:38

    Ahojík děkuji za výborný recept! Kachna byla výborná. Akorát jsem ji nedusila se zelím a byla také výborná! Je to výborný recept!

  • Lucie
    Lucie |

    27. 7. 2007 10:38

    Ahojík děkuji za výborný recept! Kachna byla výborná. Akorát jsem ji nedusila se zelím a byla také výborná! Je to výborný recept!

  • Anonym
    Anonym |

    5. 4. 2007 10:12

    Pekla jsem 2 hodiny na 180°,pak na dalších 10 min. jsem potřela rozředěným medem s vodou,aby chytla krásnou barvičku.At se povede :0)

  • Anonym
    Anonym |

    5. 4. 2007 09:30

    Podle velikosti kachny - obecně spíše déle na nižší teplotu - takže tak 180 stupňů. Na konečnou fázi - vytvoření kůrky - bych teplotu zvýšila a dopekla.

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    5. 4. 2007 08:58

    Ahoj,chtěla bych jí upéct v neděli, ještě jsem jí nikdy nedělala a nevím jak dlouho a na kolik stupnů ji péct.

  • Helen
    Helen |

    26. 3. 2007 19:04

    Na Velikonoce jdu do toho, kachnu budu dělat poprvé a pozvala jsem celou rodinku. Tak doufám, že se povede. Už te´d se na to těším. Mňam.

  • Anonym
    Anonym |

    11. 3. 2007 14:34

    Tak jsme si dnes všichni pošmákli,nedávala jsem víno,klasika červené zelí a knedlík a do kačeny jablko s hřebíčky,bála jsem se té chuti,ale opravdu bylo to moc dobré.Jen všichni odfukují :0)

  • Anonym
    Anonym |

    9. 3. 2007 21:27

    V neděli zkusím,tak po obědě dám vědět,jak šmakovalo :0)

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    8. 2. 2007 09:20

    Dělala jsem o svátcích, bála jsem se toho, protože jsem kachnu dělala prvně v životě, ale bylo to moc dobré.

  • Marek Dluhoš
    Marek Dluhoš |

    26. 1. 2007 14:36

    Chválím, super recept, dělal jsem kachnu prvně v životě, ale už teď vím, že ne na posled. Posbíral jsem i zkušenosti z příspěvku a co dodat, lahoda...Zvláště díky Patrikovi (viz. níže). Jablka s hřebíčkem vložená dovnitř opravdu provoní celou kachnu. A jako zlatý hřeb přidat macerovaná jablka ve víně...skvělé a doporučuji.

  • mia
    mia |

    17. 1. 2007 07:43

    mě naučila babička kachnu den předem předpékat.většinou bývají dost tučné.vůbec jí nepodlévám, sama pustí šťávy až dost.jinak jen solím a kmínuji.je pak moc dobrá.když chci vylepšit trošku šťávu,tak do ní rozdrobím půl až celou kostku drůbeží šťávy

  • Regina Constanze Kaltenboeck
    Regina Constanze Kaltenboeck |

    13. 1. 2007 21:13

    Zprava pro Janu Hanusova: KACHNA SE NEMA NEJPRVE VARIT a pak pect!!! Zkus to a uvidis!!! Kachna ztraci vlastni aroma. Ja delam kachny az 20x a vic do roka a cela rodina a pratele se vzdy sami pozvavaji.Kachnu umij, osol, opepci - dej do hlubokeho pekace a zalij do polovice pekace vodou. Dej kachnu do trouby a nech ji kolem 60 - 80 minut pect. Pak slej pul "vody" a otoc ji, aby se prsa opekly. Za ca 1/2 hodiny uz ji muzes vyndat a naporcovat. Co nebo jaky pridavek k tomu chces podavat je jedno. Taky muzes po naporcovani pomazat medem a zalit cerstvor pomerancovou stavou - to je taky moc fajn! Ahoj :-) a "Dobrou chut!"

  • Regina Constanze Kaltenboeck
    Regina Constanze Kaltenboeck |

    13. 1. 2007 21:06

    Delam kachnu casto - ale kdyz, tak s cervenym zelim, do ktereho davam kilo jablek (aby bylo zeli a jablka 1:1) a zalivam cervenym vinem.Priste budu delat po "starocesku" a uz jsem moc zvedava!

  • Anonym
    Anonym |

    20. 9. 2006 16:39

    asi nejdůležitější věc je dělat všechno s láskou a pořáně a zkoušením nových věcí se člověk vydává na malou dobrodružnou cestu a to mám rád. Přeju hodně zážitků s novými recepty a dobrou chuť( a nebuďte konzevy) aoj Pepa

  • bobena boben
    bobena boben |

    10. 5. 2006 19:49

    zajimavy recept musim ho skusit-mnam

  • Anna Valentova
    Anna Valentova |

    7. 5. 2006 12:27

    Kachnu peču pravidelně na podzim a na Vánoce,dusím jí podlitou vodou ,nebo s drubežím vývarem.Plus kmín a sul.S vínem je to určitě zajímavější.

  • Markéta Stehlíková
    Markéta Stehlíková |

    5. 5. 2006 17:43

    no, anonyme, jenom chci dodat, že recepty nejou jen pro zkušené kuchaře, ale i pro začátečníky. Tohle mi připomíná klasika - bereme vyučené prodavače s praxí. Máte výborné ohodnocení, ale nemáte praxi, sbohem. Kde člověk má získat praxi, když mu ji nikdo neumožní získat? Stejně tak je to i s vařením, někde se to člověk musí naučit, a proto čím víc informací tím líp!

  • anonym
    anonym |

    5. 5. 2006 13:21

    Myslím, že v receptu žádné podstatné údaje nechybí, každému, kdo alespoň někdy něco uvařil je jasné, že maso a drůbež pečeme na vysoké teploty a ne jak buchty. Chce to víc praxe!

  • last one
    last one |

    18. 4. 2006 03:05

    Tak jsem to uvařil a mohu jen pochválit! Doporučuji také na konec potřít medem, kůžička je křupavá a po medu nasládlá, ale ne moc.. Výborné! Kachnu jsem dělal po prvé v životě a udělám ji určitě znovu..

  • Patrik
    Patrik |

    18. 3. 2006 17:55

    Dnes jsem ji upekl a bylo to tak lahodné, až mě to samotnému vyrazilo dech. Postup - všechno v jednom pekáči, poslechněte radu Zdenka - jablka s hřebíčkem vložená dovnitř kachnu příjemně ovoní. Nejprve pod poklicí prsama dolů, hodinu a půl na 180°C pak bez poklice 45 minut do zlatova - pak otočit a další hodinu a půl (teď již na zádech) pod poklicí. Stále platí, polévat vlastní šťávou (doporučuji tak polovinu tuku odebrat, záleží na tom, jak moc pouští) Na posledních 20 minut - bez poklice-přidejte do pekáče zelí a jablka macerovaná ve víně, potřete kachnu tenkou vrstvou medu a zvyšte teplotu na 220°C na kachně se vytvoří křupavá medová krusta, ovíněná jablíčka a zelí všechno provoní. Maso je křehoučké a šťavnaté a konzistenci má téměř jako paštika-rozplává se na jazyku. Jako přílohu doporučuji housko-špekové knedlíky na moravský způsob, žádné bílé nafouklé vaťáky. Ještě teď mám v bříšku jako v pokojíčku :)

  • Petra Vobořilová
    Petra Vobořilová |

    18. 3. 2006 10:15

    Recept je špatně napsaný, chybí zde teplota, při jaké kachnu pečeme způsob apod. Informace že ji osolíme a okořeníme je předpokládám všem jasná, informace o teplotě však již nikoli. Zkuste až budete psát další recept postupovat od informací důležitých k těm méně důležitým. Možná by neby na škodu i recept na knedlíky atd. atd.

  • Vera
    Vera |

    7. 11. 2005 19:02

    Diky za recept, budu ho zkouset hned zitra.Najit klasicky recept na pecenou kachnu neni zadna sranda. Hledala jsem asi dva dny, csude jenom "kachna a la....".Moc dekuju

  • Jana Hanusova
    Jana Hanusova |

    9. 7. 2005 01:08

    Slysela jsem, ze je dobre pred pecenim kachnu vzdy asi hodinu varit ve vode. Pry proto, ze se pak tolik nespece, je drive upecena a mate i zaklad na polevku. Zatim jsem to nezkousela. Pokud ma nekdo zkusenosti, prosim sdelte.

  • Kristina Guziurová
    Kristina Guziurová |

    5. 7. 2005 12:08

    S tím kyselým zelím proste paráda.

  • Eva z MB
    Eva z MB |

    8. 5. 2005 16:31

    tak jsme ji snědli :) zelí bylo bezkonkurenční :) ale asi přibereme každý dvě kila!!! výborný recept!!!

  • Zdenek, U nas doma
    Zdenek, U nas doma |

    2. 5. 2005 15:22

    Zkuste pred pecenim do kachny nacpat jablko napichane cca 7 hrebicky, pecte ji hodinu pod alobalem prsickama dolu, potom hodinu bez alobalu a potom ji otocte a dopecte do zlatova a to pri 180 stupnich celsia po celou dobu a az potom naporcujte, pujde to snadno, verte mi, denne jich takto pecu desitky a Australani se po nich muzou umlatit.

  • Honza
    Honza |

    12. 2. 2005 22:49

    Hm, pan Dobrman pise , ze takto pece kachnu kazdy. Ja tedy ne. Pro mne je tento recept novy a jsem rad , ze jsem ho mohl vyzkouset. Z mych znamych , kterych jsem se dotazoval takto kachnu nepece nikdo.

  • Znalec češtiny :-)
    Znalec češtiny :-) |

    26. 12. 2004 21:19

    Pan Dobrman by přivítal něco neokoukaného, nového... Co takhle zlepšit si češtinu? To by mohlo být pro vás nové :-) ... píše se totiž STANDARDNÍ !!!:o)

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    26. 12. 2004 14:40

    Takhle jsem kachnu pect jeste nezkousela a myslim, ze nejsem "malokdo". Pro me je klasicka kacena na kmine, podlevana pivem. A pokud je pan Dobrman tak protrelym kucharem, ze vsechny stare recepty zna, tak at zkousi nove. My, mladi, urcite nepohrdneme receptem na nejakou klasiku. Takze i tenhle urcite brzy vyzkousim.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    26. 12. 2004 08:27

    p. Dobrman: proc by zde nemohl byt uveden osvedceny recept na pecenou kacenu, navic nazev "po starocesku" je myslim dostatecne vypovidajici o tom, ze se nejedna o neco, co by melo objevovat Ameriku. Kdo vam brani napsat originalni recept na "Kachnu po dobrmansku"?

  • Jiri Dobrman
    Jiri Dobrman |

    25. 12. 2004 22:45

    Recept je jiste dobry.Jedna se o standartni pecenou kachnu.Timto zpusobem se pece kachna jiz po staleti a malokdo ji pece jinak.Tak nevim,proc objevujeme znovu Ameriku.Privital bych neco neokoukaneho,noveho !!!!!

  • Jiří Vrba
    Jiří Vrba |

    26. 9. 2004 12:44

    Právě ji peču v troubě a po přečtení Vašich připomínek se už nemůžu dočkat. Přeji všem dobré vaření!!!

  • Budouci kuchar
    Budouci kuchar |

    16. 5. 2004 20:59

    Ja delam kachnu vzdy obycejne(kmin,cesnek,...).tuhle budu muset vyzkouset,mame asi 30 kachniicek,tak si poockamm a potom je s radosti snim.sice je to krute,ale budu to pro dobro.:-)

  • Pavlína Neubauerová
    Pavlína Neubauerová |

    8. 5. 2004 16:18

    Už jsem dělala několikrát! Výborné! Je dobré kachnu co nejvíce propíchat vidličkou, aby během pečení pustila sádlo a vypekla se dokřupava. Předpékám si ji večeř předem... Jako přílohu dávám kulaté houskové knedlíčky s bylinkami a cibulkou

  • D Rath
    D Rath |

    1. 5. 2004 10:27

    Ještě sem jí nevyzkoušel, držím dietu bééé, ale sbíhají se mi sliny....jakej mám nastavit režim pečení v troubě a kolik stupnů?

  • Roman Sidleja
    Roman Sidleja |

    4. 4. 2004 10:59

    Opravdu povedena zalezitost, udelali jsme ji jednou a za ctrnact dni jsem musel znovu.

  • Martina Tomečková
    Martina Tomečková |

    1. 4. 2004 13:03

    Vyzkoušeli jsem a moc nám chutnalo. Jen bych řekla, že je lepší naporcovat ji před pečením.

Abecední seznam: