Fazolová polévka s uzeným masem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Fata

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na 4 litry polévky:
    • 1
      kg uzená žebra Nebo uzený libový bůček (pokud maso využijete i jinak)
    • fazole Hromada - namočených přes noc (přibližně stejně velké kvůli délce vaření)
    • mrkev
    • petržel
    • celer
    • cibule
    • 4
      stroužek česnek
    • 1
      ks rajský protlak
    • 1
      lžička vegeta (Wurzu)
    • pepř mletý
    • kmín
    • sůl Opatrně, uzené je slané
    • mouka Na zahuštění
    • feferonka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uzená žebra vaříme zvlášť (občas odpadnou kousky kostí), pokud máme bůček, můžeme vařit dohromady s fazolemi a kořením. Když jsou fazole napůl měkké, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a dovaříme téměř doměkka. Vyjmeme maso a nakrájíme na kostičky, část i s vývarem nalijeme do fazolového vývaru (množství podle chuti) - v případě, že jsme vařili žebra, obereme je a maso i se scezeným vývarem vlijeme do fazového vývaru.
2
Na pánvičce s trochou tuku orestujeme postupně - cibuli nadrobno necháme zesklovatět, přidáme nadrobno česnek a pak rajský protlak (ztratí kyselost) a vlijeme do polévky. Zahustíme trochou mouky s vodou, přidáme nadrobno nakrájenou feferonku, ještě chvíli povaříme, abychom spojili chutě.
3
Pro ty, kteří chtějí rychlovku, nevaříme fazole, jen maso s kořením, do slitého vývaru přidáme kromě zeleniny i 3 plechovky fazolí (výběr podle chuti) a dál postupujeme stejně. První varianta je lepší, víc mi totiž chutnají fazole vařené než z plechovky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Simča S.
    Simča S. |

    23. 7. 2014 23:27

    Výborná polévka, je sytá a chutná. Trochu ji zahušťuji jinak - orestuji cibulku, přidám česnek a pak červenou sladkou papriku, kterou krátce také zarestuji. Pak přidám mouku a udělám červenou jíšku. Pak přidám povařené fazole a obrané maso z žebírek a dochutím majoránkou, pepřem a kmínem, případně dosolíme.

  • Hacek
    Hacek |

    12. 5. 2014 15:41

    Je možné vařit fazole zároveň s uzenými žebry, například v tlakovém hrnci? Ptám se proto že žebra jsou poměrně slané a jestli by pak nebyl problém dovařit do měkka fazole. předem dík za odpověď