Piškotový korpus - dvoupatrový dort

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Průměry 25 a 17 cm
    • 8
      ks vejce
    • 300
      g cukr krupice - jemnější zrna
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 20
      lžíce vlažná voda 240 ml, cca
    • 20
      lžíce olej 240 ml, cca
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • máslo na vymazání forem
    • hrubá mouka na vysypání forem

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou a prošleháme. Vmícháme mouku s kypřidlem a opět prošleháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků, těsto rozdělíme do připravených forem, položíme je na plech a dáme tak péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
2
Po upečení dbáme na to, abychom s korpusy neklepli a aby korpusy nechladly příliš zprudka. Nejlepší je troubu po upečení vypnout, otevřít dvířka a korpusy klidně nechat uvnitř pomalu vychládat.
3
Po vychladnutí korpusy prokrojíme, lze i natřikrát.
4
Na zdobení jsem použil recept "vanilkový a kakaový krém na dorty, řezy, věnečky...", pikantní rybízovou marmeládu, rum na pokapání plátů korpusu, kokos a kopretiny z marcipánu.
5
Pokud budeme chtít dělat klasický jednopatrový dort nebo řezy, postačí nám polovina uvedené dávky na kulatou formu o průměru 28 cm.

Komentáře k receptu

  • MM
    MM |

    14. 12. 2016 11:03

    Korpus je dobrý, měkký a poměrně ohebný, lepší než jen klasický piškot bez tuku. Rozhodně u něj zůstanu. Dort byl chuťově skvělý. Jen těsta je z uvedeného množství hodně, do jedné dortové formy se nevejde, udělala jsem z něj ještě druhou menší formu.

  • janadol
    janadol |

    1. 8. 2016 08:28

    Výborný dort , povedl se mi. Děkuji , lehký, nadýchaný a všichni si ho mohli vynachválit

  • zaneta
    zaneta |

    28. 4. 2015 18:26

    Tenhle korpus jsem pouzila na tripatrovy dort dceri a je vynikajici a neni s nim moc prace. Chutna uzasne. <3