Bramboračka

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 27
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g brambory
    • 2
      mrkev
    • 1
      kořen petržele
    • 0,5
      ks celer
    • kapusta kousek
    • 1
      kedlubna
    • 40
      g hladká mouka
    • 40
      g máslo
    • kmín
    • sůl
    • majoránka
    • 2
      stroužek česnek
    • petrželka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené horké vody s trochou kmínu. Po krátkém povaření zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky. Až zelenina změkne, polévku odstavíme z ohně, ochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželku.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Pavlíček
    Pavlíček |

    4. 12. 2016 22:05

    Bramboračka? Něco tak odfláknutýho - nevěřím. Brambory zároveň s mrkví a petrželí? mrkev a petržel asi 15 minut, brambory jsou za 5 minut. Nejdřív rozpálím sádlo, na to zesklovatět cibulku, čerstvé houby taky vysmažit z vody na cibulce, pak orestovat kořenovou zel, na hrubo česnek, zalít vodou - lépe vývarem, vysypat bramborky, nezapomenout nadrobno nasekat nať z celeru a hlavně Libečku. Nakonec lžičku majoránky a zahustit domácí tmavší jíškou. Ženský kupujou jíšku v krabici - co dodat? Zdravím - Pavel P. PS Sušený houby - snad ještě lepší než čerstvé, hezky křupnou...

  • Alča
    Alča |

    20. 6. 2015 08:24

    moc dobrá polívečka, je fakt, že taky do bramboračky někdy přidávám sušené houby, a pro výraznější chuť přidávám Bohatý bujon Knorr zeleninový, je bez glutamátu, bez barviv a chemických konzervantů a dodá polévce vynikající chuť. a jíšku už taky nedělám svoji, mám v zásobě Knorr světlou i tmavou - podle potřeby. Polívečku všem doporučuji.

  • Janina
    Janina |

    13. 4. 2015 19:57

    Výborná zrovna ji večeřím :-)

  • Celtiana
    Celtiana |

    6. 1. 2015 21:39

    Skvělá. :-)

  • Celtiana
    Celtiana |

    6. 1. 2015 21:39

    Skvělá. :-)

  • jana
    jana |

    3. 10. 2014 07:07

    Bramboračka bez hub je jako les bez stromů 8-) :'( <3

  • abygail
    abygail |

    21. 4. 2014 03:53

    jednoduché, snadné a pro ty co nemají rádi houby, (moje děti) - ideální. Použil sem pórek místo cibula a uzený vývar.....taky gut!

  • Pepa
    Pepa |

    3. 3. 2013 00:06

    Bramboračka bez hub??? :-\

  • SanulkaH
    SanulkaH |

    10. 10. 2012 12:31

    Dělám ji také tak, jen k zelenině a houbám přidám ještě oloupanou celou cibuli a celý stroužek česneku. Cibule se během vaření hezky rozdělí a má výbornou chuť. Česnek se může vyndat nebo kdo má rád, tak sní. Záleží na Vás. Jinak děkuji za recept. Dávám za 1 a přidávám do své kuchařky. :-)

  • budejicanka
    budejicanka |

    25. 9. 2012 11:02

    Ahoj,recept jsem vyzkoušela a je moc dobrá.Doporučuji všem :-)

  • budejicanka
    budejicanka |

    25. 9. 2012 11:02

    Ahoj,recept jsem vyzkoušela a je moc dobrá.Doporučuji všem :-)

  • Kodi
    Kodi |

    17. 3. 2012 18:41

    Ani v mém pojetí bych to nenazvala přímo bramboračkou, ale je to výborná polévka. Chválím, že se v receptu neobjevují žádné umělotiny jako vývar v kostce, podravka atd... dávám jedničkuv

  • marcelanovakova
    marcelanovakova |

    26. 12. 2010 15:38

    Mohu doporučit. Manžel nejí houby a opravdu mňamka .... Budu dělat častěji.

  • lucie
    lucie |

    15. 11. 2010 14:09

    no nezni to spatne,ale ty houby tam chybí.vyzkousej s houbama a uvidis jak ti bude smakovat.tedy pokud mas houby rada.jsou i taci co je nemusi. 8-)

  • recepty73
    recepty73 |

    15. 11. 2010 10:19

    ...taky přidávám houby,které vařím společně se zeleninou...

  • Lucie Horend
    Lucie Horend |

    3. 9. 2010 12:12

    Jano,kde je psano,jaka je ta "prava"bramboracka..?Kazdy je z domova zvykly podle sveho,prot sem ty recepty dava,aby si mohl kazdy odzkouset neco noveho.U nas teke od jakziva patrily houby do bramborajdy a nedovedu si predstavit jinak...zdravim a dobrou chut..

  • Veronika Šimčíková
    Veronika Šimčíková |

    29. 8. 2010 14:19

    Dnes jsem dělala na oběd a je opravdu mňam. Taky přidávám houby.

  • Hana Eismanová
    Hana Eismanová |

    28. 4. 2010 14:20

    Dnes jsme měli na oběd. Výborná dávám 1. Budeme dělat častěji.

  • Lukáš Komers
    Lukáš Komers |

    24. 3. 2010 18:01

    Dávám za 2. Recept potřebuje doladit ale jinak polévka je dobrá !

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    16. 8. 2008 14:59

    Jani - ono je to zase o názvu ...Babička třeba dělala - tak jak píšeš - tedy brambory a koření, mamka zase i tu zeleninu, tchýně zase zásadně přidávala mléko, já někdy houby, někdy jen brambory - ale je fakt,že se držím jedné zásady, pokud ji vařím jen z těch brambor - tak v ní musí stát lžíce, vonět po majoránce, česneku a špetce libečku.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    16. 8. 2008 11:56

    Lenko,do klasické bramboračky patří hlavně jen brambory,čenek a majoránka nakonec.Když přidáváme zeleninu,už to není klasická bramboračka a když ještě houby,tak už to má taky jiný název-houbová polévka.Takže si myslím,že ani tohle není vlastně bramboračka,ale zeleninová polévka.

  • Lenka S.
    Lenka S. |

    15. 8. 2008 14:05

    do bramboračky patří houby....

  • lovec
    lovec |

    3. 3. 2008 23:30

    Asi to neni ta brava bramboracka ,ale ja tam vzdy pridam aspon kousek nakrajeneho kabanosu,ktery lehce osmahnu s cibulkou..P.S.jsem chlap potrebuji vsude aspon kousek neceho s masem..

  • Petra Šib.
    Petra Šib. |

    7. 2. 2008 11:24

    Taky jsem se pustila do bramboračky, jak už některá z Vás psala, taky jsem tam přidala houby, bramboračku bez hub si nedovedu představit, houby dodají polévce výbornou chuť, ale určitě to nestojí jen na těch houbách. Vynechala jsem kedlubnu a kapustu, vařila jsem jen z toho, co dům dal a tyto ingredience jsem postrádala.Vaření mě celkem i baví, ale nesmí mi do toho nikdo kecat, když potřebuju, tak si o radu řeknu. Mějte se..

  • Glorfa Al
    Glorfa Al |

    19. 1. 2008 19:01

    kdy se tam pridava ta sekyrka ?:

  • SOLdner
    SOLdner |

    8. 1. 2008 14:28

    zase dalsi hnus. CSKO je lepsi !!

  • sefkuchar
    sefkuchar |

    23. 12. 2007 14:40

    Ten postup je malinko jinak ale takto to de samozdrejme take!!!

  • sefkuchar
    sefkuchar |

    23. 12. 2007 14:40

    Ten postup je malinko jinak ale takto to de samozdrejme take!!!

  • lukas Nevim
    lukas Nevim |

    24. 9. 2007 20:48

    Ty brambory delejte na mensi kousky :)

  • adam grinc
    adam grinc |

    19. 7. 2007 13:44

    Ahoj je mi pet a umim pocitat do 7 dobra polevka

  • ELA
    ELA |

    20. 3. 2007 14:29

    milý anonyme, nejlépe "to najdete" v obchodě, kde si prostě sečtete ceny za dané množství uvedených surovin ;o). Pro větší přesnost přidejte pár korun na režii.

  • Anonym
    Anonym |

    20. 3. 2007 11:25

    Potřebovala bych kolik to stojí ten oběd na 4 osoby prosím? Kde to najdu?

  • Zuzanka N.
    Zuzanka N. |

    8. 3. 2007 12:02

    Hanko, zeleniny tam bylo dost. Pórek, mrkev, brambor.vyndala jsem celer a petržel, protože je přítel nemá rád. Ještě jsem přidala trochu sušených hub. Má to být bramboračka, ne zeleninová polévka.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    28. 2. 2007 16:30

    Zuzanko a z čeho byla ta polívka, když jsi zeleninu vyndala??? Předpokládám, že jsi jí nakrájela a vrátila zpátky do polívky, zelenina je v této polévce důležitá.

  • Zuzanka N.
    Zuzanka N. |

    28. 2. 2007 16:11

    Tak jsem to zkusila. Moc neumím polévky, ale ta se povedla. jen jsem vynechala kedlubnu a kapustu. Místo ní jsem dala pórek.Celer a petržel jsem dala na velké kousky a pak vyndala.Jiška je lepší na špeku.

  • Maruš
    Maruš |

    13. 12. 2006 19:03

    Tedy Dominiku ,jsi šikovný kluk.Jestli už v 11 létech máš zájem o vaření,tak to možná do budoucna vidím na nějaký Grand hotel :-))) Tak mnoho kulinářských úspěchů!

  • Dominik Kuznik
    Dominik Kuznik |

    13. 12. 2006 17:25

    Je mi teprve 11let ale baví mě vařit ta bramboračkaje moc dobrá děkuji za šikovný recept

  • Inka
    Inka |

    1. 12. 2006 19:45

    Je výborné když zeleninu nastrouháte nahrubo a osmažíte na másle. Pak stačí přidat mouku, opražit a máte jíšku.

  • Anonym
    Anonym |

    30. 10. 2006 01:26

    Jo, to kvantum celeru a petržele je fakt asi hodně nepřiměřený. Na 4-5 brambor, což bych tipovala taky na cca půl kila, dávám od obojího malej kousek. Zato česnekem nešetřím. Chuť podstatně zlepší kus celerový a petrželový nati, jo a taky cibule nakrájená na kostičky, v polévce nakonec nezbude, úplně se rozvaří. Kdo jako já nemá rád jíšku, nic se nestane, když ji vynechá. Brambory se přece na povrchu trochu ovaří a polívku zahustí samy. A především: bramboračka bez hub není bramboračka.

  • Anonym
    Anonym |

    28. 10. 2006 13:17

    Nějak mi v tom receptu chybí především sušené houby a taky cibule. Česneku klidně víc.

  • bfgziba iopsgjkiídéh
    bfgziba iopsgjkiídéh |

    24. 10. 2006 14:51

    nic moc

  • Josef
    Josef |

    10. 10. 2006 20:24

    Chystam se uvarit cesky jidlo pro anglickou rodinu, tak mi drzte palec,at se mi to povede a jim chutna. diky za recepty

  • Jana Povolná
    Jana Povolná |

    25. 9. 2006 22:34

    moc dobrá....přidávala jsem ještě sušené houby...

  • kody10
    kody10 |

    12. 4. 2006 15:26

    Docela mi to chutnalo

  • Eva Š
    Eva Š |

    9. 3. 2006 15:47

    Bramboračku jsem včera uvařila,chutnala všem,jenom toho celeru dám příště do polévky méně .Dík za recept

  • katka
    katka |

    30. 1. 2006 11:00

    prosím chci překvapit naše a nevím jak se dělá jíška poradíte mi?

  • dasa orosova
    dasa orosova |

    4. 11. 2005 17:57

    je fakt super

  • Dáša Holubcová
    Dáša Holubcová |

    22. 10. 2005 10:49

    Do bramboračky se maso nedává.

  • jirka
    jirka |

    21. 10. 2005 14:16

    a co maso ?

  • Matysek 82
    Matysek 82 |

    6. 4. 2005 13:33

    Zkuste tu polévku udělat na jíšce:-)Je to lepší.

  • Martin
    Martin |

    4. 4. 2004 16:12

    Mate nadherny jmeno. ;-)