Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

moje hodnocení:

3,7

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Smith-P.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      g hladká mouka
    • 125
      ml voda
    • 15
      g droždí
    • 0,5
      lžíce olivový olej
    • 0,5
      lžička cukr
    • 0,5
      lžička sůl
  • Náplň
    • 250
      g mleté maso - hovězí či jehněčí
    • 1
      ks cibule
    • 2
      ks rajčata
    • 1
      lžíce rajský protlak
    • 0,3
      ks zelená paprika
    • 1
      stroužek česnek 1 velký nebo 2 menší
    • 0,5
      lžíce olivový olej
    • 1
      lžička petrželová nať
    • 0,5
      lžička sumach
    • římský kmín mletý (1/4-1/2 lžičky)
    • 1
      lžička cayenský pepř
    • 1
      ks chilli papričky sušená
    • sůl
    • pepř mletý
  • Návrh na oblohu
    • 1
      ks červená paprika
    • 1
      ks rajče
    • čínské zelí pár listů
    • 200
      g sýr feta (100-200) (Apetina)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Droždí rozpustíme s cukrem v polovině vody, necháme při pokojové teplotě stát cca 10-20 minut, než na povrchu budou výrazně viditelné bubliny. Mouku nasypeme do větší mísy, přidáme sůl, olivový olej a vzniklý kvásek. Promícháme, přilejeme zbytek vody a hnětáme. Je-li třeba přidáme ještě trošku vody či mouky. Těsto má být hladké a pružné, nemá se ovšem lepit příliš na ruce. Mísu s uhnětaným těstem přikryjeme útěrkou a necháme kynout asi 45 minut.
2
Mezitím nakrajíme na kostky cibuli a najemno nasekáme zelenou papriku. Rajčata oloupeme a zbavíme a semínek, dužinu nakrájíme na kostky. Na pánvičce či ve woku rozehřejeme olivový olej a na něm osmahneme cibuli dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, zelenou papriku, dužinu rajčat, rajský protlak a smažíme dokud se z přidaných ingrediencí nevypaří většina tekutiny, sejmeme z plotny a necháme mírně schládnout.
3
Přidáme maso, petrželovou nať, sumach, římský kmín, cayenský pepř a hrubě namletou či na malé kousky roztrhanou chilli papričku (včetně semínek), řádně promícháme.
4
Vykynuté těsto znovu prohnětáme (máme-li pocit, že máme moc malý plech můžeme rozdělit na dvě části) a na pomoučeném vále vyválíme na tenko. Jelikož nemáme speciální pec, musíme těsto přesunout na olivovým olejem mírně vymaštěný plech. Na těstě rovnoměrně rozetřeme připravenou náplň, kterou pak ještě osolíme a opepříme (můžeme i velmi mírně pokapat troškou olivového oleje, ale nemusíme). Necháme asi dvoucentimetrové okraje bez náplně. Takto necháme vše ješte asi 10 minut odpočívat. V této době si rozehřejeme troubu na 250 °C. Pečeme 10-15 minut, raději ne déle.
5
Těsto má být ohebné. Lahmacun se totiž často podává srolovaný. Může se ovšem podávat i podobně jako pizza. V takovém případě doporučuji si na hotový Lahmacun ještě položit pár listů čínského zelí, na plátky nakrájenou Fetu a na kolečka nakrájenou červenou papriku a rajče. S takovou oblohou je toto jídlo asi pro dvě osoby.
6
Lahmacun - také známý pod názvem turecká pizza - je oblíbený pokrm, na který lze narazit v ruzných Kebab Housech. Doma se vyrábí jen zřídka, i proto, že nejlepších výsledků lze dosáhnout jen ve speciální peci, kde těsto má šanci získat i hezkou barvu. Nicméně je chutný i dle tohoto receptu. Mouku lze použít v podstatě jakoukoliv (kromě chlebové pochopitelně), sami vyzkoušejte, s jakou budete nejvíce spokojeni. Koření sumach (nebo také sumah) a římský kmín (v žádném případě nezaměňovat za normální kmín) lze zakoupit spíše jen u stánků nebo v prodejnách specializujících se na koření nebo přes on-line prodejny jako je např.: http://samuel.cz/www/01/koreni.htm

Komentáře k receptu

  • asujcjqw
    asujcjqw |

    3. 11. 2013 17:32

    8zPc13 <a href="http://umbkqlwtilyq.com/">umbkqlwtilyq</a>, [url=http://ucpbmqkzcgwv.com/]ucpbmqkzcgwv[/url], [link=http://uarbpchjlqen.com/]uarbpchjlqen[/link], http://wcxjziuxjbmp.com/

  • ayse
    ayse |

    31. 5. 2013 14:48

    Ospravedlnujem sa s lahmacun

  • ayse
    ayse |

    31. 5. 2013 14:47

    To mas pravdu z lahmacun to nema nic spolocne ale snaha sa ceni.... :-)

  • Hanka
    Hanka |

    20. 4. 2013 02:46

    v Turecku jsem zila a opravdu to s tim nema skoro nic spolecneho

  • korovjev
    korovjev |

    20. 6. 2012 19:11

    poněkud přeplácáná česká interpretace korunovaná čínským zelím :) recept bližší originální podobě na http://lola-elise.com/recipes/lahmacun-recipe

  • denisa
    denisa |

    19. 4. 2012 12:43

    Tuna v Belgicku to maju za 1,50 € . chuti vyborne . odporucam vyskusat :)))

  • Bobr
    Bobr |

    15. 2. 2012 09:01

    No,jako já bych řekl že ta pizza vypadá divně promiňtě mi.

  • RUAS
    RUAS |

    15. 2. 2012 09:00

    JONONONOOM FUUUUUUUUUUUJ :-$

  • koMI BOBI ROBI
    koMI BOBI ROBI |

    15. 2. 2012 09:00

    FUJJJJ :'(

  • Ayse
    Ayse |

    16. 9. 2011 20:32

    Lahmacun je sice neco jako turecka pizza ale to co je na obrazku se ji moc nepodoba =/

  • ladka.jankovska
    ladka.jankovska |

    5. 5. 2011 21:38

    :-) Velmi srozumitelně napsáno, navíc doplňující informace. Úžasné. Určitě vyzkouším. L.J.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    27. 3. 2008 21:39

    V tomto případě na mouce tak moc nezaleží. Posledně jsem použil pizza mouku, tedy hladkou special 00 extra, příště bych osobně asi zvolil polohrubou výběrovou (tedy typ 405). Je to dle toho, která mouka člověku k tomuto jídlu vyhovuje víc. chuťové rozdíly v tom ale žádné velké nejsou. Posledně mi těsto jen konzistenčně připomínalo až přílis italskou pizzu, tak proto jsem asi spíš pro tu polohrubou výběrovou.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 3. 2008 11:05

    jaká mouka hladká či polohrubá děkuji

  • Helena
    Helena |

    6. 3. 2008 22:13

    Vůbec to není popsáno komplikovaně,chce to jen pozorně přečíst.Vysvětleno výborně.Také se mi to líbí jako možnost¨připravit pizzu srolovanou do závinu.

  • Alena F.
    Alena F. |

    6. 3. 2008 13:19

    Vidim to jak pani Lenka. Recept je podrobne napsany, aby jej kazdy zvladl. Kdyby byl kazdy recept psan takto, uz by lide nemuseli mit dotazy k receptum

  • Eva Červenková
    Eva Červenková |

    5. 3. 2008 16:50

    spiš je to zbytečně komplikovaně napsané než těžké na přípravu...

  • Lenka
    Lenka |

    5. 3. 2008 16:40

    Jen se chci zastat autora receptu, že popis je tak podrobný právě pro to, aby ho zvládl každý. Chce to jen čas, klid a chuť tvořit.

  • Jana
    Jana |

    3. 3. 2008 19:33

    Strašně komplikované. Tohle bych asi nezvládla...