Alláhova směs

moje hodnocení:

4,1

hodnotilo: 43
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, přidáme jogurt, rajčatový protlak, 2 lžíce olivového oleje, skořici, kari a sůl. Vše promícháme a necháme uležet na jednu hodinu.
2
Tepelná úprava: masíčko připravíme na pánvi (asi 10 minut). Zvlášť na olivovém oleji osmahneme do zlatova na půlkolečka nakrájenou cibuli (asi 5 minut). Zvlášť připravíme kuskus. 200 g kuskusu zalijeme 3 dcl vařícího slepičího vývaru, hrnec odstavíme a přiklopíme. Po 5 minutách přidáme lžíci olivového oleje a promícháme (celkem asi 6 minut).
3
Při podávání můžeme masíčko, cibuli i kuskus smíchat jako rizoto anebo dát na talíř všechno hezky zvlášť.
4
P.S. A zajímá Vás, proč je to zrovna alláhova směs? Je to prostě boží (1.) pochoutka od mého arabského (2.) kamaráda, a tak by měla být umístěná na začátku seznamu pokrmů z drůbeže (3.)
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Cibule Kuřecí maso Olivový olej Rajský protlak
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • duncan71
    duncan71 |

    15. 2. 2014 12:30

    kombinace skořice a kari mě zaujala a je to moc dobrá bašta jen nevim kolik toho protlaku

  • MartinKuchtík
    MartinKuchtík |

    7. 5. 2013 16:01

    Ahoj poradili byste mi prosím? :) Kolik se tam má dát toho jogurtu a kolik protlaku? Děkuji :-) :-)

  • Pavel
    Pavel |

    19. 4. 2013 11:42

    a kam se dá ta citronová štáva?jinak to zkouším,tak uvidím :-)

  • Erika
    Erika |

    6. 1. 2013 19:57

    Dnes uvareno a bylo to moc dobre a chutne. Urcite to zopaknem a ulozime recept!

  • Simča
    Simča |

    7. 6. 2012 15:04

    Dneska jsem to uvařila, no mám z toho takové smíšené pocity, asi jsem tam dala moc protlaku. :-D Příště uberu a uvidíme :-)

  • hrachovka
    hrachovka |

    29. 4. 2012 15:31

    Pravda. Je trochu zavádějící - v ingrediencích se objevuje citrón, který není v popisu receptu. Také mi na první čtení nebylo jasné, co s tou cibulí :-) Ale stejně ho vyzkouším.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna |

    23. 1. 2012 12:48

    Jak můžete něco hodnotit předem? To se vás ještě nestalo, že jídlo nechutnalo tak, jak to podle receptu vypadalo? Taková hodnocení jsou pak úplně k ničemu.

  • mishanecka
    mishanecka |

    23. 1. 2012 11:47

    Není špatná, jen skořice mi trochu vadila.

  • jana s.
    jana s. |

    30. 11. 2011 19:02

    Tak sníst se to dá, ale že by mě to nějak významně zaujalo, to bohužel ne....

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    25. 11. 2011 00:11

    Ano je to moc dobré ;-)

  • LasickaVerca
    LasickaVerca |

    18. 5. 2011 09:54

    Halo halo...posilam pozdravy z Kypru..jsem moc rada, ze jsem tento recept nasla, uz od pohledu vypada skvele <:-) Hnedka bezim do obchodu...to bude mit moje draha arabska polovicka radost, az prijde z prace a bude mit doma misto ceskehe kuchyni svou <3 Diky...jo a davam za jedna, bo vim ze to bude super :-*

  • lubomír
    lubomír |

    29. 3. 2011 11:04

    Perfektní i když to vypadá složitě je to raz dva chutná to na jedničku s hvězdičkou a když tam dáme light jogurt tak je to i lehce dietní :-D

  • fooly
    fooly |

    22. 1. 2011 21:59

    Výborný.můj první pokus o orientální jídlo,a dopadnul na jedničku.

  • Lenka
    Lenka |

    28. 12. 2010 10:48

    Výborný recept, děkuji.

  • Jana Dražková
    Jana Dražková |

    15. 3. 2010 20:54

    teda nic moc :(

  • Jana C
    Jana C |

    13. 1. 2010 13:27

    Super recept. Opravdu bozi jidlo! Diky!

  • Silvie Švédová
    Silvie Švédová |

    31. 10. 2009 16:29

    Kuskus jsem dělala poprvé a opravdu se k tomuto jídlu hodil. Opečenou cibuli jsem okořenila trochou vegety, je pak dobrá i samotná. Je to rychlý oběd, takže určitě ještě někdy uvařím.

  • Laďka Dytrychová
    Laďka Dytrychová |

    28. 10. 2009 13:21

    Zajímavé s tím kuskusem (cibulka mu dává lepší chuť). Jsem zvědavá, co na to přítel.. mně to celkem chutnalo (nejvíc smíchané vše dohromady), i když příště to asi radši udělám s rýží.

  • Eva Pavlistová
    Eva Pavlistová |

    14. 7. 2009 14:09

    Děkuji za receptík, jídlo je super, akorát jsem vynechala skořici a citron a jako přílohu jsem dala rýži, ale i tak je to moc dobré. Hodnotím za 1:-)

  • Hana Krupková
    Hana Krupková |

    10. 2. 2009 20:29

    Je pravda, že recept je trošku nejasný. Ale poradila jsem si po svém. Přidala jsem trochu kari,a skořici vynechala. Možná ji tam příště přidám, ale opravdu jen malínko. Jen té citronové štávy bych dala trošku méně, aby to nebylo tolik nakyslé, ale jinak to bylo výborné.Jogurt krásně zjemnil maso. Kus kus jsem dělala poprvé, tak nebyl tak sypký, ale ve finále jsme to smíchaly a bylo to skvělé i tak . Hodnotím za 1 a někdy zase udělám.

  • Hana Ghazali
    Hana Ghazali |

    22. 11. 2008 10:06

    Taky nam moc chutnalo, udelala jsem misto kus kus ryzi a bylo to taky moc prima, doporucuji ;o)

  • Alena Hreusová
    Alena Hreusová |

    5. 8. 2008 07:07

    Pravdu povedať, tento recept ma moc nenadchol. Navyše je trochu nejasný.V postupu prípravy sa uvádza škorica a kari, v ingredianciách chýba. A kde zmizla citrónová šťava? Hodnotím na 3.

  • Katka Klinská
    Katka Klinská |

    2. 7. 2008 13:12

    Zdrawím!Cous cous jsou opravdu těstoviny, které jsou vyráběny z tvrdé pšenice semoliny. Její zrna se melou na kuličky a obalují se v mouce a pak se napařují a suší. Jináč jídlo bylo vynikající :-) Nakyslou omáčku dokonale doplňovala sladká osmahnutá cibulka a kuskus k tomu...prostě mňamina ;-))))

  • týna
    týna |

    12. 3. 2008 12:53

    Tak dle slibu hodnotím: 1**!!Rychlé,velmi jedlé a jiné a vlastne zdravá kuchyně.muž i já máme radi zvláštnosti a v tomto rychlém provedení ještě raději:))Moc dobré!Skořice opravdu jen malinko!!Mňam....

  • týna
    týna |

    11. 3. 2008 11:47

    Večer ukuchtím,zítra ohodnotím.....cous-cous mame radi,tak uvidíme,co bude za mňamku to kuřátko....

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    17. 11. 2007 06:31

    Marcela, kuskus vyrobený z pšenice je. Nič sa nekrája. Citujem : Ako kuskus vyzerá? Zlatožlté zrniečka tvrdej pšenice rôznej veľkosti pripomínajú zrnká púštneho piesku. Najväčšie sú ako najmenšie krúpy, najmenšie trochu väčšie ako detská krupica. Jedlá z kuskusu sú výživné, bohaté na uhľohydráty, proteíny, vlákninu. Dodávajú telu najmä vitamíny skupiny B, vitamín E, zinok, selén, magnézium. Zdroj : http://www.harm.sk/H3_05/kuskus.htm. Alebo : Kuskus je tradičné marocké ľudové jedlo. Pripravuje sa uvarením a usušením stredných častí tvrdej pšenice, semoliny. Použitie je rovnaké ako u ryže a iných obilovín. Je vhodný pre rýchle varenie, jeho príprava je veľmi krátka. Zdroj : http://www.nakup.sk/index.php?page=6&itm=12393. Zdrojov je dosť.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    17. 11. 2007 06:13

    Marcelka, kuskus sa nekrája a z pšenice vyrobený je. Citujem : Zlatožlté zrniečka tvrdej pšenice rôznej veľkosti pripomínajú zrnká púštneho piesku. Najväčšie sú ako najmenšie krúpy, najmenšie trochu väčšie ako detská krupica. Jedlá z kuskusu sú výživné, bohaté na uhľohydráty, proteíny, vlákninu. Dodávajú telu najmä vitamíny skupiny B, vitamín E, zinok, selén, magnézium. ( pozri http://www.harm.sk/H3_05/kuskus.htm ). Alebo : Kuskus je tradičné marocké ľudové jedlo. Pripravuje sa uvarením a usušením stredných častí tvrdej pšenice, semoliny. Použitie je rovnaké ako u ryže a iných obilovín. Je vhodný pre rýchle varenie, jeho príprava je veľmi krátka. Zdroj : http://www.nakup.sk/index.php?page=6&itm=12393. Zdrojov je dosť. Kuskus sa vyrába z tvrdej pšenice.

  • Marcela
    Marcela |

    16. 11. 2007 20:37

    Terezo J. cous cous neni vyroben z psenice!!! Je to testovina nakrajena na malinke kousky....

  • Pavla Vlasáková
    Pavla Vlasáková |

    22. 10. 2007 21:38

    No to je neuvěřitelné, konečně nějaká změna, už vidim přítele jak dlabe.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    7. 10. 2007 22:47

    Kuskus sa správne pripravuje naparovaním. Ak nemáme ten správny "hrniec" na naparovanie, najprv sa premieša s olejom, aby sa ním jednotlivé zrniečka obalili a kuskus zostal sypký. Kuskus sa neseká, Je to špeciálna krupica vyrobená z tvrdej pšenice – Triticum durum .

  • Mata Connors
    Mata Connors |

    7. 10. 2007 19:37

    Vysvetlenie- Kus-kus je vlastne cestovina. Na drobnucko nasekana. Spravne sa pripravuje tak, ze Kus-Kus zalejeme podla objemu vriacou vodou. Hotove je to vtedy, ak cestovina vsiakne vsetku vodu. Az potom pridavame olej a ak je to ziadane cerstvu zeleninu a samozrejme korenie a sol. Podavat sa moze teple a studene. Tradicne vsak studene.

  • Petra
    Petra |

    21. 8. 2007 12:11

    Dobré, připomínalo mi to Indii :o) ovšem dělala jsem si to s klasickou rýží poněvadž kuskus vůbec neznám, a pro ty co se tam bojí dát skořici: nesmíte tam sypat půlku sáčku :))

  • Jaňule H.
    Jaňule H. |

    27. 5. 2007 13:07

    Tak myslím, že ten kuskus byl na celém receptu to nejlepší. Bohužel musím říct, že mi maso ale vůbec nechutnalo. Škoda kuřecích prsíček.Ale uznávám, že každý má jinou chuť... Manžel tvrdí, že je to jedlé, ale podezřívám ho, že to říká jen abych nebyla tak zklamaná.

  • lenka z Neratovic
    lenka z Neratovic |

    20. 5. 2007 08:42

    správny arabský kus-kus se vaří na páře a je velmi chutný s omáčkou z masa a zeleniny

  • martina
    martina |

    20. 3. 2007 17:09

    kus kus , se nema varit ve vode jen na pare a pak to trochu dele trva. kdyz ho date do vody nema to z arabským kus kusem nic spolecneho.

  • olga lisáková
    olga lisáková |

    13. 2. 2007 12:59

    Zvláštní. Na můj vkus tam bylo příliš mnoho majdy, nemohla jsem ji ani vysmažit a tudíž se mi špatně propékalo maso. V neděli jsem podávala každé zvlášť, včera jsem si zbytky promíchala a bylo to lepší. Zkusím ještě jednou a dám méně jogurtu i protlaku. Skořici jsem vynechala rovnou, nerada mísím slané se sladkým.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    16. 1. 2007 07:29

    Díky všem za rady! Pořádně je pročtu a vyzkouším kuskus, potom dám vědět. Doufám, že i u nás bude oblíben:)

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    15. 1. 2007 18:42

    Jano, vidím, že komentáře jsou vyčerpávající a je to stejné, jak jsem Vám chtěla opsat z krabičky. Ptáte se, jakou má chuť, já bych řekla, že jaký si ho uděláte, takový ho máte. Mně se třeba osvědčilo dochutit bylinkovou Podravkou. Dcera mi přivezla z Anglie několik sáčků kuskusu již ochuceného - citronový, různě kořeněný, zkrátka, co Vám chutná. Ještě do něho přidávám nakonec máslo na zjemnění, nebo zamíchám s podušenou zeleninou.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    15. 1. 2007 18:14

    Jano, já jsem dělala postup podle Terezky Jarčuškové - je to v jednom z komentářů. Nejdřív jsem kuskus obalila v oleji a pak teprve zalila vařícím vývarem. Dělala jsem to v tlustostěnném nerezovém kastrolu, takže už jsem nevařila, kastrol drží teplo dlouho. Kuskus byl nádherně sypký a moc dobrý. A taky jsem měla značku Bacchini. Pro 3-4 osoby stačí půl krabičky, t. j. 250 g. Na toto množství jsem dala lžíci olivového oleje ( mám ten na vaření obyčejný ) a 1/4 l vývaru z kostky Maggi slepičí zlatý bujón.

  • D K
    D K |

    15. 1. 2007 17:34

    Oleje tam dávám jen 1 - 2 lžíce na 250g kuskusu. Mastné to s touto dávkou rozhodně není. Jak chutná to nedokážu napsat, ale salát je z něho dobrý a mizí velmi rychle. Olej tam dávám spíše proto, že se to pak lépe promíchá a nelepí se.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    15. 1. 2007 16:17

    Proč se dává ten olej? My ho zrovna v jídle nemusíme, používám výhradně sádlo a máslo. Pokud je to nutné, dám ho tam. Není to moc mastné? Vždycky jsem si myslela, že se kuskus vaří jako rýže a chutná zrovna tak. Jakou má, prosím chuť? Určitě mám zájem o návod. Díky všem !!!

  • D K
    D K |

    15. 1. 2007 15:41

    Já kuskus jednoduše nasypu do mísy a zaliji vřelou vodou, aby byl ponořený. Za chvíli se voda vsákne a kuskus je měkký. Pak ho promíchám a přidám olivový olej. Teď mám doma taky značku Bacchini a taky ho tak dělám.

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    15. 1. 2007 15:18

    Jano, kupuji kuskus Bacchini a tam je přesný návod. Bohužel mi došel a krabičku jsem vyhodila, ale nejdřív se dá do suchého kuskusu olej, nejlépe vidličkou se promíchá, aby se zrnka obalila, dá se vařit voda, která se může ochutit, nasype se kuskus a míchá se tak dlouho na mírném ohni, dokud se voda nevstřebá, nechá se dojít mimo oheň. Zítra ho určitě budu kupovat, tak jestli máte zájem tak Vám napíši přesný poměr. Stojí za to vyzkoušet.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    15. 1. 2007 14:40

    Lilo, prosím o radu. Taky mám koupený kuskus a pořádně nevím, jak jej vařit. Zkoušela jsem trochu nasypat do polévky, bylo mi řečeno, ze se nesmí vařit, jenom povařit, aby v polévce moc nenabyl. Nevím ale jak vařit, aby nabyl a mohl se použít jako příloha nebo, jak Vy píšete, že si jej děláte nasladko. Díky za odpověď:o))

  • Lila
    Lila |

    14. 1. 2007 21:51

    Kus kus je super, ze zacatku jsem ho nemusela, ale dneska neodolam.Ja si ho delam i jako hlavni jidlo, porci zaleju vodou,priklopim poklickou a pockam,az je hotovo. Primicham maslo, krasne se rozpusti. Nekdy prijdam skorici nebo cokoladu, kdyz ho chci nasladko.

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    30. 12. 2006 20:09

    Jarko, chápu Vaše nadšení, protože u nás to bylo úplně stejné. Taky jsem měla kuskus dlouho koupený, než jsem se odhodlala ho připravit. Moc chutná celé rodině a od té doby ho dělám často na všechny možné způsoby.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    30. 12. 2006 19:14

    Dnes poprvé jsem jedla kuskus a tuto dobrotu. Chystala jsem se na to dost dlouho a sbírala odvahu. Bylo to výýýborný, kuskus bude od teď moje oblíbená příloha, i moje dcery vymetly talíře, což není u nás až tak obvyklé, neb jsou velmi zmlsané;o))) Dávám samozřejmě 1!

  • Anonym
    Anonym |

    29. 12. 2006 18:50

    Kuskus se dělá z tvrdé pšenice a koupíte jej normálně v obchodě v oddělení těstovin.

  • Anicka
    Anicka |

    29. 12. 2006 16:40

    z ceho se kuskus dela?nemyslim to koupit nebo prinest pod poklopem z arabske restaurace, to bychg tam na allahovo maso mohla jit rovnou,ne?

  • Dana
    Dana |

    28. 12. 2006 10:46

    Pravy kus-kus jsem poprve jedla v Egypte,a to bylo v 4hvezd.restauraci.Musim se priznat,ze to bylo naprosto nechutne pro mne jidlo,presto ze ja v podstate vsechno jim.

  • Bohuslav Janeček
    Bohuslav Janeček |

    25. 12. 2006 09:27

    Tak jdu zkusit koupit ten kus kus, když ho seženu, tak to půjdu zkusit vyrobit.Po zkonzumování napíšu co to se mnou udělalo.

  • abderrahim zbaida
    abderrahim zbaida |

    21. 12. 2006 22:19

    kus kus se zasadně vaří v páře v nádobě zvané kes kes,

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    21. 12. 2006 15:22

    Kuskus se normálně sežene v obchodě kde v regále mají např. rýži.

  • zdenek
    zdenek |

    21. 12. 2006 15:15

    Dostane se kuskus zakoupit v marketech, nebo se musí vyrobit, nebo název podv kterým se prodává

  • Anonym
    Anonym |

    21. 12. 2006 02:58

    Kuskus? Co to je? Nějaká sladká moučná patlanina?

  • Monika
    Monika |

    26. 10. 2006 13:39

    Je to skvělý, žravý, jednoduchý :) Na uvedené množství ostatních ingrediencí jsem to udělala z 0,5kg masa, do kuskusu přidala chilli koření a nemělo to chybu.

  • Honza
    Honza |

    9. 10. 2006 21:30

    Recept jsem vyzkoušel nejprve na své bývalé přítelkyni a pro velký úspěch den na to jsem pohostil svého spolubydlícího. Oba dva se ještě dnes oblizují. Mňam. Opravdu velká dobrota a velice jednoduché a rychlé na přípravu.

  • Ivana K.
    Ivana K. |

    27. 6. 2006 10:14

    Kuskus je u nás v rodině velmi oblíbený, ale také jak píše paní Tereza Jarčušková, promíchám nejdříve kuskus s olejem a teprve potom zalévám vývarem. Z dovolené od arabů mám ještě pravý arabský. Arabové dávají ke kuskusu vždy něco ostrého, proto doporučuji přidat trošku chilli omáčky.

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    27. 6. 2006 07:51

    paní Terezko, včera jsem vyzkoušela Vaši radu s olejem a musím říct, že je ten kuskus opravdu lepší a krásně sypký. Díky za radu

  • lenka žilková
    lenka žilková |

    25. 6. 2006 14:38

    Výborné jídlo,vítaná změna,taky jsem kuskus smíchala s masem a nemělo to chybu.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    22. 5. 2006 13:13

    Postup pri príprave kuskusu je opačný, najprv sa kuskus premieša s olejom, poriadne, každé zrniečko musí byť obalené, aby sa nezlepili. Až potom sa zalieva tekutinou. Dobre urobený kuskus nesmie byť zlepený, musí byť sypký. Preto najrv ten olej : )))

  • Petra
    Petra |

    22. 5. 2006 12:58

    Nejprve jsem dala kuskus a směs zvlášť a ta omáčka mi moc nechutnala (přišla mi ta chuť příliš výrazná), pak jsem to všechno zamíchala dohromady a bylo to výborné!!! Bohužel přítel řekl, že omáčka je dobrá, ale že mu kuskus vůbec nechutná, takže sama pro sebe si to už vařit nebudu.

  • Jiří Šeda
    Jiří Šeda |

    2. 5. 2006 10:58

    Vyzkoušel jsem a dávám známku 2.

  • Lubomír Holer
    Lubomír Holer |

    1. 4. 2006 13:33

    Manželka pracovala v garáži a já vařil tohle vynikající jídlo. Po jarním úklidu jí to velmi chutnalo. Mám radost z nových a neotřelých jídel. Luban

  • Katka
    Katka |

    11. 3. 2006 22:39

    Doporucuji smetanovy jogurt chocenak,zadna O% atrapa se nedoporucuje.Je to moc chutne jidlo.

  • Dušan Pikora
    Dušan Pikora |

    14. 1. 2006 10:48

    Kuskus jedávam odmala ako pochúťku. Ak môžem odporučiť, tak je dobré doňho, pred zaliatím vmiešať trochu mletej škorice a keď nabobtná, pridať trochu masla a premiešať. Dobrú chuť.

  • Alice
    Alice |

    30. 11. 2005 14:56

    vynikající mi tento recept opravdu nepřišel. Bohužel jsme si na kombinaci protlak - jogurt vůbec nepochutnali.

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    22. 8. 2005 18:39

    Nejlevneji koupite kuskus asi v hypermarketu. Kdyz udelate jakoukoliv masovou smes ktera ma vic omacky, muzete kuskus bez pripravy zamichat rovnou do ni. Za chvili nabobtna a je hotovo. Delam podobnou smes, nekdy i s fazolema, ale ten jogurt je dobry napad. Uz se tesim.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    22. 8. 2005 17:13

    Kuskus jsou drobná kulatá zrnka semoliny, krupice z tvrdé pšenice. Má jemnou máslovou chuť, která se hodí k ostrým jídlům. Koupíte ve zdravé výživě nebo dobře zásobeném obchodě.

  • Janinka
    Janinka |

    22. 8. 2005 17:07

    Z komntářů mi tak nějak vyplývá, že kuskus je asi nějaká příloha. Můžete mi, prosím, pomoci v tápání ve tmě. Co to je a kde se to shání? Předem děkuji za poučení!

  • Hanka
    Hanka |

    21. 8. 2005 17:31

    Nejsi snad Alláh sám? Díky za takové recepty!

  • Pavla Nesvadbová
    Pavla Nesvadbová |

    9. 8. 2005 19:05

    Děkuji za výborný recept, je to opravdu vynikající.Musím ale přiznat, že jsem z té kombinace jogurtu araj. protlaku měla strach.Teď vím že jsem ho mítnemusela.Ještě jednou děkuji a vřele Všem doporučuji.

  • fill enamorado
    fill enamorado |

    22. 6. 2005 23:37

    Opravdu vyborne!!! Akorat jsem nemel na skladu kuskus tak jako prilohu jsem udelal ochucenou ryzi(ostry kecup a kari) bylo to vyborne, dekuji za skvely recept , priste pridam trosku vic masa 200g je celkem malo na uvedene mnozstvi "marinady".

Poslední navštívené:

Abecední seznam: