Karlovarský knedlík je záležitost staročeské kuchyně a používá se do něj, stejně jako do houskových knedlíků, pečivo. Příprava se může lišit, ale velmi často se pečivo na kostičky restuje. Není to však podmínkou receptu.
Do knedlíků patří bílkový sníh, který knedlíky dělá nadýchané. Karlovarský knedlík tedy nekyne, ani se nekypří prášky do pečiva. Další ingredience se liší dle receptu a zvyklostí, ale neměla by chybět bylinka, obvykle nasekaná petrželka.
Knedlík nemá povinný tvar, ale tradičně se vařil v podobě válečku zabalený v utěrce. Někdy se ale můžete setkat s karlovarskými knedlíky v podobě koulí. Knedlíky je ale velmi hezké krájet, protože vyniká právě kresbou na zakrojení.
Máslo utřeme se solí a žloutky, vmícháme smetanu a mouku. Do těsta přidáme na kostičky nakrájené včerejší žemle (můžeme je dožluta osmažit na másle) a... více o Karlovarské knedlíky
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, rukama zpracujeme a necháme asi 20 minut odležet, aby rohlíky byly pořádně nasáté. Poté osolíme ... více o Karlovarské knedlíky babičky Irenky
Starší housky nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku... více o Karlovarský knedlík
Žemle nakrájíme na tenké plátky, osolíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát. Na části oleje zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme... více o Žemlové knedlíky se žampiony
Mouku a směs ze sáčku nasypeme do mísy, promícháme se solí. V části vlažného mléka rozmícháme droždí, cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. Do... více o Dvojctihodné knedlíky
Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na... více o Ivetčin kynutý knedlík
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme, promneme je vařečkou a hned jak se začnou roztékat okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a... více o Plněné kynuté knedlíky
Chléb rozmixujeme a namočíme jej cca 50 ml vody. Vymačkáme přebytecnou vodu a přidame mouku, asi půl lžicky soli, olej a promícháme. Celá vejce... více o Pohankové noky (gnocchi)
Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Těsto na pomoučeném vále... více o Bramborové knedlíky
Rohlíky a šunku pokrájíme na kostičky. Špek s cibulí pokrájíme nadrobno a společně osmažíme dozlatova, pak přidáme k rohlíkům a šunce. Kysané zelí... více o Zelné knedlíky
Společně orestujeme pokrájenou cibuli a anglickou slaninu. Připravíme si těstíčko (hustota jako na palačinky) z hrubé mouky, vajec a mléka. Do... více o Špekové knedlíky v alobalu
Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji... více o Kynutý knedlík z mikrovlnky
Smícháme mouku, žloutky, mléko, osolíme, přidáme kostičky housky a najemno nakrájenou uzeninu a nakonec opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků. Hrnky... více o Hrnkové knedlíky s uzeným
Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu z části slijeme a smícháme s vejcem, solí, moukou, strouhankou. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a... více o Chlupaté knedlíky (klouzáky)
Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nechte ho přes noc vyschnout. Ráno ho prolijte mlékem a nechte nasáknout. Na másle orestujte nakrájenou cibuli... více o Špekové knedlíky
Rozšleháme mléko se žloutkem, osolíme, přidáme housky nakrájené na kostičky, mouku, tuhý sníh z bílků a kostičky uzeniny. Směsí naplníme máslem... více o Hrnečkové knedlíky
Špek rozkrájíme na kostičky a dáme škvařit. Na rozškvařený přidáme na kostičky pokrájené žemle, opečeme a necháme vychladnout. Mléko smícháme s vejci,... více o Špekové knedlíky pro silné muže
Studené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl a vejce a uhněteme těsto. Tvoříme z těsta placičky, které plníme orestovaným... více o Bramborové knedlíky ze studených brambor
Tvarohy, vejce, sůl, krupičku pomocí mixéru smícháme. Rukama nebo pomocí 2 kávových lžiček tvoříme kuličky velké asi jako větší třešně, které hážeme... více o Nejrychlejší tvarohové kuličky
Na vetší kusy nakrájená líčka osolíme, opepříme a orestujeme ve větším hrnci s divokým kořením. Orestovaná líčka vyjmeme a na výpeku opečeme slaninu a... více o Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky
Do mísy nasypeme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme zhruba polovinou vlažné vody.... více o Broskvové knedlíky - bez vajec
Mouku smícháme s mlékem a žlouky, přidáme nasekanou petrželku opepříme a osolíme. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme... více o Výborné hrníčkové knedle
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o... více o Chlupaté knedlíky III.
Žemle pokrájíme na malé kostičky, které na pánvi s olejem osmažíme dorůžova, pak necháme zchladnout. Brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce,... více o Křehké bramborové knedlíky s žemlovými krutonky
Vařené studené brambory postrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku, smícháme s ostatními surovinami. Pokud se těsto lepí přidáme trochu solamylu. Z... více o Bramborové těsto-recept po babičce
Do větší mísy dáme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko, vodu a vejce. Mícháme, až těsto začne dělat bubliny. Housky nakrájíme na kostičky, ... více o Třené houskové knedlíky (nekynuté)
Mouku, sůl, zaděláme mlékem se žloutky, vypracujeme těsto, přidáme nakrájené rohlíky a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hrnky vymažeme máslem - vysypeme... více o Jemný knedlík v hrnku
Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v... více o Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"
Rohlíky nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Chvíli necháme odstát, potom přidáme mouku s práškem, žloutky, osolíme a přimícháme sníh z bílků.... více o Knedle v hrnečku
Na jemně pokrájeném špeku necháme osmažit drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme směs libovolně zvolené, drobně pokrájené, spíše chutí výraznější... více o Houskové uzenářské knedlíky
Mouku nasypeme do mísy. Přidáme vejce, vodu a droždí a dobře promícháme. Necháme 30 minut odstát, poté rozdělíme na válečky a na 20 minut dáme do... více o Knedlíky z rýžové mouky
Do mísy dáme jemně nastrouhané brambory, česnek, osolíme, přidáme vejce, drobně pokrájené starší housky nebo rohlíky a dobře pro mícháme. Necháme cca... více o Česnekové bramborové knedlíky s houskou
Troubu zapněte na 180 °C. Kachnu ze všech stran osolte a opepřete. Hrudí dolů jí položte na mřížku a tu na hluboký plech, kam bude odkapávat tuk.... více o Kachna s fíkovým zelím