V hlubší misce promícháme ingredience skoro do pěny, přidáme najemno nakrájenou půlku střední cibule. 2. variace: osmažíme 50 g anglické slaniny... více o Zálivka na zelené saláty
Všechno smícháme a rozhodneme se: (1) buď salát s vmíchanou zálivkou připravíme hodinu i více před jídlem - to nám okurky pustí vodu a zálivka bude... více o Zálivka na okurkový salát
Na jemno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji a přidáme na plátky nakrájené, očištěné žampióny. Okořeníme vegetou, případně jiným kořením, a... více o Jednoduchá sýrovo-žampionová omáčka
Vše smícháme dohromady a přidáme rozpuštěné máslo. Podle potřeby můžeme přidat mléko, aby šly dělat dobře kuličky. Z vytvořené hmoty tvoříme kuličky,... více o Ovesné sušenky II.
Jablka nastrouhat, rozvařit ve 2 dl vody, přidat ostatní ingredience, krátce povařit. Dát do skleniček, vysterilizovat 20 min. při 85 °C. Používám to... více o Jablečná "skoronutela"
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek. Přidáme cibuli, bazalku, citronovou kúru a necháme podusit do sklovata. Rajčata nakrájíme na... více o Bazalková omáčka na pizzu či těstoviny
Přísady utřeme a mažeme na ještě vlahou buchtu. Z tohoto množství je na velký plech.... více o Poleva na buchtu Margot i jiné
Na oleji zpěníme cibulku, posypeme drceným kmínem, přidáme okurky nakrájené na kostičky, masox, sůl a trošku vody. Podusíme, pak přilejeme trochu... více o Okurková omáčka II.
Uvařené brambory nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na dno vymazané zapékací misky a osolíme, opepříme a popraprikujeme. Mezitím si spaříme... více o Zapečené brambory s brokolicí a smetanou
Naklíčíme vojtěšku, nebo ředkev, či použijeme jakékoliv jiné hotové zelené lupení podle chuti (rukola...). V mixéru smícháme pomalu tvaroh s jogurtem,... více o Jarní tvaroh s lupením
Ovoce rozvaříme ve smetaně, osladíme, přilijeme mouku rozmíchanou v mléce a povaříme.... více o Omáčka na lívance
Všechno smícháme dohromady. Do této marinády naložíme naklepané plátky masa (vepřové, drůbeží) a uložíme přes noc do ledničky. Potom už jen smažíme na... více o Skvělá marináda na maso
Ohřát máslo a olivový olej, vložit do něj cibuli a česnek nakrájené na plátky, míchat, až se všechno promísí, chvilku dusit, posypat cukrem, pepřem,... více o Cibulová marmeláda II.
Tvaroh rozmícháme s máslem, s oběma cukry a trochou mléka. Na krajíc toustového chleba dáme tvaroh a na něj povidla. Přiklopíme druhým krajícem a dáme... více o Sladké toustíčky - jedna báseň
V misce vhodné pro mikrovlnku necháme rozpustit máslo a vložíme všechny ingredience vyjma koření. Vaříme 2 minuty. Osolíme, okořeníme a zamícháme.... více o Bešamelová omáčka v mikrovlnce
Narada používám vodní lázeň nezbytnou pto tuto omáčku a tak ji dělám s úspěchem v mikrovlnce (800 W). V misce vhodné pro mikrovlnku nechám rozpustit... více o Holandská omáčka v mikrovlnce
Nejprve rozpustíme v pánvičce při nízké teplotě kousek másla. Pánvičku nechte na zdroji tepla a přidejte cukr a med. Promíchejte. Vmíchejte ovesné... více o Kostky z ovesných vloček
Mírně orestujeme na kousky nakrájenou zeleninu, přidáme rajčata a dýni, koření, trochu podlijeme vodou, osolíme. Po uvaření vyndáme koření a... více o Dětská svíčková aneb když děti nechtějí zeleninu
Do misky vyklopit protlak, silněji osolit, vmíchat podle chuti oregano a česnek (pasta by měla být chuťově výraznější). Nakonec vmíchat olej, asi 1/4... více o Skvělá pasta na pizzu II.
Hrušky oloupeme, odjádříme a nakrájíme na malé kousky. Banány vidličkou rozmačkáme v misce, přidáme mák, hrušku a zázvor a promícháme. Podle chuti... více o Ztracený banán
Uzené žebro dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Přidáme fazole, kuličky koření a bobkový list. Vaříme, až do změknutí. Vyndáme... více o Fazolová uzená omáčka
Papriky orestujeme na suché pánvi, tak, aby se dala slupka dobře sloupnout. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do sklovata. Rajče spaříme,... více o Chilles Con Crema
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek, nastrouhané 2 větší mrkve a 1 menší celer, rajčata, protlak a koření. Dusíme asi 30 minut,... více o Skvělá pasta na pizzu
Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme tuňáka, lehce orestujeme a přidáme rajčata nebo rajský protlak. Necháme asi 5 minut povařit, pak přidáme... více o Omáčka na těstoviny s tuňákem
Vše smícháme, a je to hotovo. Vyzkoušela jsem ke smaženému květáku a bylo to lepší ,než kupovaná tatarka nebo majonéza.... více o Tatarka ze zakysky
Cibuli nakrájet, okurku nastrouhat a vše smíchat. Tento recept jsem dostala od kamarádky. Dělávám ho někdy místo tatarky.... více o Tatarka trochu jinak
Říkáte si rajská..., já si to říkala taky, než tu mou začali naši známí opěvovat. Tak se podělím. Klasika, cibuli zeskovatět, přidat hnedle všecko... více o Moje rajská
Bylinky rozmixujeme v mixéru, přidáme česnek, sůl a olej a umixujeme v pastu. Může se přidat parmazán nebo rozdrcené oříšky, ale nejlepší to je... více o Loužnické pesto
Z vody a hladké mouky připravíme jíšku. Na tuku na smaženění do zlatova osmažíme na jemno nasekanou cibulku, přidáme na kolečka nakrájené párky,... více o Rychlá snadná omáčka "co dům dá"
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, na kolečka nakrájenou mrkev a orestujeme. Když je maso poloměkké,... více o Krůtí maso s mrkví a šlehačkou
Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na středně drobno a povaříme. Přidáme koření, rozinky, nakrájenou cibuli a utřený česnek. Vaříme do zhoustnutí.... více o Čatní z rajčat
Jablka nakrájet na plátky. Přidat koření a česnek nakrájený na plátky. Rozvařit. Přidat cukr, ocet a rozinky. Povařit. Nandat do nahřátých sklenic.... více o Čatní z jablek
Vše smícháme a třeme 10 minut. Na vymazaný a moukou vysypaný plech lejeme lžící malé lívanečky. Upečené, ještě horké, podkrajujeme a na jedné straně... více o Myší ouška na dětskou párty
Nakrájíme na dobro cibuli, kterou v kastrůlku s olejem osmahneme. Přidáme nakrájená rajčata, okurku a papriku. Chvíli osmahneme, přidáme trochu kečupu... více o Zeleninová omáčka
Kvasnice rozdrobíme do mouky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka. Ta plníme nastrouhanými... více o Nafouklá jablíčková dobrota
Papriky, feferonky a česnek umeleme. Ke směsi přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Krátce povaříme a sterilujeme ve sklenicích 20 minut.... více o Ostrá pasta na cokoliv
K výpeku z vepřového, hovězího nebo jehněčího pečeného masa na pánvi přidáme postupně ingredience uvedené nahoře, smícháme a minutu necháme bublat.... více o Omáčka k pečenému masu
Hroznové víno a kiwi důkladně rozmixujeme, přidáme šťávu z limetky a med. Vše zalijeme minerálkou. Nalijeme do skleniček, ozdobíme ovocem a deštníčkem... více o Silvestrovské šampáňo pro děti
Sýr eidam potrouháme na jemno. Z vajec potřebujeme pouze bílky, které vyšleháme do pěny. Nastrouhaný sýr smícháme s vyšlehaným bílkem osolíme,... více o Sýrové kuličky IV.
Mandle uvaříme, oloupeme. Mandle, lískové oříšky a dýňová semínka nahrubo nasekáme, smícháme s ostatními semeny a na sucho opražíme. Přidáme... více o Semínkové hrudky
Citronovou šťávu, vodu a cukr rozmícháme, přivedeme k varu a vaříme 1-2 minuty. Poté směs odstavíme a rychle vmícháme Petosu. Želé používáme při... více o Želé
Stromeček: těsto rozdělíme na 16 stejných dílků a z každého uděláme bochánek, který naplníme směsí z rozinek namočených v rumu, sekaných mandlí příp.... více o Stromeček - vánočka
Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se solí. Necháme asi 1/2 hod. odpočinout. Mezitím rozehřejeme na pánvičce sádlo, vmícháme česnek se solí a za... více o Česnekové sádlo
Do misky dáme nastrouhaný křen, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, pocukrujeme a nakonec promícháme ušlehanou smetanou. Výborný k šunce, k vařeným a... více o Smetanový křen
Oloupaná jablka nastrouháme, přilijeme k nim ocet a přidáme křen, cukr, trochu soli a lehce zamícháme. Hodí se k vařenému hovězímu, k ovaru a k rybám.... více o Jablečný křen III.
Brusinky dáme do misky, vše ostatní přimícháme. Podáváme k vařenému hovězímu masu, srnčímu, pečené koroptvi a bažantu.... více o Brusinkový křen
Do misky dáme smetanu, přidáme křen i ořechy, sůl, cukr a všechno lehce promícháme. Vhodný k vařeným a dušeným rybám.... více o Ořechový křen
V hlubší misce ručně, nebo v mixéru smícháme všechny ingredience. Necháme přes noc vychladit. V zavřené sklenici vydrží v lednici remuláda déle než... více o Remuláda a la France
Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody, ke které jsme přidali dva plátky citrónu i s kůrou, kousek celé skořice, asi pět hřebíčků a... více o Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Den předem uvaříme vývar, který necháme přes noc uležet - opravdu důležité! Druhý den na oleji zpěníme cibuli, orestujeme na kostky nakrájenou mrkev s... více o Vánoční rajská omáčka