Autor:

Vánoční švestková omáčka z Brtnice

45 minut PT0H45M
Snadné
Ingredience
Sušené švestky 200 g
Cukr  
Vanilkový cukr  
Rozinky  
Ořechy
lískové a vlašské
 
Mandle - loupané  
Fíky
sušené
 
Citron  
Perník  
Skořice
celá
 
Hřebíček  
Badyán  
Voda
1-1.5
1 l

Postup přípravy:

Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody, ke které jsme přidali dva plátky citrónu i s kůrou, kousek celé skořice, asi pět hřebíčků a kousek badyánu. Pak scedíme, švestky vypeckujeme a pokrájíme a vrátíme do švestkového vývaru.

Přidáme pokrájené ořechy a mandle v množství podle uvážení, asi tak 2 vrchovaté lžíce od každého druhu. Lžíci rozinek a pokrájených fíků a jeden vanilkový cukr. Přidáme pro zahuštění asi 2 lžíce strouhaného perníku a na mírném ohni vaříme ještě 20 minut. Ochutnáme a dosladíme.

Jíme na štědrý den teplou, vlažnou i studenou samotnou omáčku, nebo k vánočnímu pečivu zejména vánočce. Méně sladká omáčka může být podávána k uzeným masům.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
3
3 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 1x)

Komentáře k receptu: Vánoční švestková omáčka z Brtnice

Komentáře

  1. Pegia   04.01.2015 | 11:39 | reagovat | závadný

    Jsem ráda, že jsem tento recept, který se nejvíce podobá mým zkušenostem našla. Ze sušených napůl pokrájených švestek je to snadné. Výsledek závisí na chutích a na zvyklostech. Jen upozorňuji: zbytečně nesladit a povařit jen 5 minut, ovoce a ořechy se rozmočí a omáčka zhoustne. Místo citronu jsme dávali pomeranč.

  2. Pegia   04.01.2015 | 11:31 | reagovat | závadný

    Jsem ráda, že jsem tento recept našla, je hodně podobný, co jsme vařili doma.... Z vypeckovaných švestek (na půl rozrojených) je to hračka, která závisí jen na dochucení. Jen upozorňuji zbytečně nesladit. Není třeba ani dlouho vařit 5 minut stačí, to sladké sušené ovoce i ořechy se rozmočí a více to zhoustne. Místo citronu jsme dávali pomeranč.

  3. Jindra   22.12.2007 | 8:47 | reagovat | závadný

    Vždycky jsme jí dostali, ale nikdy jsem jí sama nedělala. Tak jsem hledala na netu. Když jsem jí uvařila, něco jí chybělo. Přidala jsem trochu soli a víc perníku a po vychlazení byla jako od maminky

  4. Marcela   08.12.2006 | 13:55 | reagovat | závadný

    Místo fíků dávám sušené hrušky a jablka, je to víc "české":-))) a taky to docela chutná

  5. Jaroslava Oumarová   06.12.2006 | 10:19 | reagovat | závadný

    Nejsem autorka, ale určitě bych řekla, že v litrech. Švestky totiž nabobtnají. Mrkněte kdyžtak na recept "Muzika ( Vocet, sladká omáčka )" . Já dávám na 400 g směsi ovoce 3-4 l vody.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web