Autor:

Švestková povidla

Střední
Ingredience
Švestky 2,5 kg
Cukr 1/2 kg
Ocet 2 dl

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 2,5-3 hodiny. Záleží na tom, jak hustá povidla chceme. Nejdříve uvedeme do varu a potom vaříme při mírném ohni. Nejdůležitější na tomto receptu je to, že se švestková hmota nesmí míchat!!

Doporučovala bych švestky před naložením umlít na masovém strojku. Ještě horké dávám do připravených zavařovacích sklenic, uzavřu víčkem, obrátím sklenici dnem vzhůru a nechám tak do vychladnutí. Jsou-li povidla v okamžiku potřeby tužší, ředím je rumem - dle potřeby. Věřím, že můj recept vyzkoušíte a oceníte jeho jednoduchost.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 20 x
2+
4.45 20 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 20x)
Křupavý pohár s jogurtem Ideální letní snídaně: Cereálie s čerstvým ovocem Články z

Komentáře k receptu: Švestková povidla

Komentáře

  1. Rene   19.08.2016 | 19:52 | reagovat | závadný

    Delal jsem podle receptu a hrnec sel do popelnice

  2. Václav Holič.   14.08.2016 | 22:35 | reagovat | závadný

    Podle mě tenhle recept někdo opisuje, aniž by ta povidla kdy dělal. Důvodu nerozumím. Do žádných povidel ani marmelád se nemá dávat cukr hned na začátku, pokud se delší dobu vaří. Cukr při zahušťování zkaramelizuje a všechno po něm chytne typický "šmak", který ruší původní chuť. Pokud se rovnou nepřipálí. A 8 dl octa na 10 kg švestek, skoro litr, to je opravdu absurdní. Pokud nechceme povidla podávat k buřtům s cibulí. Mlít švestky je, podle mě, zbytečné patlání, rozvaří se. Dotáhnout se to dá tyčovým mixerem. Míchat se, samozřejmě, musí. Nejlépe pod poodklopenou pokličkou, aby to neprskalo do širokého okolí. Je lépe, když jsou houstnoucí povidla v tenčí vrstvě, jinak bubliny, prodírající se silnou vrstvou hmoty, na povrchu doslova explodují a vymalují celou kuchyni. Nejvíc to prská při míchání. A pálí to.

    1. Šárka   31.08.2016 | 7:59 | reagovat | závadný

      Dělala jsem podle receptu a povidla jsou vynikající, ale musí se to vařit v hrnci s hrubým dnem., vv obyčejném hrnci se to samozřejmě přípálí. :-)

  3. Janina   06.08.2016 | 12:37 | reagovat | závadný

    Dobrý den, letos jsem podruhé vyzkoušela, super recept!!! Dělala jsem podle receptu, takže i ocet a vůbec není cítit, protože je na změknutí těch šlupek a dužiny. Letos jsem vařila 4 h a trochu jsem na závěr doslazovala a přidala kapku rumu... Vůbec jsem hrnec neměla připálený. Míchala jsem jen když jsem přidala cukr a rum... Vynikající ;-) Přidávám do kuchařky a moc děkuji <:-)

  4. honza   30.09.2015 | 14:28 | reagovat | závadný

    dobrý den, tak jsem zkusil, ale připálil... i když jsem to přelil do jiného a docukroval, už to má tu připálenou pachuť, škoda. Druhá várka už OK, ale stejně jako marmeládu, tak i povidla jsem míchal, pomalu a občas. Ocet jsem potom vynechal úplně. To dlouhé vaření a nemíchání snad jen na elektrickém sporáku na minimální teplotu. na plynovém ani nejmenší plamen nezabránil připálení - nerez hrnec.

  5. Helena   12.09.2015 | 14:47 | reagovat | závadný

    Dobrý den, chci se zeptat, zda mám přidat ocet vinný nebo lihový? Děkuji, Helena

1 2 3 4 5 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web