Autor:

Švestková žemlovka

Snadné
Porce: 3
Ingredience
Houska
nebo rohlíky, starší, cca
6 ks
Vejce
větší
2 ks
Mléko
2 -
2,5 dl
Švestky
vypeckované čerstvé nebo kompotované, dle potřeby a chuti
 
Skořice - mletá
dle chuti
 
Cukr krupice
dle chuti
 
Rozpuštěné máslo 3 lžíce
Máslo
na vymazání zapékací misky
 
Hnědý rum
dle chuti - není nutný
 
Moučkový cukr 1,5 lžíce
Švestková žemlovka

Postup přípravy:

Mléko rozmícháme se žloutky, housky pokrájíme na plátky, pokrájíme švestky, vymažeme zapékací mísu.
Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu plátků housky, kterou jsme namočili v mléce se žloutky, na ně dáme vrstvu pokrájených švestek, které dle chuti posypeme skořicí a cukrem (skořicovým cukrem), na švestky dáme opět vrstvu namočených plátků housky, poté švestky, které opět pocukrujeme a ochutíme skořicí, na závěr dáme zbylé plátky housky namočené v mléce, které pokapeme rozpuštěným máslem a troškou rumu.
Vše zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů péct na cca 35 minut, pak odkryjeme a dál pečeme dalších cca 5 minut, během kterých si připravíme tuhý sníh vyšlehaný z bílků, špetky skořice a moučkového cukru. Sníh pak naneseme na žemlovku a dopečeme dozlatova.
Podáváme s kompotem nebo čajem.

V tomto receptu jsem použil kulatou zapékací mísu o průměru 20 cm.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 11 x
1
5 11 5 1
Polníčkový César klasik Zimní saláty Články z

Komentáře k receptu: Švestková žemlovka

Komentáře

  1. Hana Šmídová   31.08.2016 | 13:31 | reagovat |

    Tohle je tedy vážně skvělá žemlovka, moje první švestková. Dnes byla z čerstvých švestek a teď mám i další recept, kde budu v zimě používat zavařené švestky, které si dělám hlavně na koláče. Děkuji za recept.

  2. IVANA   09.09.2015 | 20:19 | reagovat |

    BYLA TO SENZACNI VECERE, DEKUJEME.

  3. Michaela   29.03.2015 | 22:24 | reagovat |

    Výborná, dávám kompot.

  4. Veronika   07.10.2014 | 16:31 | reagovat |

    Měla jsem v lednici ještě pár švestek,taky mi zbylo pečivo z neděle a tak jsem se nechala zlákat.Byla výborná a přišla vhod i manželovi.

  5. Markéta   03.12.2013 | 14:21 | reagovat |

    Výborná...moc jsme si pochutnali <:-) skvěla volba pro toho kdo nemá rád pečené jablka:-) Já jsem místo čerstvých švestek dala zavařené a bylo to vynikající:-) cukrem jsem šetřila, ale másla přidala:-) opravdu slast co stojí za hřích :-*

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web