Švestková žemlovka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 11
neuvedeno
3
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 6
      ks houska nebo rohlíky, starší, cca
    • 2
      ks vejce větší
    • 2,5
      dl mléko 2 -
    • švestky vypeckované čerstvé nebo kompotované, dle potřeby a chuti
    • skořice - mletá dle chuti
    • cukr krupice dle chuti
    • 3
      lžíce rozpuštěné máslo
    • máslo na vymazání zapékací misky
    • hnědý rum dle chuti - není nutný
    • 1,5
      lžíce moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko rozmícháme se žloutky, housky pokrájíme na plátky, pokrájíme švestky, vymažeme zapékací mísu.
2
Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu plátků housky, kterou jsme namočili v mléce se žloutky, na ně dáme vrstvu pokrájených švestek, které dle chuti posypeme skořicí a cukrem (skořicovým cukrem), na švestky dáme opět vrstvu namočených plátků housky, poté švestky, které opět pocukrujeme a ochutíme skořicí, na závěr dáme zbylé plátky housky namočené v mléce, které pokapeme rozpuštěným máslem a troškou rumu.
3
Vše zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů péct na cca 35 minut, pak odkryjeme a dál pečeme dalších cca 5 minut, během kterých si připravíme tuhý sníh vyšlehaný z bílků, špetky skořice a moučkového cukru. Sníh pak naneseme na žemlovku a dopečeme dozlatova.
4
Podáváme s kompotem nebo čajem.
5
V tomto receptu jsem použil kulatou zapékací mísu o průměru 20 cm.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hana Šmídová
    Hana Šmídová |

    31. 8. 2016 13:31

    Tohle je tedy vážně skvělá žemlovka, moje první švestková. Dnes byla z čerstvých švestek a teď mám i další recept, kde budu v zimě používat zavařené švestky, které si dělám hlavně na koláče. Děkuji za recept.

  • IVANA
    IVANA |

    9. 9. 2015 20:19

    BYLA TO SENZACNI VECERE, DEKUJEME.

  • Michaela
    Michaela |

    29. 3. 2015 22:24

    Výborná, dávám kompot.

  • Veronika
    Veronika |

    7. 10. 2014 16:31

    Měla jsem v lednici ještě pár švestek,taky mi zbylo pečivo z neděle a tak jsem se nechala zlákat.Byla výborná a přišla vhod i manželovi.

  • Markéta
    Markéta |

    3. 12. 2013 14:21

    Výborná...moc jsme si pochutnali <:-) skvěla volba pro toho kdo nemá rád pečené jablka:-) Já jsem místo čerstvých švestek dala zavařené a bylo to vynikající:-) cukrem jsem šetřila, ale másla přidala:-) opravdu slast co stojí za hřích :-*