Vizovické pečivo

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 2
      dl voda
    • vejce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Dekorativní pečivo, které není určeno k jídlu. Vytvářejí se z něho různé figurky. Mouku s vodou smísíme, dobře prohněteme a vytvarujeme na těstový bochánek. Necháme asi hodinu odpočinout. Nejprve vytvoříme základní tvar figurky z válečku těsta, k němu se pak přidáváme křídla, nohy, větévky atd.
2
Vytvarované figurky dotváříme pomocí nůžek a nožíku: nožíkem nařežeme prsty, hřebínek kohouta, nůžkami pak srst nebo peří zvířecích figurek. Oči se vyznačujeme koukolovými semínky. Hotové figurky pokládáme na plech a necháme asi hodinu schnout, teprve poté je potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme pozvolna.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • p
    p |

    29. 12. 2016 15:33

    Viz dále v komentářích. To je jiný recept.

  • petra
    petra |

    29. 12. 2016 15:32

    Uvádí té dva různé poměry. Ten recept 300g mouky a 6 lzic vody ma v poměru daleko méně vody. Těsto nejde spojit. Vy uvádíte 40 ml vody na 100g mouky. Tj když dělám poloviční dávku 150 g mouky, jsou tam 3 lžíce vody a ocet. Ale dle vašeho receptu je to 5 lzic vody na 150 g mouky a ocet. Tak jen ze ty poměry jsou pro 2 různá těsta. Asi jste to nedělala ten cizí recept. Já udělala dle vašeho a těsto se konečně spojilo!

  • barbie
    barbie |

    28. 11. 2012 20:26

    jak dlouho peceme O:-)

  • kristulka :D
    kristulka :D |

    15. 11. 2012 11:15

    hmm.. sexy perníčky .. jdu je upíct v pekáči .. :DD

  • Simča S.
    Simča S. |

    20. 2. 2011 23:13

    Nedávno jsem četla, že se na toto dekorativní pečení používala mouka, která se vymetla ze dna truhel. Ta nejstarší a vlastně "nejhorší". Právě ta obsahuje nejvíce lepku a proto se možná dnes, kdy nemáme "starou mouku", dává na uvolnění lepku ten ocet. Přihodím pár obrázků toho, jak jsme si doma hráli :-)

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    2. 12. 2006 07:47

    Simčo,není to špatně, s octem se může dělat vizovické pečivo taky, poměr je 300 g hl. mouky, 6 lžic vody,3 lžíce octa.S octem jsem to ale zatím nezkoušeli.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    1. 12. 2006 18:00

    Aha, tak to znám asi špatně. A s tím zaschnutím to zkusím, fakt je, že nám větší tvary často popraskaly. Díky za radu. S.

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    30. 11. 2006 18:49

    Tradiční těsto se dříve dělalo jen z mouky a vody, přesně v poměru uvedeném v tomto receptu.Jinak je prý nejlepší nechat těsto hodinu odpočinout, pak dělat tvary, nechat hodinu i déle(až do druhého dne) zaschnout,potřít vejcem a pak teprve zvolna péct, aby pečivo nepopraskalo.Minulý týden děti tohle pečivo dělaly a krásně se jim povedlo!

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    30. 11. 2006 15:16

    Pokud vím, tak kvůli lepší tažnosti (aby to mělo parametry jako modelína :-) ) se dává lžíce octa.