Segedínský guláš maďarské babičky

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 61
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Di

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,8
      kg vepřová plec
    • 0,8
      kg kysané zelí
    • 2
      ks cibule Větší
    • 1
      balení šlehačka
    • paprika I pálivá
    • 2
      stroužek česnek 1-2
    • sůl
    • bílé víno Na podlití (mělo by být sladší typu tokaj)
    • tuk Na osmažení cibulky (sádlo, olej)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. 1 cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, ale stačí voda. Maso by však nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené. Na zbytku tuku osmažímě ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.
2
Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se šlehačkou (přidat můžeme i trochu zakysané smetany). Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená šlehačkou.
3
Dobře proleželý segedín s krajíčkem čerstvého chleba je ideálním podkladem, chystáme-li se vypít nějakou tu skleničku.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • tomáš
    tomáš |

    26. 8. 2016 09:53

    dobry hele mnel bi o to zajem otvoji kundicku :-( :-( :-( :-(

  • Di
    Di |

    29. 9. 2015 09:43

    Nemohli, jak je vodět ...... :-\

  • Di
    Di |

    1. 9. 2015 11:15

    Můžete prosím změnit tu jednu šlehačku v ingrediencích na 2 až 3 zakysané smetany? Případně i v textu. Děkuji.

  • Jitka
    Jitka |

    15. 4. 2014 17:43

    Vynikající. Vařila jsem už několik segedínů, ale tenhle je luxusní. Přidala jsem ještě 3 sušené švestky a vařila v jednom hrnci. :-)

  • lucka
    lucka |

    21. 1. 2014 10:32

    delam ho bez smetany a je taky moc dobry :-* :-* :-*

  • marci2
    marci2 |

    10. 9. 2013 00:04

    Dávám 1

  • svedova.s
    svedova.s |

    2. 5. 2013 16:23

    Já jsem si trošku upravila postup a vařím vše v jednom hrnci ;-) . Ale na chuti mu to určitě neubírá, je to nejlepší segedin jaký jsme kdy jedli. Jiný už nevařím.

  • babičky fandové
    babičky fandové |

    19. 4. 2013 12:26

    To jsem nežral! Od té doby, co jsem našel tento recept nevařím nic jiného. S knedlikem druhý den na kocovinu úplná paráda <3

  • 11kvetinka_vareni
    11kvetinka_vareni |

    6. 4. 2013 13:30

    Vynikající recept :-) Chválím, kde jen můžu. Zkoušela jsem ho z vepřového i krůtího. Bylo to výborné z obou mas, víno a hlavně konečné zapečení tomu dává šmrnc. Moc děkuji za repect :-*

  • Mirka
    Mirka |

    27. 2. 2013 19:54

    Saly, můj segedýn taky nechutná vždycky stejně. Záleží na mase, jestli je libové nebo tlustější a jak dobře se osmaží a hlavně na zelí, které někdy stojí za prd. Paprika také není pokaždé stejná, ikdyž je na ní psáno to samé a to hlavní je, jestli jste podlévala vodou nebo vínem a to tu nepíše nikdo a každá si vaříme podle svých zvyklostí. Já mám třeba nejradši segedýn z bůčku, bez vína a se zakysanou smetanou.

  • saly15
    saly15 |

    27. 2. 2013 18:08

    nevím jak to oznámkovat, dnes jsem dělala svůj první segedín, a jsem z toho rozčarovaná -bylo to dobré jídlo, i manžel pochválil (no ten sní vše, co je určeno ke konzumai,není mlsný), ale už jsem jedla lepší segedínský guláš, a když vidím ty pochvalné komenty, tak buď jsem na sebe přísná a takto to má chutnat, a nebo jsem levá a nevím kde, ale někde jsem udělala chybu.. přesto díky za recept, zkusím i jiný a třeba zjistím, že toto je fakt nej ...

  • Doris1
    Doris1 |

    29. 12. 2012 11:27

    Díky za super recept, sklidil - potažmo i já , obdiv!!!!!

  • houba23
    houba23 |

    16. 8. 2012 13:26

    namnamka :-D

  • eva70
    eva70 |

    26. 1. 2012 12:47

    :-* moc dobréé díky

  • SisiZ
    SisiZ |

    20. 1. 2012 17:20

    Skvělý recept!!!!Nejlepší segedin jaký jsem kdy uvařila.Děkuji za recept ;-)

  • nikolgold
    nikolgold |

    3. 1. 2012 09:17

    Nejlepší segedín, jaký se mi kdy podařil uvařit. :-) Sklidila jsem tolik pochval, že dnes vařím opět :-) Skvělý recept, dávám 1 :-)

  • sedmikraskao
    sedmikraskao |

    29. 12. 2011 18:51

    Vynikající!!! Náš nejoblíbenější a první segedínský guláš, co jsem kdy vařila. Nemá konkurenci a pokaždé si na něm s dětmi i manželem velice pochutnáme. Moc děkuji za skvělý recept!!!

  • Gaba.cha
    Gaba.cha |

    16. 12. 2011 11:12

    V Y N I K A J Í C Í ! ! ! Už sem ho vařila několikrát a dávám 1 šlehačku a 1kys. smetanu a tokaj, bez něj to není vončo ;-) ...Ještě se mi nestalo, že by ho někdo ochutnal a nechtěl si přidat... :-P

  • Di
    Di |

    7. 9. 2011 11:46

    Kysaná smetana je opravdu lepší než šlehačka, na toto množství masa a zelí dáváme raději dvě.

  • Gabča
    Gabča |

    24. 4. 2011 12:30

    Opravdu VÝBORNÝ!!!!!!! Dávám jedničku podtrženou. Příště vyskouším s tokajským. Díky

  • Petr Myslivec
    Petr Myslivec |

    19. 2. 2011 14:00

    Prostě delikátní. Přidal jsem trochu více zakysané smetany, to pro příště, ale chuťově vynikající. Díky

  • Di
    Di |

    9. 1. 2011 14:37

    Milá Petro, to Vám neřeknu, protože jsem donedávna měla plynovou troubu a rozhodně nepekla podle stupňů, to snad ani něšlo. Jen tolik, že na guláši by se měla vytvořit trochu "kurčička".

  • johan269
    johan269 |

    7. 1. 2011 17:30

    jelikoš manželka si přala na víken segedín tak jsem hledal inspiraci a tento je jeden z nejleších

  • Lucie
    Lucie |

    6. 1. 2011 14:41

    Dobrej,ale ja do masa pri duseni jeste pridam bobkovy list,nove koreni a cernej celej pepr...je to lepsi s tim vinem...zkuste to..;-)

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    4. 1. 2011 13:38

    Také nezapékám, ale vínem nešetřím, moc dobré.

  • mkaiser
    mkaiser |

    1. 1. 2011 18:41

    Opravdu skvely segedin, uz varim jenom podle toho receptu

  • Petra
    Petra |

    24. 10. 2010 11:43

    Váš recept mě velice zaujal, ale chtěla jsem se zeptat, při kolika stupních to v troubě zapečeme. Díky za odpověď.

  • Lada Javorkova
    Lada Javorkova |

    22. 7. 2010 23:55

    1* Vyborny, opravdu vyborny!!! Zkombinovala jsem veprove a hovezi a bylo to vynikajici! Dekujeme za recept.

  • Martina Uhlichová
    Martina Uhlichová |

    20. 5. 2010 09:38

    Guláš měl u nás nečekaný úspěch, moc jsme si pochutnali. Dokonce i dcera, která o zelí jako přílohu moc nestojí, talíř dočista vymetla.... Dvě porce ještě zbyly, jsem zvědavá, jak se rozleží do zítřka.

  • Pavel Krásný
    Pavel Krásný |

    30. 4. 2010 12:08

    Nezapékal jsem ale zato vydatně podléval bílým vínem a vše jsem udělal v jednom hrnci a byl naprosto delikátní!!!

  • Di -
    Di - |

    5. 2. 2010 12:56

    Tak to jsem ráda, že recept nezklamal. Jak je vidět, babička zabodovala u všech, co si gulášek podle jejího receptu uvařili. No a vidíte, přesto dostala dvě pětky, jen to fiklo. No když někdo neumí argumentovat jinak... Nám to ale dobrou chuť určitě nezkazí, že? Díky za jedničku.

  • Gabina Roskova
    Gabina Roskova |

    5. 2. 2010 11:17

    Muj prvni segedak a vyborny, muj pritel primo cvachtal. Neverila jsem zapekani a ne nutneho zahustovani a nemela jsem pravdu. Skvely recept!

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    19. 1. 2010 21:44

    Dělám také takto, jen nezapékám v troubě a dá se říci, že vše dělám v jednom hrnci-tj. když je maso poloměkké, tak přidám zelí a jinak vše stejné,jak v tomto receptu. Je opravdu moooc dobrý :-D

  • Tomáš Dolný
    Tomáš Dolný |

    18. 1. 2010 20:24

    Luxusní segedín, dokonce lepší než od maminky a to už je co říct :o)

  • hedvika kramlová
    hedvika kramlová |

    18. 7. 2009 14:58

    právě jsem zkusila a už nikdy jinak :)...guláš je výborný akorát jsem nezapékala a pálivou papriku nahradila sladkou s trochou chilli, ale opravdu paráda

  • hedvika kramlová
    hedvika kramlová |

    18. 7. 2009 11:59

    dnes to vyzkouším, vypadá to moc,moc zajímavě:-))

  • Jana Řezníčková
    Jana Řezníčková |

    12. 1. 2009 14:38

    Určitě příležitostně vyzkouším, protože segedin miluju! Já ho dělám tak, že do guláše dávám sladkokyselé zelí, když zbyde od oběda a k tomu bramborový knedlíky. Tto dělávala moje babička a já se po něm můžu utlouct.Ale tenhle recept mě moc, moc láká, už se mi sbíhají sliny !!

  • Di -
    Di - |

    11. 1. 2009 19:03

    To mě moc těší, i když já vlastně tento guláš sama ani moc nevařím, ale docela často ho jídám u své přítelkyně, která je tou pravou vnučkou. Nicméně upřímně radím vydržte do zítra nebo do pozítří!

  • Janka Filipkova
    Janka Filipkova |

    11. 1. 2009 17:09

    Paní Di, dnes jsem uvařila na zítřek a dneska asi sním sama :o)...je to naprosto božské..lepší segedín jsem nejedla!! Doufám, že zbude něco pro přítele, aby taky mohl pochválit :o)

  • Kateřina Schlosserová
    Kateřina Schlosserová |

    21. 11. 2008 09:51

    Paní Di, kvůli Vám jsem se i zde zaregistrovala, abych mohla pochválit Váš recept. Naprosto báječný segedín. Zvládla jsem to i já, kuchařka začátečnice! Víno jsem neměla, tak jsem použila suché CINZANO (pomoc od Antonína) a opravdu se povedl a všichni si mlaskali :) Děkuji.

  • hallerova gertruda
    hallerova gertruda |

    1. 11. 2008 11:54

    dekuji za vyborny recept,vsichni si pochutnali,urcite jej zopakuji:-)nemusi byt ve spanelsku pouze paella.........

  • Jana Vencková
    Jana Vencková |

    29. 3. 2008 14:55

    Díky za skvělý tip, dělala jsem dnes k obědu, je vážně výborný, ikdyž trošku pracnější. Dusila jsem v papiňáku a do bílého vína jsem kápla maličko cinzana, aby bylo sladší. Myslím, že zítra bude ještě lepší, až se odleží.Asi ho pro příště budu dělat už jen takto.

  • Blažena Halušková
    Blažena Halušková |

    7. 2. 2008 11:39

    Lidičky, to ale bylo - s odpuštěním - ŽRÁDLO!!!!!! Byla jsem zvědavá, jak bude chutnat po "proležení", ale, bohužel, proležení se nekonalo (podotýkám 1 a 1/2 kg masa a 1 kg zelí...). Výborné - velká 1 s hvězdičkou.

  • Sysi
    Sysi |

    5. 1. 2008 10:41

    V dávnějších dobách jsem vařila Segedín když jsem jela s rodinou na hory.Plnou 5.litrovou zavařovačku.Byl dobrý,ale nejlepší za týden,samozřejmě uložený v chladu.

  • Di
    Di |

    6. 11. 2007 06:23

    Nepříliš dlouho, aby se chutě propojily, cca 20 - 30 minut.

  • Lucie Krejčí
    Lucie Krejčí |

    5. 11. 2007 20:38

    Už asi týden mám chuť na segedínský guláš, ale nikdy jsem ho nedělala a tak hledám a hledám,až jsem právě našla. Zaujal mě tam ten česnek, ten se myslím běžně do segedínu nedává,ale já ho tam určitě přidám :-)) Jen se chci zeptat,jak dlouho se má v troubě zapékat ??? Děkuji.

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    4. 10. 2007 17:52

    Tak tohle byl nejlepsi Segedin,jaky jsem kdy jedla. Malinko narocnejsi na pripravu, ale ta chut....VYNIKAJICI!!!

  • Světlana
    Světlana |

    19. 9. 2007 23:08

    Víno nebylo, tak se podlévalo vodou, a taky času bylo málo, tak na začátku jsem maso dusila v papiňáku, ale i tak....maďarská babička měla fajnový jazýček :-)

  • Milada I.
    Milada I. |

    17. 8. 2007 22:18

    Paní Di mám moc ráda Vaše recepty nikdy mě nezklamou.

  • Antonín Matuš
    Antonín Matuš |

    20. 4. 2007 17:30

    Dělas jsem jej na oslavu a byl naprosto senzační. Přidal jsem tam vepřové klobásy (přiměřeně:)) a aperitiv typu CINZANO místo tokaje, jen se zaprášilo :-)

  • Anonym
    Anonym |

    8. 4. 2007 22:27

    LUXUS

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    11. 8. 2006 17:06

    Moc dobrý pikantní gulášek

  • Di
    Di |

    31. 3. 2006 19:01

    Musím se přiznat, není to moje babička, ale mé kamarádky a Maďarka byla jenom napůl. Vařila báječně a její guláše měly říz, zvláště pro mě, ostřejšímu jídlu nepřivyklé. Segedín dnes vařívá její vnučka - moje kamarádka při příležitostech, jako je Silvestr nebp třeba vinobraní (sídlí na středověkém hradě) pro větší okruh přátel, kteří se u ní sejdou. Tam jsem recept odkoukala. Takže pochvala patří jí a jejím maďarským předkům.

  • Otakar Richter
    Otakar Richter |

    31. 3. 2006 15:16

    Dnes jsem to dělal. Je to výtečné s vídeňskými noky.

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    31. 3. 2006 14:07

    Vypadá to náramně, také máme rádi segedín, určitě tuhle variantu vyzkouším. Díky za recept.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    31. 3. 2006 12:07

    Miluju segedin, k tomu mám nejradši bramborové knedlíky. Dělám ho trochu jinak, musím tento recept vyzkoušet, už se mi sbíhají sliny ....