• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Pražský koláč
    Napište svůj komentář k receptu

    Pražský koláč

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    4.3
    hodnotilo: 12
    doba přípravy: 90 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Pražský koláč
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
    • Těsto
      • 250
        g hladká mouka
      • 250
        g polohrubá mouka
      • 250
        g bílý jogurt
      • 3
        lžíce cukr krupice
      • 1
        ks vejce
      • 30
        g droždí
      • 150
        ml mléko
      • 1
        špetka sůl
      • 1
        ks vejce na potření
    • Na žmolenku
      • 120
        g cukr krupice
      • 200
        g hrubá mouka
      • 120
        g máslo
      • 2
        lžíce skořicový cukr
    • Na krém
      • 200
        ml mléko
      • 1
        balíček vanilkový cukr
      • 1
        lžíce škrobová moučka
      • 3
        lžíce moučkový cukr
      • 100
        g máslo studené
      • 500
        ml smetana ke šlehání

    Postup přípravy receptu

    1
    Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli, v míse smíchejte mouku, cukr, bílý jogurt a vejce, vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto, nechte v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.
    2
    Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, z vykynutého těšta utvořte dva kulaté koláče, přeneste je na vymaštěný plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.
    3
    Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky, povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte asi 20 minut do zlatova.
    4
    Mezitím vlijte do kastrolu mléko, 2 lžíce si nechte stranou, vsypte moučkový i vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky, za stálého míchání rozpusťte.
    5
    Ve 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku, stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne, kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.
    6
    Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné špičky, a pak ji opatrně vetřete do krému.
    7
    Koláče nechte trochu vychladnout, pak je rozřízněte a naplňte krémem. Pokud se vám nechce připravovat krém, můžete si místo něho udělat třeba vanilkový pudink
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Pražský koláč s opilými hruškami

    Pražský koláč s opilými hruškami

    Kuřecí čtvrtky po pražsku

    Kuřecí čtvrtky po pražsku

    Žampionový koláč

    Žampionový koláč

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Dr.Oetker
      Dr.Oetker | 18. 6. 2015 13:33

      Zdravím, protože vodní roztok chlorídu sodného je přirozene antiseptický a liknviduje mikroorganismy, proto není vhodné pridávat sůl, jelikož tím takový roztok připravýme a můžeme zahubit celou kolonii kvasinek v droždí. O:-)

    • Simča S.
      Simča S. | 19. 9. 2014 12:05

      Také mne to zaujalo, já bych do mléka na vzejití kvásku dala spíš 1 - 2 špetky cukru... Ale vím, že už jsem viděla pár receptů, kde bylo uvedeno přímo rozetřít droždí se solí, proto se ptám odborníků: "proč nemá droždí přijít do přímého kontaktu se solí?"

    • sisi
      sisi | 3. 6. 2013 10:49

      hm, tvoj krémik sa mi hodne pozdáva, musím si ho uložiť

    • lada
      lada | 24. 3. 2013 14:24

      Ahojky, právě jsem to zkusila a souhlasím s Dobrou.Myslím si, že tam šlehačka nemá co dělat.Zkusím to příště jen cukr, vařený puding, tučný tvaroh a kapka rumu. Ve Světozoru je ten krém neskutečně lehký.

    • pekařka
      pekařka | 17. 3. 2013 21:45

      Drobná oprava k receptu - droždí nikdy nemá být v přímém kontaktu se solí (při kynutí). Osolte mouku, do které dáte vzešlý kvásek.

    • Dobra
      Dobra | 11. 11. 2012 20:19

      Koláč se nedá vůbec srovnat s tím který prodávají ve Světozoru, vsadím boty,že v krému je alespoň trochu tvarohu - tento krém je bez chuti a celý koláč tak ztrácí na kvalitě

    • Estee
      Estee | 7. 8. 2011 14:29

      je to dobré, ale já to měla málo sladké:-(...a nakynulo to do neskutečných rozměrů a to jsem měla 4 bochánky..příště přidám více cukru a bochánků udělam alespoň 12:-D

    • Zita Matejkova
      Zita Matejkova | 19. 11. 2010 11:47

      Tento koláč je výborný, ale těsto dělám ze 100 ml mléka a 200 ml zakysané smetany. Krém je vynikající z pudinku, tvarohu a šlehačky: uvařím pudink v 300ml mléka, vychladlý smíchám s tvarohem a ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, cukr podle své chuti. Za 1

    • Naďa Málková
      Naďa Málková | 4. 10. 2010 10:07

      výborný,akorát poměrně vysoký, když se z těsta udělají 2 bochánky, příště raději budu dělat 4. jinak náplň úplně super

    • ELA
      ELA | 9. 6. 2006 13:02

      Beba, je to spíš taková "placka", upečená řekněme 4 cm vysoká - těsto se dobře propeče a zároveň je "všude blízko k náplní":))

    • beba
      beba | 9. 6. 2006 09:27

      Neviem si predstaviť, ako má ten koláč vyzerať. Mám ho vytvarovať ako bochník chleba alebo mazanec ?

    • Monika
      Monika | 9. 6. 2006 06:26

      Dělala jsem ve variantě s majolkou. Těsto zadělala pekárna, bylo hrásně vláčné, vůbec se nelepilo (1 lžička sušeného droždí). Na krém stačilo 250 ml šlehačky. Bylo to moc dobré. Aby byl krém navinulý, vyzkouším příště ke šlehačce přidat kys. smetanu. Nápad Lenky V. taky vyzkouším, protože jsem určitě nedělala naposledy.

    • Anonym
      Anonym | 8. 6. 2006 18:00

      Majolka je mnohem tučnější,takže bílý jogurt to vždy jistí

    • VM
      VM | 28. 5. 2006 20:06

      Doporučuji namísto jogurtu 250g majolky.

    • Di
      Di | 22. 3. 2006 21:17

      Já se chystám péci tento koláč již dlouho, ale s tvarohovou náplní. Viz Nedělní koláč

    • Ivana K.
      Ivana K. | 22. 3. 2006 09:48

      Pekla jsem ho včera, těsto se také strašně lepilo. Musela jsem přidat asi 100g mouky, tak mě napadlo, jestli nemělo být jogurtu jen 150 g (prostě kelímek). Měla jsem s ním úspěch, těsto prý bylo k nerozeznání od kupovaného, krém mám prý ještě dovivinout. Zkusím příště obě zde obsažené rady, jednak krém s tvarohem a jednak 4 menší koláče. Jinak je výborný a doporučuji.

    • Marie Horáková
      Marie Horáková | 15. 2. 2006 16:24

      Dnes jsem ho pekla. Těsto se mi dost lepilo, tak že jsem byla v jednu chvíli ve fázi a za stálého míchání..., vydržela jsem. Výsledek je výborný,náplň jsem udělal podle paní Lenky V. - nemá to chybu. Příště ale udělám 4 menší, líp se to bude jíst. Prosím, kdo už ho pekl, taky se Vám těsto tak lepilo ? Nevím, kde jsem udělala chybu.

    • Lenka V.
      Lenka V. | 10. 2. 2006 18:44

      Dělám ho také, jen si zjednodušuji náplň : 1 balíček vanilk. náplně do dortu "Dr Otker" vyšlehám, pak zašlehám 1 tvaroh a trochu cukru. Má mírně navinulou chuť a je to rychlé.

    • Pavlína Svitáková
      Pavlína Svitáková | 10. 2. 2006 12:20

      Co je zas tohle,já si fakticky přes neděli nesednu.Kdo to má stíhat zkoušet.Jak to tak vypadá ,tak za rok neuvařím jedno jidlo dvakrát!:-))Už je v oblíbených.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
    Moučníky Koláče Pečení Posvícení Návštěva Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Cukr krupice Droždí Hladká mouka Hrubá mouka Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Skořicový cukr Škrobová moučka Smetana ke šlehání Sůl Vanilkový cukr Vejce
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Šťouchané brambory II.

    Šťouchané brambory II.

    Šopský salát jinak

    Šopský salát jinak

    Výborný "podmaz" na chlebíčky

    Výborný "podmaz" na chlebíčky

    Calzone - Plněná pizza

    Calzone - Plněná pizza

    Řezy s vaječným likérem

    Řezy s vaječným likérem

    Kuřecí nudličky na nivě

    Kuřecí nudličky na nivě

    Křehký kokosový koláč s jablky - mřížkový

    Křehký kokosový koláč s jablky -…

    Kokosová bábovka ze šlehačky

    Kokosová bábovka ze šlehačky

    Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

    Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

    Doporučujeme

    50 minut
    Kulajda

    Kulajda

    120 minut
    Galetka s batáty a kozím sýrem

    Galetka s batáty a kozím sýrem

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    15 minut
    Bramboráky

    Bramboráky

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    Poslední sledované recepty

    31
    Karlovarský knedlík
    Karlovarský knedlík
    23
    Buchty - těsto z domácí pekárny
    Buchty - těsto z domácí…
    22
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    18
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    18
    Svíčková na smetaně
    Svíčková na smetaně

    Zajímavé články

    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně zasytí!
    Zimní saláty: Známe 7 nejlepších, které zaručeně…
    Slané palačinky, s nutellou i palačinkový dort: Galerie 50 nejkrásnějších
    Slané palačinky, s nutellou i palačinkový dort:…
    Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře: Vynikající přílohu proslavil film Slavnosti sněženek
    Pajfalský knedlík podle Jana Punčocháře:…
    Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste kapustové s domácí kaší
    Zeleninové karbanátky vás mile překvapí! Zkuste…
    Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez zbytečných éček
    Domácí mandlové mléko: Chutnější, levnější a bez…

    Sledujte nás

    AHA.cz Strach o Jágra: Co se děje?

    Strach o Jágra: Co se děje?

    AHA.cz Diváci v úleku ze Šípa! Tohle prostě není ON?!

    Diváci v úleku ze Šípa! Tohle prostě není ON?!

    AHA.cz Deník Aha! 15.1.2021

    Deník Aha! 15.1.2021

    Dáma.cz Sex ve městě se vrací: Kolik měly 4 kamarádky milenců a další pikantérie ze seriálu

    Sex ve městě se vrací: Kolik měly 4 kamarádky milenců a další pikantérie ze seriálu

    Dáma.cz Dokonale vyfoukané vlasy: Jak docílit perfektního účesu sama doma?

    Dokonale vyfoukané vlasy: Jak docílit perfektního účesu sama doma?

    Ženy.cz Nenáviděné i zbožňované boty se vrací! Jaký se nosí tvar?

    Nenáviděné i zbožňované boty se vrací! Jaký se nosí tvar?

    Maminka.cz Nechci, nejím! 40 podivných důvodů, kvůli nimž děti odmítají jídlo

    Nechci, nejím! 40 podivných důvodů, kvůli nimž děti odmítají jídlo

    Reflex.cz Nejvzácnější sečná zbraň v Česku: Japonský císařský meč má hodnotu několika milionů. Jak se sem dostal?

    Nejvzácnější sečná zbraň v Česku: Japonský císařský meč má hodnotu několika milionů. Jak se sem dostal?

    E15.cz OBRAZEM: Registraci k očkování provázejí technické problémy i sžíravé koláže na sociálních sítích

    OBRAZEM: Registraci k očkování provázejí technické problémy i sžíravé koláže na sociálních sítích

    Abecedazahrady Kvetoucí pokojovky: Velká fotogalerie těch nejkrásnějších

    Kvetoucí pokojovky: Velká fotogalerie těch nejkrásnějších

    Další doporučené recepty:

    Pražma na bramborách pečená
    Pražma na bramborách pečená
    Pražma na citronu a rajčatech
    Pražma na citronu a rajčatech
    Pražma na grilu se zeleninou
    Pražma na grilu se zeleninou
    Pražský koláč s opilými hruškami
    Pražský koláč s opilými hruškami
    Prdelačka z jelítka - jíšková
    Prdelačka z jelítka - jíšková
    Prdelky
    Prdelky
    • Recepty.cz
    • Pražský koláč
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí