• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
    • Recepty.cz
    • Pražský koláč
    Napište svůj komentář k receptu

    Pražský koláč

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    4.0
    hodnotilo: 16
    doba přípravy: 90 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Pražský koláč
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
    • Těsto
      • 250
        g hladká mouka
      • 250
        g polohrubá mouka
      • 250
        g bílý jogurt
      • 3
        lžíce cukr krupice
      • 1
        ks vejce
      • 30
        g droždí
      • 150
        ml mléko
      • 1
        špetka sůl
      • 1
        ks vejce na potření
    • Na žmolenku
      • 120
        g cukr krupice
      • 200
        g hrubá mouka
      • 120
        g máslo
      • 2
        lžíce skořicový cukr
    • Na krém
      • 200
        ml mléko
      • 1
        balíček vanilkový cukr
      • 1
        lžíce škrobová moučka
      • 3
        lžíce moučkový cukr
      • 100
        g máslo studené
      • 500
        ml smetana ke šlehání

    Postup přípravy receptu

    1
    Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli, v míse smíchejte mouku, cukr, bílý jogurt a vejce, vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto, nechte v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.
    2
    Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, z vykynutého těšta utvořte dva kulaté koláče, přeneste je na vymaštěný plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.
    3
    Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky, povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte asi 20 minut do zlatova.
    4
    Mezitím vlijte do kastrolu mléko, 2 lžíce si nechte stranou, vsypte moučkový i vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky, za stálého míchání rozpusťte.
    5
    Ve 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku, stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne, kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.
    6
    Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné špičky, a pak ji opatrně vetřete do krému.
    7
    Koláče nechte trochu vychladnout, pak je rozřízněte a naplňte krémem. Pokud se vám nechce připravovat krém, můžete si místo něho udělat třeba vanilkový pudink
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Pražský koláč s opilými hruškami

    Pražský koláč s opilými hruškami

    Kuřecí čtvrtky po pražsku

    Kuřecí čtvrtky po pražsku

    Žampionový koláč

    Žampionový koláč

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Dr.Oetker
      Dr.Oetker | 18. 6. 2015 13:33

      Zdravím, protože vodní roztok chlorídu sodného je přirozene antiseptický a liknviduje mikroorganismy, proto není vhodné pridávat sůl, jelikož tím takový roztok připravýme a můžeme zahubit celou kolonii kvasinek v droždí. O:-)

    • Simča S.
      Simča S. | 19. 9. 2014 12:05

      Také mne to zaujalo, já bych do mléka na vzejití kvásku dala spíš 1 - 2 špetky cukru... Ale vím, že už jsem viděla pár receptů, kde bylo uvedeno přímo rozetřít droždí se solí, proto se ptám odborníků: "proč nemá droždí přijít do přímého kontaktu se solí?"

    • sisi
      sisi | 3. 6. 2013 10:49

      hm, tvoj krémik sa mi hodne pozdáva, musím si ho uložiť

    • lada
      lada | 24. 3. 2013 14:24

      Ahojky, právě jsem to zkusila a souhlasím s Dobrou.Myslím si, že tam šlehačka nemá co dělat.Zkusím to příště jen cukr, vařený puding, tučný tvaroh a kapka rumu. Ve Světozoru je ten krém neskutečně lehký.

    • pekařka
      pekařka | 17. 3. 2013 21:45

      Drobná oprava k receptu - droždí nikdy nemá být v přímém kontaktu se solí (při kynutí). Osolte mouku, do které dáte vzešlý kvásek.

    • Dobra
      Dobra | 11. 11. 2012 20:19

      Koláč se nedá vůbec srovnat s tím který prodávají ve Světozoru, vsadím boty,že v krému je alespoň trochu tvarohu - tento krém je bez chuti a celý koláč tak ztrácí na kvalitě

    • Estee
      Estee | 7. 8. 2011 14:29

      je to dobré, ale já to měla málo sladké:-(...a nakynulo to do neskutečných rozměrů a to jsem měla 4 bochánky..příště přidám více cukru a bochánků udělam alespoň 12:-D

    • Zita Matejkova
      Zita Matejkova | 19. 11. 2010 11:47

      Tento koláč je výborný, ale těsto dělám ze 100 ml mléka a 200 ml zakysané smetany. Krém je vynikající z pudinku, tvarohu a šlehačky: uvařím pudink v 300ml mléka, vychladlý smíchám s tvarohem a ušlehanou šlehačkou se ztužovačem, cukr podle své chuti. Za 1

    • Naďa Málková
      Naďa Málková | 4. 10. 2010 10:07

      výborný,akorát poměrně vysoký, když se z těsta udělají 2 bochánky, příště raději budu dělat 4. jinak náplň úplně super

    • ELA
      ELA | 9. 6. 2006 13:02

      Beba, je to spíš taková "placka", upečená řekněme 4 cm vysoká - těsto se dobře propeče a zároveň je "všude blízko k náplní":))

    • beba
      beba | 9. 6. 2006 09:27

      Neviem si predstaviť, ako má ten koláč vyzerať. Mám ho vytvarovať ako bochník chleba alebo mazanec ?

    • Monika
      Monika | 9. 6. 2006 06:26

      Dělala jsem ve variantě s majolkou. Těsto zadělala pekárna, bylo hrásně vláčné, vůbec se nelepilo (1 lžička sušeného droždí). Na krém stačilo 250 ml šlehačky. Bylo to moc dobré. Aby byl krém navinulý, vyzkouším příště ke šlehačce přidat kys. smetanu. Nápad Lenky V. taky vyzkouším, protože jsem určitě nedělala naposledy.

    • Anonym
      Anonym | 8. 6. 2006 18:00

      Majolka je mnohem tučnější,takže bílý jogurt to vždy jistí

    • VM
      VM | 28. 5. 2006 20:06

      Doporučuji namísto jogurtu 250g majolky.

    • Di
      Di | 22. 3. 2006 21:17

      Já se chystám péci tento koláč již dlouho, ale s tvarohovou náplní. Viz Nedělní koláč

    • Ivana K.
      Ivana K. | 22. 3. 2006 09:48

      Pekla jsem ho včera, těsto se také strašně lepilo. Musela jsem přidat asi 100g mouky, tak mě napadlo, jestli nemělo být jogurtu jen 150 g (prostě kelímek). Měla jsem s ním úspěch, těsto prý bylo k nerozeznání od kupovaného, krém mám prý ještě dovivinout. Zkusím příště obě zde obsažené rady, jednak krém s tvarohem a jednak 4 menší koláče. Jinak je výborný a doporučuji.

    • Marie Horáková
      Marie Horáková | 15. 2. 2006 16:24

      Dnes jsem ho pekla. Těsto se mi dost lepilo, tak že jsem byla v jednu chvíli ve fázi a za stálého míchání..., vydržela jsem. Výsledek je výborný,náplň jsem udělal podle paní Lenky V. - nemá to chybu. Příště ale udělám 4 menší, líp se to bude jíst. Prosím, kdo už ho pekl, taky se Vám těsto tak lepilo ? Nevím, kde jsem udělala chybu.

    • Lenka V.
      Lenka V. | 10. 2. 2006 18:44

      Dělám ho také, jen si zjednodušuji náplň : 1 balíček vanilk. náplně do dortu "Dr Otker" vyšlehám, pak zašlehám 1 tvaroh a trochu cukru. Má mírně navinulou chuť a je to rychlé.

    • Pavlína Svitáková
      Pavlína Svitáková | 10. 2. 2006 12:20

      Co je zas tohle,já si fakticky přes neděli nesednu.Kdo to má stíhat zkoušet.Jak to tak vypadá ,tak za rok neuvařím jedno jidlo dvakrát!:-))Už je v oblíbených.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
    Moučníky Koláče Pečení Posvícení Návštěva Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Cukr krupice Droždí Hladká mouka Hrubá mouka Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Skořicový cukr Škrobová moučka Smetana ke šlehání Sůl Vanilkový cukr Vejce
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Plněný vepřový bůček

    Plněný vepřový bůček

    Carpaccio z lososa

    Carpaccio z lososa

    Vepřová játra na smetaně

    Vepřová játra na smetaně

    Rychle naložené okurky

    Rychle naložené okurky

    Buřty s cibulí

    Buřty s cibulí

    Houbový guláš na špeku s paprikou

    Houbový guláš na špeku s paprikou

    Thajská polévka

    Thajská polévka

    Kokosky ze Salka

    Kokosky ze Salka

    Jednoduché švestkové knedlíky - kynuté, bez vajec

    Jednoduché švestkové knedlíky -…

    Doporučujeme

    180 minut
    Tlačenka s vařenými vejci

    Tlačenka s vařenými vejci

    45 minut
    Španělský ptáček s rýží

    Španělský ptáček s rýží

    36 minut
    Placičky z bílých fazolí

    Placičky z bílých fazolí

    20 minut
    Sekaná se slaninou a zeleninou

    Sekaná se slaninou a zeleninou

    20 minut
    Špagety s pestem ze sušených rajčat

    Špagety s pestem ze sušených rajčat

    40 minut
    Tvarohové knedlíky s jahodami

    Tvarohové knedlíky s jahodami

    55 minut
    Red velvet dort

    Red velvet dort

    40 minut
    Buchtičky se šodó

    Buchtičky se šodó

    Poslední sledované recepty

    33
    Snadné čokoládové muffiny
    Snadné čokoládové muffiny
    31
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    29
    Ananasové řezy
    Ananasové řezy
    28
    Piškotová roláda univerzální
    Piškotová roláda…
    26
    České buchty
    České buchty

    Zajímavé články

    Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni
    Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který…
    Oblíbená jídla prince Philipa a proč jedl raději bez královny
    Oblíbená jídla prince Philipa a proč jedl raději…
    Tvarohová pomazánka: Recept na tu nejlepší s vařenými vejci!
    Tvarohová pomazánka: Recept na tu nejlepší s…
    Na čem si rád pochutnal Vlasta Burian? Král komiků byl velký gurmán
    Na čem si rád pochutnal Vlasta Burian? Král…
    Pražský koláč: Recept na klasiku i vylepšený podle Romana Vaňka
    Pražský koláč: Recept na klasiku i vylepšený…

    Sledujte nás

    AHA.cz Dojemný vzkaz Brodské: Holky, myslím na vás. Držte se!

    Dojemný vzkaz Brodské: Holky, myslím na vás. Držte se!

    AHA.cz Šulcová (74): POPRVÉ O VÁŽNÉ NEMOCI SVÝCH OČÍ! Všechno vidí dvakrát...

    Šulcová (74): POPRVÉ O VÁŽNÉ NEMOCI SVÝCH OČÍ! Všechno vidí dvakrát...

    AHA.cz Deník Aha! 10.4.2021

    Deník Aha! 10.4.2021

    Dáma.cz 6 tajemství královny Alžběty: Díky nim se dožila vysokého věku i vypadá skvěle

    6 tajemství královny Alžběty: Díky nim se dožila vysokého věku i vypadá skvěle

    Dáma.cz 5 největších hvězd první republiky, které zničily alkohol a deprese

    5 největších hvězd první republiky, které zničily alkohol a deprese

    Ženy.cz Jak na dokonalý culík? Pět kroků, díky kterým bude jako od kadeřníka!

    Jak na dokonalý culík? Pět kroků, díky kterým bude jako od kadeřníka!

    Maminka.cz Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů

    Tohle musíte vidět! Intimní, syrové i dojemné fotografie z porodů

    Reflex.cz Lipovská: Má zjištění přesahují Českou televizi a zasahují do roviny bezpečnosti státu

    Lipovská: Má zjištění přesahují Českou televizi a zasahují do roviny bezpečnosti státu

    E15.cz Hasičárny nebo vesnické hospody. Kvalitní architektura se dávno nestaví jen ve městech

    Hasičárny nebo vesnické hospody. Kvalitní architektura se dávno nestaví jen ve městech

    Abecedazahrady Česnek podivný: Jak si na něm pochutnat

    Česnek podivný: Jak si na něm pochutnat

    Další doporučené recepty:

    Pražma na bramborách pečená
    Pražma na bramborách pečená
    Pražma na citronu a rajčatech
    Pražma na citronu a rajčatech
    Pražma na grilu se zeleninou
    Pražma na grilu se zeleninou
    Pražský koláč s opilými hruškami
    Pražský koláč s opilými hruškami
    Prdelačka z jelítka - jíšková
    Prdelačka z jelítka - jíšková
    Prdelky
    Prdelky
    • Recepty.cz
    • Pražský koláč
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí