Poctivé pečené kuře

moje hodnocení:

4,1

hodnotilo: 16
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Pastis

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      lžička sůl
    • voda
    • 1
      lžička paprika - sladká promíchaná s olejem
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře
    • koření dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuře omyjeme a osušíme, aby se udělala kůrčička a vetřeme sůl do kůže i dovnitř. Pečeme v otevřeném pekáčku či ohnivzdorné misce na roštu, případně na 6 zkřížených špejlích (aby se spodní kůže nedotýkala pekáče) 30 minut na 180-200 °C podle trouby. Pak pečeme dalších 30 minut na 200-250 °C a poléváme výpekem s vodou.

RADA: Jak upéct maso, aby bylo měkké a křupavé

2
Kuře vyndáme a celé pomažeme paprikou v oleji, aby bylo krásně červené. Dopečeme dalších 15 minut a necháme před porcováním stát 5-8 minut, aby se šťávy vstřebaly. V té době do slitého výpeku přidáme trochu kuřecího vývaru, nalijeme na pánvičku a trochu povaříme, případně přikořeníme kmínem nebo bazalkou nebo tymiánem nebo jakýmkoliv kořením podle Vaší chuti.

RADA: Klasické i exotické marinády na maso

Použité ingredience v tomto receptu: Koření Kuřecí maso Paprika - sladká Sůl Voda
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Igor
    Igor |

    15. 4. 2017 10:03

    :-D super.jdu na to a asi na tom budu stejne

  • Aloen 1945
    Aloen 1945 |

    11. 3. 2017 13:17

    Pecka, neco jako ja. :-D

  • TomM
    TomM |

    4. 2. 2017 12:32

    Nejvíc komentář!! :-D

  • Jitu
    Jitu |

    4. 2. 2017 11:54

    Kuře podle tohoto receptu bylo výborné, krásná křupavá kůžička, hodně šťávy.

  • Lukáš má Aids.
    Lukáš má Aids. |

    26. 1. 2017 10:33

    Nejdřív mi kuře spadlo do vany kde jsem ho 10 minut lovil a skončil celej mokrej Když jsem kuře ulovil (které na to že mělo cca 5 stupnů bylo celkem pohyblivé) tak jsem s ním šel do kuchyně, přičemž jsem zakopl o kocoura a kuře lovil znova. Po té jsem se v receptu dočetl že mám vtírat sůl- činost pro mě poněkud nepříjemná, některé části my připadali povědomé. Na to jsem celé kuře polil olejem a posypal paprikou. Nezapoměl jsem přidad podle svého uvážení hromadu sušeného česneku. Kdsž jsem se vrátil k počítači zjistil jsem že paprika a olej má přijít až nakonec. Vytáhl jsem z ledničky vodku a posipal kuře grilovacím kořením. Ted předehřívám troubu a odhaním divou zvěř od kuřete. Doufám že nežačne hořet. 10/10 would cook again

  • Petr
    Petr |

    28. 12. 2016 11:23

    Až na ty špejle dobré. Nevařím tak jsem to asi nepochopil, ale poté co jsem dal kuře "na špejle" tak ty podklesly v prvních deseti minutách vlivem tepla, až si kuře dřeplo hezky až dolu do vody :-(

  • Marie
    Marie |

    17. 11. 2016 09:07

    Přesně bez kostky másla to není ono

  • pravdomluv
    pravdomluv |

    29. 1. 2016 09:49

    :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*

  • pravdomluv
    pravdomluv |

    29. 1. 2016 09:48

    =-O =-O =-O :-\ :-[ bych neřek

  • Jose Armando
    Jose Armando |

    17. 1. 2016 11:39

    Zrovna teť peču mé první kuře, tak se snad podaří :D a s těma špejlama to je dobrá vychytávka. =-O

  • Lucie
    Lucie |

    15. 1. 2016 12:39

    Taky peču kuřata hodinu a čtvrt. Stačí to. I když teď posledně bylo nedopečený, ale proto,že synek otočil knoflíkem na 80 stupňů ;-)

  • Roti
    Roti |

    11. 1. 2016 17:32

    Kure bylo vyborne!! Diky

  • Lojza
    Lojza |

    3. 11. 2015 10:20

    Kuře péct 1 a 1/4 hodiny??? To máte recept od Babicy nebo jste někdo z jeho rodiny?

  • Lojza
    Lojza |

    3. 11. 2015 10:19

    Kuře péct 1 a 1/4 hodiny??? To máte recept od Babicy nebo jste někdo z jeho rodiny?

  • Petr
    Petr |

    3. 11. 2015 09:59

    To si děláte srandu??? To máte gumovou podrážku za 1 a 1/4 hodiny. Pečeme kuře cca 2 a půl hodiny dokud není opravdu měkké. Za tento "recept" by se nestyděl ano Babica...

  • Elly
    Elly |

    16. 10. 2015 14:24

    Skvělé, moc nám chutnalo. :-)

  • Martin M.
    Martin M. |

    16. 4. 2015 11:58

    vynikající :-)

  • Dana
    Dana |

    23. 1. 2015 09:06

    To nevím co jste pekl, ale kuře se musí za hodinu a čtvrt určitě upéct! Aspoň kuře obvyklé velikosti 1,40 - 1,80 kg...... 8-)

  • Josef
    Josef |

    7. 1. 2015 20:45

    Bylo to nedopečený, veprostřed růžový, určitě péct déle. Dlužíte mi jedno kuře pane.

  • Dagmara
    Dagmara |

    30. 9. 2014 09:54

    Co je na tomto uvařeném kuřeti tak zajímavého? Nejobyčejnější co může být. Nevěřím, že vaše babička vařila kuře na vodě a nedala na něj ani máslo.

  • doga69
    doga69 |

    13. 9. 2014 12:00

    ted jsem to dodělala tak jdeme to sežrat mnam kuřátko :-) :-) :-) :-)

  • ovoce
    ovoce |

    16. 5. 2014 03:07

    No když si chceš to kuře uvařit nebo udusit,tak si tam tu vodu klidně nalej :-D Jinak se tam o polévání výpekem píše. Tak pečení zdar.

  • Kvapi
    Kvapi |

    4. 4. 2014 16:45

    Tak jsem vyzkoušela Váš recept, jediné dvě změny byly: 1)olivový olej, protože jiný sem neměla a 2)pod kůži na prsou jsem nacpala trochu bylinkového másla (aby prsa nebyla moc suchá). Ale jinak přesně podle receptu, a musím uznat, že prakticky s jedním politím a okořeněním až na konci, sem měla docela strach. Překvapení bylo, že na pohled úžasné, kůrčička luxusní a chuťově bylo výborné! Takže budu rozhodně opakovat <3

  • Angrešt
    Angrešt |

    17. 1. 2014 18:17

    Nemá se kuře hnedka zpočátku něčím podlít ? V receptu to není.... :-S

  • Šárka P.
    Šárka P. |

    17. 1. 2014 16:34

    Výborné!! O:-)

  • M
    M |

    15. 9. 2013 11:30

    My to takto nabodáváme na plechovku piva :) otevřenou... prostě kuře na pivu :) nasákne tu chuť zevnitř, nejen zvenčí jako při podlévání :) ;)

  • Katka
    Katka |

    20. 3. 2013 13:21

    Vyzkousela jsem bez uspechu. Nedoporucuji ani omylem. :-S

  • Adélka
    Adélka |

    25. 11. 2012 10:09

    je to dobrý recept je mi 12 a zvládám to pohoda.Už se těším přeju doubrou chuť miluju kurřřřeeee. <3 <3 <3 ;-) ;-) :-) :-) :-* O:-) <:-) :-)) 8-) :-\ :-P :-D

  • Monika Čechová
    Monika Čechová |

    6. 12. 2008 13:34

    Opravdu poctivé pečené kuře, moc nám chutnalo a tento recept jsem dlouho hledala, protože podobně kuře připravovla moje maminka a babička. Vždy bylo křupavoučké a křehoučké a to se díky tomuto receptu povedlo i mně. Děkuji autorovi za recept a zítra si tuto dobrotu znovu dopřejeme. Mńam, mňam.

  • Anna Doležalová
    Anna Doležalová |

    17. 2. 2007 22:03

    Dobré je také na talíři. Stačí rozkrojit na půl a dát kůží navrch, posolit a nebo jak je kdo zvyklý okořenit. Menší kuře peču tak hodinku. Vtip je v tom, že se kuře během přípravy nesmí podlévat, jinak by talíř praskl.

  • Petr
    Petr |

    17. 2. 2007 12:28

    místo speciálního stojánku stačí použít sklenici od piva. Do sklenice dáme vodu, postavíme do pekáčku a kuře na láhev "nabodneme". Příprava se urychlí a kuře se kůží nedotýká

  • eviku
    eviku |

    8. 8. 2006 15:29

    Děkuji za informaci, jdu pátrat.

  • Pastis Petite
    Pastis Petite |

    8. 8. 2006 08:49

    Paní eviku, mám tento stojánke o kterém mluvíte. Mají ho v oddělení domácích potřeb v Kotvě a dokonce jsem ho viděla i v IKEA. Na stránkách www.tescoma.cz by Vám rovněž mohli poradit. Dobrou chuť!

  • eviku
    eviku |

    7. 8. 2006 12:44

    Vzpomínám si, že jsme doma měli takový skladací rošt, kuře se napíchlo na jehlu na stojánku a postavilo se do pekáčku s trochou vody. Ta jehla se dala nastavit do různých poloh, takže se kuře mohlo posupně otáčet. Potírali jsme to směsí oleje s kořením, bylo to opravdu jako grilované a vyníkající. Nevíte někdo,jestli se tahle věc dá někde koupit? Na tenhle recept by to byla ideální pomůcka. Díky, Jano, že jste mi to připomněla!

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    7. 8. 2006 11:07

    Takhle jsem kuře nikdy nedělala a ani neslyšela o takovém způsobu úpravy,ale rozhodně,pokud nezapomenu tohle vyzkouším.:o)