Plněné dýně - Balkán

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 8
      ks dýně mladé, nejlépe rovnější, cca 20 cm dlouhé / nebo Cukety
    • 1
      ks cibule
    • 500
      g mleté maso - hovězí
    • 100
      g uzený bůček libový
    • 2
      stroužek česnek
    • 1
      ks vejce
    • olej
    • petrželová nať
    • sůl
    • pepř mletý
    • vývar nebo voda a kostka bujónu
    • 1
      lžíce rajský protlak nebo rajčata

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Omyté dýně seřízneme na užším konci (odkrojek uschováme, později použijeme jako pokličku). Obsah dýní opatrně vydlabeme (nejlépe mi to jde dlouhou dezertní lžičkou). Pokud střed dýní neobsahuje tvrdá semena, dužinu nasekáme na drobnější kousky. (Malé dýně do 20 cm nemívají ještě semena a jsou křehké.)
2
Cibuli nakrájíme na jemno. Osmažíme ji na oleji a přidáme mleté maso a drobně pokrájený bůček. Osmahneme. Masovou směs necháme ochladit a pak ji dochutíme solí, pepřem, jemně nakrájenou petrželovou natí a nadrobno nakrájeným česnekem. Směs spojíme syrovým vajíčkem. Touto směsí pak plníme vydlabané dýně.
3
Vršek dýní uzavíráme uschovaným odkrojkem. Dýně stavíme na výšku do užšího a vyššího hrnce, pěkně jednu vedle druhé. Zalijeme vývarem do kterého jsme zamíchali protlak (můžeme zalít i vodou, do které dáme nakrájená spařená a oloupaná rajčata, ke kterým přidáme kostku bujónu). Pokud jsme si uschovali nakrájený střed dýní, přidáme ho do vývaru. Pozvolna dusíme zhruba hodinu.
4
(Omáčku nezahušťuji, je sice na české poměry řídká, ale chutná. Pokud se vám zdá neobvyklá, určitě nic nepokazíte, když ji zahustíte trochou mouky.)
5
Dýně opatrně vyjmeme a podáváme celé, přelité "omáčkou". Výborné jsou s kopečkem (spíš kopcem :-) kysané smetany a bílým pečivem.
6
Dobrou chuť, Pile.
7
Originální název: Tikvice nadjevene

Komentáře k receptu

  • Pilence
    Pilence |

    2. 5. 2005 10:15

    Jano, recept jsem si privezla z Belehradu, ale znate to, kazdy bramborovy salat je zarucene ten spravny... ,-) Pecene tykvicky znam samozrejme taky, ale zase v trosku jine uprave (recept na ne mam zase ze Splitu). Ten vas zni taky velmi lakave, urcite ho vyzkousim! Kdyz neni po ruce kysana smetana, pouzivam Selsky jogurt (jeden z mala, kde obsah odpovida nazvu ,-) jen panove vzdycky o trochu vic reptaji... ,-) Pile

  • Jana Novakova
    Jana Novakova |

    30. 4. 2005 15:01

    Tento recept znam, je dobry, ale trosku upraveny po cesku...na Balkane se zasmazi cibulka, mlete maso, prida se ryze (musi zesklovatet) jemne nakrajene rajce, koreny (pouziva se sul, pepr, mleta paprika, petrzel a nekde i saturejka) a hrnicek vody - stejne mnozstvi jako ryze. Tykvicky nebo cuketky jsou chutnejsi pecene v troube.Kolem nich cibule, krajena na tenka kolecka, stred z tykvycek , krajena rajcatka a podle chuti i malou feferonku, podlit podle potreby.Servituje se k tomu obycejny bily jogurt.(Kysana smetana je urcite lepsi ale ty kalorie...) Pilence, podle prezdivky soudim ze mas s Balkanem dost spolecne, nezlob se na mne, jsem daleko od toho znevazit tvuj recept, zkus je upect a verim ze mi das za pravdu.Jestli ne, platim panaka!

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    20. 4. 2005 16:11

    Doplněno.

  • Pilence
    Pilence |

    20. 4. 2005 12:41

    Kucharko on-line, prosim o doplneni postupu... Ty strouzky cesneku se drobne nakraji a pridaji do masove smesi spolu s ostatnimi dochucovadly. Diky, priste budu psat pozorneji. Pile

Další doporučené recepty: