Připravíme křehké těsto obvyklým způsobem (s úspěchem používám hnětač) a rozdělíme je na 1/3 a 2/3.
2
Větší část vyválíme a přeneseme na vymazaný plech, okraje těsta zdvihneme. Naplníme tvarohovou náplní, zbylou menší část těsta vyválíme, rádýlkem vykrájíme proužky a na koláči vytvoříme mřížku. Do vzniklých okének můžeme dát kopečky zavařeniny, brusinek apod. Náplň také můžeme vylepšit rozinkami nebo kandovaným ovocem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C.
3
Příprava náplně: tvarohy smícháme se žloutky, cukrem, mlékem a pudinkovým práškem, nakonec opatrně vmícháme bílky ušlehané se špetkou soli a vanilkovým cukrem (cukr zašlehat až do tuhého sněhu).
Výborný koláč!!!Sice jsem měla problémy s těstem,trhalo se,ale vse nakonec dopadlo na 1.Podobný si pamatuji z dětství a o to víc potěšil.Chlapci se cpou,až mají boule za ušima:-)))Díky!
Naprosto excelentní koláč!!! Recept je na velký plech, s těstem se dobře pracovala, vyválela jsem na pečícím papíře. Tvarohy jsem měla jen 2, jeden z vaničky a jeden z kostky a úplně to stačilo, do mřížek jsem dala letošní jahodový džem a kousek meruňky. Chuť je naprosto božská, koláč byl nejlepší druhý den, nádherně vláčný, prostě výborný!!! Přidávám k nejoblíbenějším receptům a děkuji za skvělý recept!
Těsto se nedalo namotat na vál a přenést na plech - trhalo se mi, ale zvládla jsem to po kouskách. Na placku jsem nalila lehce rozmixovaný rybíz s cukrem. Koláč byl vynikající! Druhý den držel lépe "pohromadě" ;-)
Jejda jejda, už jsem se sem nepodívala řadu měsíců...no samozřejmě že se ingredience na náplň ztratily! V mém původním receptu byly!!! To se nejspíš stalo při přepisu do nové podoby - stalo se mi to i s jiným receptem, kde jsem si toho ale všimla a už je to opravené.... Však se podívejte na první příspěvky do dikuze, kde je několikrát zníměno, že tvarohy se dávají původně tři, muselo to tam tedy být.Tak tedy - do náplně patří 3 tvarohy (kostky, ne vaničkový), 2 žloutky, sníh ze 4 bílků, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudingový prášek, cukr krupice podle 150g, mléko podle potřeby. Prosím, je možné to přidat do receptu?Ne každý čte příspěvky...
A
|4. 2. 2013 11:42
Naprosto výborný. Hned se po něm zaprášilo. Dávám 1*. ;-)
Galka
|22. 11. 2012 18:26
náplň: 750 g měkkého tvarohu, 150 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, mléko dle potřeby (cca 250 ml), 1 vanilkový pudink, sníh ze 4 bílků
Dotaz pro editory: Neztratily se náhodou ingredience na náplň?
evča
|28. 8. 2012 15:12
včera sem pekla a dneska z plechu není nic:-) velmi chutný. fakt super recept. na tvaroh jsem dala ještě jablkový povidla, posypala skořicí a van. cukrem a pak mřížky. ráj v hubě:-) :-* :-D
Mikova Sona
|23. 6. 2012 17:29
Kolac je vyborny a mam ho take tak pekny, zitra odnesu kousek bratrovi, ma tvarohove kolace hrozne rad.
Lulu
|17. 12. 2010 14:16
Tak sem take skusila vas recept a jsem moc spokojena s rychlosti i casovou usporou,chutnal cele rodine.Dekuji :-) :-)
Tak jsem zkusila upéct.Musela jsem přidat žloutek /bylo hodně drolivé těsto ,nešlo mi vůbec zpracovat/. Pak už to celkem šlo.Na plechu asi 30x40 byla spodní vrstva dost nízká po vyválení.Náplň jsem udělala ze 2 tvarohů a trochu jogurtu.Také jsem těsto trochu potřela meruňkovou zavařeninou pod tvaroh.náplň.Do mřížkování jsem ještě po trošce zavařeniny přidala.Je to dobrý koláč, je však hodně křehký musela jsem opatrně krájet.Mřížky i během pečení i při krájení někde mírně rozpraskly, nevím zda je běžné nebo jen se mi nepovedlo.Určitě ale budu opakovat, se zavařeninou bylo chutné.
Anna Stefanova
|27. 2. 2010 13:59
Výborný koláč.Měla jsem jen jeden tvaroh a tak jsem pridala zakysanku a bily jogurt,mleko jsem už nedávala i presto to bylo dosti ridke.Ale dopadlo to nad očekávání dobře.Testo jsem pomazala dzemem a pak tvaroh.Doporučuji všem kdo má rád tvaroh a dekuji autorce.
recepty 73
|22. 2. 2010 15:38
Výborný koláč!Zavařeninu jsem namazal na těsto,pak teprve nalil tvarohovou náplň...Dávám do oblíbených,posílám 1* a foto.
Danka Snášelová
|15. 4. 2008 16:32
Výborný koláč. Pekla jsem ho na velkém hlubokém plechu. Protože těsto je moc křehké, doporučuji péct na pečícím papíře. Podle velikosti plechu vystřihneme papír a těsto na něm vyválíme (válečkem spíš tlačíme než válíme). Papír i s vyváleným těstem přeneseme na plech a s rukama ještě vyformujeme. Pak postupujeme podle postupu. Na velký plech jsem použila 3 tvarohy ve vaničce a místo mléka dala 125 g bílý jogurt. Těsto na mřížky je dobré dát na 10 minut do MRAZNIČKY a pak na vále dělat (s prstama válet) velice tenké pásky. Různé dlouhé pásky jsem pak na koláči napojovala a dělala mřížky, do kterých jsem dala rybízový džem. Džem je důležitý-koláč je pikantnější. Příště džem rozetřu i na těsto. Hodnotím 1.
jana m
|15. 4. 2008 07:31
Veľmi dobrý koláč.Hlavne to cesto je jemnučké.Robila som ho v kombinácii s džemom do okienok .
Ivana Samcová
|14. 4. 2008 17:40
Dala jsem na velký plech.30x43 cm.
Ivana Samcová
|12. 4. 2008 14:52
Dneska jsem koláč upekla, je výborný! Doma taky chválili.Velmi jemný, křehký. Navrch mezi mřížky jsem dala povidla. Koláč je s nimi pikantnější. Jen místo 3 tvarohů jsem dala 2 a jednu zakysanou smetanu, třetí tvaroh jsem už neměla. Mléko jsem dávala jen od oka. Určitě zopakuji. Díky za recept.
Romana
|10. 4. 2008 23:11
Děvčata, na jak velkém plechu koláč pečete.
Jana Volrábová
|10. 4. 2008 17:12
Je to žůžo. Každý, komu jsem kousíček odkrojila, vzdychal, že takhle chutnal mřížák od babičky. No a dceřina třída se mohla po její svačině utlouct. Takže? Peču daší, neb na mne nezbyl ani ten pověstný drobek na plechu, vše zmizelo. Díky.
Adela O
|16. 3. 2008 17:51
ja naprosto vynikajici!!! vcera se dojedl a hneska uz jdu delat dalsi ;-)) Dekuju za recept :-)
Lenka Turoňová
|21. 8. 2007 19:13
Stašně ráda peču, naučila jsem se to od mamky a teď už peču místo ní. Chtěla jsem vyzkoušet i nějaký recept, nejen ty klasické koláče a buchty... Narazila jsem na tento skvělý receptík a můžu říct - povedl se mi na 100%!! Na radu Petry V. jsem přidala i jogurt. Koláč zmizel hned na snídani. Nezbyl pro ni ani drobek a už se na něho zas pozítří chystám. Jedinou a to zásadní chybu, kterou jsem udělala, že jsem nenechala těsto uležet v ledničce. Když tam napíšete, že křehké těsto připravíme obvyklým způsobem, začínající "pekařka" tápe:-) Příště už ale aspoň budu vědět. Přece: chybami se člověk učí!!
Petra Vlkovičová
|5. 6. 2007 11:26
Naší rodince koláč moc chutnal. Jen jsem udělala malou změnu, do náplně jsem dala dva tvarohy a jeden jogurt (125ml). Mléko už nebylo nutné. Okýnka jsem ozdobila meruńkovým džemem.
Jana V.
|22. 11. 2006 14:18
Moje babička tenhle koláč taky pekla,dávala na půl plechu tvaroh a na druhou půlku džem.Vypadá to hezky nakrájené na tácu.
Andra
|21. 11. 2006 12:41
Tento koláč je vynikajúci. Divím sa, že ešte nebol hodnotený. Každému, kto má rád tvaroh ho vrelo odporúčam.
Klára
|23. 4. 2006 09:26
Děkuji moc za tip, hned to jdu zkusit.....je to výborný koláč paní Zdeňko.
Zdeňka Raindlová
|19. 4. 2006 11:39
Těsto se může nechat chvíli ztuhnout v chladničce, pak jde vyvalovat lépe. Při přípravě je možné také dát méně mléka, záleží na kvalitě mouky; někdy postačí třeba jen 2-3 lžíce.
Klára
|15. 4. 2006 22:19
Přesně jsem všechno smíchala, udělala,jen tvarohy jsem dala 2, těsto je opravdu křehké (ani válet mi nešlo) a musím říct, že na začátečníka se to povedlo skvěle, výborná, vynikající, všem doporučuji.