Medovník z Počernic

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 21
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 12 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: zozole

Suroviny

Vložit do nákupu
  • těsto
    • 675
      g hladká mouka
    • 225
      g cukr krupice
    • 75
      g hera
    • 2
      ks vejce
    • 3
      lžíce med
    • 7,5
      lžíce mléko
    • 1,5
      lžíce jedlá soda
  • náplň 1
    • 1
      ks salko slazené
    • 1
      ks máslo nebo Zlatá Haná
  • náplň 2
    • 2
      ks zakysaná smetana
    • 1
      hrnek mleté vlašské ořechy nasekané

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Než začneš, vyndej si z lednice máslo (Zlatou hanou) a dej se Salkem na stejné místo, aby měli stejnou teplotu a nesrazil se krém!
2
Všechny ingredience na těsto (až na mouku) se dají do hrnce (ne moc malý – min. na 3 litry), postaví se na sporák a na ohni za stálého míchání zahřívat, až se to začne vařit a hmota zhnědne a zkaramelizuje (pozor nepřehnat! aby se to nepřipálilo!). Bude to pěnit a budou se tvořit bublinky ale není třeba se toho bát. Pak se do toho nasype větší část hl. mouky a opatrně přimícháváme – po chvíli to půjde hodně ztuha, takže opatrně a pozor ať se neopaříš. Na pomoučený vál je možné si hmotu vykydnout a zapracovat zbylou mouku do těsta rukama. Opatrně, bude to horké!
3
Těsto rozdělíš na 6–7 stejných dílů a pomocí válečku vyválíš placky (tenké asi 3 mm). Kdyby se to lepilo, přidej mouku a hlavně moučni vál i desku.
4
Kdyby Ti jednotlivé díly před rozválením ztuhly – nahřej si je (cca několi sekund) v mikrovlnce.
5
Připrav si aspoň 2–3 plechy a vylož pečícím papírem. Každou rozválenou placku přenes na plech, propíchej vidličkou (aby se nedělali velké bubliny) a šupni do vyhřáté trouby na 170°C. Peče se to chvilku, asi tak 3–4 minut!!!!! Hlídej!!!
6
Po upečení každé placky je třeba z ní hned za tepla vykrojit požadovaný tvar. V případě kulatého dortu přiklop na placku talíř a objeď rádýlkem, nožem…mně se osvědčil kulatý nůž na pizzu.
7
Odřezky, které zbydou nevyhazuj, budou potřeba!!!
8
Až placky zchládnou, uvař si silnou kávu a jemně potři každou placku kávou (mašlovačkou z jedné strany), aby zvláčněla a změkla. Než se káva vstřebá připrav si náplně.
9
Příprava náplní:
10
1. Ušlehej máslo / Zlatou Hanou a až ho vyšleháš přidávej pomalu Salko. Krém si můžeš zjemnit i uvařeným, studeným pudinkem.
11
2. zakysaná smetana
12
Vezmi první placku a namaž náplní 1, poté ji posyp lehce nasekanými ořechy, přiklop další plackou a namaž náplní 2, přiklop 3 plackou a namaž náplní 1 (+posekané ořechy), přiklop plackou a namaž náplň 2…náplně se střídají a až se přiklopí poslední placka (jako horní vybírám tu nejpovedenější placku), tak ta se lehce namaže krémem /náplní 1/, a namažou se s ním i boky vzniklého dortu.
13
Potom se vezmou ty odřezky, které nám zbyly po vykrajování a buď se rozdrtí (dát do mikrotenového sáčku a přejede se válečkem), nebo nadrtí mixérem na sekání. Zkrátka z toho musí být drť. Touto „Posýpkou“ celý dort posyp (drť dávám do jemného velkého cedníku (sítka) a tím to sypu) a taky strany dortu s ní přihrň (boky dělám pomocí stěrky nebo širokého nože).
14
Nakonec se na povrch můžou nasypat nasekané ořechy.
15
A je to! :-)
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • PAVLA
    PAVLA |

    11. 8. 2014 17:35

    JAKO BUCHTA DOBRÝ, ALE K MEDOVNÍKU TO MÁ DALEKO. MEDEM VŮBEC NEVONÍ :(

  • Katka
    Katka |

    2. 4. 2014 14:09

    Zkoušela jsem. Vše se povedlo. Moc děkuji. Všichni byli na oslavě spokojení.

  • Dana
    Dana |

    15. 3. 2014 19:42

    Krém je celkem dost tekutý, lezl mi z placek ven a placky na sobě klouzaly a boky tekly i s posypkou. Není špatný, ale už jsem dělala jednodušší i lepší.

  • Lacime
    Lacime |

    13. 11. 2013 21:15

    Tak výsledek jedním slovem - vynikající!! O:-) Příště dám možná jen méně ořechů.

  • Lacime
    Lacime |

    12. 11. 2013 13:17

    Teda, hledala jsem, co dnes dobrého upéct, jelikož jedeme zítra za tchýní do nemocnice a chtěla jsem jí něco vzít na zub, takže za chvíli fičím do obchodu pro ingredience a jdu na to :) Tak doufám, že se mi můj první medovník v životě povede a bude tak výborný, jak vypadá :)

  • Háďa
    Háďa |

    28. 10. 2013 19:11

    Upekla jsem ho na včerejší oslavu manželových 40(miluje medovník) a všichni mlaskali. Prý stejný jako originál, takže za naši rodinu děkuji za výborný recept a moc všem doporučuji. Je to mňamka :-)

  • Katka
    Katka |

    11. 9. 2013 22:20

    vzkaz pro autorku :) vy jste mi teda zavařila doma. Upekla jsem a rodina nechce nic jiného z moučníku jíst :DDD je to fantastické !!!!!

  • xpptx
    xpptx |

    1. 7. 2013 11:49

    dělala jsem ho poprvé a fakt výborný... všem chutnal 8-)

  • kykiryki
    kykiryki |

    1. 6. 2013 14:27

    Tak ono je zase na druhou stranu spousta receptů, kde se to bez toho složitého postupu neobejde. Nicméně jsem zjistila, že ne všechny chvalozpěvy v komentářích na tomto serveru zaručí skutečnou kvalitu a adekvátní chuť jídla. Tady je to světlá výjimka, medovník už dnes skoro není, jdu si zase zobnout <:-)

  • zozole
    zozole |

    1. 6. 2013 11:12

    Děkuji za pochvalu receptu ;-) Kéž by bylo víc takových kuchařek, které místo složitého receptu vyzkouší jednoduchou variantu s vynikajícím výsledkem 8-)

  • kykiryki
    kykiryki |

    31. 5. 2013 11:55

    Medovník nepeču často a ani moc ráda, protože to je vždycky běh na dlouho trať a stojí to spoustu nervů. Právě jsem přišla na to, kde jsem dělala chybu - podivný recept. Zato tento musím jenom chválit, všechno jde jedna báseň, vyválení za moment (to byl vždy největší horor), měla jsem pocit, že snad ani nic nedělám. Špica recept, těžko si u mě bude hledat místo kterýkoliv jiný. 1*

  • zozole
    zozole |

    29. 5. 2013 16:36

    I já děkuji :-) za komentář a hodnocení. Vždy jsem ráda, když se někomu medovník povede a hlavně chutná ;-)

  • Markéta 83
    Markéta 83 |

    27. 5. 2013 13:14

    byl vinikající, fakt lepší než z cukrárny. děkuji za skvělý recept.

  • zozole
    zozole |

    2. 4. 2013 15:12

    Děkuji, jsem ráda, že se medovník povedl a jste spokojená ;-)

  • zozole
    zozole |

    2. 4. 2013 15:12

    Moc děkuji za slova chvály, potěšilo mě to ;-)

  • MADE
    MADE |

    1. 4. 2013 16:21

    Vždy jsem měla strach z pečení medovníku, ale podle Vašeho návodu se povedl úžasně. Všem hostům moc chutnal dokonce říkali ,že lepší medovník ještě nejedli , prý je lepší než originál

  • Vendula
    Vendula |

    31. 3. 2013 16:11

    Moc zdravím paní Zuzku a chci velice pochválit perfektní recept na medovník, je opravdu výborný a Váš postup přípravy spolu s fotografickou dokumentací je dokonalý!!! Kdyby bylo více takových receptů od Vás bylo by to skvělé ;-) Takže díky za recept a přeji mnoho kuchařských úspěchů všem!!! <:-)

  • zozole
    zozole |

    14. 2. 2013 20:39

    Dobrý den Terezko, moc děkuji za pochvalu a jsem ráda, že i takhle mladá slečna se pustila do medovníku a také ráda zkouší něco nového. Pokusím se sem dát časem i jiné recepty, aby jste měla co zkoušet ;-) Když si projdete tyto stránky, určitě najdete spoustu inspirace. Mně se osvědčily hlavně recepty, kde je více fotek z postupu přípravy :-) Krásné dny při pečení přeje Zuzka

  • Tereza
    Tereza |

    13. 2. 2013 16:44

    Dobrý den, Chtěla bych Vám moc poděkovat za takto skvělý recept na medovník. Je mi teprve 17let a opravdu mne baví péct a vařit, nemáte nějaké další skvělé a chutné recepty ? S pozdravem Tereza

  • zozole
    zozole |

    10. 2. 2013 13:30

    Dobrý den Milane, ne, salko nijak nevařím. Otevřu ho a zašlehám ho do másla. V krému je v podstatě jako sladidlo a zlepšuje také jeho konzistence a lahodnost :-) Co se týká odležení medovníku, tak 2-3 dny je ideální doba. Medovník se krásně rozleží a je úžasný ;-) Dá se samozřejmě konzumovat hned nebo druhý den, ale není tak "provlhlý". Zuzka

  • Milan
    Milan |

    7. 2. 2013 09:49

    Zdravím, chci se zeptat zda to salko nějak vaříte nebo ho dáváte tak jak se prodává(většinou se vaří tak mě to zarazilo) :-\ A celý medovník necháváte jak dlouho odležet? Všude píšou 2 až 3 dny. Moc děkuji za radu. Milan

  • simde
    simde |

    28. 1. 2013 15:27

    :-\ a uchováš je suché nebo potřené kávou?

  • simde
    simde |

    28. 1. 2013 15:26

    Je naprosto luxusní! Díky moc za super receptík :-*

  • zozole
    zozole |

    10. 1. 2013 11:40

    Zuzko, peču medovník skutečně mnoho let a nejen já, ale celá naše rodina a kamarádky. Množství ingrediencí používáme stále stejné, tak je je v receptu uvedeno. Z poloviny mouky bych ho určitě neudělala ;-) Každopádně, pokud se povedl alespoň na druhý pokus, jsem ráda :-)

  • Zuzka
    Zuzka |

    4. 1. 2013 22:50

    Druhý pokus - skoro o polovinu méně mouky a vypadá luxusně ;)

  • Zuzka
    Zuzka |

    2. 1. 2013 20:26

    Ahoj holky, tak jsem se pokoušela.... nejsem zrovna začátečník v pečení, ale teď fakt netuším, kde se stala chyba :/ Těsto po vmíchání mouky jsem měla jak beton, tak jsem ho vyklopila na val a pokoušela se do něho vmíchat zbytek mouky, ale šlo to dost těžce a místo toho, aby se mi těsto spojovalo, tak se mi rozpadlo na milion kousíčků. Nějaká hmota z toho vznikla, ale ani po nahřátí jsem z toho z toho 3mm tenký plátek nevyválela ani po prolítí litru potu :) Těsto je v koši, ale mám ostatní ingredience, tak chci zkusit druhý pokus. Kde se stala chyba?

  • Feryska
    Feryska |

    6. 11. 2012 11:34

    Výborný, podařil se, lepší jak z obchodu a to jsem něco takového dělala poprvé :-) ;-)

  • zozole
    zozole |

    27. 10. 2012 22:32

    Příště určitě odhadnete ten správný okamžik při zahřívání ;-) Je to vlastně jen vizuální stránka.... Jsem ráda, že Vám chutná :-)

  • Nikča
    Nikča |

    27. 10. 2012 15:01

    Tento medovník už jsem dělala mockrát. je opravdu vynikající.. Ale nejlepší je tak 5 dní po upečení.. nechám ho stát 5dnů v ledničce a pak je vynikající.. doporučuji :-)

  • Tereza
    Tereza |

    25. 10. 2012 19:21

    Už se chladí v ledničce. Sice ho nemám tak tmavý, jako Vy (nejspíš proto, že jsem nevydržela dostatečně dlouho zahřívat), ale chuťově je výborný! Chválím.

  • MarilynM2
    MarilynM2 |

    21. 10. 2012 10:06

    tak tenhle medovník je parádní.. opravdu vychvalujeme ho až do nebe.. moc děkuji :)

  • Dádinka.k
    Dádinka.k |

    6. 10. 2012 11:08

    Úžasný:-)

  • zozole
    zozole |

    13. 9. 2012 10:08

    Moc děkuji za hodnocení ;-) Jsem ráda, že se vám medovník povedl a že všem chutná! 8-)

  • zozole
    zozole |

    13. 9. 2012 10:07

    Ideálně je medovník "uležený" po dvou 2-3 od připravení. Ale je dobrý i druhý den po přípravě. Je nutné ho ale mít v chladu. Občas když vím, že budu péct třeba tři medovníky najednou, tak si placky předpřipravím dopředu a v igelitových sáčcích si je uchovám. Pak už je jen naplním ;-)

  • lucie
    lucie |

    12. 9. 2012 22:15

    rosim jak dloho ho mam nechat uležet dekuji

  • zozole
    zozole |

    10. 9. 2012 10:39

    Soda se dává do hrnce na začátku se všema ingrediencema, po uvaření se přidává už jen mouka :-)

  • zuza
    zuza |

    6. 9. 2012 09:09

    Prosím nevíte, jestli se na začátku do hrnce dává i soda nebo ta pak až s moukou?

  • Simona
    Simona |

    27. 6. 2012 11:07

    Nejsem žádná velká kuchařka a v životě jsem upekla asi tři buchty, ale tohle pro mě byla výzva. Recept je skvěle napsaný, postup pochopí každý. A ten výsledek ? BOMBA ! Všichni mi ho chválili, že chutná stokrát lépe než kupovaný. Dnes ho budu dělat už potřetí. Všem doporučuji.

  • palusakovi
    palusakovi |

    13. 5. 2012 12:47

    je moc dobrý,chutná všem v naší rodině ;-)

  • momis
    momis |

    9. 5. 2012 13:56

    musím říct, že tento recept se nejvíce podobá originál receptu. Ten mám už leta od rodiny Chibovskij, která s výrobou medovníku u nás začala jako první. Kdysi jsem učila jejich syna a on tento dort nosil na vánoční besídku místo cukroví.Už jsem ho dlouho nedělala , manžel ho nemusí, že je moc sladký, tak to zkusím tak, že uberu cukr a dám méně salka.

  • nojmisek19
    nojmisek19 |

    4. 5. 2012 17:50

    zozolko zkoušela jsem a moc dobrej ;-)