Kynuté koláče bez kynutí

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme van. cukrem, postupně přiléváme mléko a zamícháváme s droždím a moukou. Pak přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Hotové těsto můžeme na 10 minut uložit do ledničky nebo zpracovávat okamžitě, tj. vyválet, vykrajovat tvary na koláče s tvarohem, mákem atd. Nebo rozválet na celý plech, sypat ovocem, drobenkou apod. Nebo zpracovat na kynutý závin s tvarohem nebo prostě čímkoliv. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme běžným způsobem.
2
Výborná je i slaná verze: těsto rozválíme na závin. V míse spojíme částečně rozpuštěnou Heru (asi 1/2), 1 vejce, nastrouhaný nebo utřený česnek (docela dost, nejméně 1 celou hlavičku), lžičku vegety nebo grilovacího koření. Natřeme na těsto, zabalíme jako závin, potřeme vejcem, ještě posypeme vegetou, upečeme. Je fakt super!
3
Můžeme i zadělat těsto z celé dávky nebo z 1 1/2 dávky, z části pak udělat sladké koláče a z části slaný česnekový závin. Je to při jedné práci a přitom máte dvě naprosto rozdílné mňamky.
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hera Mléko Polohrubá mouka Sůl Vanilkový cukr Vejce Žloutek
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • tereza s
    tereza s |

    16. 10. 2009 21:11

    Skvělý recept,pekla jsem již několikrát,vždy se koláče povedly a všem moooc chutnaly:-)Dávám dovnitř povidla a nahoru tvaroh+drobenka-vynikající!Ještě horké potřít rozpuštěným máslem s rumem-nemá chybu:-)Je třeba nenechat těsto vůbec kynout,jednou jsem na něj zapomněla a pekla až po 2hodinách a koláče pak byly tuhé.

  • Jitka Bublová
    Jitka Bublová |

    3. 9. 2007 14:04

    Dagmar, omlouvám se, ale teprve dnes jsem zjistila nové komentáře (jsem autor receptu). Takže: Heru do těsta můžete rozpustit a přidat vlažnou, nebo prostě jen nastrouhat na hrubo a zapracovat do těsta, je to celkem jedno. Při slané verzi se těsto připraví stjně a ta 1/2 Hery je na česnekovou nádivku. Pokud děláte sladkou verzi, můžete samozřejmě podle chuti přidat trošku cukru, já používám sladké náplně, tak těsto už nesladím, hlavně proto, že ho většinou pak rozdělím napůl a dělám i ten česnekový závin. Pro Janu S.: do koláčů dávám tvarohovou náplň (tvaroh, vejce, cukr, kousek másla), takže to ve finále sladké je. Zapomněla jsem napsat, že koláče se navrch pocukrují, takže Vy jste to vychytala super.:-) Jsem ráda, že Vám chutnalo.

  • Jana Samšuková
    Jana Samšuková |

    30. 8. 2007 20:06

    Tak dneska jsem udělala povidlové, tvarohové a marmeládové koláče podle vašeho receptu.. Příště tam ale dám i cukr, protože třeba tvaroh sám o sobě sladký není, takže koláče nebyly sladké, ale když jsem koláče pocukrovala, tak už byly sladké dost:)

  • Dagmar
    Dagmar |

    26. 7. 2007 11:19

    Zdenko, děkuji za Tvůj příspěvek, já tuk taky vždy rozpouštím. První jsem udělala slanou verzi to udělej co nejdříve to je fakt bomba. Včera jsem dělala sladkou.Je fakt, že těsto není sladké, ale musí se do něj dát alespoň půl lžičky soli aby nebylo nijaké. Dělala jsemkoláč s rybízem a hodně jsem rybíz procukrovala a byloto super.Tak pak napiš jak jsi dopadlo a jak Ti chutnalo.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    20. 7. 2007 12:58

    Dagmar,já do kynutého těsta tuk vždycky rozpouštím a přidávám vlažný.A jestli jsem správně pochopila,tak na slanou verzi se těsto připraví stejně a ta 1/2 Hery je navíc na potření.Taky musím někdy vyzkoušet.

  • Dagmar
    Dagmar |

    20. 7. 2007 08:09

    Tak i když jsem se nedočkala odpovědi na můj dotaz, přesto jsem těsto zkusila ve slané verzi. Heru jsem rozpustila, ale těsto se lepilo a bylo moc řídké, tak jsem přidala trochu mouky a bylo to dobré. Jinak výsledek je něco úžasného, všichni jen mlaskali asi už nebudu dělat jiné kynuté těsto. Zkusím ještě sladkou verzi. Přesto bych , ale ráda věděla jestli se má ta Hera do těsta rozpustit nebo nechat jen změknout.děkuji

  • Dagmar
    Dagmar |

    18. 7. 2007 06:12

    Zdravím všechny příznivce kynutých těst. U nás se dělají stále. Chtěla bych se zeptat na pár věcí.Když zadělávám základní těsto Hera se rozpustí a nechá vychladnout? Když pak chci dělat slanou verzi, tak zíákladní těsto je jedna Hera a na natření s česnekem je 1/2 Hery ? Nebo se do těsta dá jen půl a na natření také půl ? Děkuji za odpověď

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    17. 8. 2006 12:26

    Možná se zdá nijaké proto, že v těstě v podstatě není cukr, což je ale výhoda kvůli možnosti ho použít na slané záviny atd. Sladké koláče a buchty se ochutí náplní, kdo chce, může si těsto přisladit. Slaný závin s česnekem nemá chybu.

  • Petra Vomackova
    Petra Vomackova |

    2. 3. 2006 08:54

    Tak jsem je vcera vyrobila. Jako kuchar zacaecnik mam trochu obavy z kynuteho testa, ale tohle slo opravdu jednoduse. Jen pro nasi dvouclenou rodinu je toho trochu moc))). A taky priste pridam citronovou kuru do testa, takhle je opravdu takove.... nijake.

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    24. 1. 2006 12:45

    Ne, kousky nemají být dokrojené až dolů, závin skutečně zůstane spojený. Seshora to vypadá dobře, ukazuje to na budoucí počet kousků, ale dokrajuje se až po upečení, třeba až na míse.

  • Mirka.G.
    Mirka.G. |

    18. 1. 2006 12:35

    Nechápem, ako sa nedokrojí až dolu, veď to potom ostane celý závin spojený, nie? To nemajú byť jednotlivé kúsky?

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    14. 11. 2005 12:22

    Dávám vždycky 2 kostičky na 500 g mouky, i když to opravdu vypadá jako poměrně dost. Nicméně vždy to chutnalo dobře a droždí z toho cítit nebylo. Slaný závin krájím na trojúhelníčky jako Margita, jenom se nedokrojí až dolů, takže navrchu to vypadá hezky a dole to drží pohromadě.

  • anonym
    anonym |

    11. 11. 2005 09:55

    Na 500 g múky 2 kostičky droždí není moc?

  • Margita
    Margita |

    11. 11. 2005 06:50

    Recept vyzerá výborne. A určite bude dobrý a aj praktický. Podobný poznám a tiež ho využívam aj na sladko aj na slano. Ak robím závin, tak hotový krájam na trojuholníčky - teda nožom šikmo raz doľava a raz doprava. Inak to neviem vysvetliť, ale zvrchu sú trojuholníčky. Tzv. trojuholníčkové závitky. Recept je hlavne nenáročný na čas. Do slanej verzie by som určite nedala do múčnika vanil. cukor. Inak hodnotím za 1 už teraz.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: