Kulaté švestkové koláče

moje hodnocení:

4,2

hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: GABUŠKA

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 1
      kg švestky
    • 500
      g hladká mouka
    • 70
      g hera nebo máslo
    • 2
      ks vejce
    • 70
      g cukr
    • 1
      ks kostkový cukr 1 kostka
    • 20
      g droždí
    • 250
      ml mléko
    • 1
      špetka sůl
  • Drobenka
    • 60
      g máslo
    • 60
      g cukr
    • 60
      g hrubá mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko trochu zahřejeme (mělo by být vlahé), přidáme kostku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Místo čerstvého droždí můžeme také použít přiměřené množství sušeného droždí. Počkáme, až droždí zvětší svůj objem a vyplave na povrch mléka.
2
Zatím si rozpustíme tuk a necháme jej zchladnout. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme jedno vejce a špetku soli. Jakmile je tuk vlahý, můžeme ho přidat k mouce, také přilijeme vzešlý kvásek.
3
Vařečkou vypracujeme těsto, mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Lehce ho na povrchu pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti.
4
Zatím si odpeckujeme švestky a rozdělíme je na poloviny, vymažeme si tukem plechy na pečení koláčů a suroviny na drobenku rukama promneme, aby vznikla stejnorodá hmota. Jakmile těsto zvětší asi dvojnásobně svůj objem, můžeme začít dělat koláče. Z výše uvedeného množství lze upéct asi 12 větších kulatých koláčů, ale je možné (a také jednodušší) udělat jeden koláč na celý plech a po upečení ho rozkrájet.
5
Chceme-li se pustit do kulatých koláčů, rozdělíme si nožem těsto na příslušný počet dílů a z každého rukama vytvarujeme hladkou kuličku. Tu necháme chvíli odpočinout na pomoučeném vále. Potom ji rukama trochu promáčkneme a vytvoříme placičku - základ koláče. Přeneseme ji na plech a tam ji ještě třemi prsty tvarujeme tak, aby se zvětšila a aby po obvodu kruhu zůstávaly asi 1 cm široké zvýšené okraje. Takto si připravíme všechny koláče na jeden plech.
6
V hrnečku si vidličkou rozšleháme vajíčko (můžeme k němu přidat lžičku cukru) a mašlovačkou potřeme zvýšené okraje koláčů. Na povrch koláčů poklademe švestky řeznou stranou dolů a každý koláč posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
7
Při přípravě jednoho velkého koláče na celý plech postupujeme obdobně, pouze těsto rozválíme válečkem a položíme na celý plech.Před podáváním můžeme koláče lehce pocukrovat. Nejlepší jsou čerstvé, jsou krásně voňavé a mají příjemnou mírně kyselou chuť.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Rad Ka
    Rad Ka |

    31. 7. 2016 08:44

    Moc hezké na pohled a určitě i moc dobré. Taky je vyzkouším.

  • ratla
    ratla |

    21. 6. 2014 16:07

    výborné koláče,jsou dobré i s jahodovou marmeládou

  • pnliqnr
    pnliqnr |

    3. 11. 2013 07:29

    JQk8mL <a href="http://cpcmapdhxald.com/">cpcmapdhxald</a>, [url=http://mcyhxbufpcdj.com/]mcyhxbufpcdj[/url], [link=http://slzlkqtfufrd.com/]slzlkqtfufrd[/link], http://btafsqxmkvxi.com/

  • Monika
    Monika |

    24. 8. 2013 17:30

    Nedělám velké okraje. Koláčky jsou úžasný a kdyby byl pod švestkamá ještě mák, to by bylo ještě lepší. <3 :-P

  • Alesh
    Alesh |

    5. 2. 2012 17:38

    velmi chutne

  • Tynka
    Tynka |

    1. 9. 2011 20:43

    Vynikající a voňavé. Díky za recept!!

  • suzi.ak
    suzi.ak |

    26. 8. 2011 09:10

    Vynikající! Dvanáct koláčků akorát do ruky a jen se po nich zaprášilo. Řadím recept do kuchařky a rozhodně doporučuji!

  • Vlasta Kopová
    Vlasta Kopová |

    12. 5. 2010 11:15

    Výboré koláčky! Mňam, dětem moc chutná. Z půl kila mouky jsem jich měla 16 menších, už jich je jen 5(a to jsem pekla ráno). Švestek mám v mrazáku ještě dost, určitě jsem nepekla naposledy! Děkuji!

  • Gabča Vavrochová
    Gabča Vavrochová |

    25. 1. 2010 16:52

    Děkuji za pochvalu od Radky, taky jsem je dělala poprvé a opravdu se povedly na jedničku......

  • Jana Pokovičová
    Jana Pokovičová |

    7. 9. 2009 21:06

    Dneska jsem koláče pekla. Recept je super - úplně přesný a výsledek je vynikající.

  • Radka Křížová
    Radka Křížová |

    12. 8. 2009 07:46

    buchty neznám,ale chtěla bych pochválit precizně napsaný recept,podle kterého může recept dělat i úplný začátečník,který nemá zkušenosti s kynutým těstem.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    11. 8. 2009 14:57

    a nebo se můžou švestky zabalit dovnitř do těsta a vzniknou buchty u nás zvané slíváky. Nejlepší jsou ty co trochu prasknou a vytečou. takovýto koláč nebo buchty dělám a je vždy výtečný. Švestky už začínají dozrávat. Hodnotím za 1.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: