Kopřivová nádivka (nejen) velikonoční

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      hrst kopřiva - spařené listy
    • 400
      g uzené maso - vařené
    • 8
      ks rohlík starší
    • 300
      ml mléko nebo vývar z uzeného masa, cca
    • 100
      g uzená slanina (špek)
    • 1
      lžíce olej nebo sádlo
    • 2
      ks cibule
    • 5
      stroužek česnek dle chuti, cca 4 -
    • sůl
    • pepř mletý
    • 6
      ks vejce dle velikosti, 5 -
    • máslo
    • strouhanka
  • Dále dle chuti můžeme přidat:
    • 1
      ks červená paprika drobně pokrájená
    • mražená zelenina dle chuti
    • muškátový květ nebo oříšek dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na oleji (sádle) necháme osmažit drobně pokrájené cibule a špek, Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem nebo vývarem z uzeného masa a necháme je nasáknout. K rohlíkům přidáme nastrouhaný česnek, zchladlou smaženou cibulku se špekem i výpekem, na kostičky pokrájené uzené maso (můžeme použít i zauzenou šunku), spařené nasekané kopřivy, žloutky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, směs nandáme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.
2
Nádivku podáváme teplou s bramborovou kaší nebo bramborem, nebo jí necháme zchladnout a podáváme se zeleninovou oblohou jako rychlé studené pohoštění.
3
Dle chuti a pro obměnu můžeme do nádivky přidat muškátový květ, hrášek, papriku, houby, hrubě nastrouhanou mrkev, nastrouhaný sýr (Niva, Čedar...) ... Nádivka pak bude mít jinou chuť i mozaiku.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Miloslava Strnadová
    Miloslava Strnadová |

    16. 4. 2017 19:46

    V podstatě dělám každý rok stejnou nádivku jako je tahle, jen tentokrát jsem přidala do poloviny i tu červenou papriku a musím uznat, že tam byla moc dobrá. Děkuji za nápad a přeji veselé Velikonoce.

  • František Moravec
    František Moravec |

    27. 3. 2016 17:06

    Velikonoční hlavičku peču prakticky úplně stejně a nikdy se na stole dlouho neohřeje. Tento rok se bohužel musíme v hlavičce obejít bez těch zelených žahavek, protože byla delší zima /nebo brzy Velikonoce/ a nestihly se zazelenat.

  • Balšánková
    Balšánková |

    6. 4. 2015 12:50

    Je výborná, pekla jsem jí už ráno a všem chutná. Pekla jsem i kuře s kopřivovou nádivkou podle vašeho receptu a to bylo něco, hotová blaženost v puse.

  • Ivana Chaloupková
    Ivana Chaloupková |

    20. 4. 2014 19:40

    Peču stejnou každým rokem. Tento rok jsem použila jen špičky z kopřiv, protože o ně není nouze a mladé lístky jsou nejlepší. Máme jí rádi a peču dvě. Jedna se sní vždycky hned a druhá taky dlouho nevydrží. Babička svého času pekla dokonce jednu i pro koledníky.

Další doporučené recepty: