Kapr na zelenině a víně

moje hodnocení:

4,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 45 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • kapr porce očištěného kapra podle libosti - stejné jako ke smažení
    • kořenová zelenina mrkev, celer, petržel
    • máslo
    • sůl
    • 5
      ks ananasový kompot
    • 5
      ks pepř celý černý
    • 2
      ks bobkový list
    • bílé víno lze i hořčici a další přísady podle libosti a chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kořenovou zeleninu (jako na svíčkovou) nastrouhám a na másle osmažím. Skleněnou misku Kavalier vymažu máslem, dám vrstvičku zeleniny, na ní osolené porce kapra - každá může být ochucena jinak. Zkoušel jsem hořčice, kečupy, dokonce borůvkový sos... Obvykle 1 vrstva jsou dvě porce. Zasypu znovu vrstvičkou zeleniny, na ní zase vrstvu kapra - do misky se mi vejdou tak tři vrstvy. Nakonec zaliji bílým vínem (raději kyselým, lze i průběžně kyselit citronem), navrch nasypu pepř, nové koření a cca 2 listy lauru. Dám do chladu (na balkon před Vánoci) odležet. Tohle dělám min. 12 hodin, spíš ale více před plánovanou konzumací.
2
Na Štedrý den dám na sporák rozptylovač plamene a na mírném ohni (musí jen mírně "táhnout", ne bublat) dusím (vařím?) pod pokličkou cca 20 min. Kupodivu ochucovadla se udrží na těch kouscích, kam jsem je dal, takže každý kousek může mít jinou základní chuť. Víno má za úkol změkčit kostičky.
3
Mně to chutná moc a hlavně není to smažené!
Zařazení: Maso Rybí Slovník pojmů

Komentáře k receptu

  • Ladia
    Ladia |

    12. 10. 2011 13:14

    Kolik prosím toho ananasového kompotu?

  • Josef Král
    Josef Král |

    21. 1. 2007 10:44

    Jídlo velmi dobré.Já jsem osmažil zeleninu, na to jsem dal osolené porce kapra, přidal koření a v hrnku rozmíchal bílé víno a kečum a touto směsí zalil. Nechal jsem cca 30-40minut dusit. Jako příloha byla rýže nebo brambory. S rýží nám to chutnalo víc.Pepa Č.Lípa

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    23. 3. 2006 06:42

    Kombinace kořenové zeleniny,rybího masa a vína je výborná.Použila jsem mraženou zeleninovou směs na svíčkovou,kapra potřela plnotučnou hořčicí.Akorát jsem to nedusila na plotně,ale pekla v troubě.Dávám 1.

  • Anonym
    Anonym |

    3. 3. 2006 21:49

    Ten sos se jmenuje Cumberland Sauce, ale zkoušel jsem všelicos, "co dům dal", i chilli nebo tabasco - ryba stejně jako kuře ochotně přijímá jakoukoli chuť.

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    2. 3. 2006 11:27

    Velici,velice zajímavé.Divoké koření milujem a kapra může muž pořád.Když jí jakoukoli rybu ,nemá na talíři skoro žádné kosti,zato já...Borůvkový sos je předpokládám želé či marmeláda,že?Vyzkouším.