Houbové rizoto III.

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: fafejt

Suroviny

Vložit do nákupu
    • rýže Parboiled
    • houbová směs
    • 1
      g cibule
    • 2
      lžíce máslo 1-2
    • parmazán
    • sůl
    • houbové koření
    • smetana 1/4 l
    • koření např. směs od Vitany, zvýrazní, co konzervace sebere, čerstvé jsou prostě čerstvé

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V hlubší pánvi či kastrolu rozehřejte máslo, na něm opracujte cibulku, nechte zesklovatět, zasypte přiměřenou dávkou rýže (1-2 sáčky, dle počtu konzumentů), podlijte 1 dcl vody, osolte, duste.
2
Rýži během dušení dále, ale v menším množství podlévejte vodou, míchejte. Nepřipečte! Duste.
3
Podle zvoleného typu rýže zhruba v polovině doby její úpravy (dle návodu na balení) naliju 1/2 smetany, přidám zmraženou ochucenou směs hub, opatrně promíchám, v případě nutnosti ještě podlévám vodou, ale houby nějakou stále obsahují, stáhnu výkon sporáku na minimum.
4
Než je rýže úplně měkká, přiliju zbytek smetany, dokořením houbovým kořením, můžete vmíchat část parmazánu, dosolte dle Vaší chuti.
5
Rýže se nesmí změnit v kaši, s parboiled se vám to snad nestane, ale měla by být krásně lesklá, dát se nabrat na lžičku či vidličku a držet. Servírujte na talíř v úhledné celistvé hromádce, uprostřed s důlkem, dle libosti posypte sýrem, střed ozdobte petrželkou kudrnkou, pokrájeným rajčetem... čím rádi.
6
Do rizota využívám zásoby z letně-podzimních megasběrů a nejlépe mražené v cca 300 g množství (zmrazuji tzv. základ na smaženici: na tuku, cibuli, podušené houby, okořeněné drceným kmínem, solí, pepřem, (bílým v případě pravých hřibů)
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • Krtecek11
    Krtecek11 |

    26. 4. 2016 17:41

    very very good :D

  • rop
    rop |

    7. 8. 2012 13:58

    Jen tu rýži bych vyměnil. Klasické arborio je prostě na rizoto nejlepší. V opačníém případě je lepší houby pořádně orestovat, rýži uvařit zvlášť a pak to smíchat.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    10. 8. 2008 18:42

    Dělám to také jako Simča i autorka - protože někdy tu smetanu přidám.Ale ten postup je asi nejlepší (pro nás)

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    10. 8. 2008 18:38

    Ano, tahle varianta se mi líbí - já sice nedávám do rizota smetanu a přidávám zeleninovou směs mrkev - hrášek - kukuřice, ale hlavní je to společné dušení, prolnutí chutí a rýží nemíchat, aby z toho nebyla kaše... Kořením česnekem, lžicí kečupu, trochou oregána a červenou paprikou.