Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: TheKacabi

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 4
      ks vejce
    • 4
      lžíce med
    • 200
      ml olej
    • pomerančová kůra z 1 většího pomeranč
    • 250
      g hladká mouka
    • 1
      lžička skořice - mletá
    • muškátový oříšek mletý, půl lžičky
    • zázvor asi půl cm, nastrouhaný na jemno
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • bi-soda půl lžičky
    • 1
      špetka sůl malá
    • 200
      g mrkev nastrouhaná na jemno
    • 2
      lžíce kandovaná pomerančová kůra
  • Poleva/náplň
    • 100
      g lučina
    • 500
      g měkký tvaroh
    • 2
      lžíce pomerančová šťáva
    • 5
      lžíce moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Lučinu jsem si udělala sama den předem, ale můžete také koupit - obyč bez příchutě, pokud možno i bez soli. Z jednoho velkého bílého jogurtu (400 g) jsem získala 100 g lučiny (jen nechte přes noc odkapat v čisté utěrce).
2
Oddělte bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky, tekutý (!) med a olej ušlehejte mixérem do hladka. Vmíchejte nastrouhaný zázvor a kůru z pomeranče. Mouku smíchejte s kořením, sodou a práškem do pečiva a vmíchejte k tekuté směsi tak, aby vzniklo hladké těsto. Vmíchejte kandovanou pomerančovou kůru. Pak stěrkou vmíchejte nastrouhanou mrkev a sníh. Nalijte do kulaté (asi 20 cm v průměru) vymazané a vysypané formy. Pokud máte formu menší, bude potřeba to déle péct, naopak pokud je průměr větší, nebude dort tak vysoký a doba pečení bude potřebovat mírně zkrátit.
3
Pečte na 180°C asi 40 minut. Abyste zjistili, zda je korpus upečený, píchněte doprostřed špejlí - pokud se na ni nic nelepí, je hotovo.
4
Nechte vychladnout a rozkrojte podélně na poloviny/třetiny - podle výšky korpusu a toho, jak jste šikovní.
5
Na náplň ušlehejte tvaroh, lučinu, cukr a pomerančovou šťávu. Pokud máte ještě pomerančovou kůru, můžete ji také přidat.
6
Polevou potřete korpus v řezu, přiklopte a potřete jí i na povrchu. Pokud nebudete ujídat (narozdíl ode mě), měla by vám při průměru 22 cm formy vystačit poleva i na hrany a strany dortu. Nahoru lžičkou udělejte 12 menších hromádek z naší polevy podél okraje dortu a na každou z hromádek můžete přidat kandovanou kůru nebo si z marcipánu vyrobit mini mrkvičky.
7
Dort je díky medu a mrkvi velmi vláčný.
8
Dejte ztuhnout do lednice.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.