Falešná svíčková omáčka

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 34
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Věra z DC

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 20
      g petržel
    • 20
      g mrkev
    • 30
      g celer
    • 30
      g cibule
    • 100
      ml sladká smetana
    • 30
      g hladká mouka
    • 40
      g máslo
    • 4
      ks pepř mletý
    • 2
      ks nové koření
    • 1
      ks bobkový list
    • cukr
    • 0,5
      l hovězí vývar z kostky
    • ocet a sůl na dochucení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova, zaprášíme moukou, osmažíme a zalijeme studeným vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu.
2
Přidáme koření, osolíme a zvolna vaříme 30 minut. Propasírujeme nebo rozmixujeme, zjemníme smetanou a krátce prohřejeme. Dochutíme solí cukrem a octem. Možno podávat k sekané pečeni s houskovým knedlíkem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jarda
    Jarda |

    13. 8. 2016 10:21

    Tak jsem to vyzkoušel,no moc jsem nepochopil recept-pepř mletý 4ks.to jsem nezvladnul vybrat ani pinzetou pod lupou. Udělal jsem to podle sebe.Jarda-nejde vybrat 4ks ani náhodou - :-\

  • Tremor
    Tremor |

    19. 11. 2014 16:22

    Tak jsem otestoval s vlastní sekanou a luxus. :) Ingredience jsem dával podle oka, ty gramy mě nějak neseděli. Fotka přidána... Díky za recept. :)

  • Tremor
    Tremor |

    19. 11. 2014 16:21

    Tak jsem otestoval s vlastní sekanou a luxus. :) Ingredience jsem dával podle oka, ty gramy mě nějak neseděli. Fotka přidána... Díky za recept. :)

  • Lucie
    Lucie |

    24. 3. 2014 18:45

    Ja svickovou pecu a je uzasna ..vse naskladam na pekac maso zeleninu koreni a pecu.jak je maso upecene vytahnu zaliju mlekem smetanou dochutim vlozim maso a jeste 5min necham v troube super rychle bez prace :-D :-P

  • Jana
    Jana |

    28. 11. 2013 14:34

    Právě jsem jí dovařila a musím říct,že je opravdu výborná. Už jinou vařit nebudu!!! A souhlasím s názorem již tady uvedeným,přidat více zeleniny. Vařila jsem poprvé svíčkovou a je opravdu rychlá a jednoduchá,takže jí vřele doporučuji i začátečníkům.

  • kuliskovic
    kuliskovic |

    3. 4. 2013 20:58

    Dnes jsem dělala jako rychlovku a byla jsem zvědavá, zda bude stejně dobrá jako pravá svíčková... a je fantastická!!! Přítel i já jsme si pochutnali! Dávám za 1! :-)

  • Jitka
    Jitka |

    22. 1. 2013 16:51

    Povedla se a dostala jsem i pochvalu doma ;-)

  • Sarka
    Sarka |

    7. 7. 2011 12:46

    Varim ji pravidelne, je vyborna, muj syn ji miluje. Maso vubec neni treba. Dekuji za recept:-)

  • MartikK
    MartikK |

    11. 3. 2011 22:14

    Omáčka se mi moc nepovedla. I když jsem ji mixovala poměrně dost dlouho stále nebyla dost jemná. Možná jsem to i přehnala s mrkví, byla dost sladká. Musím znovu vyzkoušet. Dávám za 2.

  • railman
    railman |

    6. 2. 2011 11:21

    Zeleninou by nešetřil, i koření může být víc. Někdo dává ještě hřebíček a tymián. Cukr může být i zkaramellizovaný, kvůli barvě.

  • mamka-m14
    mamka-m14 |

    27. 11. 2010 16:34

    Dělám ji už léta k sekané a vždy chutná

  • hannik1
    hannik1 |

    27. 11. 2010 14:54

    Dala jsem také více zeleniny a koření a výsledek je úžasný. Vzhledem k tomu, že s manželem nemáme rádi maso, je tato varianta perfektní a jinou už dělat nebudeme. Děkuji za bezvadný recept. ;-)

  • Petr Vantuch
    Petr Vantuch |

    5. 10. 2010 18:25

    Té zeleniny je napsáno strašně málo.Dal jsem na potřetí 2 velké mrkve 2 velké petržele a pul velkého celeru jednou tolik koření a pak to bylo ono! Pak už to je na 1* !!! Díky

  • Anna Habánová
    Anna Habánová |

    11. 5. 2010 09:19

    Exkluzivni recept. na zacatek sem pridalal trochu anglicke slaniny, priste nebudu davat smetanu a udelam jen jako zeleninovou omacku k hovezimu. davam za jedna.

  • Bohdan Ivičič
    Bohdan Ivičič |

    14. 5. 2009 23:16

    ještě bych přidal citronovou kúru a šťávu

  • miluse kirkova
    miluse kirkova |

    17. 3. 2008 17:51

    falesnou svickovou ne rada bych recep na pravou svickovou muj pritel tuhle svickovou nerad.matu nekdo recep???

  • pavlinka
    pavlinka |

    4. 2. 2008 16:10

    Ja tuhle omacku miluju ,delam ji uz dlouho,ale bohuzel jen pro sebe protoze pritel ji nasnasi

  • Anonym
    Anonym |

    13. 1. 2008 01:21

    "Svíčkovou" bez nakládání masa si fakt nedovedu představit. A svíčková se sekanou - no tak to teda pardon, ale to opravdu nemusím.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 1. 2008 14:11

    Luxusní záležitost, absolutně jednoduchý, zvládne i tele... zeleniny od oka, ty gramy co sou v receptu asi nejsou moc dulezity... takze za 1

  • Radek Landa
    Radek Landa |

    3. 11. 2007 12:50

    Byla výborná ... Dávám za jedna , ještě ted mají děti boule za ušima .... A jako chlap jsem to zvládnul taky za jedna ...

  • E.
    E. |

    26. 10. 2007 11:06

    Výborná - jak vždy :-)

  • Eva Brejlová
    Eva Brejlová |

    17. 10. 2007 08:44

    Včera jsem opět dělala Váš recept a musím říct, že byl opět vynikající. Připadá mi, že čím častěji svíčkovou vařím, tím je lepší a lepší :-) Kdo by to byl řekl :-), že? Mějte se fajn a díky za recept. Známka 1*

  • Radka
    Radka |

    24. 8. 2007 00:31

    Dávám za 1, moc jsme si pochutnali celá rodina. To Lucie Bernhartová: Svíčková se zeleninou Halali je tady taky pod názvem Rychlá svíčková, třeba je to ono.

  • Anonym
    Anonym |

    10. 7. 2007 19:22

    Jen taková poznámka. Nestrouhá se 20g mrkve atd. trochu blbě??? A tím půllitrem vývaru těch deset deka zeleniny zalejt?? A tolika lidem to chutná! Hm Hm. Že by chybělo "d" i "k" na klávesnici?

  • Anonym
    Anonym |

    25. 4. 2007 10:49

    je so super děkuji za radu.

  • Anonym
    Anonym |

    4. 4. 2007 14:22

    Ještě do svíčkové dávám pro chut srtouhaný perník a povidlí,je to bašta!

  • Jana
    Jana |

    4. 4. 2007 13:54

    Tenhle recept je fakt dobrý.Doporučuju ho každýmu.

  • Anonym
    Anonym |

    22. 2. 2007 18:08

    Tak moc vsechny zdravim a co se tyce hodnoceni te cvickove,tak to opravdu nema chybu znam ji od maminky a ta vzdy rikala,ze to nejdulezitejsi je vsak konecna priprava a to dochucovani.Pamatuji se,ze vzdy rika musis vedet jak to vycentrovat a na zaver samozrejme kvuli barevnosti take skaramelizovat cukr,ale to vy prece vsechno vite.Tak dobrou chut.

  • Petra Seibertová
    Petra Seibertová |

    27. 1. 2007 13:10

    Zrovna včera jsem dělala tuhle omáčku už poněkolikáté a musím říct,že je fakt výborná....žádná veliká práce a chuť perfektní. Už jinou svíčkovou ani nedělám. Celé rodině velmi chutná. Dávám za 1***

  • Veru
    Veru |

    8. 10. 2006 13:19

    Tak tohle je bomba poprve jsem zkousela delat omacku a byla skvela lepsi jak od mami tata si 2krat pridal no senzace

  • Cecil
    Cecil |

    30. 8. 2006 12:32

    Uplně bomba.

  • Lucie Bernhartová
    Lucie Bernhartová |

    12. 7. 2006 20:43

    to Agus: Tchyne misto zeleniny dava Halali a je to ta nejlepsi svickova, jakou jsem kdy jedla :-)) Bohuzel se mi zatim nepodarilo ukoristit kompletni recept...

  • Bohdanka
    Bohdanka |

    15. 6. 2006 11:13

    Ta svíčková byla super, moc nam chutnala davam 1 *

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    21. 5. 2006 20:46

    Snažila jsem se Vám, pane Petře poslat mail,ale ani druhý pokus nevyšel.Třeba je špatně adresa,ale věřte,že snaha byla..O)))

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    21. 5. 2006 20:38

    Zkuste recept "Svíčková na smetaně",která je tady v Top recetech.Podle mě je to celkem dost vydařený recept na pravou svíčkovou.Ikdyž myslím,že každý človíček si ji v konečné fázi doupraví podle své chuti..o))

  • petr zabilanský
    petr zabilanský |

    21. 5. 2006 15:01

    pošle mi někdo pořádnej recept na pravou svíčkovou....prtzab@seznam.cz

  • Věra
    Věra |

    2. 1. 2006 14:36

    Milý Bubu, toto je falešná svíčková a není třeba "zatahovat žádné maso" :)

  • Bubu
    Bubu |

    1. 1. 2006 13:02

    Vy nedavate tymian?!A za prve,maso po nalozeni nejdrive na panvi na rozpalenem tuku zatahnu ze vsech stran,ale pak zalezi,v CEM to pecete.Nejvic se mi overila starsi hlinikova misa od remosky,udela na stenach super karamel,ktery behem peceni oskrabujte.Taky nedavam mouku,staci dost zeleniny.Dobrou!

  • maca
    maca |

    30. 10. 2005 09:09

    zdravim vsechny kucharinky i kucharinaky :o) ja tuhle omacku jednim slovem miluju a nastesti mam manzela, ktery je vdecny za cokoliv k snedku, i kdybych mu nachystala chleba se sadlem :o) mam malou radu - abych nemusela zahustovat moukou, dam tam hodne zeleniny, kterou pak pomixuji (cert vem pasirovani) a ono je to pak uz samo dost huste, takze staci jen zjemnit smetanou.

  • Agus Tulejova
    Agus Tulejova |

    1. 10. 2005 13:14

    Tak ted jsem ji dodelala a muzu vam rict,ze se mi vubec nepovedla :-(((( a ja vim cim .. misto zeleniny jsem koupila halaly smes .. hm .. poradila mi to kamaradka Takze tim to vam chci vzkazat,pokud vam nekdo poradi takovou blbost tak ho neposlouchejte .. nebot jsem zkazila cely odet :-((

  • Jana Han
    Jana Han |

    10. 9. 2005 05:46

    Jedno moje ditko neji maso, ale miluje svickovou omacku, delam ji uplne stejne, jen misto masla nakrajim na kosticky slaninu, trochu vyskvarim a dale je postup stejny. Pro Josefa s - odjakziva je uplne jedno je-li smetana zakysana nebo ne, stejne se omacka musi dochut citronovou stavou nebo octem. Ale kruta a slepice se delaly odnepameti na paprice a veprove jako gulas, nejlepe segedinsky gulas. Jen se divim, ze hledate nove recepty, kdyz je vam "z hury dano". Chudinka vase manzelka, vsechno maso na jedno brdo!

  • Anonym
    Anonym |

    9. 9. 2005 14:13

    Josefe š..nedává se tam smetana sladká nýbrž smetana na vaření....

  • Martina Hühneová
    Martina Hühneová |

    7. 9. 2005 14:17

    Poměr zeleniny na svíčkovou by měl být:3 díly mrkve2 díly celeru1 díl petržele

  • Brigita P.
    Brigita P. |

    6. 9. 2005 20:33

    cauky,je to tady celkem sranda,volala jsem manzelovi,ze mam pro nej prekvapko ( svickovou na smetane) a on na to to nemuzes to musi lezet v lednici aspon den...cha cha dobra rada od nekoho co si nenamaze ani krajic chleba kouskem masla,ze??? No a to jak si ted tady ctu ty vase prispevky,zjistila jsem ,ze jsem tam zapomela dat cibuli ,takze je to ted nase TOP secret!!! prave se chystam do obchodu ,nemam smetanu koupim teda tu zakysanou a pak vam dam vedet jesli to manzel prezil i bez cibule a nalozeni .. vsem ctenarum preji radost z vareni.... a jeste se vam pochlubim ....mam novou zasteru na vareni,skvela vecicka ,vsem dopurucuji!!!

  • Pepino T.
    Pepino T. |

    3. 6. 2005 14:11

    Teda holky jsem už dva roky sám tak jsem chtěl zkusit ten vrchol Svíčkovou no a jde to docela OK ,ale poklonu skádam všem které ji "pasírují " přez cednik klobouk dolu sem si maknul čauky !!

  • Alena
    Alena |

    3. 5. 2005 08:53

    Množství zeleniny neberu dle receptu ale např. Vezmu větší mrkev, střední petržel a celeru a čtvrt celeru asi 2 cibule a jinak dělám dle receptu je to dobré i obyčejné sekané jako přiloha knedlík někdy dám smetanu ale nic se nestane když je to dobře ochucené a smetana tam není. Když je to hotové tak to rozmixuji a ono se to krásně zahustí. Pan Josef š. ať si vaří doma ale já bych ho doma nechtěla .... a radit se dá také trochu jinak než ten jeho přístup....( na prd!!!)

  • Zdenek
    Zdenek |

    2. 5. 2005 15:00

    Vazeny Josefe, kdopak vam nakukal, ze se do omacky dava jen smetana "zkysana"?

  • Vendulka E.
    Vendulka E. |

    6. 4. 2005 10:01

    Omáčku jsem zkoušela, zmátlo mě množství zeleniny, nejsou tam chyby? Výsledek byl ucházející, dalo se to jíst, i když pravá svíčková je mnohem lepší.

  • kuchtikGimi
    kuchtikGimi |

    24. 10. 2004 11:37

    svička je dobra jo jo..hlavě ty brusinky na maso--..a hodně celeru at stojííí...

  • Fridrich
    Fridrich |

    9. 10. 2004 10:39

    Ano, je to vynikající. Vřele doporučuji. Pro zvíraznění chuti dávám na zvážení do omáčky nastrouhat trošku citrónové kůry

  • josef š
    josef š |

    22. 8. 2004 11:19

    svíčková jde udělat i zvepřovýho krůty kuřete i laciný slepice a je skvělá. Jen je třeba umět vařit a vcítit se do pokrmu ! Ale smetana se odnepaměti dává do omáček zkysaná a nikoli sladká. Komu není z hůry dáno jsou recepty na prd !!! Proto vařím doma já a manželka kouká na bednu -:))))) Vřele doporučuji tento model všem mužům gurmánům

  • Kresinka
    Kresinka |

    9. 6. 2004 17:31

    Krůtí maso (klidně vykostěná stehna) polít máslem, přidat zeleninu a 3 dni nechat v lednici.Pak do trouby a péct s kořením, podlévat vývarem, stačí i horká voda. Nakonec propasírovat, přidat šlehačku , knedlíček, citron a brusinky. Mńam

  • helca mikova
    helca mikova |

    31. 5. 2004 20:31

    je to ''falesna svickova'' lidi tak skvele to zas neni

  • Maria
    Maria |

    29. 5. 2004 21:00

    A nezapomenout na brusinky !

  • Anonym
    Anonym |

    25. 5. 2004 11:33

    Skoro jako pravá svíčková, jen to masenko chybbí, ale já umímudělat svíčkovou z jakéhokoli masa a je to mňam. Chuti dodá troška šlehačky nakonec.

  • lubka
    lubka |

    22. 5. 2004 15:36

    mužem namisto vyvaru dat tam hovezi maso

  • Grolman
    Grolman |

    22. 5. 2004 10:30

    jenom misto octa bych doporucil citronovou stavu

  • Michaela Buresová
    Michaela Buresová |

    21. 5. 2004 21:45

    explozivní není ale je prudce bobmastická, mnamnamnam

  • Maruška
    Maruška |

    21. 5. 2004 13:11

    náhodou je to vynikající, ale musí se to umět uvařit a pak to nemá chybu

  • Anonym
    Anonym |

    20. 5. 2004 19:19

    to Anonym: rozhodně ne!!! prudce explozivní!!!

  • pešková pešková
    pešková pešková |

    16. 4. 2004 11:24

    Vývar z kostky je též vhodný.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 4. 2004 15:38

    DOTAZ: dá se hovězí vývar z kostky nahradit zeleninovým vývarem z kostky?