Dortový korpus pro začátečníky

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 25
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 5
      ks vejce
    • 200
      g cukr krupice
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 0,3
      balíček prášek do pečiva
    • 6
      lžička voda vřelá
    • 1
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      hrst ořechy mleté nahrubo nebo hrst kokosu, případně kakao

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky dortové formy a dno jenom těsně po obvodu dobře vymažu rozpuštěným SÁDLEM, vložím kruh z papíru, uhladím a pomažu i celý kruh. Sádlo nechám ztuhnout a pak dobře vysypu hrubou moukou.
2
Celá vejce s cukrem šlehám elektrickým ručním šlehačem tak dlouho, až pěkně "nabydou". Pak za stálého šlehání přídávám po lžičkách horkou vodu a olej a ještě krátce šlehám. Nakonec již lehce zašlehávám mouku smíchanou s práškem do pečiva a oříšky (kokosem, kakaem...). Naleji do dortové formy a rozetřu tak, aby ve středu bylo těsta trochu méně (během pečení se srovná). Já peču v obyčejné elektrické troubě. Předehřeji ji na necelých 150 °C. Naplněnou formu položím ještě na plech, vložím do trouby. Prvních pár minut nechám troubu pootevřenou! (2-3 minuty). Pak zavřu a po celou dobu pečení peču na necelých 150 °C. Dobu pečení sleduji jenom podle toho, jak se kraje korpusu začnou odklápět od krajů a zkouším zapíchnutím špejle. Pokud je suchá a těsto se odklápí od krajů, vyndám z trouby a nechám na prkénku 2-3 minuty stát. Pak teprve nožem po obvodu objedu, přiklopím mřížkou, na které bude korpus chládnout - nebo jen prkénkem - a překlopím. Sloupnu papír a nechám zcela vychladnout. Pak jednou nebo 2x prokrojím a plním krémem. Velice důležité je, aby se korpus nepekl zprudka, jinak sice pěkně vyskočí, ale pak hodně klesne a srazí se.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Sarka
    Sarka |

    27. 2. 2017 18:01

    Super rychly recept a chutny :-)

  • Kikoslav
    Kikoslav |

    18. 1. 2017 13:20

    Mňam :-P Je moc dobrý a budu ho dělat furt :-))

  • Kikoslav
    Kikoslav |

    18. 1. 2017 13:19

    Mňam :-P Je moc dobrý a budu ho dělat furt :-))

  • Kikoslav
    Kikoslav |

    18. 1. 2017 13:19

    Mňam :-P Je moc dobrý a budu ho dělat furt :-))

  • Zdenča
    Zdenča |

    4. 9. 2016 17:59

    Super recept, povedl se mi hned na poprvé, moc děkuji. Jinak jsem v naší troubě pekla na necelých 150st. cca 50min

  • jasna8
    jasna8 |

    6. 8. 2016 10:33

    Už mám něco odpečeno ale dort jsem dělala poprvé. Korpus krásný, měkoučký, chutný, držel tvar a supr se krájel. autorka šikulka. moc děkuji. dala jsem jen o něco méně cukru a o lžíci oleje víc. Postupujte dle návodu a musí se podařit :-) Doporučuji!!!

  • Aneta
    Aneta |

    29. 5. 2016 00:19

    Můžete mi prosím poradit, je možné péct korpus při 170st cca 40min. a pak ho ještě asi po 2hodinách dopéct?

  • Bara
    Bara |

    21. 4. 2016 21:19

    Tak jsem ho taky zkusila podle kladných recenzí. Těsto krásné, vláčné, jsem zvědavá na výsledek. Zatím se peče. O:-)

  • Janulka
    Janulka |

    21. 1. 2016 14:48

    supeeer!! korpus krásně vyběhl ,dělala jsem z hladké mouky ,do formy 26 cm.3x prořez. Děkuju za recept. O:-)

  • Dadu
    Dadu |

    21. 1. 2016 13:24

    na mě moc sladký,ale vyběhl fakt krásně,zatím je v troubě,tak snad to neslehne. Za recept díky :-)

  • Nikol
    Nikol |

    21. 5. 2015 16:02

    Ahoj dnes jsem udelala tento recept na korpus a je super ;-) povedl se mi hned na prvni pokus vzdy kdyz jsem delala nejaky jinx korpus tak mi hned spadl asi jsem pekla moc zprudka :-)) Jinak autorku toho to receptu musim pochvalit

  • Libuše
    Libuše |

    28. 4. 2015 14:17

    Dobrý den, mám dotaz. Chci se zeptat, z kolika vajec péct, když potřebuji dort na "kalsický" hluboký plech. Nemám totiž obdélníkovou formu. děkuji Libuše :-\

  • luciseky
    luciseky |

    2. 4. 2015 15:17

    Dnes jsem dělala podobný recept s hladkou moukou, a super, takže za mě hladká mouka ano, proč ne ... ;-) Ale holky musím se vám přiznat, že už peču dorty pro rodinu asi 3 roky, no a stále jsem měla problém s padáním korpusu po upečení a výše popsaný návod je úžasný :-* , konečně se povedlo ...

  • Petra
    Petra |

    19. 2. 2015 17:15

    Myslíte, že se dá udělat i z hladké mouky? Někdo nějaké zkušenosti? :-!

  • Brusinkah
    Brusinkah |

    31. 1. 2015 13:37

    No ženy-v kostce velmi dobré reference,takže ho jdu zkusit.Vyzkouším ho obarvit na růžovo.....tak uvidíme.Pak dám vědět ;-)

  • Sisi
    Sisi |

    23. 1. 2015 00:58

    Také to mám v plánu! :-))

  • z.m.
    z.m. |

    11. 1. 2015 13:26

    veľmi jednoduchý recept, testovala som pred dvomi dňami s celozrnnou múkou :-) korpus sa podaril ;-) prekvapil ma čas pečenia 75 minút :o

  • Veronika
    Veronika |

    1. 1. 2015 18:25

    delala jsem dneska poprve a to rovnou na tripatrovy dort. Musim rict, ze je opravdu jednoduchy, chutny a moc se povedl. Diky moc za recept!!! O:-) :-)) <:-)

  • lenka
    lenka |

    30. 11. 2014 12:24

    Je to dobrý tecept :-) :-\

  • vladka
    vladka |

    25. 11. 2014 19:58

    Myslíte že by se to těsto dalo obarvit a udělat tak z více korpusů duhový dort?díky

  • DaVinci
    DaVinci |

    15. 8. 2014 17:42

    Konečně těsto bez sněhu O:-)

  • Pája
    Pája |

    29. 5. 2014 17:06

    Vypadá krásně, ovšem pěkně mě vylezl nahoru =-O , takže se bojím, jak to vlastně dopadne. Pokut vydrží, tak jak je, budu spokojená! :-)

  • Zdenka
    Zdenka |

    17. 11. 2013 23:04

    :-[ Povedl se :-) Super recept, fakt :-*

  • Dom.
    Dom. |

    31. 10. 2013 16:47

    souhlasím...

  • xennka
    xennka |

    20. 9. 2013 10:04

    zlobila a zvyklá,divím se že umíte číst =-O

  • Linda
    Linda |

    25. 7. 2013 17:22

    Povedl se i přes to ze me zlobyla váha takze spíse od oka :D ale byl nižší než sem zviklá, pekla jsem ho asi hodinku a jestli bude dobrý posoudí až oslavenec večer :) <:-)

  • Blanka
    Blanka |

    24. 7. 2013 12:15

    Já pekla kulatý a musela jsem udělat na sebe 2....teda byl to půl dort,tak jsem jednu dávku dala do běžné kulaté formy a rozřízla na půlku. Ale už máte asi pečeno, že? :-)

  • Lucka
    Lucka |

    22. 5. 2013 18:48

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli toto těsto můžu použít i na srdcovou formu o průměru asi kolem 23 cm...a když ho budu rozřezávat nebude moc nízký? :-)

  • Kamila
    Kamila |

    27. 4. 2013 18:34

    Je to super recept, dělala jsem poprvé a povedl se :)

  • Linda
    Linda |

    28. 3. 2013 12:08

    Dnes jsem pekla, povedl se skvěle, bez ořechů jen s kakaem.. ješště jsem však nerozkrajovala, jen namazala šlehačkou a ozdobila oo´vocem, tak jsem zvědavá jak dopadne :)

  • dobytek
    dobytek |

    8. 3. 2013 14:15

    naser si tam do toho dortu :-D :-! :-!

  • dobytek
    dobytek |

    8. 3. 2013 14:13

    jestli se to nepovede tak si vas najdu a rozbiju vam drzku .je to dulezity..nasrat vy pekari :-D :-D :-D :-D ;-)

  • silvik T.
    silvik T. |

    10. 11. 2012 21:04

    Dobrý,rychlý korpus.Jen se malinko drobí,ale to není na závadu.dělala jsem bez ořechů.

  • Karel
    Karel |

    17. 10. 2012 22:57

    Pekl jsem tento korpus již podruhé a vždy na 100% paráda. Děkuji 8-)

  • Bára
    Bára |

    11. 10. 2012 11:24

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda to stačí tohle těsto na dva korpusy jeden větší a jeden menší ještli korpus trochu nabyde? děkuji O:-)

  • Luciinda
    Luciinda |

    7. 8. 2012 16:27

    Místo ořechů jsem přidala mojí oblíbenou ingredienci do dortů a koláčů - nastrouhanou Margotku a udělala kávový krém a vše zalila čokoládou...geniální ;-)

  • Radka
    Radka |

    1. 7. 2012 13:55

    Dělala jsem dvakrát-jeden vyšší bílý a jeden nižší s kakaem a jako krém naši oblíbenou rychlovku:máslo smíchané s obyčejnou nugetou.Stačí ta za 20kč s kauflandu nebo lidlu.Jako další vrstva byl krém pudinkový s kousky ananasu.Mohli se všichni utlouct.Akorát ozdoby z marcipánu malá v nestřežené chvíli obrala ;-)

  • EvaPosp
    EvaPosp |

    8. 6. 2012 21:04

    skvělý recept. Dělal jsem dortový korpus poprvé a povedl se. Díky!

  • Lucka
    Lucka |

    6. 4. 2012 14:00

    Samozdřejmě, já dělám tento korpus také bez ořechů :-)

  • Simona
    Simona |

    4. 3. 2012 10:08

    můžu bez ořechu?

  • Simona
    Simona |

    4. 3. 2012 10:08

    můžu bez ořechu?

  • Jitka
    Jitka |

    31. 12. 2011 20:38

    Super! Jen to bylo jako hrnečku vař, tak jsem upekla 3 korpusy místo jednoho ;-)

  • Ňulinka
    Ňulinka |

    6. 11. 2011 10:00

    Vynikající,měla jsem strach z pečení dortů,jak byli kluci malí,tak korpus vypadal jak sedlý,tak jsem to vzdala,ale teď jsem zjistila,že jsem pekla rychle.Mám už i výborný krém,tak jsem letos pekla už na 4 oslavy. :-D Sice zdobení nemám tak krásné,ale snad i to se zlepší.Oslavencům se líbilo a olizovali se..Dávám velkou pochvalu a samo 1.

  • niky
    niky |

    7. 10. 2011 20:57

    :'(

  • REŇULKA
    REŇULKA |

    9. 8. 2011 12:18

    SUPER RECEPT :-) <3 :-| <:-) :-* :-P

  • Bára
    Bára |

    26. 6. 2011 23:08

    Jsem v pečení dortů úplný začátečník, ale stejně se to povedlo na jedničku! Pekla jsem to skoro hodinu a půl a je to akorát, korpus se nespálil, ani nepropadl. Děkuju za jednoduchý recept!

  • Máňa
    Máňa |

    12. 3. 2011 14:36

    tak to se máš *Jano* :-)

  • Janička
    Janička |

    25. 2. 2011 15:57

    teď jsem ten korpus upekla a je to suprové vůbec to není suché a chutná to skvěle je mi teprve 12 :-[ a povedlo se mi to (pro mamku k narozkám) :-)

  • Matysek
    Matysek |

    18. 2. 2011 14:44

    ja to rozdelila do dvou forem jeden s orechy druhy s mandlema oplacala pudinkovym kremem, ozdobila kompotovym ovocem a valentynske srdce bylo jako od cukrarky ;-) a druhy den uz nebyl. jen priste nez je slepim marmoskou, tak testo trochu pokapnu nejakou stavickou, aby nebylo tak suche. ale ja si tedy nacpala pupek

  • Lucinka19
    Lucinka19 |

    10. 1. 2011 18:51

    Dávám 1*. Sice jsem nepekla v klasické formě ale v pekáčku, ale korpus je krásně zlatavý, dokonale rovný a možná i pan Pohlreich by mi ho záviděl... :) A to byl teprve můj druhý v životě.

  • pippiva
    pippiva |

    17. 12. 2010 11:39

    Hanko,ja pridam mou zkusenost,snad to bude k necemu.Taky jsem zkousela pect podle tohoto receptu(asi pred 4 lety)a vubec se mi to nepovedlo. Celkove se mi nikdy nedarilo piskotove testo.Nekolikrat jsem to tady i resila,zkousela vsechny figle(neotvirat troubu,nedavat hotovy korpus do pruvanu)ale nakonec se mi oplatilo pect korpus na 200 °C a ne na malou teplotu,a taky slehat vejce kolem 15 minut,az zhruba 3x zvetsi objem.Taky jsem tech korpusu vyhodila.... ;-)

  • mysalin
    mysalin |

    16. 12. 2010 19:16

    Hanko, ráda bych vám poradila jak poznáte, že je dort pečený. Vezmete špejli a píchnete do korpusu na více místech a když se těsto nelepí na špejli tak je korpus hotov.

  • hana Valentová
    hana Valentová |

    14. 8. 2010 21:11

    Ach jo, mně se nepovedl, letěl přímo do koše. Může být chybou to, že jsem otevřela troubu příliš brzy, když jsem si myslela, že už by mohl být hotový a on nebyl? Jinak nevím,co jsem mohla udělat špatně. Trochu mi klesl a když jsem ho pak vyklopila na prkýnko, nechala jsem ho dnem vzhůru a dno se mi totálně propadlo, byla tam proláklina, takže s dortem nic společného. Normálně by se to asi sníst dalo, ale byla jsem tak zoufalá, že jsem s tím šlahla do koše.

  • hana Valentová
    hana Valentová |

    14. 8. 2010 11:53

    Tak vám nevím, ale asi se nepovedl. Je ještě v troubě, ale jaksi klesá, teda ne moc, ale je to znát. Může to být tím, že už jsem myslela, že by mohl být hotový a otevřela jsem troubu? Byl jeste syrový, tak jsem troubu zas zavrela a pecu dál.

  • Lucie Suchá
    Lucie Suchá |

    30. 6. 2010 23:22

    Super popis postupu, nádherně se povedl. Díky.

  • Pavla Ježková
    Pavla Ježková |

    30. 3. 2009 19:51

    chtela bych se zeptat, kdybych to chtela pect na mensim plechu popripade pekacku, jak to mam udelat s mnozstvim abych ho nemela prilis nizky, dekuju

  • Míša Š.
    Míša Š. |

    18. 11. 2008 10:46

    Povedl se na jedničku.Hodně těsta,pekla jsem postupně ,abych nemusela rozkrajovat:-)těsto mi vyšlo na 3 korpusy.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    29. 9. 2008 10:44

    Sylvo. přečtěte si pořádně o tom vymazávání, autorka jen vystřihne dno z papíru,menší, než je dno a vymaže obvod formy a boky - nevymázává celé. Určitě je to lepší pro jistotu, že tam, kam papír nedosáhne, se vám to nepřipeče.

  • Sylva P.
    Sylva P. |

    29. 9. 2008 10:35

    Je nutné použít ten pečící papír, když se stejně vymazává?

  • Martina Kettnerová
    Martina Kettnerová |

    23. 5. 2008 14:24

    Díky za skvělý recept. Podrobny popis a jednoduchá příprava, co víc si přát. Výsledek vypadá moc dobře, už se těším až ochutnám :-)Dávám jedničku.

  • Honza
    Honza |

    3. 3. 2008 21:23

    Tak teda cekal sem ze to zkonim, ale povedlo se a nezbyva nic nez pochvalit. Rychlé, jednoduché a navíc vynikající

  • Pavel
    Pavel |

    13. 2. 2008 17:38

    Tak musim pochvalit tento recept,prave jsem ho dopekl a vysledek mne mile prekvapill.Diky a davam 1*.

  • Maruška *
    Maruška * |

    5. 2. 2008 07:44

    Kuchařinky, jsem ráda, že se vám daří péci podle tohoto receptu. Podrobný popis jsem uvedla záměrně, jelikož i já jsem ho takto kdysi dostala, když jsem začínala s pečením. Pomohly mi i zdánlivě banální rady, které zkušené kuchařky berou jako samozřejmost, ale pro začátečníka to tak třeba není.:))) Tento poměr surovin používám na dort. formu o průměru 26 cm. Pokud chci mít dort vyšší, proložím ho ještě dětskými kulatými piškoty namočenými buď ve šťávě z kompotu nebo v rumu zředěném vodou (1 díl rumu, 2 díly vody a trocha moučk. cukru). Piškot vždy jen ponořím a hned vyndám, aby byl vlhký, ale ne rozmáčený.Piškoty kladu na krém plochou stranou dolů a znovu potřu krémem. Vytvoří se tak další vrstva. Je to dobré i na vyrovnávání plochy dortu, když není zcela rovný. Z piškotů můžete udělat třeba jenom kolečko uprostřed nebo zase jenom po obvodě u kraje - prostě podle toho, kde potřebujete korpus zvednout. Je to bezva pomoc a vypadá to pěkně i při rozkrojení dortu.

  • Květa -
    Květa - |

    4. 2. 2008 15:19

    Taky jsem vždycky šlehala bílky zvlášť, ale zkusila jsem tento recept a fakt nemá chybu - celá vejce se krásně našlehala, nádobí jsem ušetřila. Už ani podle jiného receptu dortové těsto péct nebudu.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    4. 2. 2008 00:10

    Mám úplně stejný poměr, ale vždycky šlehám zvlášť bílky s polovinou cukru do tuhého sněhu a pak zvlášť žloudky s druhou polovinou až zbělí. Pak po lžicích přidávám vodu a nakonec po částech střídavě mouku s prdopečem a sněhem. Ale příště to zkusím šlehat z celých vajec - bylo by to rychlejsí a ušetřím nádobí :-).

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    3. 2. 2008 10:25

    Ja jaem to delala v dort. forme o prumeru 26 cm a bylo to v pohode.

  • Anonym
    Anonym |

    2. 2. 2008 18:06

    Podle mého odhadu cca na 23 cm v průměru nebo o malinko větší.

  • Tereza
    Tereza |

    1. 2. 2008 22:38

    Chtěla bych se zeptat, jestli tahle dávka těsta stačí na dortovou formu s obvyklým průměrem? Děkuji

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    28. 1. 2008 14:40

    super recept! dlouho se mi nedarilo upect piskotove testo,tenhle korpus se mi opravdu povedl i diky podrobnemu postupu.

  • Eva Vondrova
    Eva Vondrova |

    18. 1. 2008 13:40

    Zatím první dobrý recept, co jsem vyzkoušela.Rychlý na přípravu a taky byl hodně rychle pečený:-)