Dort s jezírkem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Any

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Velký dortový korpus
    • 6
      ks vejce
    • 250
      g cukr krupice jemný
    • 240
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 2
      lžíce černá káva
    • 90
      g škrobová moučka
    • 3
      lžíce voda studená
    • tuk nebo strouhanka
  • Malý dortový korpus
    • 3
      ks vejce
    • 2
      lžíce voda horká
    • 100
      g cukr krupice jemný
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 75
      g polohrubá mouka
    • 30
      g škrobová moučka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • tuk nebo strouhanka
  • Máslový krém
    • 250
      g máslo
    • 100
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček vanilkový pudink
    • 300
      ml mléko
  • Dále
    • džem pikantní
    • 2
      balíček želatina
    • cukr krupice na želé - podle chuti
    • potravinářské barvivo modrá
    • marcipán figurky z ní vymodelované
    • tmavá čokoládová poleva
    • kokos

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Velký korpus: žloutky ušleháme za postupného přidávání horké vody a kávy, pak přidáme cukr a dále šleháme do pěny. Ušleháme pevný sníh z bílků a studené vody a spolu s moukou prosátou se škrobem a práškem do pečiva lehce vmícháme do žloutkové pěny. Těstem naplníme tukem vymazanou a moukou vysypanou formu a pečeme v předehřáté troubě na 170-180 °C asi 45 minut.
2
Malý korpus: celá vejce šleháme s horkou vodou do pěny, přidáme krupicový a vanilinový cukr a šleháme. Mouku smícháme se škobovou moučkou a práškem do pečiva a polovinu této směsi prosejeme do žloutků, lehce promícháme a přimícháme druhou polovinu moučné směsi. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi 35 minut.
3
Krém: z mléka a pudinku uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladit. Změklé máslo našleháme s prosátým cukrem a postupně zašleháváme pudink.
4
Velký korpus 2x rozkrojíme, jeden plát potřeme džemem, druhý plát krémem, spojíme je do původního tvaru a povrch a strany natřeme krémem. Malý korpus vykrojíme (jezírko), korpusy sesadíme a strany horního vykrojeného korpusu také potřem krémem. Dort uložíme do chladu!Připravíme si cukrem ochucené želé a obarvíme ho namodro. Když začne tuhnout, naplníme malý korpus - jezírko. Doplníme vymodelované figurky a rákosím z čokolády.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Templář2
    Templář2 |

    27. 8. 2017 09:23

    Nádherný dort pro mladšího bratra. Měl obrovskou radost. :)

  • Templář2
    Templář2 |

    2. 7. 2014 11:19

    Dort byl opravdu vynikající. Neměl jsem jen rybář, a proto jsem tam dal čerta s prutem. :-)

  • Templář2
    Templář2 |

    2. 7. 2014 11:19

    Dort byl opravdu vynikající. Neměl jsem jen rybář, a proto jsem tam dal čerta s prutem. :-)

  • RENATA DUTKOVÁ
    RENATA DUTKOVÁ |

    24. 5. 2013 23:58

    Velice dobrý recept na dort.

  • MAGDAENA
    MAGDAENA |

    12. 9. 2011 15:41

    NOFUJ NO TO JE HUMUS MASOVA POLEVA :-| :'( :-S O:-) :-! :-$

  • MAGDAENA
    MAGDAENA |

    12. 9. 2011 15:41

    NOFUJ NO TO JE HUMUS MASOVA POLEVA :-| :'( :-S O:-) :-! :-$

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    19. 3. 2007 13:32

    taky nevim, proč by na konci receptu měl být zdroj, k čemu by to bylo? Nevidim v tom smysl...

  • Sona
    Sona |

    17. 3. 2007 16:00

    Pani Zite,Konecne nekdo pochopil, co jsem chtela rict. Dekuji. Krome toho si myslim, ze je nekdy lepsi najit recept na netu, protoze k nemu uz ma casto hodne vyjadreni, tak ho nezkousi jenom tak naoko. Navic nemusi kvuli jednomu receptu kupovat casopis, ve kterem je vic reklam a drbu nez vareni.

  • Petra Seibertová
    Petra Seibertová |

    17. 3. 2007 10:28

    Není tak náhodou jedno,jestli je recept odtamtud,nebo odtamtud??? Mě by například bylo úplně jedno,jestli by byl na konci receptu napsaný zdroj,nebo ne....protože jde tady hlavně o to,aby byl recept dobrý!! Spíše pak pročítám komentáře k daným receptům a je mi šum a fuk,jestli ho někdo opsal z časopisu,nebo po nocích doma vymýšlel.

  • zita matejkova
    zita matejkova |

    17. 3. 2007 09:26

    V našich kuchařských časopisech,které se dají normálně koupit,jsou skoro všechny recepty přeložené a bez zdroje a ještě za ně platíme.Vždyť celý národ peče Žravé řezy,Šalamouna apod. a zná snad někdo původního autora?

  • SB
    SB |

    17. 3. 2007 03:27

    Ne Di,Ja si jenom myslim, ze je fajn ze se recepty pomoci netu dostanou kolem sveta. A nezalezi, kde clovek je a muze zkusit neco jineho. Asi jsem se nevyjadrila dostatecne presne. Netusila jsem, ze pichnu do vosiho hnizda. Joj to byl cardas.

  • Lenka Kristová
    Lenka Kristová |

    16. 3. 2007 22:13

    Vlasto, je to prostě nádhera. Dík za inspiraci.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    16. 3. 2007 15:36

    Di, ještě jednou, psala jsem, když ZDROJ ZNÁME!!! Je jasné, že tam nebudu psát SOUSEDKA ZE 4. PATRA....

  • Di
    Di |

    16. 3. 2007 15:30

    Sice souhlasím s tím, že by se zdroj receptu měl napsat, ale ne vždy je to zcela jasné. Co když má paní Vejvodová recept od tety Běty a ta od své neteře, která se ho naučila, když byla v roce 2004 v Kanadě od své tamní kamarádky a napsaný v nějakém časopise ho nikdy neviděla?

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    16. 3. 2007 15:08

    Ale já si také myslím, že když známe zdroj odkud recept je, že by se měl napsat nakonec receptu.

  • Anonym
    Anonym |

    16. 3. 2007 15:00

    Katko,také jsem dělala dort vášnivému rybáři,tatkovi :0)

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    16. 3. 2007 14:56

    hehe, mimochodem bych ho mohla udělat dědovi k narozkám - vášnivej rybář! :o) Ale to si ještě počkám...

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    16. 3. 2007 14:55

    Proč to všichni tak řešíte? Myslíte, že všechny recepty, který tady jsou, jsou jen domácí a vymyšlené? Já sem taky občas dám recept z Apetitu, Praktické ženy, od Oetkera, atd. a proč? Protože jsem je vyzkoušela, chutnají mi a chci se o ně podělit s ostatníma, který ty časopisy třeba neodebírají....Většina receptů je tady od někoho nebo z něčeho opsaná, tak nemusíte u každého receptu hned komentovat: "to jsem viděla tam a tam, a to je opsané z toho a toho..." Nechte si to pro sebe a nekažte ostatním radost!

  • eva
    eva |

    16. 3. 2007 14:33

    nejen v canadian living, vysel i v casopise tady..

  • Anonym
    Anonym |

    16. 3. 2007 08:59

    No vidíte a ted ho paní Vejvodová udělala tady v ČR,my víme,že vy tam máte všechno dřív :0)

  • Di
    Di |

    16. 3. 2007 08:54

    No a co, SB? Proto nám snad bude chutnat méně?

  • SB
    SB |

    16. 3. 2007 02:00

    Tenhle dort vysel v Canadian Living v roce 2003

  • Vlasta Vejvodova
    Vlasta Vejvodova |

    15. 3. 2007 15:31

    Už zase :0(((((,omlouvám se :0)))

  • Anonym
    Anonym |

    15. 3. 2007 15:23

    Paní Poláková já si dělám marcipán ze sušeného mléka (plnotučné !!!!) a cukr moučky 1:1,kapku mandlové trestě,oleje,lžička medu a pár kapiček vody(s vodou opatrně,at nemáte z toho kaši).Před dvěma lety jsem si myslele,že neupeče ani bábovku,natož tento dort,a ejhle, mě to začlo bavit :0)

  • ANNA POLÁKOVÁ
    ANNA POLÁKOVÁ |

    15. 3. 2007 14:42

    pane jo, kloubouk dolu, nádhera.Já se zmohla maximálně na panenku (obrácená bábovková forma). Na tohle bych asi neměla. Chci se zeptat jak děláte marcipán na figurky, u nás je málokdy k dostání hotová marcipánová hmota.

  • Monika
    Monika |

    15. 3. 2007 13:30

    Vlasti, musím tady na tebe ostatním prásknout, že na to, že jsi mladá (22 roků) a ještě k tomu nevyučená cukrářka, tak si myslím, že to opravdu zaslouží pochvalu. A nejen, že ten dort krásně vypadá, ale byl i mňam.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    15. 3. 2007 13:12

    Vlastička, krásne:))))

  • Vlasta Vejvodova
    Vlasta Vejvodova |

    15. 3. 2007 12:08

    No fuj,už jsem to zase napsala anonymem!

  • Anonym
    Anonym |

    15. 3. 2007 12:06

    Šárko,ale i všem moc děkuji za chválu.Ty figurky si dělám sama,chce to dost trpělivosti :0).Jak píšete,je to kvůli pevnosti.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    15. 3. 2007 11:49

    Vlasti , oba dorty jsou opravdu moc hezké.Ty figurky si modelujete sama? To jste teda dobrá.Jen se chci zeptat,malý korpus šleháte klasicky , tak jak to dělám i já - celá vejce .Ale velký korpus děláte s bílky zvlášť. Má to být k vůli pevnosti nebo proč ? Díky

  • Světlana
    Světlana |

    15. 3. 2007 10:54

    ...je to moc hezký...

  • ELA
    ELA |

    15. 3. 2007 10:54

    Vlasti, to je BOMBA!!!! klobouk dolu

  • Monika
    Monika |

    15. 3. 2007 10:33

    Vlasti, fakt krása.

  • Oli
    Oli |

    15. 3. 2007 10:32

    Co k tomu dodat? Prostě nádhera!

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    15. 3. 2007 09:20

    Fotku budou, vydržte, nestíhám.

  • Vlasta Vejvodova
    Vlasta Vejvodova |

    15. 3. 2007 09:05

    kuchařko,kde jsou fotky ?Děkuji

  • cicolina
    cicolina |

    15. 3. 2007 09:01

    Jé, to by si zasluhovalo i foto, stejně i ten dort s motýlkama....;-)

Poslední navštívené:

Abecední seznam: