Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Nadrobno posekanou cibuli zesklovatíme na 2 lžících oleje. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme zrníček, pokrájíme a spolu s bobkovým listem přidáme k... více o Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Panenky omyjeme a osušíme, do masa vetřeme sůl, pepř a papriku. Polovinu plátků šunky rozložíme vedle sebe, poklademe masem, zakryjeme zbylou šunou a... více o Vepřové panenky se šunkou
Plátky těsta necháme oddělené rozmrazit. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Krabí maso nahrubo posekáme. Ve woku rozehřejeme olej a... více o Jarní závitky s krabím masem
Kapustičky očistíme, u stopky seřízneme a povaříme 5 minut v osolené vodě. Poté je scedíme, necháme okapat a vývar si zachytíme. Rozehřáté máslo... více o Uzené kotlety s růžičkovou kapustou
Buřty nařízneme a vložíme plátek cibule a jednu feferonku. Naskládáme do pekáčku zalijeme kečupem a pivem. Ve vyhřáté troubě pečeme tak dlouho, až... více o Pivní buřty
Sledě vykucháme, očistíme, odstraníme páteř a kosti. Několikrát je opláchneme studenou vodou, zalijeme mlékem a necháme 24 hodin odležet. Houby... více o Sledi nadívaní houbami
Řízky opláchneme, osušíme a lehce naklepeme. Na rozehřátém tuku se lžící oleje řízky po každé straně osmažíme. Osolíme, opepříme a narovnáme do... více o Vepřové řízky s mozzarellou
Maso vložíme do misky, přidáme strouhanku, vejce, na kostičky nakrájený sýr, nasekaný česnek a směs důkladně zpracujeme. Dochutíme solí, pepřem a... více o Hovězí biftečky s ovčím sýrem
Vepřová žebírka osolíme, podlijeme vodou a pečeme při teplotě asi 200 °C 40-50 minut. Neustále poléváme šťávou, která se vysmaží. Během pečení si... více o Pikantní žebírka
Kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme přidáme sůl, koření, solamyl, utřený česnek, zamícháme a vložíme maso. Necháme 24 hodin uležet... více o Marinovzne rizky
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studeným bujonem a za stálého míchání uvedeme do varu. Dochutíme solí, pepřem a kari... více o Sola s kari omáčkou
Na pánvi rozpálíme sádlo, na něm osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka asi 3 minuty opékáme.... více o Pivní guláš
Na kostky nakrájené maso smícháme, se lžičkou sladké papriky, solí, pepřem a polovinou nadrobno nasekaného česneku. Přikryté necháme přes noc... více o Cikánský guláš
Chobotnice propláchneme vodou, osušíme a nakrájíme na kolečka široká asi 1 cm. V míse smícháme všechny ostatní přísady a v této směsi kolečka... více o Smažené chobotnice
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nakrájenou papriku a 5 minut povaříme, poté přidáme... více o Farmářský guláš
Celer a maso pomeleme, přidáme ostatní suroviny a propracujeme. Vytvarujeme karbanátky, které po obou stranách opečeme na rozehřátém oleji. Podáváme... více o Kuřecí karbanátky Texas
Maso odblaníme a dáme na hodinu do mrazničky. V polozmrzlém stavu je nakrájíme na 24 velmi tenkých plátků. Cibulovou nať omyjeme, nakrájíme na stejnou... více o Hovězí rolky negi-maki
Maso zavineme a ovážeme nití. Citronovou šťávu smícháme se solí, pepřem, paprikou a maso pokapeme. Necháme 15 minut odležet, pak je osušíme a při... více o Krůtí medailonky na kari
Citrony vydrhneme, tence oloupeme a vymačkáme šťávu. Citronovou kůru nakrájíme na nudličky. Omytá, osušená stehna rozdělíme na dvě části, osolíme a... více o Kuřecí stehna s citronem a rozmarýnem
Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme... více o Vepřové bavorské závitky
Maso omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme ji na hovězí plátky společně s bobkovým listem, zrnky pepře, nového... více o Hovězí pečeně na divoko
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Maso poklademe nejprve slaninou, na ni rozdělíme plátky žampionů, pak párek a... více o Babiččiny závitky
Mleté maso uněteme s předem namočenou a vymačkanou žemlí, polovinou cibule, osolíme a opepříme. Utvoříme 8-10 karbanátků. Každý karbanátek ovineme... více o Mleté medailonky na kapustě
Maso nakrájíme na menší kostky, lehce naklepeme a naložíme na půl hodiny do směsi oleje a koření. Pak jednotlivé kousky masa napichujeme na jehlu... více o Ďábelské špízy
Všechny druhy ryb zbavíme kůže, kostí a nakrájíme je na kousky. Vše vložíme do mísy, přidáme cibulky a na plátky nakrájené olivy. Na oleji zlehka... více o Španělská směs uzených ryb
Nakrájíme si kuřecí řízky na kostičky, osolíme je a posypeme kari kořením. Rozpálíme tuk a kuřecí kousky osmahneme. Podle potřeby a barvy ještě... více o Kuřecí řízky
Nakrájíme si kuřecí řízky na kostičky, osolíme je a posypeme kari kořením. Rozpálíme tuk a kuřecí kousky osmahneme. Podle potřeby a barvy ještě... více o Těstoviny Eistan
Očištěné maso opláchneme, nakrájíme na nudličky, osolíme, vložíme do kastrolu na rozpuštěnou, na nudličky nakrájenou slaninu a opečeme. Po chvíli... více o Tokáň
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na slanině, přidáme porce králíka, osolíme, přidáme ostatní koření a králíka po všech stranách opečeme. Potom mírně... více o Králík na cibuli
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji orestujeme. Do mléka Tatra zamícháme rozetřený stroužek česneku. Zvlášť usmažíme 5 bramboráčků. Na... více o Hospodářův řízek
Vejce uvaříme natvrdo, podélně je rozkrojíme a žloutky vyjmeme. Žloutky ušleháme s máslem, sardelovou paastou a trochou kari koření. Půlky vajíček... více o Pštrosí vejce
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme je na horké máslo a po obou stranách opékáme dozlatova asi 8 minut. Polijeme vínem. Žloutky... více o Gratinované krůtí řízky
Maso vymícháme spolu s vejcem, kořením a 1 dl vody. Zahustíme zelím a strouhankou a vytvarujeme hladké kulaté placičky, které zvolna opečeme na oleji... více o Sekané znojemské biftečky
Maso naklepeme, osolíme a potáhneme slaninou a česnekem. V kastrolu rozpálíme kousek másla, vložíme maso přilijeme 2 lžíce octa, 3 lžíce vína, trochu... více o Florentinské hovězí
Maso naklepeme. Připravíme si těstíčko: všechny igredience a solamylu tolik, aby těstíčko bylo řidší. Maso obalimé v těstíčku, dáme do misky a zbytek... více o Rošťáci
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky... více o Kapr na černo
Vykostěné rybí maso umeleme na masovém strojku. Přidáme sůl, vejce, koření, utřený česnek, mléko a zahustíme strouhankou. Uděláme dvě šišky, vložíme... více o Sekaná z mořských ryb
Kuře nakrájíme na čtvrtky, stehna ohneme a sepneme špejlí, křdla zalomíme dozadu, čtvrtky osolíme, obalujeme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji. ... více o Kuře smažené v těstíčku
Maso rozdělíme po 100 g steakách a na každý plát masa rozdělíme šunku a sýr - vše nakrájené na plátky. Potom přidáme uzeného lososa a zavineme. Po... více o Fjord
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce a podle potřeby strouhanku. Prohněteme a z těsta vytvoříme váleček, který krájíme na asi 1cm široké... více o Opravdu rychlé masové placičky
Uvařte dle návodu sáček s rýží. Můžete jí také uvařit v kari. Do uvařené rýže zamíchejte tuňáka, na malé kostičky nakrájenou okurku, rajče, papriku,... více o Salát z tuňáka
Těstoviny vaříme 15-20 minut v osolené vodě, scedíme. Uvařené těstoviny propláchneme pod studenou vodou a necháme vychladnout. Sýr nakrájíme na... více o Mušle s rajčaty a sýrem
Slanečky nakrájíme na menší kousky, kysané zelí překrájíme, okurky a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Ve velké salátové míse vše smícháme a spojíme... více o Slanečkový salát se zelím
Úhoře vykucháme, očistíme, stáhneme z kůže, opláchneme a nakrájíme na kousky. Vložíme do mísy, polijeme olejem a promícháme. Kopr a petrželku... více o Úhoř na víně
Maso nakrájíme na menší plátky, naklepeme, potřeme olejem a uložíme do lednice tak na 2 hodiny odležet - pozor, nesolíme, ani nepepříme. Nakrájíme... více o MASO SE ŽAMPIONY A CIBULÍ
Osm zelných listů povaříme 3 minuty v osolené vodě, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Maso omyjeme, osušíme, opečeme ze všech stran na lžíci... více o Vepřová panenka v zelném závitku na víně
Víno ohřejeme a rozpustíme v něm zrnitý vývar. Na hodinu do něj namočíme sušené ovoce, skořici a hřebíčky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do masa... více o Vepřová pečeně se sušeným ovocem
Šalotky nakrájené na čtvrtky necháme v širokém kastrolu zesklovatět na másle. Přidáme zelí, pomerančovou šťávu a nové koření. Osolíme, opepříme a... více o Kapr s kysaným zelím
Filety omyjeme, osušíme a obalíme slaninou. Na kostičky nakrájené šalotky zasklovatíme na dvou lžících másla. Přidáme filety a krátce opečeme.... více o Štika ve vinné omáčce
Máslo rozdělíme na tři díly. Prolisovaný česnek a nadrobno posekané bylinky (až na dvě lžíce) vmícháme do první části másla, okořeníme. Hmotu... více o Bylinkové, krabí a sýrové máslo