Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Postup je velmi jednoduchý, popíšu tak, jak předvedl Láďa Hruška. Na mírném ohni ohřejeme mléko a připravíme pudink. Po zhoustnutí do něj vmícháme... více o Tvarohový desert - termix dle Ládi Hrušky
Naprosto jednoduchý postup, který v tv předvedl inspektor Láďa Hruška - Banán rozmačkal přes vidličku, přidal dvě vejce a vidličkou poctivě vyšlehal.... více o Dietní palačinky dle Ládi Hrušky
Tuk si utřeme nejprve s cukrem. Nejdřív ručně, poté vyšleháme do pěny šlehačem. Do misky pak přidáme postupně zbylé suroviny - žloutky, hrnek... více o Kakaové sušenky dle Ládi Hrušky
Kromě másla a rumu, všechny ingredience hezky zpracujeme ve vláčné těsto. To pak pod utěrkou na teplém místě, ponecháme půl hodiny kynout. Když nám... více o Nesmažené koblihy dle Ládi Hrušky
Recept je velmi jednoduchý. Začneme tím, že si úhledně vyválíme listové těsto. Podle talíře, který položíme na těsto, vykrojíme z těsta kolo, které... více o Nugátové croissanty dle Ládi Hrušky
Rýži operte a dejte do hrnce pokud možno s nepřilnavým povrchem. Zalijte mlékem a trochou vody, přidejte cukr a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a... více o Limetková mléčná rýže s kokosem
Listové těsto vyválíme do velikosti nízkého velkého plechu na pečení a přeneseme ho na pečící papír nebo fólii. V misce si vyšleháme vejce se... více o Křehké ořechové tyčinky z listového těsta
Zceďte kešu oříšky a rozmixujte je na pastu. Vymačkejte štávu z pomerančů - měl by jí být něco přes šálek. Pokud jí bude víc, přidejte trochu víc chia... více o Chia dezert s pomerančem
Chia jsou černá semínka šalvěje hispánské, která na sebe vážou vodu a tím pomáhají udržovat tělo hydratované. Obsahují spoustu vlákniny, zinek, hořčík... více o Chai chia s ovocným přelivem
Do misky nebo dortové formy vyložené fólií nebo vymazané tukem či olejem naskládáme vrstvu piškot, kterou potřeme vrstvou smetany nebo jogurtu (můžeme... více o Rychlý smetanovo-čokoládový dezert
Korpus: vejce, kefír, cukr, olej, kakao, mouku a kypřidla dáme do mísy a vše dobře vyšleháme na hladké těsto, které nalijeme do vymazaného a moukou... více o Míša řezy - jen dvě vejce: po našem
V kastrůlku rozmícháme na mírném plameni za stálého míchání máslo s mlékem, cukrem, kakaem a pudinkovým práškem (plnější lžíce). Vše necháme krátce... více o Jednoduchá vařená poleva
Korpus: do mísy rozklepneme vejce, přilijeme kefír a olej, přisypeme cukr, kakao, mouku s kypřidly a vše promícháme na hladké těsto, které nalijeme do... více o Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po našem
Postup si pamatuji z tv, kde ho předvedl inspektor Láďa Hruška, je to více než snadné. Připravíme si již koupený korpus a dáme stranou. Smetanu,... více o Třepací fofr dort dle Ládi Hrušky
Láďa Hruška postupoval takto - všechny ingredience včetně ovoce smíchal postupně v míse a vytvoříl z toho těsto. Tekuté těsto nalil do nádoby, která... více o Bublanina z mikrovlnky dle Ládi Hrušky
Jeden z top receptů co Láďa Hruška předvedl, ocení ho jistě skoro každá domácnost! Postup je více než jednoduchý, smetanu vyšlehat, potom tvaroh... více o Domácí pribiňák dle Ládi Hrušky
Hlubší plech si vyložíme pečícím papírem. Z másla, mouky a cukru si umneme drobenku. Připravíme si ovoce, v případě, že máme větší kusy, tak ho... více o Ovocný koláč s drobenkou bez kynutí
Mléko s cukrem a pudinky uvaříme dle návodu do hustého pudinku, který odstavíme a ještě do horkého vmícháme máslo, které necháme mícháním volně a bez... více o Domácí kokosový pribináček
Ze surovin udělám kynuté těsto (je jedno, jestli v pekárně nebo ručně) a nechám vykynout. Po vykynutí vyválím na silnější plát, z kterého vykrajuji... více o Koblížky jako z obchodu
Sušenky a cukrářské piškoty rozdrťte najemno - neměly by tam být žádné výraznější větší kousky. Smíchejte s cukrem, lžičkou pomerančového extraktu a... více o Cheesecake z červeného pomeranče
Vanilkové lusky vložte do čisté úzké a vyšší skleničky a zalijte vodkou a pevně uzavřete. Nechte alespoň 6 týdnů odležet v temnu. Když si vzpomenete,... více o Domácí vanilkový extrakt
Z této dávky by vám mělo vyjít okolo 60 mini knedlíčků - na jeden potřebujete cca 8-10 gramů těsta. Množství a druh ovoce pro náplň si zvolte sami -... více o Mini ovocné knedlíčky s physalis
Troubu předehřejte na 180°C. Piškoty a sušenky nadrťte na jemnější směs (např. v robotu), přidejte cukr a rozpuštěné máslo a promíchejte. Touto směsí... více o Limetkové mini pies
Budeme potřebovat pomazánkové máslo, sůl a stejné množství polohrubé mouky, jako máme pomazánkového másla. Vezmeme si mísu a vše do ní nasypeme a... více o Tátův štrůdl dle Ládi Hrušky
Všechny suroviny smícháme v těsto. Hněteme minimálně deset minut, toto těsto musí být opravdu vláčné. Připravíme si těsto na vál a rozválíme asi na... více o Boží milosti dle Ládi Hrušky
Všechny ingredience si smícháme v misce a hnětením vypracujeme v těstíčko. Použijeme hrnek o objemu půl litru, který vymastíme a vysypeme hrubou... více o Bábovka do hrnku dle Ládi Hrušky
Zemlbába do kapsy je tak snadná, asi jako když si připravujete tousty. Takže si rozložíme plátky toustového chleba a potřeme je máslem. Oloupaná... více o Zemlbába do kapsy podle Ládi Hrušky
Jablka oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a nastrouháme na struhadle. Spíše na jemno. Poté zahustíme moukou. Tuto směs prohněteme, aby byla spíše... více o Jablečňáky s perníkem dle Ládi Hrušky
Všechny suroviny důkladně smícháme v míse a nalijeme do formiček (pokud budete používat papírové doporučuji dát třeba 2 na sebe pro větší stabilitu, a... více o Ořechové fit muffiny
Toto je rozhodně nejlepší recept jaký Láďa Hruška zatím představil. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku a mléko ve kterém jsme předtím nechali... více o Pudinkové šneky dle Ládi Hrušky
Připravíme si hrnec a rozpálíme plotnu na nižší stupeň. Mléko nalijeme do hrnce. Připravíme si misku, ve které utřeme žloutky s cukrem+vanilkovým... více o Domácí zmrzlina dle Ládi Hrušky
Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme ostatní ingredience - vejce, jogurt, kokos a mandle a důkladně promícháme. Posypeme mandlemi a kokosem... více o Zdravý dietní dort
Na másle orestujeme jablka, přidáme k nim rozinky a med (nebo cukr) - můžeme nechat lehce zkaramelizovat. Potom zalijeme mlékem a vodou a nasypeme... více o Ovesná kaše s jablky, rozinkami a skořicí
Těsto: Smícháme mouku, cukr, kakao a pomalu vmícháme vejce, mléko, olej a kypřící prášek. Vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu (nebo na pečící... více o Eskymo
Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do menší misky, žloutky do větší, kde budeme dělat těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme... více o Lahodné vafle
1.Krok:Sypkou směs(hlad.mouku,moučkový cukr a kakao)dáme do misky a promícháme vidličkou tak,aby ve směsi nebyly žádné hrudky. 2.Krok:Tekutou směs... více o Rychlé brownies
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak... více o Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme kefír, rozpuštěný tuk a promícháme. Vsypeme kokos, mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme... více o Kokosová bábovka s kefírem
Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část!) a z citrónů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140 -... více o Citronový nebo pomerančový krém - pikantní
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme máslo se žloutkem a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout asi půl hodiny. Z... více o Křehký ořechový dort (řez)
Oba druhy mouky promícháme s práškem do pečiva. Přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto, ze kterého si asi 5 lžic odebereme. Zbytek těsta nalijeme... více o Strakatá buchta
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Z celého listového těsta vypracujeme na vysypaném válu placku tak velkou, aby o něco překrývala připravenou formu k pečení (zbytek se použije na... více o Svěží koláč s lesním ovocem
Smíchejte mouku s kokosem a pak i salkem. Přidejte dvě třetiny nastrouhané kůry z limetky a 2 lžíce limetkové šťávy. Pořádně promíchejte. Lžičkou... více o Limetkové kokosky
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého... více o Cheesecake z domácí lučiny
Žloutky ušleháme s horkou vodou do husté pěny, postupně přišleháme olej, krupicový a vanilkový cukr a rum. Do této hmoty lehce vmícháme mouku... více o Hrníčková rumová bábovka
Ořechy v troubě nebo na suché pánvi opražte a nasekejte na kousky. Cukrářské piškoty nadrobte a smíchejte s ořechy. Naplňte skleničky ořechovou směsí,... více o Limetková pěna s ořechy
Větrníky na plech: ve vroucí osolené vodě necháme rozpustit tuk, pak ztlumíme plamen, naráz nasypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří... více o Větrníky na plech - karamelové řezy (kremeš)
Všechny suroviny včetně rozpuštěného másla nebo Hery dáme do mísy a ušleháme do hladka. Nalijeme do vymazané bábovkové formy a pečeme na cca 180°C.... více o Bábovka z kefíru hrníčková
Do pekárny dáme vlažné mléko, rozpuštěné tuky a žloutky. Pak nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru, Dále do jednoho rohu pekárny... více o Výborná vánočka nebo mazanec, lze upéct i v pekárně