Voňavý sirup z bezinkových květů

Hodnocení:

Moje:

10 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 40
      ks bezové květy
    • 80
      g kyselina citronová
    • 3
      ks citron 3–4ks, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý
    • 2
      kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Obr. 1**
2
Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dvaapůl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.
3
**Obr. 2**
4
Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
5
**Obr. 3**
6
Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
7
**Obr. 4**
8
Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.
9
----
10
//(Foto: Karel Kita)//
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • alkantar
    alkantar |

    17. 6. 2016 12:25

    Už několíkátý rok podle tohoto receptu dělám skvělý sirup, lze požít i třtinový cukr nebo med ;c)

  • Kristýna
    Kristýna |

    15. 6. 2016 19:36

    Sirup je fakt bomba! Jen jsem tam místo bílého cukru dala třtinový a nemá to chybu!

  • Tereza
    Tereza |

    13. 6. 2016 20:21

    Loni jsem ho vyzkoušela a byl výborný..čím později jsme ho pili, tím byl lepší..díky za super recept

  • Petra
    Petra |

    7. 6. 2016 14:39

    Také se přidám ráda se svojí recepturou, která je osvědčená od babiček a recept je skvělý :) Květy neoplachuji, nepoužívám kyselinu citrónovou a aby se nekazil, přidávám pár kapek alkoholu. Recept na Bezový sirup předávám tady: http://milujemebylinky.cz/recept-na-bezovy-sirup/, ráda se podělím a budu ráda, když se budete inspirovat a sirup si také vyrobíte. Petra

  • Káťa
    Káťa |

    1. 6. 2016 17:07

    Ze zkušenosti několikáletého sirupování mám dojem, že nejlepší chuť sirup dostává až tak někdy v prosinci, kdy splyne chuť cukru s bezinkama a má to už ten správný ucelený říz. Jinak já také dávám pod víčko na hladinu kávovou lžičku pálenky a kyselinu citronovou nepřidávám vůbec. Pro lepší chuť rozhodně upřednosňuji třtinový cukr.

  • Káťa
    Káťa |

    1. 6. 2016 17:06

    Ze zkušenosti několikáletého sirupování mám dojem, že nejlepší chuť sirup dostává až tak někdy v prosinci, kdy splyne chuť cukru s bezinkama a má to už ten správný ucelený říz. Jinak já také dávám pod víčko na hladinu kávovou lžičku pálenky a kyselinu citronovou nepřidávám vůbec. Pro lepší chuť rozhodně upřednosňuji třtinový cukr.

  • Hanka
    Hanka |

    1. 6. 2016 11:52

    Mám dotaz.Co je to bergamot citronový? A jak se používá? A kde se prodává? Zkoušela jsem pěstovat citronovou trávu,ale moc se nezdařilo.Nebyl by oddenek,nebo kopeček? Za odpověď.Hanka.windelkal@seznam.cz

  • žaneta
    žaneta |

    30. 5. 2016 11:13

    lehce připálený?,

  • Rypák
    Rypák |

    29. 5. 2016 10:33

    To je ale chytrá ta Ivanka, asi blondýnka, že??? :-) :-D :-D

  • Anna
    Anna |

    18. 6. 2015 22:44

    Děkuji za odpověď, je to možné, sbírala jsem u silnice, kde sice žádná auta nejezdí, ale možná to bylo tím. Po čase, kdy se sirup odležel se chuť zlepšila. Příště bych dala méně kyseliny citronové. Anna

  • Pracující mládenec
    Pracující mládenec |

    16. 6. 2015 14:18

    Vynikající. Ovšem rok je hrooozně dlouhý a já mám zatím jen 27 lahví a jezinky&bezinky odkvétají!!!

  • JanaJanska
    JanaJanska |

    15. 6. 2015 21:25

    Je naprosto zbytečné přidávat kyselinu, stačí bohatě citrony a cukr-konzervanty dostačující. Na 3l vody dávám 2oloupané, vymačkané a zbytek nakrájený, někdy 1pomeranč pro chuť, 40ks květů nechám louhovat do druhého dne. Pak přecedím přes plátno, přidám cukr, zahřeji k bodu varu a do rozpuštění cukru a slévám do lahví. Jako čepičku přiliji 1pol. lž. vodky, zavíčkuji a hotovo.

  • Miluše
    Miluše |

    15. 6. 2015 14:36

    Dávkuje se opravdu 1 litr + 1 kg cukru!!!

  • ivana
    ivana |

    13. 6. 2015 10:02

    V receptu je 2 krát napsaný cukr jednou na začátku 1,5-2kg a pak že se dávkuje na 1l -1kg tak nevim asi dám tu druho variantu <3

  • marie
    marie |

    12. 6. 2015 00:01

    no přece to nevyhodíte..tak bude syrup tmavší do lahve to..naliju thodně teplé,a položit lahve je vyzkoušené..a šup s nima do sklepa..též jsem brala nedavno poslední ze starých zásob..Konzervant je cukr..i kys.citronová

  • Veronika
    Veronika |

    11. 6. 2015 12:56

    To může být z citronu nebo také kvalitou květů. Záleží na tom, kde jste sbírala. My pro takové věci jezdíme hooodně daleko od civilizace.

  • Dita
    Dita |

    10. 6. 2015 21:50

    Vynikající, hned jsem naložila další dávku :)

  • Dita
    Dita |

    10. 6. 2015 18:40

    Vynikající :) ..jdu na další várku :)

  • Dita
    Dita |

    10. 6. 2015 18:38

    Vynikající :-) ..jdu na další várku :-)

  • Pavla
    Pavla |

    10. 6. 2015 15:37

    Povedl se,je výborný. Ze 2l vody a 2kg krystalu mám cca 3l sirupu. :-) :-) :-)

  • Maja
    Maja |

    10. 6. 2015 07:52

    My dáváme do pět lahví a do mrazaku. A vydrží dlouho :-) .

  • Katka
    Katka |

    9. 6. 2015 17:16

    stačí zakápnout alkoholem - používám vodku - je bez vůně a ta kapka se v tom ztratí. V temnu a chladnu vydrží i 2 roky

  • Lenka
    Lenka |

    8. 6. 2015 19:53

    ahoj, já sirup vůbec nedělám v horké podobě. Jen ho lehce zahřeju, když chci, aby se mi rychleji rozpustil cukr. Sirup dávám do láhví od alkoholu. Jestli máte poblíž nějakou hospůdku, tak určitě nějaké získáte. A třeba od vodky se aspoň nemusíte bát, že byste je špatně vypláchli (aspoň tedy poprvé). Sirup mi tak kolikrát dlouho vydržel. Teď jsem ho měla možnost mít v lednici, tak teď ještě máme loňský. Ale určitě jsem si všimla jedné věci, že ideální je lahve položit. Takže, když nezůstane nějaký binec v lahvi, tak vydrží. Vždy se mi zkazily je ty, co byly na stojáka a tím víčkem tam prostě něco proleze. Takže vyzkoušet, zda víčko dobře těsní a je napůl vyhráno.

  • Lenka
    Lenka |

    8. 6. 2015 18:25

    Měla jste citrony se slabou,nebo silnou kůrou? Známá to dělala s těma silnýma a měla to hořké a se slabýma už to měla v pořádku....

  • momik
    momik |

    7. 6. 2015 13:07

    Já jsem loni měla 15 litrů, nezavařovala jsem nic, i když mi některé víčko taky úplně nechytlo, ale poslední lahev jsem otvírala v březnu a nic mu nebylo...

  • Zuzka Tůmová
    Zuzka Tůmová |

    7. 6. 2015 11:28

    Já dávám sirup do pet lahví a do mrazáku.Vydrží tak dlouho a je skvělý. :-)

  • aventador
    aventador |

    6. 6. 2015 19:45

    do plastu rozhodně NE. zkysne mam to vyzkoušené.

  • Hanka
    Hanka |

    6. 6. 2015 10:00

    Mě jednou poradili, že mám na vrch do sklenice ještě kápnout cca lžičku nějakého alkoholu, rumu nebo slivovice a ono to v poho vydrží, dávala jsem slivovici a v poho vydrželo do zimy :)

  • Anna
    Anna |

    6. 6. 2015 07:30

    Dobrý den, zkusila jsem recept a sirup má poněkud zvláštní chuť. Když si přivoním smrdí lehce " po gumě" a chuť má trochu zvláštní ocas. Nevíte čím to je? Děkuji

  • lucie mazerova
    lucie mazerova |

    4. 6. 2015 13:57

    dobry den na kolik lahvi je tento recept mam tri sklenene sedmicky od dzusu bude mi to stacit dekuji za odpoved

  • Hanka
    Hanka |

    3. 6. 2015 16:27

    Dobrý den, já mám dnes 20 litrů a taky řeším konzervaci, naleju to hned horké do vymytých sklenic a zavíčkuju (čisté suché víčko, okolo víčka i hrdlo lahve) otočím dnem vzhůru a budu doufat, že to chytne, kdyby ne tak zavařím. Do první dávky před týdnem jsem dávala nahoru tequilu (alkohol co jsem nasla :-P ) a snad to vydrží, ten tvrdý alkohol po chvíli udělá nahoře takovou vrstvu, jde to vidět .. zatím to mám při pokojové teplotě a vypadá to OK

  • Hanka
    Hanka |

    3. 6. 2015 14:53

    Já bych to už nechala být :) dej to do tmavého a chladného sklepa... mělo by to vydržet. Babička tak před 14 dny vytáhla jednu sklenku ze sklepa a i po 2 letech byla luxusní :)

  • Hanka
    Hanka |

    3. 6. 2015 14:51

    Já bych to buď znovu zavařila - už v těch sklenicích, případně něco šoupla do ledničky. Ale pokud ses skutečně držela receptu a je to dobře udělané, tak to vydrží i v chladném sklepě bez dalších tepelných úprav. Babička to vždy připraví a sleje do litrových skleněných lahví a nechá to v chladné sklepě celý rok. Před 14 dny vytahovala jednu láhev 2 roky starou a vše bylo OK :) Mňamka :)

  • Hanka
    Hanka |

    3. 6. 2015 14:51

    Já bych to buď znovu zavařila - už v těch sklenicích, případně něco šoupla do ledničky. Ale pokud ses skutečně držela receptu a je to dobře udělané, tak to vydrží i v chladném sklepě bez dalších tepelných úprav. Babička to vždy připraví a sleje do litrových skleněných lahví a nechá to v chladné sklepě celý rok. Před 14 dny vytahovala jednu láhev 2 roky starou a vše bylo OK :) Mňamka :)

  • Lucka
    Lucka |

    3. 6. 2015 10:47

    nebo zda sirup znova převařit a nalít do sklenic, pak protřepat a teprv otočit víčkem dolů a nechat vychladnout? toto mi poradila babička, ale nevím, zda je dobré to po dvou dnech znova vařit.. co myslíte? nebo to zbytečně moc řeším? a vydrží mi to i tak, když je to prostě uzavřené a má to silnou koncentraci cukru?

  • Lucka
    Lucka |

    3. 6. 2015 09:26

    Ahoj, potřebovala bych radu.. dělala jsem sirup dle postupu poprvé (ale bohužel ve velkém) a při otevření láhví jsem zjistila, že nejsou až tak utěsněné, jak jsem předpokládala (myslela jsem, že to tím horkem nějak "vcucne" to víčko a udělá se tam ten potlak, jak znám ze zavařenin). Takže láhve jdou lehce odšroubovat a nechtěla bych aby se mi takové množství zkazilo. myslíte, že to vydrží i tak a vzhledem ke koncentraci cukru s eto nezkazí, nebo naopak bych to měla zkusit zavařit jako klasickou zavařeninu i po dvou dnech kdy je to nalito? (a tím znovu převařením ve sklenicích by se to utěsnilo). Děkuji za veškeré rady a návrhy.. Štávy mám 25l, ale nemám v okolí tolik známých co bych jim to rozdala, proto bych ráda, sklenice opravdu, byť dodatečně utěsnila, aby to vydrželo aspoň to zimy..) O:-)

  • Hanka
    Hanka |

    2. 6. 2015 17:56

    Dobrý den, a když to místo pasterizování převařím ( s tím cukrem) je výsledek stejný nebo horší .. právě mi chladne 10 litrů vody s kyselinou ... chtěla bych to právě taky dát do flašek od alkoholu místo zavařování .. díky za odpověď

  • Hanka
    Hanka |

    2. 6. 2015 17:56

    Dobrý den, a když to místo pasterizování převařím ( s tím cukrem) je výsledek stejný nebo horší .. právě mi chladne 10 litrů vody s kyselinou ... chtěla bych to právě taky dát do flašek od alkoholu místo zavařování .. díky za odpověď

  • Vlasta
    Vlasta |

    2. 6. 2015 10:57

    Uchování sirupu: všechy sirupy (bezinkový, meduňkový, mátový, jablečný, třešňový) v hrnci pasterizuji na max. 80 stupňů, naliju až po vrch do sklenic třeba od rumu), zašroubuju a naležato nechám vychladnout. Po otevření musí být v lednici. Jinak nic nepočítám, prostě to jenom zaleju a dál už je to stejné (na litr tekutiny kilo cukru). tak ať se daří 8-)

  • Silvuška
    Silvuška |

    2. 6. 2015 08:21

    Ahojky, dělám taky takový sirup, akorád už ho na konci nepřevařuji. Dávám do 1l PET lahve. Uskladnuji v ledničce. V teple může skvasit. :-)

  • Klára
    Klára |

    2. 6. 2015 06:34

    DObrý den do čeho je nejlepší sirup ukládat? olastové flašky od vody mohou být?

  • famfulínek
    famfulínek |

    31. 5. 2015 18:12

    Nepřečetla jsem si to pořádně a zalila květy dost teplou vodou, tak mi trošku ztmavly. Teď nevím, jestli to mám raději vyhodit a uděla znovu, nebo jestli to nevadí. O:-)

  • Hanka
    Hanka |

    28. 5. 2015 09:22

    Nechala jste v citronu pecky?, to muze byt ono. Ja jich ted vetsinu vyndala ale ne vsechny, tak snad to nebudu mit taky hořké, je to peckama.

  • Karel
    Karel |

    27. 5. 2015 22:37

    Mám ho též kyselý. V příští várce snížím množství kyseliny citronové.

  • Verča
    Verča |

    27. 5. 2015 21:46

    Moc prosím. Loni jsem dělala. Byl suprový. Jen jsem uložila do sklepa (krom dvou falšek, které jsme stihly vypít) a zkvasilo mi to. Měla jsem dokonce i na vrchu trochu rumu jako konzervaci. Jak je to možné??? Letos se na to chystám také, ale mám z toho docela strach. Poraďte :-[ Moc díky ;-)

  • Gábina
    Gábina |

    27. 5. 2015 13:18

    První zkouška, výborný !!! Navinulá, voňavá chuť, chutná nám všem! Díky za tip... :-)

  • Jana
    Jana |

    27. 5. 2015 11:35

    já jej ještě letos nedělala,ale pokud si pamatuji,vždy chutná spíš kysele než se všechny chutě propojí a zkusila jste jej ochutnat i v ředěném stavu? tento recept používáme se sestrou již několik let a nikdy problém

  • p
    p |

    25. 5. 2015 19:34

    hořký. kůru jsem dobře omyla, květy čerstvé, tak proč?

  • j.
    j. |

    21. 5. 2015 08:08

    .....kyselý, ač dávkování podle receptu...takže za stálého míchání vylito do záchoda... :-(

  • Mr.michaler
    Mr.michaler |

    14. 5. 2015 19:31

    není ten časovej údaj trošku blbje 10 min a pak tam máš nechte 24h

  • Liba
    Liba |

    25. 6. 2014 19:29

    ...už to vidím v popisu 2,5-3l vody.

  • Liba
    Liba |

    25. 6. 2014 19:27

    Ahoj, kolik litrů vody je potřeba na toto množství květů ? Liba

  • Barus007
    Barus007 |

    24. 6. 2014 16:36

    Naprosto super:) První pokus bezinkového sirupu a dopadl perfektně:)

  • Kačka
    Kačka |

    22. 6. 2014 18:18

    Taky jsem ho zkusila když jsem tu četla ty recenze, ale je strašně kyselý, i když jsem přidala cukr a dělala přesně podle receptu :-( Ve vodě se mi pak studený nerozpouští a je u dna :-(

  • Markéta
    Markéta |

    15. 6. 2014 19:05

    Výborný recept. Právě jsem sirup dokončila a všem moc chutná! :-) Také doporučuji!

  • veronika
    veronika |

    15. 6. 2014 15:18

    Ahoj, vyzkoušela jsem tento sirup a je senzační! Pěnu co se udělala na povrchu jsem sebrala a hned si z ní vyzkoušela limonádu. Výborná. Na to sbírání by byl šikovný džbánek na oddělování tuku od výpeku při pečení, ale sběračkou to taky šlo. ;-) Doporučuji .

  • Katka Blažková
    Katka Blažková |

    13. 6. 2014 22:42

    Přečetla jsem 3 různé návody. Cestou do kuchyně se mi to všecko popletlo a část květů jsem zalila horkou vodou. Zhnědly. :-S Co s tím? Zalila jsem to pak studenou a uvidím, co z toho vyleze. Má cenu ten sirup dodělat? Děkuji předem za odpověď. Dělám ten sirup letos poprvé :D No, a je pátek 13náctého se vším všudy!!!! O:-)

  • Zubena
    Zubena |

    13. 6. 2014 10:32

    A myjete ty květy? Nesmyje se z nich všechen pyl? A už nezavařujete,že?

  • verabambi
    verabambi |

    11. 6. 2014 10:30

    Ahoj, sirup je hotov a všem moc chutná, děkuji za recept! :-) :-)

  • TheKacabi
    TheKacabi |

    10. 6. 2014 10:21

    výborné :D nejhorší bylo to čekání, když se to louhovalo - krásně to vonělo :-)

  • Renda
    Renda |

    8. 6. 2014 19:55

    ahoj, to není blbý nápad...zkusím

  • Petra
    Petra |

    5. 6. 2014 18:44

    Je to pravda. Je opravdu úžasná.Nechte si ji i na zimu - dá Vám spoustu vitamínů a léčivých látek. :-)

  • Dominik
    Dominik |

    2. 6. 2014 16:59

    Dobrý den, myslíte že bude sirup lepší, když se přidá i trochu medu?

  • Hana
    Hana |

    2. 6. 2014 09:41

    Zdravím, už je ve sklínkách, moc moc dobrý:o) Děkuji za recept.Letos jsem nasbírala tolik bezu, že bude limonáda, likér, želé (bezinkovo citronové) a sirup:o))) Jinak mám udělaný jitrocelový sirup s matečídouškou a taky šalvěj s meduňkou, chystám se ještě na mátový s citronovou trávou. Letos mi krásně roste Bergamot citronový...takže to bude taky mňamka:o))) Hezký den všem!

  • Luděk
    Luděk |

    2. 6. 2014 00:27

    Nemá se to vařit ale jen zahřát nejlépe 62 - 65°C 30 minut čí více teploty tím méně času u 75°C 15-40 sekund

  • Leonessa
    Leonessa |

    26. 5. 2014 20:28

    Chtěla bych se zeptat, zda sirup neztrácí prospěšné látky, když se musí vařit? Děkuji.

  • Marie
    Marie |

    24. 5. 2014 19:40

    Chcete-li,aby stává opravdu vydržela a nezažila se,musíte dat 1 kg cukru na 1 kg stavy a dle chuti přidal kyselinu citronovou,asi 2 dkg na 1litr Dělám ji tak už asi 30 let a vydrží, dokud se ne vypije i několik let

  • Věra S
    Věra S |

    8. 5. 2014 16:11

    Zdravím všechny, pro prodloužení trvanlivosti sirupů, stačí zavařit. Sirup v lahvích krásně zezlátne a také se eliminuje tvorba kalu. ( dotaz od Pavlíny ). Jinak konzervantem u tohoto receptu je kyselina citrónová, takže je zcela zbytečné přidávat cokoli dalšího.

  • PAvlína
    PAvlína |

    4. 9. 2013 20:12

    Tak to normálně pijeme anic to snama neděla,asi je to normlaní O:-)

  • PAvlína
    PAvlína |

    1. 7. 2013 19:18

    Ahojda,tak sirup jsem udelala,je výborný a šlo to jednodušše ALE po týdnu se začal v lahvích delat z vrchní poloviny kal jako řasy na rybnících?JE to špatný?Dala jsem tam i pomůcku ke konzervování a skladuji ho v chladnem místě bez svtěla.Můžu ho dal pít nebo ho mužu rovnou vylít ? :-\

  • L.M.
    L.M. |

    23. 6. 2013 19:15

    Taky dělám, je výborný. :-*

  • L.M.
    L.M. |

    23. 6. 2013 19:15

    Taky dělám, je výborný. :-*

  • hikle
    hikle |

    23. 6. 2013 14:45

    Výborný a silný sirup, šťáva je z něj vynikající.

  • pipča
    pipča |

    17. 6. 2013 12:18

    je výborný a zítra budu přidělávat další, jen musím dokoupit citrony :-)

  • kamil
    kamil |

    15. 6. 2013 22:28

    Pro prodlouření trvanlivosti, dávám do naplněné lahve na závěr lžičku rumu

  • tito
    tito |

    15. 6. 2013 18:43

    sirup je výborný, děláme ho každým rokem a 365 teda nevydrží :-)

  • RENATA
    RENATA |

    13. 6. 2013 16:03

    AHOJ,JE TO FAKT STRAŠNĚ OSVĚŽUJÍCÍ A MOC NÁM TO CHUTNÁ I MÉMU 4LETÉMU SYNOVI.ŘEDÍME TO SODOVKOU A DALA JSEM TO I DO ČAJE A BYL STRAŠNĚ DOBREJ.MUŽU JEN DOPORUČIT.BUDU TO DĚLAT KAŽDÝ ROK.DÍK :-D

  • jmuell1
    jmuell1 |

    15. 2. 2013 21:44

    Díky za báječný recept. Určitě budu letos dělat zase!

  • dsimca
    dsimca |

    16. 8. 2012 23:50

    Sirup je výborný. Už se těším na zimu až si jej budu dávat do čaje ať jsou vitamíny:-)

  • Tomáš
    Tomáš |

    14. 6. 2012 11:59

    Kyselejší asi dám příště méně kyseliny...ale jinak výborný !!

  • Janča+Lenča
    Janča+Lenča |

    9. 6. 2012 16:14

    Sirup jsme udělaly hnedka ze dvou dávek, výýýborný na vůni i na chuť ........ Po prvním dni nebyl čas na slévání, tak se luhoval o den déle, ale vůbec to nevadilo, citrony jsme taky vymačkaly ...... a teďka jdeme trhat na další dvě dávky!!!

  • Jana
    Jana |

    8. 6. 2012 12:43

    Sirup výborny kys. citron. jsem nedávala dala jsem více citronu a je bez jakékoliv E :) fakt suprovní pochutnáničko

  • Danda
    Danda |

    31. 5. 2012 13:08

    Sirup je výborný. Děkuji za recept s tak podrobným návodem :-)

  • Marie
    Marie |

    24. 5. 2012 09:25

    Sirup dopadl skvěle, citrony jsem po vyluhování i vymačkala, díky tomu je sirup i kyselkavý. Zavaření proběhlo taky úspěšně, super!