Autor:

Voňavý sirup z bezinkových květů

10 minut PT0H10M
Snadné
Ingredience
Bezové květy 40 ks
Kyselina citronová 80 g
Citron
3–4ks, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý
3 ks
Cukr krupice
1,5–2kg (může být krystalový)
2 kg
Voňavý sirup z bezinkových květů

Postup přípravy:

Obr. 1

Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dvaapůl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.

Obr. 2

Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.

Obr. 3

Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.

Obr. 4

Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.


(Foto: Karel Kita)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 26 x
1-
4.58 26 5 1

Komentáře k receptu: Voňavý sirup z bezinkových květů

Komentáře

  1. alkantar   17.06.2016 | 12:25 | reagovat |

    Už několíkátý rok podle tohoto receptu dělám skvělý sirup, lze požít i třtinový cukr nebo med ;c)

  2. Kristýna   15.06.2016 | 19:36 | reagovat |

    Sirup je fakt bomba! Jen jsem tam místo bílého cukru dala třtinový a nemá to chybu!

  3. Tereza   13.06.2016 | 20:21 | reagovat |

    Loni jsem ho vyzkoušela a byl výborný..čím později jsme ho pili, tím byl lepší..díky za super recept

  4. Káťa   01.06.2016 | 17:06 | reagovat |

    Ze zkušenosti několikáletého sirupování mám dojem, že nejlepší chuť sirup dostává až tak někdy v prosinci, kdy splyne chuť cukru s bezinkama a má to už ten správný ucelený říz.
    Jinak já také dávám pod víčko na hladinu kávovou lžičku pálenky a kyselinu citronovou nepřidávám vůbec. Pro lepší chuť rozhodně upřednosňuji třtinový cukr.

  5. Pracující mládenec   16.06.2015 | 14:18 | reagovat |

    Vynikající.
    Ovšem rok je hrooozně dlouhý a já mám zatím jen 27 lahví a jezinky&bezinky odkvétají!!!

1 2 3 4 ... 6 ... 8 ... 10 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto! Co začít teď jíst, abyste v létě měla dokonalou postavu? Zkuste toto!
Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima Vyzkoušeno za vás: Domácí oční maska vás zbaví kruhů a otoků pod očima
5 módních hitů, které nesmí chybět v jarním dětském šatníku. Pořiďte je s 20% slevou! 5 módních hitů, které nesmí chybět v jarním dětském šatníku. Pořiďte je s 20% slevou!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web