Autor:

Voňavý sirup z bezinkových květů

10 minut PT0H10M
Snadné
Ingredience
Bezové květy 40 ks
Kyselina citronová 80 g
Citron
3–4ks, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý
3 ks
Cukr krupice
1,5–2kg (může být krystalový)
2 kg
Voňavý sirup z bezinkových květů

Postup přípravy:

Obr. 1

Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dvaapůl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.

Obr. 2

Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.

Obr. 3

Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.

Obr. 4

Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.


(Foto: Karel Kita)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 26 x
1-
4.58 26 5 1

Komentáře k receptu: Voňavý sirup z bezinkových květů

Komentáře

  1. alkantar   17.06.2016 | 12:25 | reagovat |

    Už několíkátý rok podle tohoto receptu dělám skvělý sirup, lze požít i třtinový cukr nebo med ;c)

  2. Kristýna   15.06.2016 | 19:36 | reagovat |

    Sirup je fakt bomba! Jen jsem tam místo bílého cukru dala třtinový a nemá to chybu!

  3. Tereza   13.06.2016 | 20:21 | reagovat |

    Loni jsem ho vyzkoušela a byl výborný..čím později jsme ho pili, tím byl lepší..díky za super recept

  4. Káťa   01.06.2016 | 17:06 | reagovat |

    Ze zkušenosti několikáletého sirupování mám dojem, že nejlepší chuť sirup dostává až tak někdy v prosinci, kdy splyne chuť cukru s bezinkama a má to už ten správný ucelený říz.
    Jinak já také dávám pod víčko na hladinu kávovou lžičku pálenky a kyselinu citronovou nepřidávám vůbec. Pro lepší chuť rozhodně upřednosňuji třtinový cukr.

  5. Pracující mládenec   16.06.2015 | 14:18 | reagovat |

    Vynikající.
    Ovšem rok je hrooozně dlouhý a já mám zatím jen 27 lahví a jezinky&bezinky odkvétají!!!

1 2 3 4 ... 6 ... 8 ... 10 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů! Dcera Dády a Felixe Slováčka o tom, jak prožívá rozvod svých rodičů!
Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách! Tento týden v Ulici: Adriana vyhodí Eddieho z Coolny a znovu sáhne po drogách!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web