Autor:

Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Střední
Porce: 6
Ingredience
Králičí maso
celý králík (nebo kuře)
1 ks
Cibule 300 g
Bílé víno 4 dl
Česnek 50 g
Hořčice plnotučná 5 lžíce
Sůl
a pepř
 
Špek
-použijeme na nadívaného králíka
150 g
Nádivka:
Uzené maso 200 g
Vejce 6 ks
Rohlík 6 ks
Vývar
z uzeného masa
2 dl
Máslo 50 g
Strouhaný křen
-čerstvý
50 g
Jarní cibulka
(lahůdková)
3 ks
Petrželka
,libeček... (bylinky dle chuti)
1 svazek
Muškátový oříšek
-dle chuti
 
Sůl
a pepř
 
Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Uzené, Králičí, Drůbeží

Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře, postup je stejný, jen ho nemusíme špikovat.

Uzené maso povaříme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a navlhčíme je vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, jemně pokrájené maso, cibulky, bylinky, nastrouhaný křen a rozpuštěné máslo. Nádivku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Králíka (kuře) naplníme připravenou nádivkou, otvor spojíme špejlí (jehlicemi), vložíme do pekáče s pokrájenou cibulí, podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova cca 60-90 minut (dle velikosti králíka, kuřete) na 180°C za průběžného přelévání šťávou. Zbylou nádivku nandáme do vymazané a vysypané zapékací mísy a pečeme spolu s králíkem (kuřetem) dozlatova.
Jako přílohu použijeme vařené brambory sypané čerstvými bylinkami.

* Takto připraveného králíka (kuře) můžeme použít jako velikonoční oběd, například se špenátovými brambory.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 18 x
1
4.82 18 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 18x)
Hovězí kebaby s dipem z červené řepy Babí léto na grilu nebo v kuchyni Články z

Komentáře k receptu: Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Komentáře

  1. Anna Jurčíková   25.10.2015 | 11:14 | reagovat | závadný

    Do velkého pekáče se mi pohodlně vešel králík i kuře a ještě jsem kolem dala nakrájený vepřový bok. Nádivky jsem dělala jednou tolik a pekla v troubě na dvě patra. Knedlíky byly bramborové i houskové a navíc ještě červené zelí na víně. Nandala jsem si toho na sebe až až a měla jsem se co otáčet abych něco nepokazila, ale každý si hostinu chválil a při dvanácti konzumentech toho opravdu moc nezbylo a to byla odměna ze všech největší.

  2. Lukschová Dagmar   09.11.2011 | 6:52 | reagovat | závadný

    Přidávám se s pochvalou, na oběd jsem zvala mladé s dětmi, moc jim chutnalo a nám samozřejmě též.

  3. J.K.   07.08.2011 | 14:11 | reagovat | závadný

    Výborný recept! Výborný králík! Výborná nádivka! Kdyby bráchové z králíkárny věděli co je čeká, snad by se i těšili! Děkuji Jana

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web