Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Hodnocení:

Moje:

-
6
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks králičí maso celý králík (nebo kuře)
    • 300
      g cibule
    • 4
      dl bílé víno
    • 50
      g česnek
    • 5
      lžíce hořčice plnotučná
    • sůl a pepř
    • 150
      g špek -použijeme na nadívaného králíka
  • Nádivka:
    • 200
      g uzené maso
    • 6
      ks vejce
    • 6
      ks rohlík
    • 2
      dl vývar z uzeného masa
    • 50
      g máslo
    • 50
      g strouhaný křen -čerstvý
    • 3
      ks jarní cibulka (lahůdková)
    • 1
      svazek petrželka ,libeček... (bylinky dle chuti)
    • muškátový oříšek -dle chuti
    • sůl a pepř

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře, postup je stejný, jen ho nemusíme špikovat.
2
Uzené maso povaříme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a navlhčíme je vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, jemně pokrájené maso, cibulky, bylinky, nastrouhaný křen a rozpuštěné máslo. Nádivku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
3
Králíka (kuře) naplníme připravenou nádivkou, otvor spojíme špejlí (jehlicemi), vložíme do pekáče s pokrájenou cibulí, podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova cca 60-90 minut (dle velikosti králíka, kuřete) na 180°C za průběžného přelévání šťávou. Zbylou nádivku nandáme do vymazané a vysypané zapékací mísy a pečeme spolu s králíkem (kuřetem) dozlatova.
4
Jako přílohu použijeme vařené brambory sypané čerstvými bylinkami.
5
* Takto připraveného králíka (kuře) můžeme použít jako velikonoční oběd, například se špenátovými brambory.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Anna Jurčíková
    Anna Jurčíková |

    25. 10. 2015 11:14

    Do velkého pekáče se mi pohodlně vešel králík i kuře a ještě jsem kolem dala nakrájený vepřový bok. Nádivky jsem dělala jednou tolik a pekla v troubě na dvě patra. Knedlíky byly bramborové i houskové a navíc ještě červené zelí na víně. Nandala jsem si toho na sebe až až a měla jsem se co otáčet abych něco nepokazila, ale každý si hostinu chválil a při dvanácti konzumentech toho opravdu moc nezbylo a to byla odměna ze všech největší.

  • Lukschová Dagmar
    Lukschová Dagmar |

    9. 11. 2011 06:52

    Přidávám se s pochvalou, na oběd jsem zvala mladé s dětmi, moc jim chutnalo a nám samozřejmě též.

  • J.K.
    J.K. |

    7. 8. 2011 14:11

    Výborný recept! Výborný králík! Výborná nádivka! Kdyby bráchové z králíkárny věděli co je čeká, snad by se i těšili! Děkuji Jana