Autor:

Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Střední
Porce: 6
Ingredience
Králičí maso
celý králík (nebo kuře)
1 ks
Cibule 300 g
Bílé víno 4 dl
Česnek 50 g
Hořčice plnotučná 5 lžíce
Sůl
a pepř
 
Špek
-použijeme na nadívaného králíka
150 g
Nádivka:
Uzené maso 200 g
Vejce 6 ks
Rohlík 6 ks
Vývar
z uzeného masa
2 dl
Máslo 50 g
Strouhaný křen
-čerstvý
50 g
Jarní cibulka
(lahůdková)
3 ks
Petrželka
,libeček... (bylinky dle chuti)
1 svazek
Muškátový oříšek
-dle chuti
 
Sůl
a pepř
 
Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Uzené, Králičí, Drůbeží

Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře, postup je stejný, jen ho nemusíme špikovat.

Uzené maso povaříme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a navlhčíme je vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, jemně pokrájené maso, cibulky, bylinky, nastrouhaný křen a rozpuštěné máslo. Nádivku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Králíka (kuře) naplníme připravenou nádivkou, otvor spojíme špejlí (jehlicemi), vložíme do pekáče s pokrájenou cibulí, podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova cca 60-90 minut (dle velikosti králíka, kuřete) na 180°C za průběžného přelévání šťávou. Zbylou nádivku nandáme do vymazané a vysypané zapékací mísy a pečeme spolu s králíkem (kuřetem) dozlatova.
Jako přílohu použijeme vařené brambory sypané čerstvými bylinkami.

* Takto připraveného králíka (kuře) můžeme použít jako velikonoční oběd, například se špenátovými brambory.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 11 x
1
4.82 11 5 1
Tradiční menu Nejlepší vánoční recepty: Menu na Štědrý večer [Vánoce 2015] Články z

Komentáře k receptu: Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou

Komentáře

  1. Anna Jurčíková   25.10.2015 | 11:14 | reagovat |

    Do velkého pekáče se mi pohodlně vešel králík i kuře a ještě jsem kolem dala nakrájený vepřový bok. Nádivky jsem dělala jednou tolik a pekla v troubě na dvě patra. Knedlíky byly bramborové i houskové a navíc ještě červené zelí na víně. Nandala jsem si toho na sebe až až a měla jsem se co otáčet abych něco nepokazila, ale každý si hostinu chválil a při dvanácti konzumentech toho opravdu moc nezbylo a to byla odměna ze všech největší.

  2. Lukschová Dagmar   09.11.2011 | 6:52 | reagovat |

    Přidávám se s pochvalou, na oběd jsem zvala mladé s dětmi, moc jim chutnalo a nám samozřejmě též.

  3. J.K.   07.08.2011 | 14:11 | reagovat |

    Výborný recept! Výborný králík! Výborná nádivka! Kdyby bráchové z králíkárny věděli co je čeká, snad by se i těšili! Děkuji Jana

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web