Autor:

Květákové řízky

30 minut PT0H30M
Snadné
Porce: 4
Ingredience
Květák 1 ks
Sůl 2 špetka
Rostlinný olej
na smažení
 
Na obalení
Rozšlehané vejce 2 ks
Sůl 1 špetka
Hladká mouka
vrchovaté
2 lžíce
Bylinky
petržel, pažitka, bazalka, saturejka, oregano, kopr, cibulová nať... dle chuti
2 lžíce
Mléko
nemusí být - na rozředění příliš hustého těstíčka
2 lžíce
Strouhanka 1 miska
Dip
Bílý jogurt 1 kelímek
Zakysaná smetana 2 lžíce
Sůl 1 špetka
Bylinky 2 lžíce
Květákové řízky

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy

Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem dolů. Necháme krátce povařit (cca 5-7 minut) a vodu slejeme.
Prochladlé růžičky květáku opatrně nakrájíme ostrým nožem na plátky - viz obrázek. (Osvědčilo se mi prokrojit košťál, každou polovinu ještě rovnoběžně rozkrojit, tím z každé růžičky vzniknou 4 „plátky“.)
Plátky květáku obalíme v řídkém těstíčku umíchaném z vajíčka, špetky soli, hladké mouky a sekaných zelených bylinek. Potom plátky obalíme ve strouhance, přebytečnou oklepneme a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách.
Osmažené květákové řízky položíme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší. Můžeme doplnit bylinkovým dipem umíchaným z jogurtu nebo zakysané smetany, špetky soli a sekaných zelených bylinek. Dip je nejlepší, když se chvíli rozleží v lednici.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3 (hodnoceno 2x)
Fazolová polévka s bylinkami Odlehčené menu na víkend Články z

Komentáře k receptu: Květákové řízky

Komentáře

  1. koťátko   04.08.2016 | 13:56 | reagovat | závadný

    skusila jsem takhle dva kusy z květáku a byla to hrozmá brzda.dělat takhle celý květák stojím v kuchyni ještě teďka

  2. A.Wolfová   01.08.2016 | 18:05 | reagovat | závadný

    Přijde mi to dost nepraktické. Při krájení je dost odpadu z opadávajících růžiček. Nevyhazuji nic, takže byla zákonitě hned i polévka. Jednodušší mi přijdou karbanátky z květáku, kde spotřebuji všechno.

  3. Rad Ka   31.07.2016 | 8:39 | reagovat | závadný

    Mně to naopak přijde šikovné, že se plátky snáz osmaží než nepravidelné růžičky. Opravdu jako řízky. Vajec se spotřebuje stejně, možná je menší spotřeba oleje, protože ho stačí nižší vrstva v pánvi.

  4. Dana   29.07.2016 | 14:49 | reagovat | závadný

    Nedovedu si predstavit, ze bych si takto komplikovala obalovani kvetaku, ktere uz i tak nepatri mezi moji oblibenou cinnost v kuchyni a jeste pro pet lidi. Ve vysledku je i vetsi spotreba vajec, stroujanky atd a jeden sni vic obalovaciho materialu a oleje nez kdyby osmazil cele ruzicky kvetaku. Taky si myslim, ze by se kvetak ani nemusel predvaret, platky by se urcite v pohode osmazily do mekka.

    1. Jindra   31.07.2016 | 21:45 | reagovat | závadný

      Také mi to připadá zbytečné. Obaluji květák tak, že růžičky namočím do těstíčka z vajec, mouky a trochu mléka - může se dochutit i bylinkami, různým kořením, čím kd o chce - a pak rovnou obaluji v mouce. Květák nepředvařuji a smažím zvolna. Je mnohem lepší, než předvařovaný! ;-)

      1. Jindra   01.08.2016 | 19:45 | reagovat | závadný

        Omlouvám se, v příspěvku je chyba.... Pak neobaluji v mouce, ale pochopitelně ve strouhance..... O:-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web