Autor:

Květákové řízky

30 minut PT0H30M
Snadné
Porce: 4
Ingredience
Květák 1 ks
Sůl 2 špetka
Rostlinný olej
na smažení
 
Na obalení
Rozšlehané vejce 2 ks
Sůl 1 špetka
Hladká mouka
vrchovaté
2 lžíce
Bylinky
petržel, pažitka, bazalka, saturejka, oregano, kopr, cibulová nať... dle chuti
2 lžíce
Mléko
nemusí být - na rozředění příliš hustého těstíčka
2 lžíce
Strouhanka 1 miska
Dip
Bílý jogurt 1 kelímek
Zakysaná smetana 2 lžíce
Sůl 1 špetka
Bylinky 2 lžíce
Květákové řízky

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy

Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem dolů. Necháme krátce povařit (cca 5-7 minut) a vodu slejeme.
Prochladlé růžičky květáku opatrně nakrájíme ostrým nožem na plátky - viz obrázek. (Osvědčilo se mi prokrojit košťál, každou polovinu ještě rovnoběžně rozkrojit, tím z každé růžičky vzniknou 4 „plátky“.)
Plátky květáku obalíme v řídkém těstíčku umíchaném z vajíčka, špetky soli, hladké mouky a sekaných zelených bylinek. Potom plátky obalíme ve strouhance, přebytečnou oklepneme a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách.
Osmažené květákové řízky položíme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší. Můžeme doplnit bylinkovým dipem umíchaným z jogurtu nebo zakysané smetany, špetky soli a sekaných zelených bylinek. Dip je nejlepší, když se chvíli rozleží v lednici.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
3
3 2 5 1
Mistrovská hra o vajíčko aneb Víte, jak správně na omeletu? Články z

Komentáře k receptu: Květákové řízky

Komentáře

  1. koťátko   04.08.2016 | 13:56 | reagovat |

    skusila jsem takhle dva kusy z květáku a byla to hrozmá brzda.dělat takhle celý květák stojím v kuchyni ještě teďka

  2. A.Wolfová   01.08.2016 | 18:05 | reagovat |

    Přijde mi to dost nepraktické. Při krájení je dost odpadu z opadávajících růžiček. Nevyhazuji nic, takže byla zákonitě hned i polévka. Jednodušší mi přijdou karbanátky z květáku, kde spotřebuji všechno.

  3. Rad Ka   31.07.2016 | 8:39 | reagovat |

    Mně to naopak přijde šikovné, že se plátky snáz osmaží než nepravidelné růžičky. Opravdu jako řízky. Vajec se spotřebuje stejně, možná je menší spotřeba oleje, protože ho stačí nižší vrstva v pánvi.

  4. Dana   29.07.2016 | 14:49 | reagovat |

    Nedovedu si predstavit, ze bych si takto komplikovala obalovani kvetaku, ktere uz i tak nepatri mezi moji oblibenou cinnost v kuchyni a jeste pro pet lidi. Ve vysledku je i vetsi spotreba vajec, stroujanky atd a jeden sni vic obalovaciho materialu a oleje nez kdyby osmazil cele ruzicky kvetaku. Taky si myslim, ze by se kvetak ani nemusel predvaret, platky by se urcite v pohode osmazily do mekka.

    1. Jindra   31.07.2016 | 21:45 | reagovat |

      Také mi to připadá zbytečné. Obaluji květák tak, že růžičky namočím do těstíčka z vajec, mouky a trochu mléka - může se dochutit i bylinkami, různým kořením, čím kd o chce - a pak rovnou obaluji v mouce. Květák nepředvařuji a smažím zvolna. Je mnohem lepší, než předvařovaný! ;-)

      1. Jindra   01.08.2016 | 19:45 | reagovat |

        Omlouvám se, v příspěvku je chyba.... Pak neobaluji v mouce, ale pochopitelně ve strouhance..... O:-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru
5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá 5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá
Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech? Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web