Čočka na kyselo

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g čočka
    • 3
      lžíce rostlinný olej
    • 3
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžíce ocet
    • 1
      ks cibule
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat ve vodě. Pak ji uvaříme doměkka. Na tuku osmažíme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky. Dochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku a podle chuti osolíme. Čočku podáváme s kyselou okurkou a se sázeným vejcem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • nvjt6
    nvjt6 |

    8. 4. 2017 11:41

    Osvědčená klasika na které se nedá snad nic zkazit... :-D

  • Žaneta
    Žaneta |

    22. 2. 2017 11:30

    Recept jednoduchý a hlavně velice uspěla!!Děkuji! :) Výborné!!!

  • gaba
    gaba |

    8. 12. 2016 12:15

    dala by se cocka zahustit vejcem misto mouky

  • vitka
    vitka |

    13. 8. 2016 10:48

    Nadstavím.Přidám vodu a přidělám zásmažku.Příspěvek je starý,ale třeba vám nikdo neporadil.A cukr do čočky rozhodně nepřidávejte - jak tu někdo radil :-) .

  • 22gugu22
    22gugu22 |

    15. 6. 2016 10:42

    :-)

  • Gabi
    Gabi |

    15. 3. 2016 16:04

    Ano česnek a pepř to je tam důležité :-[

  • Martina
    Martina |

    8. 3. 2016 20:02

    Co je to jako za čočku na kyselo ,když neobsahuje česnek a pepř....????Vždyť je to bez chuti a vůně :-P

  • Eva
    Eva |

    1. 1. 2016 14:56

    Super nápad, díky!

  • polmari
    polmari |

    5. 10. 2015 13:43

    Konečně můžu říct, že umím čočku ... díky moc ...mňam, mňam

  • Petra
    Petra |

    1. 9. 2015 10:31

    Ano, ano take davam tymian, je to delikatesa, ted mam čerstvy a je to luxusni :-)

  • Anina
    Anina |

    20. 6. 2015 08:38

    Dělám čočku a červeným zelím,je výborná,kdo má rád zelí...dělá se zelí klasickým způsobem a čočka též, přidá se uzený a zamíchá dohromady,pak už jen podle chuti osolit,či okořenit jak kdo má rád a jí a jí se až do prasknutí mňam,dnes jí dělám...dobrou chuť...

  • Standa
    Standa |

    3. 12. 2014 11:04

    Nejlépe do dobře prohnojeného záhonu ty trdlo

  • Franc
    Franc |

    29. 11. 2014 11:08

    Já bych je šoupl do záhonu :-)

  • Tereza
    Tereza |

    18. 9. 2014 14:13

    já kdyř překyselím tak přidávám více cukru..trochu ten ocet ubije..:)

  • hana
    hana |

    3. 9. 2014 13:07

    Já ji nemáčím dám hned vařit a je to v pohodě a rychle. :-)

  • jolan
    jolan |

    31. 8. 2014 12:12

    Doporučuji ochutit tymiánem... má to úplně jiný rozměr.

  • Martina
    Martina |

    26. 8. 2014 12:19

    co delat dyz cocku trochu prekyselite?

  • vašek
    vašek |

    23. 8. 2014 14:01

    Už ti rostou ROHY ?

  • parek
    parek |

    18. 7. 2014 19:59

    Normálně - nastrouhám bramboru a přidám do jídla. Zahustí to líp než moučná jíška. 8-)

  • franta
    franta |

    5. 4. 2014 11:45

    zeleným nahoru :-|

  • Daniel
    Daniel |

    25. 3. 2014 21:43

    ja tu čočku nechávám namočenou 2 hodky a s klidem to staci

  • Eliška
    Eliška |

    18. 3. 2014 20:04

    jak dlouho je nutné aby ta čočka byla namočená musí bejt celou noc nebo stačí méně? díky :-)

  • Petr
    Petr |

    14. 3. 2014 15:04

    Moc dobrej napad ;-)

  • Sarka137
    Sarka137 |

    25. 2. 2014 17:42

    chuté, ale jak se sází vejce :-D

  • Jan
    Jan |

    12. 2. 2014 10:44

    aj dobra rada pro chlapa dekuji

  • Jaca
    Jaca |

    5. 2. 2014 10:29

    Čočku mám moc ráda. Vařím ji ve vodě s bob´kovým listem, novým kořením a celým pepřem. K okyselení používám ocet balsamiko, má to takovou jinou šmrncovnější chuť :-))

  • Radim
    Radim |

    11. 1. 2014 15:11

    Bacha na to. Já jsem posledně vařil čočku namočenou 24 hodin asi hodinu podle receptu. A byla neskutečně rozvařená a připálená, i když jsem to pořád míchal. 20 minut by bývalo úplně stačilo. Takže doporučuju během vaření zkoušet, jak je vařená.

  • Jana
    Jana |

    3. 12. 2013 19:48

    lehká a výborná... ;-)

  • Alena
    Alena |

    3. 11. 2013 13:15

    Opravdu výborná. ;-)

  • momik
    momik |

    12. 10. 2013 11:36

    to je opravdu zdravé, ta vegeta :D

  • Jirka
    Jirka |

    9. 10. 2013 10:04

    Potíže nedělá když slijeme vodu ve které jsme čočku namáčeli a vaříme v nové vodé.

  • Margarita
    Margarita |

    8. 10. 2013 11:42

    díky za takové jednoduché recepty :-) pro ty hospodyňky co teprve začínají ;-) ;-)

  • Mira
    Mira |

    28. 8. 2013 20:45

    To je teda návod jak dělo :-D i čas je někdy dobrý uvádět, alespoň cca..

  • Bara28K
    Bara28K |

    4. 5. 2013 16:47

    Naprostá klasika, nenadchne - neurazí. Recept je dobrý, tradiční.

  • monulle
    monulle |

    3. 5. 2013 11:39

    tak ja prvne varila cočko CERVENOU a musim jen pochvalit, nemusi se predem namacet, cocku jsem proplachla ve vode, na sadle ji osmazila chvilinku,po te pridala vodu tak aby byla lehce ponorena,dala lzicku-2 lzicky soli promichala,prilozila poklickou, vodu prilevala kdyz se vyparila tak dlouho dokud nezmekla,coz bylo opravdu za chvilku, varim 37 minut a uz mam vse hotovo,jen cekam az se dovari ve vode vajicka. az zmekla tak jsem do ni pridala na sadle osmazenou jednu cibuli na jemno nakrajenou ,kterou jsem jeste pred zmichanim s cockou zasypala moukou, pak jsem pridala jeste do takto zahustene cocky lzicku octu a strouzek cesneku a je to mnamka :-). spekacek dosmazeny a ted jen ty vajicka a je to :-)) rychlovka za par korun ;-) a cervena cocky by nemela delat zadne zazivaci a podobne potize :-) tak uvidime :-D :-D

  • mnam
    mnam |

    3. 3. 2013 10:05

    Jak víte, že určite nepatří? Každý přece dělá jinak

  • otas
    otas |

    2. 3. 2013 12:31

    pridejte cesnek nema chybu :-

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    1. 3. 2013 08:58

    Přesně takovou dělám a mám moc ráda. Cukr tam určitě nepatří. Dávám 1.

  • Boban
    Boban |

    21. 2. 2013 21:49

    http://www.youtube.com/watch?v=milDiMdDZXE ;-)

  • Kamila
    Kamila |

    14. 2. 2013 07:53

    Já čočku nikdy dopředu nenamáčím, je to jen mýtus, že je to potřeba. :-) Vařím ji rovnou tak, jak je, a za 30-40 minut je uvařená a výborná. <:-)

  • eliska
    eliska |

    9. 1. 2013 16:33

    Nema tam byt nahodou i CUKR ? ! :)

  • Sylvuš
    Sylvuš |

    5. 1. 2013 23:07

    Řekne mi prosím někdo kolik té vody na čočku? Abych nedala málo ani moc? Děkuji pěkně. :-\

  • syslicek
    syslicek |

    2. 1. 2013 13:56

    velice výborná, nejlepší, jakou jsem zatím dělala :)

  • Ota
    Ota |

    1. 1. 2013 10:19

    Neříkám že nemám rád česnek ale všude ho nemusím třeba je otřesné česnek někdo dává do segedinského guláše nic otřesnějšího jsem nejedl to je jako kdyby jste dali česnek do kyselého zelí nechutné ! A ten co miluje česnek ve všem tak ať si ty receptury nechá pro sebe a čočka na kyselo a česnek a tymián to je krkáčka na den a půl jsou to recepty, Pejsek a Kočička jak pekli dort.

  • Jarda
    Jarda |

    7. 12. 2012 08:25

    Smetana,fakt dobrej nápad!!!!!!! :-)

  • Iveta
    Iveta |

    4. 12. 2012 09:02

    Já přidávám i trošku smetany :-) čočka je kyselá, ale i jemná :-)

  • klára
    klára |

    4. 9. 2012 17:44

    Tak šup sem s receptem

  • PUCIN 33
    PUCIN 33 |

    24. 8. 2012 12:31

    COCKA NA KYSELO BEZ CESNEKU A TYMIANU ?

  • ziv
    ziv |

    22. 7. 2012 15:53

    zesral sem se po ni jako prase :-$

  • ODY
    ODY |

    15. 7. 2012 21:17

    Super

  • David
    David |

    10. 5. 2012 09:28

    S volským okem a párečkem vynikajicí!!! :-P

  • Martin
    Martin |

    23. 4. 2012 17:17

    Jestli to ještě nikoho nenapadlo, tak hodně zajímavé je tam dát ocet balsamico místo klasického. :-)

  • Habka
    Habka |

    1. 1. 2012 18:47

    Dali jsme si čočku s uzeným a salátem s kysaného zelí. Byla to dobrota.

  • Janicze
    Janicze |

    1. 1. 2012 15:36

    pridali jsme jeste uzene a byla to spica! :-\

  • Janicze
    Janicze |

    1. 1. 2012 15:05

    jak na nový rok tak po celý rok, čočce zdar :)

  • Paul
    Paul |

    14. 12. 2011 13:10

    ...všechno , jako guláše,omáčky čočku a polévky , vlastně vše (nikde nedávám mouku ),zahušťuji instantní bramborovou kaší sušenou ,kupovanou v Lidlu ,,KARTOFFELPÜRE "

  • hana
    hana |

    12. 10. 2011 11:19

    čočku rychle uvaříte v tlakovém hrnci - cca 20min

  • wow
    wow |

    10. 5. 2011 12:38

    To si pěkný prase, ten smrad co se z toho line je nelidský :'(

  • nnln
    nnln |

    2. 5. 2011 13:39

    výborný oběd! přidávám fotku. děláme s párkem a někdy i bez něj. někdy i bez cibule a bez chleba, jen s okurkou a stejně je to pořád dobré:) dnes poprvé jedl i malý syn a nějak mu to porce nestačila:)

  • nnln
    nnln |

    2. 5. 2011 13:36

    já čočku vařím klidně i 2 hodiny. ale hodina určitě stačí. jen musí být už předem namočená.

  • Voodoo
    Voodoo |

    18. 4. 2011 12:51

    Klasika, která potěší - díky za tip na předzkouškové odpoledne:) 8-) Velmi dobré!

  • duskali
    duskali |

    13. 4. 2011 14:19

    JÁ ČOČKU VAŘÍM VE SLADKOKYSELÉM LÁKU Z NALOŽENÝCH OKUREK . ČOČKA MÁ LEPŠÍ CHUT A NEMUSÍM JÍ TOLIK DOCHUCOVAT. :-))

  • Miles
    Miles |

    31. 3. 2011 11:04

    JAK DLOUHO SE TA ČOČKA VAŘÍ ????? MÁM MOC RÁD RADY JAKO DO MĚKKA ALE JAK ?????

  • nikita
    nikita |

    28. 3. 2011 18:39

    Poprve cocku a povedla se dik :-[

  • pavlik
    pavlik |

    24. 3. 2011 20:04

    mensi uprava pridam cukr sladko kysela je dobra mne chutna a zahustuju jiskou zmasla a hladke mouky

  • Pavlík
    Pavlík |

    11. 3. 2011 13:23

    tak sem to prubla s menšími úpravami a myslím že dobrý ( zatím sem to jedla jen já :-D ) .

  • fijona88
    fijona88 |

    7. 3. 2011 16:05

    Dávám tam více octa máme to radši kyselejší:-DD

  • Tribal
    Tribal |

    3. 2. 2011 14:48

    ..místo mouky brambora a přidat tak tři kuličky novéno koření,česnek,majoránku a do vody v které se vaří čočka,dávám půl kostky bujónu-ňami ;-)

  • Fanda@CZ
    Fanda@CZ |

    11. 12. 2010 20:27

    Funguje skvěle. :-) Octa dávám cca 2 lžíce.

  • BARUNA
    BARUNA |

    8. 12. 2010 15:31

    ????

  • BARUNA
    BARUNA |

    8. 12. 2010 15:31

    JAKO TU BRAMBORU MISTO MOUKY TO ME ZAJIMÄ TEDA:)) :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    16. 10. 2010 18:36

    1*-česnek mi tu vůbec nechybí :-)

  • Venca Venca
    Venca Venca |

    20. 1. 2009 12:49

    Klasicky recept, jenom mi tam chybi cesnek.

  • aneta n
    aneta n |

    18. 12. 2008 12:20

    kolik tam tak lejete té vody?

  • Vera Filipcukova
    Vera Filipcukova |

    29. 9. 2008 12:28

    Takhle delam cocku taky jen... Ocet pridavam az na taliri, po pridavani octa se rozpada vitamin B. Zahustim strouhanou syrovou bramborou a pridam trochu cesneku a majoranku. mnam mnam

  • Martina
    Martina |

    3. 6. 2008 08:22

    ještě není špatné nakonec přidat zakysanou smetanu...

  • jana gross
    jana gross |

    10. 3. 2008 11:26

    anonyme byl jsi nekdy ve zdrave vyzive? Ona zdrava vegeta existuje. Mozna pani erika myslela tu! Tak si rypej jinde....

  • Anonym
    Anonym |

    6. 2. 2008 18:03

    Prej preferuje zdravou vyzivu a cpe tam vegetu...

  • Erika Williams
    Erika Williams |

    6. 2. 2008 00:10

    U nás vyznáváme zdravé vaření, žádná jíška, žádná na oleji smažená cibule. Nakrájím spoustu cibule na plátky, zhruba takové množství, kolik je čočky. Orestuji na trošce másla v troubě. Dám do hrnce a přidám čočku, ničím nezahušťuji, není potřeba. Dále je postup stejný - vegeta, pepř, cukr, ocet. Místo octa se dá použít nálev z kyselé zeleniny, klidně i z kousky té zeleniny, a spousta dalších variant...

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    29. 1. 2008 14:07

    Ve třetí větě postupu je popsaná:-)

  • Tomix
    Tomix |

    29. 1. 2008 11:21

    A jak se dělá jíška na čočku?

  • Anonym
    Anonym |

    21. 1. 2008 18:01

    Strouzek cesneku by tam nemel chybet!!!!!

  • Anonym
    Anonym |

    3. 1. 2008 18:08

    Čočku vařím v nálevu z okurek s vodou v poměru 1:1 a s mrkví. Česnek a pepř samozřejmost...

  • Anonym
    Anonym |

    17. 12. 2007 00:20

    No, já teda do čočky ani mouku, ani ocet, ani smaženou cibulku nedávám (a masox nebo podobné hnusy ani náhodou). Zato ji vařím s cibulí, česnekem, kouskem celeru, kouskem petržele (po uvaření vyhodím.) A když je hotová, vchrstnu do ní trochu mléka a přidám sušenou nať (celer, petržel, libeček) a nechám ještě tak 2 minutky dojít.

  • Jitka
    Jitka |

    16. 12. 2007 16:43

    500 g čočky do většího hrnce a do 3/4 zalít vodou. Namočená musí být minimálně dvě hodiny. Vaří se do měka.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 12. 2007 16:28

    Nevim kolik vody,jak dlouho to botna a jak dlouho se vaří čočka?

  • lenka žilková
    lenka žilková |

    12. 12. 2007 10:18

    Moc dobrá.Přidala jsem bobkový list a nové koření a česnek.Měli jsme s vejcem na tvrdo-klasika.Není nad jednoduchý jídla.

  • Jarka Mastilová
    Jarka Mastilová |

    10. 12. 2007 11:35

    Dnes máme na oběd se slaninou a osmaženou cibulkou.S chlebem.vejcem a okurkou to nemá chybu.Nemusí být stále jen maso,no né.A je to za jedna.

  • Myš
    Myš |

    9. 12. 2007 15:40

    Dělali jsme dneska k pozdnímu obědu - MŇAM ! Silvo - s tím masoxem to byl dobrý nápad. Taky jsem přidala lžíci cukru. Jelikož jsem v polovinně vaření zjistila, že nemám normální ocet, použila jsem kombinaci črveného vinného octa a octa BALSAMICO - chutná to výborně.

  • Silva
    Silva |

    29. 9. 2007 16:00

    no já tam ještě dávám masox, aby to mělo pořádnou chuť pro nás masožravce :-)

  • Silva
    Silva |

    29. 9. 2007 16:00

    no já tam ještě dávám masox, aby to mělo pořádnou chuť pro nás masožravce :-)

  • Anonym
    Anonym |

    5. 7. 2007 11:50

    toto je náš Lada ale sapotatil že

  • Anonym
    Anonym |

    5. 7. 2007 11:48

    dveře

  • Anonym
    Anonym |

    5. 7. 2007 11:46

    hcfbgfbgfbvfbgbgfgfv rvfg ggfgfvfgvfbfbfbfbfbfbfějvhvbvbgbgfágsou

  • Anonym
    Anonym |

    5. 7. 2007 11:37

    hrách

  • Dana Nová
    Dana Nová |

    20. 2. 2007 15:56

    čensnek musí bejt a taky trochu pepře vegety a hlavně opečená klobáska tomu dodá to kouzlo

  • Jitka
    Jitka |

    28. 1. 2007 19:01

    Já dělám čočku též s bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Cibulku opražím na sucho na teflonce a nezahušťuju už jíškou (tedy pro sebe, manželovi tam hodím hotovou jíšku). Zkusila jsem cibulku rozmačkat v hmoždíři a bylo to fakt znát, doporučuju.Jelikož já nezahušťuju a manžel to vyžaduje, usnadňuje mi to i ochucování octem, jelikož já raděj kyselejší a míň slanou a muž naopak.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    28. 9. 2006 22:15

    Připadalo by mi toto jídlo bez česneku a pepře takové plané,ale je fakt,že každý máme jinou chuť.Já dávám i česnek i pepř a navíc přidávám okurky nakrájené nadrobno a dochucuji pouze vodou z okurek.Znám to takhle od tchýně a moc mi to chutná-a nejen mě..:o))

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    28. 9. 2006 18:18

    Taky slaninu nedávám, ale ani ten česnek by miv čočce na kyselo nechutnal,obejdeme se i bez pepře.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    28. 9. 2006 13:36

    Prepáčte ,ale nie je nutné pridávať slaninu, záleží od chuti. Presne podľa tohto receptu varí u nás šošovicový prívarok už niekoľko generácií.Len ten bobkový list tam pridávame, to áno.

  • manny79
    manny79 |

    28. 9. 2006 12:07

    Je to dobry jen je nutne opravdu pridat slaninu,cesnek,bobkovy list a trochu pepre.

  • Paja
    Paja |

    23. 8. 2006 10:50

    Tip: Cibulku po usmazeni rozmelnim v hmozdiri a vyslednou kasicku vmycham do cocky. Osmazena cibulka uvolni silne aroma a jidlo dostane zcela novy raz. Pozor: octu minimum, aby se jeho chut nebila s cibulkou.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 8. 2006 04:44

    Dávám nejen bobkový list, ale i nové koření. A na závěr sypu osmaženou kořenovou zeleninou. Na hrubém struhadle nastrouhám mrkev, petržel a celer a na téměř suché teflonové pánvičce opražím do růžova. Dávám na čočku až na talíři.

  • Couly1
    Couly1 |

    3. 8. 2006 19:15

    My sme dnes večer skúsili tento recept, dopadlo to úúúúúžasne... lepšiu šošovicu sme ešte nejedli :-)) Pripravili sme to s tou odporúčanou slaninkou a cibuľkou. Fantastickééé!!!!!!!!!!

  • Jana
    Jana |

    3. 8. 2006 14:16

    Dělám máslovou jíšku,mám pocit,že olej je z hotového jídla cítit.Ale každému podle jeho chuti.Bobkový list přidávám také,majoránku jen do čočkové polévky.Udělám jíšku,do ní naleju čočku i svodou,tak jak se povařila,a doředím na požadovanou hustotu.Je lepší ředit vodou ještě trochu víc,protože při povaření se část vody odpaří a pokrm by příliš zhoustl.Osmaženou cibulkou polévám až hotové jídlo na talíři,ale jak říkám,každému co má rád.S osmaženou klobásou,opečeným párkem,kouskem uzeného,nebo sázeným vejcem je to velmi dobré.

  • Renča
    Renča |

    3. 8. 2006 13:03

    přidávám bobkový list....pak je to teprve ono!! (samozřejmě dělám na slanině, s česnekem a může být i bujón)

  • Michal
    Michal |

    24. 6. 2006 20:03

    přidal bych česnek a majoránku :-)))

  • Milan
    Milan |

    24. 5. 2006 09:46

    Tento recept mám rád, vysjúšam ho so slaninou.

  • Johny
    Johny |

    15. 5. 2006 21:40

    Právě jsem dojedl, vynikající! Akorát jsem také dal místo oleje slaninu

  • Marta
    Marta |

    18. 4. 2006 16:48

    Cocka byla supr. Podle rad jsem misto oleje dala slaninu a bylo to fakt vyborny. Mnamka. :-)

  • Mirka
    Mirka |

    2. 4. 2006 19:00

    Byla vynikající! Dala jsem čočku vařit s kostkou bujonu, celou cibulí, paličkou česneku a nakrájenou klobáskou, potom jsem místo oleje dala slaninku, moc dobré!

  • Eva Emeguga
    Eva Emeguga |

    27. 9. 2005 19:43

    Zkuste místo oleje na drobné kostičky nakrájenou slaninku nebo špek.

  • Marcela
    Marcela |

    11. 8. 2005 05:32

    Byla super, jeste jsem pridala cesnek , aby to melo riz.Diky

  • Karelec Pejskle
    Karelec Pejskle |

    10. 7. 2005 19:47

    Ahoj! Moje čočka dopadla podle tohoto receptu dobře. Partnerka pochválila. Akorát podruhé jí teď zrovna dělám a místo cibule jsem tam dal kuřecí salám a on z toho hrnce vyskákal ven a ještě ten tuk postříkal celou kuchyni :(!

  • Lea
    Lea |

    4. 7. 2005 12:42

    Dik za recept, cocka byla prekvapive uzasna!Partner pochvalil! ;-)

  • Petr Kazik
    Petr Kazik |

    21. 6. 2005 13:51

    Kdyz si prectete ty komentare od shora dolu, zjistite jak jsou nekteri kuchtici netrpelivi a nervozni a az urazeni, ze recept na obycejnou cocku neni popsan takhle: 4280 kusu cocky vlozime na dno nadoby. Pridame 1650 ml H2O 18 stupnu Celsia a ponechame v klidu pri pokojove teplote ( prominte 22C ). nasleduje graf kde je znazornena umera mezi dobou bobtnani cocky a naslednou dobou vareni. Dalo by se zjednodusene rici, ze jde o vzorecek (60/pocet hodin bobtnani)+15= minut vareni. (15 je doba nez se vse zacne varit ). Do vody pridame k cocce jeste 16g/4000ks cocky NaCl...Pokud by nekdo rad tyhle recepty, at zajde radeji do restaurace a vezme si s sebou knihu a mikronuklearni medicine a stepeni atomu. Kdyz sem nekdo prida recept, nemuzeme se na nej zlobit ze nas nevede za rucicku, a ze se to nepovede hned na poprve, recept je zaklad a pak si to musime parkrat vyzkouset nez se to povede na tech nasich plotnach a v tech nasich hrncich a jestli nekdo nesnasi vareni, neni to nase chyba.

  • valda
    valda |

    21. 6. 2005 12:24

    to Sonya - myslim ze se tu snad nenajde nikdo kdo by meril ocet na sklenky, takovy clovek do kuchyne nepatri a po dvou trech sklenkach octa to pozna sam ;-) jinak je to naprosto noormalni ze se udava 'pridej ocet', protoze zvlaste ocet je vec ktera se musi pridavat velmi opatrne a hlavne co chvili zkouset

  • renča
    renča |

    21. 4. 2005 13:33

    velice výborný recept-doporučuji

  • Muf
    Muf |

    19. 2. 2005 18:33

    Lamy, kde je česnek?????

  • Jana Burešová
    Jana Burešová |

    11. 2. 2005 10:52

    K dotazum, kolik presne vody...Ja to delam tak, ze cibulovou jisku dam primo do cocky a zcezenou vodou to doreduji az pak. V tom celkovem mnozstvi se to lepe odhadne a snadno se doredi na pozadovanou konzistenci.Jinak 3 lzice octa na 500g cocky je spis mene, dala bych alespon 4, ale zalezi na chuti.Jedna cibule na 500g cocky je take spis malo. Tim spis, ze je dobre, pred zaprasenim moukou si trochu osmahnute cibule dat stranou na ozdobeni hotove cocky navrch.Jeste krome soli a octa dochucuji troskou pepre, cukr nedavam vubec - je to cocka na kyselo, ne na sladkokyselo. :-)

  • mandarinka
    mandarinka |

    2. 11. 2004 00:31

    Dobry den, pisete, ze jisku mame zalit vodou scezenou z cocky. Kolik vody to ma presne byt? Ma to byt polivka? Dekuji za odpoved!

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    18. 10. 2004 16:21

    Na každém obalu předvařené čočky je napsaný postup jak ji připravit, postupuje se tedy podle tohoto návodu, pak se zahustí a dochutí.

  • knapino
    knapino |

    18. 10. 2004 16:18

    no jak je to s tou cockou predvarenou? :) snad stejne, mam hlad a nemuzu tady cekat na radu, du do toho :)

  • Magda Nováková
    Magda Nováková |

    21. 9. 2004 12:14

    A jak na to s čočkou předvařenou?

  • Mar
    Mar |

    20. 9. 2004 14:21

    Dneska jsem chtěla překvapit rodiče obědem.A tak jsem vyzkoušela Váš recept,jelikož nejsme žádní velcí jedlíci,zvážila jsem si jen 250g čočky,což znamená podle Vás dvě porce!Mám ale plný hrnec čočky,asi ji budeme jíst ještě zítra,pozítří,..ale nevadí,je moc dobrá!

  • David
    David |

    7. 9. 2004 18:04

    Dneska jsem si čočku podle receptu udělal a předčilo to moje veškerá očekávání - fakt jsem si pochutnal. Oproti receptu jsem dal víc cibule a míň octa a bylo to -skromně řečeno- perfetní :-)

  • Miška
    Miška |

    2. 9. 2004 12:46

    Já čočku ochucuji takto: 1 lžíce octu, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli. Ochutnám, a když se mi to nezdá, tak přidám opět vše ve stejném poměru. Takto ochucuju i fazolačku a všechny zeleninové saláty (rajčatový, okurkový, míchaný, ...) Přidat bobkový list a nové koření do luštěnin je pro mne samozřejmost. Dobrou chuť a hodně zdaru.

  • Otesánek
    Otesánek |

    30. 8. 2004 19:41

    Malá vylepšení: - čočka se může vařit s lístkem vavřínu (bobkový list) a několika kuličkami nového koření - můžete zkusit přidat nakonec do čočky zakysanou smetanu

  • Sonya
    Sonya |

    20. 7. 2004 20:06

    No, pro zacatecniky je dobre uvadet alespon priblizne mnozstvi, myslim. Ja uz nejsem zacatecnik, ale vim, ze nektere recepty, zvlaste u zacatecniku, se mohou premenit v jine jidlo, nez bylo mysleno. Nekdo by ten ocet treba mohl merit na sklenicky, a ne na lzice! Ne kazdy se vloudil asi mamince do kuchyne a ochutnal ocet z lahve, tak aby vedel, jaky je rozdil mezi octovou vodou a octem. V mnohych receptech nejsou podrobnosti, ktere mohou z pokrmu udelat chutne zazraky.

  • kissi
    kissi |

    22. 6. 2004 20:42

    ja teda nevim, ale když něco vařím, tak to dokořeňuji podle chuti, případně dám ochutnat partnerovi...nejde přece říct, kolik tam máš dát octa..každý má jinou chuť

  • Pešek
    Pešek |

    11. 6. 2004 13:18

    Evo, až budeš vařit tu čočku častěji přijdeš na to, popř, když dáš hodně octa můžeš přidat cukr, jo a ta cibulová jíška je pro to aby se touto ovoněnou jíškou čočka pěkně zahustila je to moc dobrý ale chce to trochu cviku...a trochu ösmažené cibulky se může dát nakonec aby to pěkně vonělo

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    11. 6. 2004 12:52

    Dobře, tak 3 lžíce, kdo má rád kyselejší dá víc. Přidám ocet, ochutnám, případně přidám ještě :))

  • Eva
    Eva |

    11. 6. 2004 12:19

    Taky by mne zajímalo, kolik tam má být toho octu. Alespoň přiměřeně. Dělám čočku přítelovi a jemu moje úprava nechutná, tak bych uvítala přesný recept. :-)

  • Denis
    Denis |

    15. 5. 2004 17:32

    To jsou takový ty nejlepší recepty - přiměřeně, přiměřeně. Takhle vznikaj nový jídla, jedlý i nejedlý...:-)

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    13. 4. 2004 17:09

    Mary, čocka se vaří tak dlouho dokud není měkká (čím déle ji necháte předem nabobtnat,tím kratší dobu se bude vařit). Octu podle chuti :)

  • Mery
    Mery |

    20. 3. 2004 13:23

    Tak to ted zkousime varit, ale asi jsme to moc nepochopili. Uvidime, ale zatim to vypada velmi spatne. Nevime, jak dlouho mame varit tu cocku, ani kolik tam prijde octu apod.

  • dave dave
    dave dave |

    5. 3. 2004 16:53

    je to velmi dobré a chutné jídlo

  • dave dave
    dave dave |

    5. 3. 2004 11:16

    dobrej den,mam takove jdotaz: dos dobře nechápu mětu že cibuli zaprášíme moukou a zalijeme vodou zcezenou z čočky. vždyť to nemá bejt polívka. a nebo jo? já bych to vařil asi do tý doby dokud čočka nezměkne a nevyvaří se ta voda. nebo jak to je?za odpověď předem děkujiale pospěšte si, mám totiž hlad jak vlk.díky Dave