Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Hodnocení:

Moje:

10 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrnek žitná chlebová mouka
    • 1
      hrnek pšeničná chlebová mouka
    • 2
      hrnek polohrubá mouka
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička kmín podle chuti
    • 1
      lžička sušené droždí
    • 1
      lžička ocet
    • 2
      hrnek voda necelé

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouky, sůl, kmín a droždí nasypeme do větší mísy na kynutí a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octa a necelé 2 hrnky studené vody. Vše promícháme, až vznikne těsto.
2
Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě kynout minimálně 12 hodin. Správně nakynuté těsto je po této době jako pěna. Potom těsto v míse lehce promícháme, znovu přikryjeme a necháme ještě kynout asi půl hodiny.
3
Zatím vložíme do trouby kulatý či oválný vysoký pekáček z varného skla i s pokličkou a necháme rozpálit 30 minut na cca 230°C. Pekáček vkládáme raději do studené trouby, aby se nahříval postupně a nepraskl.
4
Do horkého suchého pekáčku vyklopíme pomocí stěrky těsto. Pekáček ihned přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut při teplotě cca 230°C, pak poklici sundáme a dopékáme ještě asi 20 minut.
5
Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet to půlhodinové nahřátí suchého pekáčku.
6
Pokud nemáte pekáček z varného skla, je možné použít hrnec, ale s varným sklem mám lepší zkušenost.
7
Velikost chleba je dána velikostí použitých hrnečků. Já používám třetinkové na velký chléb a 200 ml na menší chléb. Podle toho použiji menší nebo větší pekáček.
Zařazení: Pokrmy Pečivo

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.