Meduňkový sirup

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Věra z DC

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2,5
      l voda
    • 2
      ks citron
    • 2
      hrst meduňka větší i s natí
  • Zvlášť svařit:
    • 2,5
      l voda 0,5 l
    • cukr 0,5 kg

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Převařenou vlažnější vodu nalijeme do 3 l láhve s posekanou meduňkou (nať i listy) přidáme pokrájené citrony bez pecek a necháme 2 dny louhovat. Svaříme cukr s vodou a smícháme s vyluhovanou meduňkou, kterou jsme procedili přes jemný cedníček z umělé hmoty.
2
V uzavřené lahvi necháme v lednici a používáme sirup do vody nebo můžeme přidávat dle chuti do čaje apod.
Zařazení: Nápoje Jiné
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Martule
    Martule |

    28. 6. 2016 20:49

    Ja to pochopila jako 2l na vylouhovani a 0,5l na svareni :)

  • Jonáš
    Jonáš |

    19. 6. 2014 18:02

    Název není přesný, je to limonáda (0,5kg cukru na 5litrů) ne sirup, sirup je hustý. V rubrice "zvlášť svařit" je napřed 0,5l vody, dále 2,5l vody ... ? Jestli je celkové množství 5 litrů bude to v ledničce zabírat místo. Zdraví - Zdar !

  • vajla
    vajla |

    9. 6. 2014 11:07

    udělala jsem sirup podle receptu akorát jsem přidala víc cukru a sirup je výborný děkuji moc za recept

  • alena
    alena |

    9. 5. 2014 18:00

    Veroniko, nalila jsem množství louhovat do hrnce a až hotový sirup jsem rozlila do menších lahví..., hrnec stačil taky

  • veronika
    veronika |

    8. 5. 2014 20:29

    kde mám vzít 3l láhev?

  • jmuell1
    jmuell1 |

    15. 2. 2013 20:56

    Sirup jsem dělala na konci léta, ale s hodnocením jsem čekala až po ochutnávce. Výborný recept. Předloni jsem zkoušela jiný, ale tenhle je lepší! Určitě se k němu budu letos zas vracet. Děkuji za celou rodinu (především za čtyřletého synka, který nechce jiné šťávičky než ty od maminky).

  • Wendy
    Wendy |

    17. 2. 2008 20:59

    Prosím, ty citróny oloupané? Děkuji.

  • Hana
    Hana |

    17. 7. 2007 13:00

    dala jsem meduňku luhovat, je to tam druhý den, ale je to cítit, jak kdyby to kvasilo. Nestalo se vám to?

  • Lucie
    Lucie |

    30. 6. 2005 13:12

    Děkuji za vysvětlení :-)Já přehlédla slovíčko "zbran" a i bez něj dává věta smysl, jen opačný ***

  • Anonym
    Anonym |

    30. 6. 2005 09:08

    Lucie, "zbran proti nespavosti" muze byt jedine uspavaci:-)))

  • Lucie
    Lucie |

    28. 6. 2005 13:34

    Airan,ja naopak slysela, ze medunka je uspavaci.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    24. 6. 2005 11:20

    Z máty jsme kdysi také dělávali sirup. Našla jsem recept: 250g pís.cukru rozpustit v 1,5 dc vody a vařit 6 minut. Přidat na špičku nože kys.citronovou a přibarvit zeleným potravinářským barvivem. Prochladlý sirup nalít do lahvičky, vložit 3-4 snítky máty, uzavřít a uložit do chladna. Nepamatuji si už, za jak dlouho roztok nasákne mátovou vůní.

  • Věra
    Věra |

    24. 6. 2005 10:57

    Myslím, že určitě a též je možné smíchat mátu a meduňku je to ještě lepší.

  • Martina Bílková
    Martina Bílková |

    24. 6. 2005 09:58

    Myslíte že by tento recept bylo možno použít i pro jiné byliny ? Např. mátu, šalvěj apod ?

  • Věra
    Věra |

    23. 6. 2005 14:37

    Arian ať Vám slouží zdraví, ještě mám někde kompot z ořechů, který jsem dělala před lety je sice časově náročnější, ale vynikající... tak pokud máte zájem,vyštrachám nějaké recepty pro zdraví. Též berlivě sleduji tyto "zdravé" domácí recepty.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    23. 6. 2005 14:21

    Pani Verko, je to dalsi bezvady recept! Dekuji:-) Dalsi rada me babicky - medunku jako zbran proti nespavosti!