Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 6
      lžíce olej
    • 5
      ks vejce dle velikosti 4 -
    • 200
      g cukr krupice dle sladkosti jablek (hrušek) , cca
    • 1
      lžička vanilkové aroma
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • citronová kůra dle chuti, není nutná
    • tuk
  • Drobenka:
    • 100
      g máslo změklé
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr nebo skořicový
    • 150
      g polohrubá mouka dle potřeby, cca
  • Náplň:
    • 1
      kg jablka nebo hrušky, oloupané, bez jádřinců, cca
    • citronová šťáva
    • rozinky množství dle chuti
    • nasekané ořechy
    • strouhaný kokos
    • skořice - mletá

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí.
2
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme šlehačku, aroma, citronovou kůru, olej a promícháme. Vsypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozetřeme.
3
Těsto posypeme na kostičky pokrájenými jablky (hruškami), dle chuti můžeme přidat i rozinky, ořechy, mandle, kokos, skořici... a celý koláč pak posypeme drobenkou.
4
Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C, pečeme dozlatova, vyzkoušíme špejlí.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jana
    Jana |

    28. 11. 2016 11:29

    Výborný koláč, díky.

  • Alena
    Alena |

    14. 1. 2016 09:02

    Koláč co zvládne každý a chutná skvěle :-)

  • Elis
    Elis |

    28. 3. 2015 17:59

    Je výborný.

  • Jan Ouhrabka
    Jan Ouhrabka |

    27. 7. 2014 16:56

    Výborný koláč dávám určitě 1. <:- 8-) )

  • Jan Ouhrabka
    Jan Ouhrabka |

    27. 7. 2014 16:55

    Dávám 1 je to výborný koláč.

  • Mirka
    Mirka |

    13. 1. 2014 12:35

    Je teda fakt výborný a životnost nebude mít dlouhou :-D

  • Pavel
    Pavel |

    20. 9. 2013 12:59

    Výborný recept. Děkuji. Povedl se nad očekávání. ;-)

  • Petra
    Petra |

    18. 7. 2013 15:14

    Tak jsem ho upekla v utery a ve stredu uz nebylo nic...tak dnes ho pecu zas, ale vyzkousim ho s boruvkama. Dekuju za recept ;-)