Autor:

Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní

Snadné
Těsto
Hladká mouka 150 g
Moučkový cukr 80 g
Vanilkový cukr 1 ks
Prášek do pečiva 1 lžička
Sůl
špetka
 
Hera
máslová nebo máslo - změklé
140 g
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná
1 lžička
Krém
Citronová šťáva 140 ml
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná (jen žlutá část) cca
1 lžíce
Cukr krupice 140 g
Vejce 2 ks
Vanilkový pudink 2,5 lžíce
Máslo 125 g
Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní

Postup přípravy:

Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak namačkáme na dno vymazané a moukou vysypané koláčové formy (cca 25 cm) nebo do pekáčku, okraje trochu zvedneme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova, pak necháme zchladnout.

Krém: zhruba ze čtyřech citronů vymačkáme šťávu, kterou dobře promícháme s cukrem, vejci, pudinkem a citronovou šťávou. Vše za stálého míchání na mírném ohni necháme cca 1 - 2 minuty povařit, pak odstavíme a ihned do horkého přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání volně rozpustit a spojit s citronovou směsí v hladký krém, kterým potřeme vychladlý korpus.

Pokud budeme koláč (řez) krájet ještě týž den, těsto bude mít sušenkovitou křehkou konzistenci a doporučuji použít pilkový nůž. Pokud necháme koláč odležet do druhého dne, bude těsto vlhčí a bude se lépe krájet, nebude však už tak křupavé.

Pokud nemáme rádi pikantní a ostřejší chutě, můžeme citrony vyměnit za pomeranče a udělat si stejně tak i pomerančový koláč.

Před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany a plátkem citronu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Recept na skvělé domácí tiramisu Články z

Komentáře k receptu: Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní

Komentáře

  1. Laura   11.11.2015 | 14:55 | reagovat | závadný

    Fakt síla! Je super citronový :-D jen se na něj podívám a sbíhají se mi sliny na další kousek.

  2. Petra   28.05.2015 | 19:27 | reagovat | závadný

    Koláč je moc dobrý a je pravda, že čím je odleželejší, tím je lepší.

  3. Hanka Straková   12.02.2015 | 14:12 | reagovat | závadný

    Je výborný. Upekla jsem ho už předevčírem a den ode dne je lepší. Trpkost nám nevadí, myslím, že to k citronu patří a radikálně kyselý určitě není. Děkuji za nový recept, ráda ho zopakuji :))

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web