Těstoviny jsou italského původu a existují ve vaječné a bezvaječné variantě. Liší se typem použité mouky a také tvary, které jsou vhodné podle typu jídla. Specifickým druhem těstovin jsou tortellini, které jsou plněné masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní.
Zatímco flíčky se tradičně používají na klasické zapékané šunkofleky, lasagne jsou přímo určené na zapékané vrstvené pokrmy. Některé těstoviny jsou lepší s ohledem na přilnavost omáčky, zaleží tedy třeba u typů nudlí, na omáčce, podle které je dobré zvolit vhodný druh těstoviny.
Rizota jsou také původem italská. Pokrm z rýže se podává jako hlavní chod, ale lze se setkat i s podáváním coby přílohy. České rizoto se od tradičního italského rizota podstatně liší.
Osolte vodu a dejte ji vařit, vložte špagety. Po minutě jsou špagety pružnější, ponořte je do vody celé. Špagety vařte na skus. Oloupané stroužky... více o Jarní aglio olio s medvědím česnekem
Předehřejte troubu na 170°C. Pořádně osolte vodu, vložte fleky (pokud používáte kupované vařte 2/3 doby uvedené na obalu), chlazené vařte 2 minuty. Na... více o Skoro domácí šunkofleky
Špek nebo dobrou anglickou slaninu nakrájejte na kostičky, rozehřejte pánev, pomalu začněte špek nebo slaninu vypékat do zlatova a pak nechte odkapat... více o Rychlé bryndzové špecle
Nudle uvařte podle návodu na obalu. Brokolici rozeberte na růžičky, ty větší překrojte, mrkev očistěte a pokrájejte na kolečka, lusky podélně... více o Asijské nudle s restovanou zeleninou
Cibuli nasekejte nadrobno a zpěňte na pánvi na lžíci oleje. Chřestu odlomte dřevnaté konce, stonky pokrájejte, přidejte k cibuli, hlavičky zatím... více o Těstoviny s hráškovo-mátovým pestem a chřestem
Několik hodin před přípravou salátu si naložte kuřecí prsa do oblíbeného koření bez soli a nechte je v lednici marinovat. Uvařte si basmati rýži a... více o Rýžový salát s kuřecím masem
Na plnější lžíci sádla nebo másla osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Poté přisypeme na kostičky pokrájené uzené nebo šunku, dle chuti... více o Rychlá vaječná rýže
Kuřecí prso potřete olejem, opepřete a zasypejte mletou paprikou. Maso zprudka opečte na pořádně rozehřáté pánvi z obou stran, z každé asi 2 minuty.... více o Smažená rýže Nasi Goreng
Dáme vařit vodu na těstoviny a až voda začne vřít, tak dáme špagety vařit. Nakrájíme si slaninu na drobné kostičky a vhodíme do rozpálené pánve. Ve... více o Špagety Carbonara
Do velkého hrnce umístěného na mírném ohni dejte máslo a olivový olej a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte na malé stejnoměrné kostičky... více o Pravá boloňská omáčka
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sýry nastrouhejte nahrubo, uzené pokrájejte na malé kostičky. V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte mouku a... více o Makarony se sýrem
Dejte vařit vodu na těstoviny. Cibuli pokrájejte nadrobno, řapíky celeru oloupejte a nakrájejte na malé kousky, slaninu na kostičky, česnek rozdrťte... více o Těstoviny s bílými fazolemi
V pánvičce zahřejeme olivový olej, přidáme na plátky nakrájený česnek a po chvíli i šunku a lehce ji osmahneme. Pak rozklepneme vajíčko. Ve chvíli,... více o Těstoviny Corleone
Vyvaríme cestoviny a dáme rozohriať rúru na 220°C. Pokial sa nám vyvaria cestoviny tak si na menšie kúsky nakrájame brokolicu a tiež ju prevaríme v... více o Zapekané cestoviny
Krevety očistíme, kdo chce, poslední díl (ocásek) můžeme ponechat. Během jídla si je za ocásek můžeme brát rovnou z talíře a až poté dávat na... více o Koprové krevety s těstovinami
Maso nakrájíme na kostky, smícháme se sójovou omáčkou. Mezitím nakrájíme cibuli a česnek a papriky na malé kostičky. Na rozehřátém oleji zprudka... více o Těstoviny s kuřecím masem
Mleté maso osolíme a okořeníme adžikou, osmažíme na trošce oleje a pomocí šťouchadla nebo vařečky ho rozebereme na menší kousky. Přidáme očištěný... více o Široké nudle s masem a zeleninou
Nudle dejte do velké mísy a zalijte je studenou vodou. Na kořenicí pastu nasekejte nahrubo česnek, zázvor, kurkumu, šalotky, chilli, citronovou trávu... více o Laksa s krůtou a brokolicí
Troubu rozehřejte na 180 °C. Kůži na kachních prsou nařežte do kříže. Rozpalte pánev a vložte do ní prsa kůží dolů. Opékejte při střední teplotě 8... více o Kachní prsa s nudlovým salátem
Okurky nakrájejte na plátky, dejte do misky, osolte a rukama je promněte. Vylijte tekutinu z okurek a vmíchejte lžíci limetové šťávy. Na pánvi... více o Smažené arašídové nudle s tempehem
Rajčata pokrájejte na poloviny, v zapékací míse promíchejte se lžící oleje, osolte, opepřete a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 20 minut.... více o Těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou a grilovanou kukuřicí
Lososa nakrájejte na 4 porce, potřete olejem, opepřete a dejte na rozpálenou pánev kůží dolů. Z každé strany rybu opékejte asi 2 minuty, losos by měl... více o Citronové těstoviny s hráškem a lososem
Dejte vařit vodu do širšího hrnce, fazole důkladně prolijte v cedníku horkou vodou, aby povolily, chřestu odlomte dřevnaté konce, cibuli pokrájejte na... více o Těstoviny s fazolemi edamame a chřestem
Krevety usmažte ve velké pánvi na větším množství oleje. Stačí jim pár minut – jakmile zčervenají, jsou hotové. Vyndejte je a odložte na papírovou... více o Paella s mořskými plody
Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody téměř doměkka. Po chvilce vaření k těstovinám také přihodíme krátce předvařit i pokrájený květák.... více o Smetanové květákové těstoviny se šunkou
V nepřilnavé pánvi s rozpuštěným máslem osmažíme drobně pokrájené uzené maso, přidáme prohřát okapaný hrášek, rozvonět nasekaný česnek. Poté přisypeme... více o Omeleta s hráškem, uzeným a těstovinou
Do velkého hrnce s vařící osolenou vodou přidejte špagety a uvařte podle návodu na skus, 4 lžíce vody ze špaget uchovejte. Cibuli a česnek nakrájejte... více o Houbové aglio olio
Troubu si předehřejte na 190 °C. Rajčata nakrájejte na kolečka a naskládejte do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, posypejte solí, cukrem a... více o Těstoviny s pečenými rajčaty
Václavky očistíme, pokrájíme na nudličky a vložíme povařit do vroucí osolené vody na cca 10 minut. Pak scedíme a necháme řádně okapat. Pohanku uvaříme... více o Václavky s pohankou
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly na skus. Při jejich slévání uchovejte trochu vody. Kapusty očistěte a pokrájejte na poloviny,... více o Linguine s růžičkovou kapustou a klobásou
Očištěné václavky pokrájíme, vhodíme do vroucí vody, promícháme, scedíme a necháme okapat. Tarhoňu uvaříme dle návodu na obalu a scedíme. Jemně... více o Václavky na slanině s tarhoňou
Troubu rozehřejte na 200 °C. Do misky dejte ricottu, přidejte nasekaný špenát, bazalku, prolisovaný česnek a muškátový oříšek. Osolte, opepřete a... více o Canneloni se špenátem a ricottou
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme například na plátky. Na sádle orestujeme cibuli, přidáme čerstvé houby, opepříme,... více o Houbové rizoto s kuřecím masem
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody dle návodu. Asi tři, čtyři minuty ke konci vaření těstovin je promícháme a na ně nandáme povařit i na... více o Těstovinový salát (nejen) s brokolicí
Gnocchi uvařte dle návodu. Pánev se směsí sundejte z plamene, vmíchejte bylinky, smetanu a uvařené gnocchi. Do dvou pečících misek (nebo jedné velké)... více o Zapečené gnocchi s rajčaty
Do většího hrnce dejte vařit těstoviny. Květák rozeberte na menší růžičky a na poslední tři minuty přidejte k těstovinám. Sceďte. Připravte bešamel. V... více o Zapečené těstoviny s květákem a kapustou
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na jemně pokrájeném špeku lehce dozlatova, ke konci smažení přidáme rozvonět drobně nasekaný česnek. Přisypeme... více o Houbová směs se zeleninou na topinky, tortilly...
Na trošce oleje osmažíme cibuli do sklovata, přidáme na plátky nebo půlměsíčky pokrájenou cuketu a dále smažíme lehce do povadnutí cukety, kdy ke... více o Cuketovo-sýrová omáčka
Ořechy dejte do mixéru, přidejte nahrubo nasekané bylinky, oloupaný a rozdrcený česnek, osolte a mixujte, dokud nevznikne hustá kaše. Přidejte olivový... více o Těstoviny s vlašskými ořechy
Ve velkém zapékacím kastrolu rozehřejte trochu oleje. K kapusty vykrojte košťály, nakrájejte ji na osminky, naskládejte do kastrolu. Přidejte na půlky... více o Zapečené krupoto se sýrem a zimní zeleninou
Na velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu a smažte po dobu 5 minut při nízké až střední teplotě. Pak přidejte nadrobno... více o Krémové rizoto s pečeným kuřecím masem a žampióny
Na jemno pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle nebo drobně pokrájeném špeku lehce dozlatova. Pak přidáme na menší kusy pokrájený květák nebo... více o Květákové / brokolicové flíčky
Ingredience na pesto rozmixujte v mixéru či food processoru nebo je utřete v hmoždíři dohladka. Fazolky uvařte v páře doměkka (můžete je vařit v... více o Těstovinový salát s pomerančovým pestem
Vývar přiveďte k varu a nasypte do něj hrášek a oloupané stonky chřestu (hlavičky odložte). Povařte 6 minut a poté slijte. Vývar uchovejte. Hrášek s... více o Zelené risotto s chřestem a krevetami
Cukety nastrouhejte na spirálovém struhadle na „špagety“ a mrkev nakrájejte na tenké nudličky. Obojí promíchejte ve velké míse. Přidejte na velmi... více o Asijské pikantní cuketové nudle
Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a... více o Rajská omáčka s masovými koulemi
Těstoviny vsypte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly na skus. Poté sceďte. Rajčata zakápněte olivovým olejem... více o Tagliatelle se žampiony
Těstoviny si předvaříme. Mezitím, co se nám těstoviny vaří, si vymažeme plech sádlem. Na vytřený plech nasypeme již uvařené těstoviny, nakrájenou... více o Zapečené těstoviny s brokolicí, sýrem a rajčaty
Bobkové listy, omytý nahrubo nakrájený pórek a mléko zahřejte v hrnci těsně pod bod varu, poté odstavte ze sporáku a nechte hodinu extrahovat.... více o Mac and cheese
Maso vyndejte chvíli před přípravou z ledničky. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a maso restujte, až zezlátne a bude sypké. Nadrobno nasekejte cibuli... více o Lasagne se třemi druhy sýra