Zakázaná buchta

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 11
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 7
      ks vejce
    • 150
      g moučkový cukr
    • 100
      g lískové oříšky mleté
    • 2
      lžíce kakao
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 1
      lžíce jedlá soda
  • Krém
    • 1
      ks salko
    • 1
      ks máslo
    • čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: 7 celých vajec ušleháme s cukrem, pak přidáme oříšky, kakao nakonec mouku s jedlou sodou. Pečeme 15 minut.
2
Krém: 1 celou plechovku Salka ponoříme do vody a vaříme asi 30-40 minut. Vyšleháme máslo doběla a vychladlé Salko postupně přidáváme a zašleháme.Krém natřeme na upečený korpus a polijeme čokoládovou polevou. Necháme asi 30 minut odležet v lednici, pak krájíme na kostky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Irena
    Irena |

    4. 3. 2016 15:51

    Jedlá soda v množství 1 polkévkové lžíce je opravdu hodě. Na 250 gr. mouky stačí pouze na špičku nože jedlé sody. Dala jsem malou lžičku a buchta měla palčivou chuť, proto opatrně s jedlou sodou, protože vajíčka taky kypří.

  • Katka
    Katka |

    11. 12. 2014 12:28

    Salko se již dá koupit zkaramelizované, tudíž odpadá potřeba vařit. Jen pozor, dělají i kakaové.

  • Pajula
    Pajula |

    11. 9. 2014 17:22

    Zavřenou... Pak nechat uplne vychladit a otevřít,kdyby jste otevřela za horka tak by to na vás vyprsklo :/ ;-)

  • TereZz
    TereZz |

    18. 7. 2014 11:38

    Tu plechovku mam dat do vody otevrenou nebo zavrenou :-)) diky predem :-[

  • Petr Nukix
    Petr Nukix |

    3. 5. 2014 12:48

    Souhlas. Já taky nemusím piňakoládu...a tu má přeci každý rád, jak již kdosi řekl.

  • Petr
    Petr |

    3. 5. 2014 12:45

    Náhodou, je to docela dobrý. Pomažu jen čokoládou, Vlašské ořechy na hrubo, kousky hořké čokolády, trocha kokosu, za chvilinku hotové a ke kávě jako když najdeš. Lepší jak sušenky z marketu za čtyřicet kaček. Jen jsem ji pekl na 180°C asi 25-30 minut. Než jsem uklidil mixer a nádobí do myčky, uklidil kuchyň a došel si na WC, byla upečená. No ne?

  • Niki
    Niki |

    23. 3. 2014 12:27

    Tato buchta je suchá vůbec není dobrá :-( :-( :-( :-( ... Zvaště ještě jestli ji budete péci

  • pavel
    pavel |

    10. 2. 2014 19:10

    Líbí se mi příspěvky typu "nedoporučuji", ale už není uvedeno proč? z jakého důvodu, prostě pokud nevysvětlíte důvod toho nedporučení, tak sem radši nepřispívejte, protože čitatelé těchto komentů jsou pak zmateni a možná buchtu, která může být ve výsledku dobrá, zavrhnou, takže prosím o případné vysvětlení nedoporučení. Jinak buchte jsem nedělal, takže nemůžu hodnotit, ale salko se dá použít do jakékoli buchty pokud jí chcete míti více mléčnou a sladkou zároveň, nedávno jsem salko přidal do makové buchty a byla parádní.

  • jana
    jana |

    6. 2. 2014 14:57

    nedoporučuji :-( :-( :-( :-( :-( :-(

  • WeeBear
    WeeBear |

    4. 6. 2013 19:56

    Samozřejmě, máte pravdu. Utekla mi jedna nula :)

  • Terry
    Terry |

    16. 5. 2013 20:59

    Co se prosím stane, když dám míň vajíček, třeba 5? A na kolik se to peče to těsto? Díky.. ;D

  • Pavlasová
    Pavlasová |

    15. 4. 2013 20:58

    5000ml by bylo trochu moc,stačí asi 500ml :-)

  • WeeBear
    WeeBear |

    1. 3. 2013 14:54

    Salko také nemusím. Nejvíce jsem si jako náhradu oblíbila klasický pudinkový krém: 5000ml mléka svařit s 1 balíčkem vanilkového pudinku, po konci uvaření přidat 2 balíčky vanilkového cukru (přidávám až po uvaření právě aby se mi naspod nepřipálil - na to jsem expert :-D ), nechám 5 minut zchladnout a pak vmíchám až do rozpuštění 250g másla (popř. zlaté hané) nakrájeného na plátky.

  • vikina fercakova
    vikina fercakova |

    3. 9. 2012 10:54

    toto je velmy dobre pro dety Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page.

  • Klára K.
    Klára K. |

    21. 5. 2012 19:51

    nie je treba tam dávať lieskovce, stačia vlašske orechy a na vrch nedať čokoládu ale na hrubo nasekané a opražené vlašské orechy. Viď recept dole http://www.recepty.cz/recept/karamelove-rezy-od-gizky-17198

  • ŠKORNÍKOVÁ
    ŠKORNÍKOVÁ |

    21. 5. 2012 15:35

    Nevíte o jiném krému který by se k této buchtě hodil a byl by bez Salka?

  • pipka
    pipka |

    31. 1. 2012 15:41

    jo ta buchta az na to ze je draha je moooc dobraa nemela jsem orisky tak jsem je tam nedala naopak jsem tam dala vic kakaa a je to taky moooc dobreee :-P ;-)

  • Leni
    Leni |

    4. 4. 2011 17:10

    Salko již není třeba vařit, prodává se hotový karamel v plechu, tedy salko uvařené :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    25. 11. 2010 13:39

    ...místo kakaa dávám silnou černou kávu i s logrem :-).

  • Lenka Růžičková
    Lenka Růžičková |

    12. 8. 2009 11:17

    Pokud budete Salko připravovat v tlakovém hrnci, stačí jej vařit hodinu. Ušetříte nejen čas, ale i peníze.

  • Martina Voldánová
    Martina Voldánová |

    2. 6. 2009 19:40

    Já s Váma souhlasím čím se salko vaří déle tím lépe. Někdy se mi stává že není pořádně uvařené tak ho dám na talíř a šupnu ho do mikrovlnky na dodělání. Samozřejmě bez plechovky.

  • Amy -
    Amy - |

    2. 6. 2009 14:45

    maillardovy reakce, promiňte

  • Amy -
    Amy - |

    2. 6. 2009 14:45

    maillardovy reakce, promiňte

  • Amy -
    Amy - |

    2. 6. 2009 14:42

    Nikomu nenutím svoje názory, ovšem faktem je, že pokud chcete, aby tofé (neboli dulce de leche) které vyrábíte, mělo nějakou barvu a chuť, ty 3 hodinky to trvá. Ian Dowding dokonce doporučuje vařit (na Banoffi Pie) 3,5 hod. Čekáme-li na určité senzorické výsledky, které si od Millardovy reakce slibujeme, musíme prostě mít trpělivost a počkat si na ně. V opačném případě samozřejmě čekat nemusíme a v tom s Vámi plně souhlasím.

  • Amy -
    Amy - |

    2. 6. 2009 14:42

    Nikomu nenutím svoje názory, ovšem faktem je, že pokud chcete, aby tofé (neboli dulce de leche) které vyrábíte, mělo nějakou barvu a chuť, ty 3 hodinky to trvá. Ian Dowding dokonce doporučuje vařit (na Banoffi Pie) 3,5 hod. Čekáme-li na určité senzorické výsledky, které si od Millardovy reakce slibujeme, musíme prostě mít trpělivost a počkat si na ně. V opačném případě samozřejmě čekat nemusíme a v tom s Vámi plně souhlasím.

  • Jana Řezníčková
    Jana Řezníčková |

    2. 6. 2009 07:36

    Amy, vaříte zbytečně tři hodiny. Léta mé praxe mě naučila vařit salko maximálně hodinu a půl, naprosto to stačí a ještě se mi nestalo, že by se máslo s karamelem nespojilo, opravdu. Důležité je, vařit den předem a teprve druhý den krém našlehat. Dávám celé máslo s půlku hery, není to tak sladké. Ale to každý podle sebe.

  • Amy -
    Amy - |

    31. 5. 2009 20:27

    Vařím Salko 3 hodiny, pokud chcete skutečné tofé, je to nezbytné. Je pak dostatečně pevné (i chutné) a nemůže se stát, že se s máslem nespojí. Máslo a tofé by měly mít stejnou, pokojovou teplotu. Hlavně nedávejte náhražkové tuky.

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    31. 5. 2009 10:09

    Tento moučník jsem ještě nedělala,ale když dělám krém ze salka, tak jej vařím hodinu, myslím,že čím dýl se to vaří, tím tužší salko je..

  • Eva K.
    Eva K. |

    30. 5. 2009 22:06

    :) Děkuji za podporu Maruško :) .. nakonec jako náhradu jsem udělala klasický kynutý koláč s borůvkami a drobenkou .. ale stejně .. jak přesně se prosím dělá to máslo se salkem?? Na obrázku je vrstva krásně silná a netekoucí .. Moc děkuji za odpověď :)

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    29. 5. 2009 13:57

    Kdo nic nedělá-nic nezkazí!Nic si z toho nedělejte,buchtu nevyhazujte a vemte si lžičky!Příště to určitě dopadne líp!Třeba s jiným receptem?!

  • Eva K.
    Eva K. |

    29. 5. 2009 13:52

    Tak jsem včera s velkou pompou řezy zkoušela a nedopadlo to dobře. Těsto dobré, ale ze salka s máslem vznikl tekutý blivajs, který ne a ne ztuhnout, do toho jsem nalila polevu, přikryla do lednice alobalem a večer mohla vše vyhodit, páč se to přilepilo na alobal .. co jsem provedla špatně?? :)

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    12. 5. 2009 09:51

    Pani Mária, chcelo by to vyšľahať žĺtky s cukrom a bielka ušľahať na sneh, stačilo by potom menej vajec a nebolo treba ani sódu ani prášok a cesto by bolo jemné.

  • Marie Nasswetterová
    Marie Nasswetterová |

    12. 5. 2009 09:06

    Mám stejnou zkušenost jako Jitka, buchta se mi zdála poněkud tuhá, možná že by to bylo lepší s práškem do pečiva místo sody. Rozhodně bych se přikláněla k delší době vaření Salka, krém je potom hustší a je víc karamelový. Ale jinak jsou řezy dobré.

  • Michaela Rossi
    Michaela Rossi |

    5. 5. 2009 20:30

    Je skvela, urcite ji udelam znovu. Nejlepsi na tomto receptu je, ze je hrozne rychly a jednoduchy (pokud salko uvarime predem, samozrejme). Diky za recept.

  • Hana Žampová
    Hana Žampová |

    28. 8. 2007 19:58

    Vynikající, skvělá, báječná... moc moc dobrý moučník, doporučuji! Děkuji za recept.

  • Jitka
    Jitka |

    3. 8. 2007 23:35

    Všechno jsem udělala jak píšete Danko,troubu jsem měla předem vyhřátou na 180 stupňů,vyndala jsem ji až za 15 minut a už byla hotová,jenom hodně tuhá,nenakynutá.Jen tu mouku a ořechy jsem tam zašlehala rychle mixerem.Takže by to bylo tím!No zkusím to ještě ale někdy jindy,díky za radu!

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    31. 7. 2007 20:32

    Jitko, buchtu jsem nepekla, ale když se dívám na recept, tak množství ingrediencí odpovídá velkému klasickému plechu. Kypřící funkci prášku do pečiva nahrazuje jedla soda. Příčina může být v teplotě trouby. Tento typ těsta se peče předem vyhřáté troubě na 175 - 180°C. Prvních 10 - 12 minut se trouba nesmí otevírat, protože těsto klesne. Příčina mohla být i v přípravě těsta. Celá vajíčka šleháme s cukrem až do pěny a potom velice jemně zamícháme ořechy a mouku smíchanou kakaem a jedlou sodou. Mouka se nesmí šlehat, jenom jemně zamíchat. Příště se určitě podaří. Hodně úspěchu.

  • Jitka
    Jitka |

    31. 7. 2007 17:24

    Dnes jsem pekla,placka je ale tuhá jako perník a nízká,pekla jsem ji na hlubokém plechu 15 minut a není nadýchaná jako na fotografii.Nepatří tam ještě kypřící prášek do pečiva?Nebo jsem udělala někde chybu?

  • Anonym
    Anonym |

    8. 2. 2007 17:38

    Tato buchta je výborná,jenom hrozně sladká a kalorická,takže se nedá jíst ve velkém.

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    31. 8. 2006 23:34

    Ještě dodám, že mezi upeč. těsto a krém jsem dala marmeládu.

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    31. 8. 2006 23:29

    Buchta je moc dobrá, protože s tímhle krémem musí být dobrá každá. Všem chutná, jelikož Zakázané ovoce-buchty nejlíp chutnají. A příprava je docela rychlá, když se salko uvaří den dopředu. Dávám 1.

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    30. 8. 2006 21:36

    Tak zítra se na to chystám. Salko mám uvařeno. Dělám podobně Karamelové řezy, ale tohle je o dost jednodušší, tak jsem zvědavá.....

  • Lenka Chourová
    Lenka Chourová |

    27. 9. 2005 11:26

    Jsem moc ráda za Vaši zkušenost a okamžitou reakci. Souhlasím s Vámi se vším. Pokud voda pořád vaří - doba zkaramelizování se zkrátí. Já jsem uváděla mírný var - myslela jsem tím, že pokud voda začne vařit, zmírním teplotu a vařím dále na elektrickém sporáku" na dvojku" - mírným varem. Samozdřejmě i z časového hlediska je lepší, když vaření zkrátíme. Děkuji za reakci.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    27. 9. 2005 11:00

    Paní Lenko, i já má za ta léta vyzkoušeno vaření karamelu - je naprosto zbytečné vařit plechovku celé 2 hodiny! Já vařím - voda musí pořád vřít, plechovka ponořená, to ano - něco málo přes 1 hodinu a vždycky je to uvařeno!Vařim den předem, krém dělám až druhý den a dávám celé máslo a skoro půl Hery, protože je to dost sladké.

  • Lenka Chourová
    Lenka Chourová |

    27. 9. 2005 10:33

    Karamel ze slazeného salka mám osobně odzkoušený. Nebojte se toho. Je potřeba vařit (mírným varem) 2 hodiny , plechovka musí být potopená celá!!! Já ji vařím v mlékovaru. Potom je nutné nechat plechovku vychladnout (nebezpečí opaření, obsah může vystříknout)! Toto je jeden z nejlepších krémů. Je rychlý, velice chutný. Použít je možné na cokoli (řezy, košíčky, vánoční pečivo .....)

  • Lenka Dobešová
    Lenka Dobešová |

    26. 8. 2005 19:32

    Nemáte za co Airan. Na těchto stránkách by měly hospodyně navzájem spolupracovat. Vždycky mě naštve nejapné krityky na recepty.Myslím si,že by jsme to měli vše brát s rozumem a hlavně sportovně.Vždyť pro nás lidičky tyto skvělé stránky vymislely tak buďme normální.

  • Věra
    Věra |

    26. 8. 2005 18:45

    Proč je zakázaná?

  • Anonym
    Anonym |

    26. 8. 2005 17:03

    Dekuji pani Lence za radu. Airan

  • Lenka Dobešová
    Lenka Dobešová |

    26. 8. 2005 15:25

    jak se vaří salko tak by se správně mělo po každých uplynulích 10 minutách otáčet a pak se vám nikdy nemůže připálit.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    26. 8. 2005 14:50

    Salko jsem vařila jen párkrát jako náplň do vánočních košíčků a vždycky vypadalo takhle, jak Evo popisujete. Až na ty nejtužší místa jsem ho vždycky s máslem rozmixovala.V některém receptu jsem viděla radu - Salko během vaření otáčet dnem vzkůru a naopak.

  • já Eva
    já Eva |

    26. 8. 2005 14:15

    Nějak se mi zvrtla příprava Salka. Vařila jsem celé ponořené do vody na mírném ohni 40 min. potom nechala do druhého dne vychladnout a po otevření jsem měla mahoře stejnou barvu jako u nevařeného a směrem ke dnu barva tmavla a struktura krystalizovala. Dno bylo připečené a tmavě hnědé a Salko na něm bylo konzistence pískového až kystalového cukru. Mělo to tak být?Nedovedu si představit vaření Salka 2 hod. jak se uvádí pro vznik karamelu.

  • Eva
    Eva |

    24. 8. 2005 11:49

    děkuji za Salko :-) i za radu s otviranim plechovky

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    23. 8. 2005 16:51

    Tak jste me ted upozornili na tento recept, ktery mi nejak unikl...uz vim, co budu zkouset priste:-)) Anonymko Marusko, ja asi nejsem spravna kucharka, nevedela jsem, ze se plechovka nesmi otevirat horka a proto dekuji moc Pavlusce za upozorneni.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    23. 8. 2005 12:20

    Salko je slazené mléko v plechovce.

  • Eva
    Eva |

    23. 8. 2005 11:59

    asi nejsem spravna kuchticka, ale rada se priucim, netusim totiz co to je Salko, muze nekdo poradit?

  • Venuše Jílková
    Venuše Jílková |

    26. 5. 2005 06:08

    Já tam dala taky mandle a je to jemný a výborný a návštěva si moc moc pochutnala, takových receptů víc a víc.

  • Bohunkau
    Bohunkau |

    14. 5. 2005 15:21

    Neodolala jsem a zkusila. Je to prostě BOMBA! Ryhlé a přitom báječné. Zapoměla jsem koupit oříšky, tak jsem tam dala mandle.

  • Anonym
    Anonym |

    10. 5. 2005 05:44

    To, ale správná kuchtička ví a navíc, tento krém je už dost starý a já ho používám i na jiné řezy, ale s touto buctičkou je to prostě ňamka, takže kdo si chce opravdu pochutnat tak se do toho dejte. Maruška

  • Pavluška
    Pavluška |

    9. 5. 2005 12:48

    Pro toho, kdo nezná, plechovka se NESMÍ otevřít horká, jinak by mohla explodovat! Takže uvařit zavřené, nechat zcela zchladit a pak teprve otevřít. Také se musí vařit na velmi mírném ohni.