Veganský indický sójový guláš

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: 5 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Xyruxx

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 100
      g sójové kostky
    • 5
      ks cibule velké
    • 1
      ks červená paprika střední
    • 3
      stroužek česnek větší
    • 1
      lžíce hladká mouka vrchovatá
    • 6
      ks nové koření
    • 3
      ks bobkový list
    • 2
      lžička kari (Madras, dle chuti, vrchovaté)
    • 3
      lžička tymián
    • 2
      lžička zázvor - mletý
    • 2
      lžíce římský kmín celý
    • 6
      ks houby thajské vonné
    • 2
      kostka zeleninový vývar bez glutamátu
    • 1
      lžíce sojová omáčka shoyu
    • 1
      hrst koriandr čerstvé
    • 1
      lžíce mořská sůl dle chuti
    • 1,5
      l voda cca
    • 8
      lžíce slunečnicový olej
    • 2
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do 1 litru vroucí vody přidáme koření (3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. tymiánu, 1 lž. kari madras, 1 kostka zeleninového bujónu, 6 ks vonných hub) a v ní vaříme sójové kostky cca 30 min. Potom kostky slijeme (vodu s kořením si necháme), necháme vychladnout a opatrně vymačkáme nasáklou vodu.
2
Na slunečnicovém oleji smažíme, za občasného míchání, cibuli pokrájenou na větší kostičky, do které přidáme 3 ks nového koření. Mezitím si bokem připravíme čóns z koření - dobře smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. kari madras, 1 lž. tymiánu, 2 lž. mletého zázvoru - a necháme chvíli stát. Když je cibule do zlatova osmažená, vlijeme do ní připravený čóns, dobře promícháme a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme sójové kostky. Opékáme za občasného míchání asi 3 minuty.
3
Přilijeme vodu, ve které jsme vařili sójové kostky, dolijeme čerstvou vodou tak, aby byla směs lehce zakryta, přidáme kostku zeleninového bujónu a na mírném plameni vaříme do rozvaření cibule, cca 10 min. Přidáme na nudličky pokrájenou červenou papriku, promícháme. Zahustíme - 1 lžíci hladké mouky rozpustíme v 0,2 dl vody, za stálého míchání vlijeme do guláše a povaříme asi 5 min.
4
Dále již nevaříme, přidáme nastrouhaný česnek a hrst nahrubo posekané natě čerstvého koriandru (čerstvý se dá dobře zamrazit). Zamícháme a necháme 10 minut přikryté.
5
Podáváme s rýží, vařenými brambory, knedlíky nebo též hrachovou či bramborovou kaší.
6
Dobrou chuť! :)

Komentáře k receptu

  • danka
    danka |

    8. 9. 2015 11:46

    <3

  • Xyruxx
    Xyruxx |

    2. 8. 2012 23:23

    Na fotografiích je v jídle i zelený hrášek, ale jídlo s ním bylo druhý den příliš sladké. Komu to nevadí, může si ho tam přidat, ale já příště dávat nebudu. :-)

Abecední seznam: